Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Ruiny folwarku w kompleksie Szpitala im. Babińskiego w Krakowie
Jak się Wam podoba ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/DSC_0173_hdr_mode_3-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-p6hdrIFqRn8/UJVZvyVzVmI/AAAAAAAAJog/89Bw7uDOXQc/s720/DSC_0173_hdr_mode_3.jpg)
a co powinno się podobać? dziura w ścianie?
a co powinno się podobać? dziura w ścianie?
Wiesz, dyskutować można tutaj o np. perspektywie, kadrowaniu, świetle, planach, detalach, kolorach, półcieniach, ekspozycji itp. Dziura w ścianie to tylko element, najmniej istotny w tym momencie.
Trochę się dziwię, że takie pytanie zadałeś. Wprawny fotograf, każdą pracę swoją czy kolegi może analizować przynajmniej wg. tych parametrów o ile nie większej ilości.
Oceny na zasadzie ładne/brzydkie (modelka na zdjęciu, dom, dziura w ścianie itp) to udzielała moja córka w 2 klasie podstawówki.
Mi się nie podoba.
Mało ciekawe kolory, płaskie - zupełny brak przestrzeni na tym zdjęciu, nie wiem czy to przez brak cieni, czy obróbkę...
Ogólnie to dla mnie wygląda jak obrazek zrobiony na szybko... nie zdjęcie.
Mi się nie podoba.
Mało ciekawe kolory, płaskie - zupełny brak przestrzeni na tym zdjęciu, nie wiem czy to przez brak cieni, czy obróbkę...
Ogólnie to dla mnie wygląda jak obrazek zrobiony na szybko... nie zdjęcie.
Zdjęcie może sprawiać wrażenie płaskiego przez dużą głębię ostrości, faktycznie. Stąd też możesz mieć wrażenie braku przestrzeni.
Efekt obrazka a nie zdjęcia możesz uzyskać dzięki technice HDR polegającej ( w uproszczeniu) na wyciąganiu półtonów w zakresie zarówno cieni jak i kolorystyki. Robisz to na bazie 3-4 zdjęć różniących się między sobą EV lub wyciągając do z RAW w kompie.
Efekt obrazka a nie zdjęcia możesz uzyskać dzięki technice HDR polegającej ( w uproszczeniu) na wyciąganiu półtonów w zakresie zarówno cieni jak i kolorystyki. Robisz to na bazie 3-4 zdjęć różniących się między sobą EV lub wyciągając do z RAW w kompie.
Że to HDR, to widać i raczej w takim wydaniu nie przysłużyło się zdjęciu.
mz, zbytnie wyostrzenie i zbyt duże nasycenie odrealniło zdjęcie.
Płaskość nie wynika z dużej GO, a bardziej braku cieni. Krajobrazy też robi się z dużą GO, a nie są płaskie.
O przestrzeni na zdjęciu bardziej decyduje światło, cień oraz perspektywa. Tu cienie są bardzo słabe i łagodne, a ściany, które są blisko zlewają się z tymi daleko.
Że to HDR, to widać i raczej w takim wydaniu nie przysłużyło się zdjęciu.
mz, zbytnie wyostrzenie i zbyt duże nasycenie odrealniło zdjęcie.
Płaskość nie wynika z dużej GO, a bardziej braku cieni. Krajobrazy też robi się z dużą GO, a nie są płaskie.
O przestrzeni na zdjęciu bardziej decyduje światło, cień oraz perspektywa. Tu cienie są bardzo słabe i łagodne, a ściany, które są blisko zlewają się z tymi daleko.
Z cieniami mnie przekonałeś, w wolnej chwili pogrzebię jeszcze w projekcie z tym zdjęciem.
jacek dr
12-12-2012, 16:15
Przy okazji grzebania ,popraw jeszcze prostowanie ścian.
Przemek-83
12-12-2012, 20:09
To zdjęcie powinno byc w dziale Fantastyka :)...mi się nie podoba ze względu na zdecydowanie przesadzony HDR
Może pokaż to foto tylko w W/B i będzie ciekawiej