Zobacz pełną wersję : SB-800 Tryb remote TTL
Pytanie dotyczy lampy SB-800
Witam
Proszę mnie poprawić jeśli coś zrozumiałem źle.
Jeśli lampa w trybie off ustawiona jest na TTL to rozumiem że po przełączeniu w tryb REMOTE lampa nadal zostaje w trybie TTL ?
Prawidłowo rozumuje ?
Coś pokręciłeś. Nie ma trybu off; off oznacza, że lampa lub określony tryb jest wyłączony. Tryb błysku lamp zdalnych (i-TTL, AA, M, itd) ustawia się w lampie głównej.
Art Erie
11-12-2012, 10:32
Pytanie dotyczy lampy SB-800[...]
Raczej SB 700/900/910 bo one mają inny panel sterujący niż SB 800
Ok może źle sformułowałem pytanie
Jeszcze raz po kolei
Włączam lampę przyciskiem ON/OFF (na wyswietlaczu mam TTL iso100 24mmF5.6 ...itd
Naciskam na dwie sekundy przycisk SEL i mam OFF,MASTER,MASTER (RPT),REMOTE,SU-4
Wybieram tryb REMOTE i zatwierdzam ustawienia
Pytanie: Czy lampa pozostaje nadal w trybie TTL ?
W takim przypadku lampa jest z takim trybie, jaki ustawisz na masterze (lampie lub body - w zależności od tego, co pełni tę funkcję).
Inaczej - remote oznacza tryb zdalny CLS.
OFF - tryb wyłączony, lampa działa jako zwykła lampa.
MASTER - lampa główna
MASTER (RPT) - lampa główna w stroboskopie
REMOTE - lampa zdalna
SU-4 - lampa zdalna na SU-4.
I jeszcze raz co powyżej napisałem i kol. Me_how potwierdził: tryb pracy lampy zdalnej (REMOTE) działającej w CLS (nie na SU-4) ustawiasz w lampie głównej (MASTER) lub za pomocą sterownika SU-800.
Dzięki bardzo za wyczerpujące odpowiedzi
Rozwijając ten temat podzielę się także pewnymi wątpliwościami.
Jeżeli lampą główną( Master) będzie lampa wbudowana D300S (jako sterownik błysków), to w grupach lamp zdalnych mamy do wyboru 3 tryby pracy:
- brak błysku /---/,
- AA,
- TTL
I tu moja wątpliwość.
W przypadku zastosowania jako lampy zdalnej SB700 będzi to TTL czy TTL-BL,(którego samodzielnie nie można wyłączyć )?
A jak będzie w przypadku zastosowania jako zdalnej lampy SB800 gdzie jest możliwość wyboru pomiędzy TTL a TTL-BL ?
Z tego co można znaleźć w internecie, to w trybie CLS/AWL działa tylko iTTL-BL. Chociaż Nikon na ten temat nic nie mówi.