PDA

Zobacz pełną wersję : Sakar 29MD - instrukcja obsługi komputera

andar
22-03-2007, 16:55
czy ktoś umie mi wyjaśnic jak odczytywac parametry z tego "komputera" pokładowego lampy. :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.andar.pol.pl/sakar_komp.jpg)

pozdrawiam.

adrian
22-03-2007, 17:24
Na mój łeb jest tak:
Na czerwono zasięg dla dziury 2.8
Na niebiesko zasięg dla dziury 5.6
Dla iso 200.

Jak przesuniesz działeczkę ISO w którąś stronę, to się pewnie przysłony też poprzesuwają.

andar
22-03-2007, 17:48
a w srodku przyslony posrednie ??
tak przesuwa sie wszystko po zmianie ISO .. :D

czyli jesli jestm ok 4m od obiektu to lampa tryb niebieski przeslona ok 11 / 8.
a jak jestem ok 10m od obiektu to lampa tryb czerowny przeslona 4. ? dobrze rozumiem ... oczywiscie przy ISO 200

btw. a czas naswietlania ma tu znaczenie ?? czy raczej nie .. (no lampa blyska raz a nie swieci w nieskonczonosc) .. hmmm ...

biniubak
22-03-2007, 18:43
Chętnie też się dowiem coś więcej o tym "komputerze", bo mam taą lampke tylko, że jest to topca325CS i ten komp jest dla mnie zagadką. Nigdy nic nie wychodzi tak jak by to wygladało z nastaw. Zawsze robię na czuja.

Jacek_Z
22-03-2007, 22:17
Na mój łeb jest tak:
Na czerwono zasięg dla dziury 2.8
Na niebiesko zasięg dla dziury 5.6
Dla iso 200.

Jak przesuniesz działeczkę ISO w którąś stronę, to się pewnie przysłony też poprzesuwają.

dobrze pisze.
w takim ustawieniu na zakresie niebieskim czyli na przysłonie 5,6 możesz pracowac do 6 metrów
a na zakresie czerwonym czyli na 2,8 do 12 metrów
(ISO 200)

Norbs
22-03-2007, 22:34
Lampa posiada dwie automatyki : "niebieską' i 'Czerwoną" oraz manual jak prztyczek nastawisz na czerwoną kropkę to przy iso 200 ustawiasz przesłonę2,8 i wszystkie fotki w zakresie od 1,1,m do 12m powinny być mniej więcej poprawnie naświetlone w zależności co fotografujesz. I analogicznie niebieska kropka przesłona 5,6 i do 6 m powinno być ok. Manual czyli M Ustawiasz tak jak wychodzi czyli:dla odległości 1,5m przesłonę 22 dla 2 m 16, dla 3m 11..... dla 18m f2 . Paniał?

adrian
23-03-2007, 10:38
a w srodku przyslony posrednie ??
tak przesuwa sie wszystko po zmianie ISO .. :D

czyli jesli jestm ok 4m od obiektu to lampa tryb niebieski przeslona ok 11 / 8.
a jak jestem ok 10m od obiektu to lampa tryb czerowny przeslona 4. ? dobrze rozumiem ... oczywiscie przy ISO 200

btw. a czas naswietlania ma tu znaczenie ?? czy raczej nie .. (no lampa blyska raz a nie swieci w nieskonczonosc) .. hmmm ...

Zasadniczo coś tędy, ale przy tak czy siak przyglądaj się czy zdjęcia wyszły poprawnie, bo nietrudno jest przepalić z małej odległości (nawet tej będącej w ustawionym zakresie). Generalnie czeka Cię lekka gimnastyka. Kiedyś też tak kombinowałem, ale na negatywach. Można się w to całkiem dokładnie wstrzelić, ale wymaga to poznania lampy.

Tak na marginesie dopiero po zakupie SB800 zobaczyłem co to jest wygoda pracy z błyskiem. Wszystkie ujęcia mam doświetlone w dychę :D