PDA

Zobacz pełną wersję : Asio

grzegorzant
10-12-2012, 19:47
Wprawdzie jesteśmy na forum foto, ale przecież nie można siedzieć nad fotkami w absolutnej ciszy :)
Do rzeczy : czy macie może na pokładzie kartę muz. E-mu 1212 ?
Chodzi o sterowniki asio i problem z nimi. Może ktoś pomoże ?
Sterowniki z kartą, czy ze str. E-mu dają E-mu Asio którego to interfejs"mikser" coś mi plącze.
Jedno słychać, drugiego nie... albo wogóle nic.
Jest też Asio4all i teraz czy mogą leżeć koło siebie, czy trzeba się zadecydować na jeden usuwając wcześniej drugi? Jak to wszystko skonfigurować i gdzie

HYPER
11-12-2012, 15:31
ja mam e-mu 1212m, ale prawde mowiac uzywalem jej z tydzien z pozniej padl mi dysk ssd i dopiero dzis dostalem nowy. jednak nie mialem zadnych problemow z asio. wszystko chodzilo elegancko a sprawdzalem dokladnie bo karte uzywam do zgrywania flacow na MD. zainstaluje system to dam znac czy znow wszystko chodzi elegancko.

HYPER
11-12-2012, 15:33
a jeszcze jedno. musialem zainstalowac najnowsze sterowniki z www zebym mogl zgrywac przez kabel optyczny muzyke na mini disc. z tymi z plyty bylo to niemozliwe bo czestotliwosc probkowania zrodla (karty) byla inna niz mini disca i w zaden sposob nie moglem jej zmienic na 44.1kHz. z nowymi sterami poszlo. moze probuj w te strone?

TomLight
13-12-2012, 19:20
Hmm, sterowniki Asio4all mają się praktycznie nijak do sterowników ASIO karty. Asio4all to po prostu emulacja sprzętu przy pomocy procesora a nie karty dźwiękowej. I jedno drugiemu nie przeszkadza chociaż trochę mija się z celem. Skoro karta obsługuje Asio to Asio4All nie mają sensu. Generalnie Asio służy do skrócenia latencji przy obróbce dźwięku np. ze źródeł zewnętrznych itd. Sam system nie potrzebuje wsparcia Asio tylko programy do obróbki audio. Ze znanych mi playerów chyba tylko Foobar obsługuje Asio, zresztą nie wiem po co :)
Pozdrawiam

grzegorzant
13-12-2012, 20:28
ano właśnie
Zainstalowałem ze str. E-mu stery pod tę kartę i poszło... no prawie poszło :)
Jeden element jeszcze głuchy, chociaż też idzie przez asio. Jeszcze powalczę

Lena&TheShadow
13-12-2012, 21:56
A jaką masz wersję Windows ?
Nie znam 1212 ale używam 1820m i na Windows 7x64 nie działa nagrywanie WMA. Są różne pomysły co do tego jak problem obejść na forach ale mój to zainstalowanie równolegle drugiego 32-bitowego systemu do Audio i karta działa poprawnie.

grzegorzant
14-12-2012, 09:50
win7/64
U mnie problem jest taki, że klawisze po midi chodzą, a gitara nie. Te same ustawienia Asio w obu przypadkach

Lena&TheShadow
14-12-2012, 11:30
Gitarę masz z przetwornikiem MIDI czy przez di-box pod guitar rig'a ? Jak po liniowym audio dajesz sygnał to na bank ta sama przypadłość.
Nie sprawdzałam MIDI ale od początku nie działało mi nagrywanie WMA także nawet nie mogłam korzystać ze Skype itd.
Zainstalowałam dodatkowo Vistę i wszystko chodzi jak powinno. Nie muszę uruchamiać w trybie zgodności Proteus'a itd.
Podobno lekarstwem na to jest zostawienie nie więcej niż 2Gb RAM w komputerze. Coś jest popsute w zarządzaniu przez sterowniki pamięcią. Może tak być gdyż kiedyś jak miałam tylko 2Gb i instalowałam Wx64 na próbę to działało wszystko prawidłowo.

grzegorzant
14-12-2012, 16:16
Gitara po linii (jack 6'3) wpięta w kartę Guitar Rig - i cisza.
Dziwne, bo przed restartem Windozy chodziło dobrze :(

Lena&TheShadow
14-12-2012, 17:35
Po każdym zainstalowaniu sterowników przez chwilę zanim nie zmienisz ustawień na mikserze będzie dobrze.
Potem znów przestanie działać. Jedyne wyjście to równoległa instalacja XP albo Visty.

grzegorzant
14-12-2012, 17:51
nie nie
do xp nie wrócę.
Tym bardziej,że przez ostatnie parę miesięcy nie było tych problemów. Również na W7 !