PDA

Zobacz pełną wersję : Prawa konsumenckie - naprawa obiektywu Sigmy

cienistogrzywy
11-12-2012, 14:21
Szanowni Nikoniarze,

Proszę o poradę. Kupiłem na Allegro używany obiektyw Sigmy. Kiedy do mnie dotarł, okazało się, że ma popsuty silnik autofocusa.

Poprzedni właściciel napisał w aukcji, że obiektyw ma jeszcze 11 miesięcy gwarancji. Nabył go 26 września 2011 r. w sklepie w Łodzi. Mam fakturę VAT, na której odwrocie jest pieczątka o udzieleniu środków z Funduszu Pracy Urzędu Miasta. Mam też kartę gwarancyjną Sigmy, na której nie ma wpisanych danych poprzedniego właściciela ani daty sprzedaży.

Myślałem, że po prostu wyślę ten obiektyw do serwisu Sigmy w Gdyni. Ale tam chyba gwarancja trwa tylko rok?
W owym łódzkim sklepie powiedzieli mi przez telefon, że nie mam dwóch lat gwarancji, bo jest faktura VAT, czyli obiektyw był kupiony w związku z działalnością gospodarczą. Chodziło im raczej o niezgodność towaru z umową, w takich przypadkach faktycznie musi być sprzedaż konsumencka. Odpada też możliwość wykorzystaniu uprawnień z tytułu rękojmi, bo minął już rok od sprzedaży.

Czy miał ktoś podobny przypadek? Co mogę zrobić?

MC_
11-12-2012, 14:30
Czy w karcie gwarancyjnej widnieje zapis, iż w przypadku zakupu na firmę/profesjonalnego wykorzystania gwarancja ulega skróceniu do 1 roku? Jeśli nie, to masz 2 lata gwarancji.
Słowem - przeczytaj uważnie warunki gwarancji.

zdyboo
11-12-2012, 14:33
Na karcie gwarancyjnej jest wyszczególniony okres gwarancji.
Do kompletu przydałaby się jeszcze owa faktura wystawiona na poprzedniego właściciela, chyba, że prawa gwarancyjne przenoszą się w przypadku odsprzedaży przez pierwszego właściciela w co wątpię.

MC_
11-12-2012, 14:35
A dlaczego nowy właściciel nie miałby nabywać uprawnień gwarancyjnych? Jakaś podstawa?

zdyboo
11-12-2012, 14:36
Choćby dlatego, że obiektyw został sprzedany poza oficjalną siecią dystrybucji.

MC_
11-12-2012, 14:38
Ale pochodzi z oficjalnej dystrybucji K-Consult zapewne. A to się dla serwisu liczy.

TOP67
11-12-2012, 14:47
Jedna sprawa to, że sprzedający najprawdopodobniej wyłudził pieniądze z UP. Po tak krótkim czasie nie może chyba odsprzedać dotowanego narzędzia pracy.
Nawet jak już sprzedał, to ma obowiązek wystawienia faktury lub paragonu VAT.

W karcie gwarancyjnej nie ma raczej zapisu wykluczającego użytkowanie zarobkowe (takie się zdarzają w sprzęcie AGD). Czyli obiektyw dalej jest na gwarancji. Problem będzie dopiero, jeśli naprawa byłaby niemożliwa i nie wiadomo komu oddać pieniądze.

Wyślij do serwisu obiektyw, gwarancję i ksero faktury (tylko pierwsza strona). Powinni to uznać.

MC_
11-12-2012, 14:49
Takie właśnie stanowisko potwierdził znajomy sprzedawca ze sklepu Sigmy.

GonzoG
11-12-2012, 14:54
(...)
Proszę o poradę. Kupiłem na Allegro używany obiektyw Sigmy. Kiedy do mnie dotarł, okazało się, że ma popsuty silnik autofocusa.

W takim wypadku, jeśli sprzedawca w opisie aukcji nie napisał, że jest uszkodzony, możesz dochodzić swoich praw u sprzedawcy.
Odpowiada on bowiem, za towar, który sprzedaje i jeśli odbiega on od opisu lub sprzedawca zataił jakieś istotne informacje, to jest to podstawa, to odstąpienie od umowy kupna.

