PDA

Zobacz pełną wersję : Fejsowy konkurs - lajki na sprzedaż?

credka
10-12-2012, 11:41
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=310054042427733&set=a.292693347497136.49687.292386310861173&type=1&relevant_count=1
Aparaty rozdają...
"Aby wygrać wystarczy:
-polubić: ..."

Możecie mi przybliżyć, jak to dokładnie działa? Domyślam się, że nie ma żadnych aparatów ani konkursu, pytam raczej o to, co dalej dzieje się z zebranymi lajkami...

https://www.facebook.com/twojkonkurs
Obecnie 45.725 like...

kiemlo
10-12-2012, 12:01
A potem można sprzedać profil :-) Nabywca zmienia nazwę, kasuje zbędne już treści i fanpejdż gotowy.

mateo912
10-12-2012, 12:03
A potem można sprzedać profil :-) Nabywca zmienia nazwę, kasuje zbędne już treści i fanpejdż gotowy.

dokładnie w ten sposób ;)
generalnie jeśli fanpage nie ma w linku swojej nazwy a same cyferki to jest to farma lajków ;)
lub sprzedaż później na allegro "udostępnień i poleceń" fanpage/produktów itp innych firm na takim koncie(duża liczba potencjalnych odbiorców)

zdyboo
10-12-2012, 12:08
Tu wyjdzie moja ignorancja i niewiedza, ale nie posiadam konta na FB. Co daje właścicielowi fanpejdża to, że ktoś zalajkuje tenże?
Czy lubienie oznacza, że automatycznie akceptuje się jakieś powiadomienia z takiego fanpejdża? W sensie, że można bezkarnie rozsyłać reklamy? No chyba nie chodzi o wyścig, kto ma więcej lajków, w gimnazjum, to jeszcze rozumiem, ale nie w przypadku takich akcji.

mateo912
10-12-2012, 12:11
Tu wyjdzie moja ignorancja i niewiedza, ale nie posiadam konta na FB. Co daje właścicielowi fanpejdża to, że ktoś zalajkuje tenże?
Czy lubienie oznacza, że automatycznie akceptuje się jakieś powiadomienia z takiego fanpejdża? W sensie, że można bezkarnie rozsyłać reklamy? No chyba nie chodzi o wyścig, kto ma więcej lajków, w gimnazjum, to jeszcze rozumiem, ale nie w przypadku takich akcji.

Polubienie fanpage jest odpowiednikiem dodania do znajomych/subskrybowania powiadomień wiadomości itp z tego fanpage.
czyli jeśli ktoś polub Twojego fanpage to gdy napiszesz coś na nim ta wiadomość dotrze to większości Twoich "fanów" + ich znajomych

zdyboo
10-12-2012, 12:14
Czyli dobrze kombinowałem. Czy można sobie takie "powiadomienia" wyłączyć? Czy jednak trzeba bardzo uważać co się zalajkuje, bo jak raz się to zrobi to potem dupa zbita?

Boryszuk
10-12-2012, 12:16
Można ukryć, można odlajkować.

mateo912
10-12-2012, 12:21
Czyli dobrze kombinowałem. Czy można sobie takie "powiadomienia" wyłączyć? Czy jednak trzeba bardzo uważać co się zalajkuje, bo jak raz się to zrobi to potem dupa zbita?

Można ukryć, można odlajkować.

dokładnie, w każdej chwili możesz odlajkować.
Choć teraz z punktu widzenia fana to nie jest problemem bo to co admini stron umieszczają trafia do ~10% fanów (zmienione algorytmy fb)
z punktu widzenia admina jest to wielki problem, bez płacenia(jeśli zapłacisz i wypromujesz swojego posta, a jest to dość drogie bo koło 50zł od posta w przeliczeniu) to Twoje informacje trafiają do garstki fanów)

zdyboo
10-12-2012, 12:27
Póki Mateusz nie napisałeś, to post Marka był dla mnie zrozumiały.
Dlaczego informacje z takich FP nie trafiają do wszystkich odbiorców? Co z całkiem niewinnymi informacjami od osób prywatnych do znajomych? Też trzeba płacić za promocję? Czy istnieje podział na konta firmowe i prywatne?

Boryszuk
10-12-2012, 12:31
Jest podział na konta osobiste i 'fanpage' czyli konta służące promocji (niekoniecznie komercyjne).

Od jakiegoś czasu zmieniła się polityka FB i zawartość fanpage'ów nie pokazuje się wszystkim subskrybentom. No chyba, że admin takiego pejdża zapłaci.

zdyboo
10-12-2012, 12:33
Dobra, teraz kumam. Dziękuję Panowie za wyjaśnienia.

mateo912
10-12-2012, 12:35
Póki Mateusz nie napisałeś, to post Marka był dla mnie zrozumiały.
Dlaczego informacje z takich FP nie trafiają do wszystkich odbiorców? Co z całkiem niewinnymi informacjami od osób prywatnych do znajomych? Też trzeba płacić za promocję? Czy istnieje podział na konta firmowe i prywatne?

Ad1: zmienili algorytm, teraz jest tak że im rzadziej się udzielasz na jakiejś stronie tym mniej, z czasem, dostajesz powiadomień z niej. dodano opcje "promowania" postów(płatną) dzięki którym post opłacony będzie wyświetlany przez tak długi czas dopóki 100% fanów jej nie obejrzy(u siebie na tablicy)

ad 2: z kontami ludzi(nie fanpage) nic się nie zmieniło (no oprócz tego że jeśli chcesz napisać do kogoś z którym nie jesteś powiązany w żaden sposób, czyli nie macie żadnych wspólnych znajomych, to on nie dostanie powiadomienia o tej wiadomości tylko wyląduje w zakładce "inne"(troche taki spam) a nikt prawie tam nie zagląda)

ad 3: tak istnieje podział na konto firmowe (fanpage) i konto prywatne(czyli normalne) każda osoba ma możliwość założenia sobie dowolnej ilości konto firmowych(fanpage)

kzkzg
10-12-2012, 14:23
Zalozylem niedawno fanpage i zaprosilem tam jednego znajomego. Temat z braku czasu olalem. Jakiez bylo moje zdziwienie gdy codziennie ktos nowy polubil moj fanpage. Kazdy z tych fanow posiadal tylko jedno zdjecie, zero danych osobistych i zero znajomych. Zastanawia mnie jaki cel ma fb w generowaniu tych botów?

mateo912
10-12-2012, 14:39
Zalozylem niedawno fanpage i zaprosilem tam jednego znajomego. Temat z braku czasu olalem. Jakiez bylo moje zdziwienie gdy codziennie ktos nowy polubil moj fanpage. Kazdy z tych fanow posiadal tylko jedno zdjecie, zero danych osobistych i zero znajomych. Zastanawia mnie jaki cel ma fb w generowaniu tych botów?

fb sam z siebie nie robi takich botów on je kasuje raz do roku (w zeszłym baza użytkowników zmniejszyła sie o kilkanaście milionów) kto to robi i po co sam nie wiem, bo poza lajkami (które teoretycznie można sprzedawać) to nie ma to żadnego zastosowania.

kzkzg
10-12-2012, 15:18
No ale jaki profit moze miec bot ze polubi moj fajpejdz? To ja moge miec profit z niego a nie odwrotnie.

mateo912
10-12-2012, 15:34
No ale jaki profit moze miec bot ze polubi moj fajpejdz? To ja moge miec profit z niego a nie odwrotnie.

myślę że to jest po to aby "uwiarygodnić" tego bota żeby od razu go nie skasowali. Ale to tylko domysły.