PDA

Zobacz pełną wersję : wzornik Pantone - jaki i skąd?

Rafał_Sz
11-12-2012, 10:56
Witam!

Ostatnio zaistniała u mnie w firmie potrzeba zamawiania farb do tampodruku pod indywidualne potrzeby klienta (klient truje d., ale klient płaci i wymaga;)). I żeby móc się dogadać z mieszalniami owych farb we Włoszech i w Szwajcarii, potrzebuję im wysłać kod koloru w/g wzornika Pantone.

Muszę taki wzornik kupić, tylko tego jest mnóstwo do wyboru, a ja nie potrzebuję jakiejś walizki z próbnikami, tylko podstawowy wzornik.

Czego mam szukać, ew. gdzie poza Alle można to kupić?

Takie coś będzie git? http://wzorniki.eu/opis/2436422/pantone-plus-starter-edition-guide-probnik-kolorow.html

Dzięki! :)

R
11-12-2012, 10:59
Czego mam szukać, ew. gdzie poza Alle można to kupić?

Dzięki! :)

tu sa:

http://wzorniki.eu/opis/2436422/pantone-plus-starter-edition-guide-probnik-kolorow.html

246 zl, podstawowa wersja o jakiej pisales. sklep, nie allegro.

Mam nadzieje ze udalo mi sie pomoc. ;)

Rafał_Sz
11-12-2012, 11:15
Dzięki, utwierdziłeś mnie w wyborze. ;):)

Szuwar
11-12-2012, 11:20
To nie tak do końca, że możesz sobie kupić dowolny wzornik - byle taniej.

Są różne wzorniki Pantone przeznaczone bądź to pod specjalne podłoża bądź pod daną technikę druku.

I tak: pod offset są wzorniki kolorów drukowane na papierze błyszczącym, matowym lub tzw. offsecie.
Zdziwiłbyś się jaka jest różnica kolorystyczna.
Jest też pod offset wzornik kolorów Pantone z symulacją osiągnięcia tego samego koloru z CMYK (nota bene niektórych kolorów za cholerę z CMYK nie osiągniesz).

Ponieważ są wzorniki pod fleksografię, domyślam się, że są jakieś również pod tampondruk. Aczkolwiek znając tampondruk również z autopsji wiem, że mnogość podłoży w tej technice jest w zasadzie nieskończona, więc słabo sobie wyobrażam wzornik :). Z drugiej strony farby tampondrukowe są farbami kryjącymi więc .... .

Polecam się dopytać tu: http://www.danpol.wroclaw.pl/ - potentaci we Wrocku i chyba nie tylko.
Polecam również dopytać się tu: http://www.zinart.ig.pl/ - sprzedają wzorniki Pantone.

A generalnie to powinieneś wytłumaczyć klientowi, że Pantone to tylko WZORNIK, do którego można się przyrównywać. czasami nie jest możliwe uzyskanie identycznego koloru, bo na kolor ma wpływ dużo czynników. Każ po prostu klientowi obejrzeć ten sam produkt z nadrukiem w świetle biurowym, przy maszynie i na dworze - będzie różny :). Tak jak i w fotografii.

Generalnie: WSPÓŁCZUJĘ

Rafał_Sz
11-12-2012, 11:26
Dzięki. Co do wzornika i klientów, to chodzi o ustalenie jakiegoś przybliżonego koloru, np klient chce jasnokremowy, to wskazuje konkretny odcień z palety, a ja na tej podstawie dobieram możliwie zbliżony kolor. Oczywiście zastrzegając sobie prawo do pewnych odchyłek. Tym bardziej, że bazuję na farbach dwuskładnikowych do szkła i na metale.

TOP67
12-12-2012, 10:05
Ale farby mieszasz sam, czy kupujesz gotowe? Najlepszy byłby próbnik od producenta farb. Bo potem może się okazać, że jakiegoś koloru nie da się uzyskać z farb bazowych Twojego producenta.

Oprócz systemu Pantone, który są też inne. Np. HKS ma inną filozofię. Dany kolor ma zawsze wyglądać jednakowo, niezależnie od podłoża (pomijając odblask itp). Dlatego farba na papier kredowy jest inna niż na offsetowy. W Pantone farba jest jedna, ale inaczej wygląda na różnych podłożach, stąd wiele próbników.

A propo oddania barw w różnym świetle.
Kiedyś na jakimś szkoleniu pokazano nam wydrukowany prostokąt i zapytano jaki to kolor. Każdy wymyślał ładną nazwę dla zgniłoróżowego prostokąta. Potem przeszliśmy z tym do okna. I na środku prostokąta pokazał się wyraźny napis w innym odcieniu. Dwie różne farby, które wyglądały identycznie w świetle sztucznym.

Rafał_Sz
12-12-2012, 10:48
Ale farby mieszasz sam, czy kupujesz gotowe? Najlepszy byłby próbnik od producenta farb. Bo potem może się okazać, że jakiegoś koloru nie da się uzyskać z farb bazowych Twojego producenta.

Oprócz systemu Pantone, który są też inne. Np. HKS ma inną filozofię. Dany kolor ma zawsze wyglądać jednakowo, niezależnie od podłoża (pomijając odblask itp). Dlatego farba na papier kredowy jest inna niż na offsetowy. W Pantone farba jest jedna, ale inaczej wygląda na różnych podłożach, stąd wiele próbników.

A propo oddania barw w różnym świetle.
Kiedyś na jakimś szkoleniu pokazano nam wydrukowany prostokąt i zapytano jaki to kolor. Każdy wymyślał ładną nazwę dla zgniłoróżowego prostokąta. Potem przeszliśmy z tym do okna. I na środku prostokąta pokazał się wyraźny napis w innym odcieniu. Dwie różne farby, które wyglądały identycznie w świetle sztucznym.
Farby miesza i dobiera producent. Dla niego istotny jest tylko kod Pantone i i czy ma być mat, czy błyszczące. Podłoże nie ma znaczenia ze względu na grubą warstwę farby, która sama dla siebie "jest podłożem" jak to określili. Dobierają farby w ten sam sposób, co mieszalnia lakierów samochodowych. Co ciekawe, farba na zamówienie jest niewiele droższa od gotowego koloru.

Dlatego właśnie potrzebny mi jest jakiś podstawowy próbnik, który nie uwzględnia podłoża, bo po prostu w moim przypadku nie ma to znaczenia.

TOP67
12-12-2012, 11:32
Sęk w tym, że podstawowy próbnik Pantone uwzględnia podłoże. Ale najprawdopodobniej Pantone Solid Coated będzie najlepszy

hcman
14-12-2012, 16:10
Jakie podłoże? powlekane czy nie?
Ja używam wzornika z paletą U czyli Pantone Solid Uncoated (drukujemy na tekturze).
Jeśli podłoże masz powlekane / błyszczące to Pantone Solid Coated czyli C :)
Możesz też zainwestować w kolorymetr i wtedy z podłoża odczytasz odpowiednik Pantone:
http://www.agawa-shop.com/kolorymetr-pantone-color-cue-21-58562-407-42579.html

Rafał_Sz
14-12-2012, 16:39
Podłoże to czarne, matowe, wysokotopliwe szkliwo.