Mam fakturę VAT, na której odwrocie jest pieczątka o udzieleniu środków z Funduszu Pracy Urzędu Miasta. Mam też kartę gwarancyjną Sigmy, na której nie ma wpisanych danych poprzedniego właściciela ani daty sprzedaży.

Gwarancja w Sigmie trwa 3 lata (a przynajmniej od kilku lat tak jest).
Jednakże wymogiem przyjęcia towaru na gwarancję jest wypełniona karta gwarancyjna:
- pieczątka gwaranta (tu. K-Consult)
- pieczątka sprzedawcy
- data sprzedaży

Na karcie gwarancyjnej jest wyszczególniony okres gwarancji.
Do kompletu przydałaby się jeszcze owa faktura wystawiona na poprzedniego właściciela, chyba, że prawa gwarancyjne przenoszą się w przypadku odsprzedaży przez pierwszego właściciela w co wątpię.

Uprawnienia z tytułu gwarancji są powiązane z towarem, nie z kupującym, chyba że warunki gwarancji mówią inaczej.
Do uznania gwarancji potrzebny jest dowód zakupu, w wyniku którego gwarancja rozpoczęła bieg.

W karcie gwarancyjnej mojej Sigmy nie znalazłem żadnego ograniczenia okresu gwarancji z tytułu sposobu wykorzystanie sprzętu.

Erie
11-12-2012, 15:07
Jedna sprawa to, że sprzedający najprawdopodobniej wyłudził pieniądze z UP. Po tak krótkim czasie nie może chyba odsprzedać dotowanego narzędzia pracy.
Nawet jak już sprzedał, to ma obowiązek wystawienia faktury lub paragonu VAT.

Po roku (i po ewentualnej kontroli) może sprzedać, a rok już minął.

Wyślij do serwisu obiektyw, gwarancję i ksero faktury (tylko pierwsza strona). Powinni to uznać.

Dokładnie - wyślij do serwisu - gwarancja ciągle trwa, jeśli faktycznie jest to sprzęt z KConsult (wówczas na Sigmę jest 2 lata lub 3 w przypadku niektórych obiektywów - seria EX). Tylko karta garancyjna musi być wypełniona i dowód zakupu musisz dodać.

Datę możesz wpisac sam (zgodną z dowodem pierwotnego zakupu), ale musisz mieć pieczątkę i podpis sklepu.

zdyboo
11-12-2012, 15:08
Jak jest oryginał faktury zakupu z oficjalnej dystrybucji to OK. Jeżeli jedynym dowodem zakupu byłaby faktura wystawiona przez sprzedawcę z Allegro, to przy niewypełnionej karcie gwarancyjnej K-Konsult mogłaby nie uznać gwarancji. Chyba, że K-Konsult nie interesuje gdzie został kupiony obiektyw.

Swego czasu LowePro wydało oświadczenie, że wieczystej gwarancji podlegają tylko produkty nabyte w oficjalnej sieci dystrybucji. Ja na przykład kupiłem swoją torbę od TIPa i nie miałem w związku z tym możliwości realizacji swoich praw wynikających z tytułu gwarancji bezpośrednio u oficjalnego przedstawiciela, a tylko przez TIPa.

cienistogrzywy
11-12-2012, 15:14
Czy w karcie gwarancyjnej widnieje zapis, iż w przypadku zakupu na firmę/profesjonalnego wykorzystania gwarancja ulega skróceniu do 1 roku? Jeśli nie, to masz 2 lata gwarancji.
Słowem - przeczytaj uważnie warunki gwarancji.

W zasadach gwarancji stoi wyraźnie: rok od daty sprzedaży.

Na karcie gwarancyjnej mam pieczątkę sklepu, model i numer seryjny obiektywu. Nie mam wpisanej daty sprzedaży ani pieczątki K-Consult.

Mam fakturę VAT wypisaną na poprzedniego właściciela.

MC_
11-12-2012, 15:18
Możesz zeskanować i wkleić kartę gwarancyjną?

zdyboo
11-12-2012, 15:20
Masz wszystkie dokumenty, jakie mieć powinieneś żeby móc skorzystać z gwarancji tyle, że okres gwarancji już się skończył był.
Teraz możesz uderzyć do sprzedawcy z chęcią zwrotu, ze względu na błędy w opisie. Źle podał okres gwarancji.

cienistogrzywy
11-12-2012, 21:14
Odwiedziłem dziś Sigma Pro Centrum. Stwierdzili, że brak pieczątki K-Consult oznacza, że obiektyw był sprzedany poza oficjalną dystrybucją, stąd był tylko rok gwarancji od Sigmy.

Upierali się też, że sklep powinien przyjąć reklamację w ciągu dwóch lat i że nie ma różnicy, czy obiektyw był kupiony w sprzedaży konsumenckiej, czy też do działalności gospodarczej.

Erie
11-12-2012, 22:09
Odwiedziłem dziś Sigma Pro Centrum. Stwierdzili, że brak pieczątki K-Consult oznacza, że obiektyw był sprzedany poza oficjalną dystrybucją, stąd był tylko rok gwarancji od Sigmy.

Upierali się też, że sklep powinien przyjąć reklamację w ciągu dwóch lat i że nie ma różnicy, czy obiektyw był kupiony w sprzedaży konsumenckiej, czy też do działalności gospodarczej.

1. zeskanuj karty gwarancyjne jakie masz do tego szkła i wklej tutaj - bo będziemy sobie gdybać w nieskończoność
2. reklamację (z tytułu ustawy o sprzedaży konsumenckiej) w drugim roku można składać tylko wówczas jeśli przedmiot zakupu nie został kupiony "na firmę" do jej działalności - czyli jeśli kupiłeś obiektyw do swojej działalności gospodarczej, wrzuciłeś sobie w koszty to papa sprzedaż konsumencka i odpowiedzialność sprzedawcy - zostaje gwarancja (ale nie wiemy właśnie ile jej jest)

Peran
14-01-2013, 13:21
Ostatnio także kupiłem sigmę z 2010r. Sprzedający dał mi fakturę vat ze sklepu fofo pasaz i niewypełniona kartę gwarancyjna.
Czytałem ze sera EX ma 3 lata gwarancji wiec moje pytanie brzmi czy mój obiektyw jest jeszcze na gwarancji i czy można dokupić do niego dodatkowo te 2 lata gwarancji

mateo912
14-01-2013, 13:40
Ostatnio także kupiłem sigmę z 2010r. Sprzedający dał mi fakturę vat ze sklepu fofo pasaz i niewypełniona kartę gwarancyjna.
Czytałem ze sera EX ma 3 lata gwarancji wiec moje pytanie brzmi czy mój obiektyw jest jeszcze na gwarancji i czy można dokupić do niego dodatkowo te 2 lata gwarancji

tak jest jeszcze na gwarancji (o ile nie kupiłeś go na początku stycznia) i nie, nie możesz dokupić 2 lat dodatkowej gwarancji bo to można zrobić do miesiąca od kupna.

Peran
14-01-2013, 13:47
Kupiony końcem kwietnia przynajmniej taka data jest na fakturze. Na karcie gwarancyjnej nie ma wpisanej daty sprzedaży ani pieczątki K-Consult.

mateo912
14-01-2013, 14:05
Kupiony końcem kwietnia przynajmniej taka data jest na fakturze. Na karcie gwarancyjnej nie ma wpisanej daty sprzedaży ani pieczątki K-Consult.

Mie musi byc. Ważna jest data na paragonie/fakturze

GonzoG
14-01-2013, 14:35

Jeśli na karcie gwarancyjnej nie masz pieczątki K-Consult, to nie masz 3 letniej gwarancji. Tylko obiektywy z polskiej dystrybucji (K-Consult) mają 3 lata gwarancji.

Co do dwóch dodatkowych lat - tyczy się to gwarancji 3+2 - można dokupić tylko w ciągu 60-ciu dni od zakupu (daty na karcie gwarancyjnej gwarancji).

Mie musi byc. Ważna jest data na paragonie/fakturze
Przeczytaj warunki w karcie gwarancyjnej:

13. Niniejsza karta gwarancyjna dla swojej ważności wymaga pieczątek gwaranta i punktu handlowego, w którym dokonano zakupu, oznaczenia przez punkt handlowy sprzedanego sprzętu oraz daty sprzedaży.

Bez pieczątki K-Consult obowiązuje tylko i wyłącznie gwarancja producenta - jeden rok.
Nie ma zastosowania 3 letnia gwarancja udzielana przez K-Consult.