Zobacz pełną wersję : Krajobrazowo w przyspieszeniu
Nie jest to do końca tutorial, a raczej dokumentacja obróbki - nagrałem zrzut pulpitu podczas obrabiania jednego ze zdjęć, które niedawno wrzucałem na forum (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219598). Na filmiku wyświetlają się wciskane klawisze co powinno pomóc w połapaniu się co się aktualnie dzieje :)
Może kiedyś zrobię coś dłuższego z jakimiś wyjaśnieniami, a na razie mam nadzieję, że komuś się przyda :)
https://vimeo.com/55199928
JaroPienza
10-12-2012, 01:18
To raczej popis Twoich umiejętności , a nie tutek. Chyba nie myślisz, że osoba początkująca załapie cokolwiek? Przy tej prędkości można jedynie oczopląsu dostać. Nie umniejszając Twoim umiejętnościom oczywiście.
Jak już pisałem nie jest to tutorial i nigdzie nie pisałem, że jest dla początkujących :)
JaroPienza
10-12-2012, 15:25
Jak już pisałem nie jest to tutorial i nigdzie nie pisałem, że jest dla początkujących :)
Dział mówi sam za siebie. Zazwyczaj to robi się takie rzeczy dla kogoś kto się na tym nie zna.
donkiszot
10-12-2012, 15:34
[...]Chyba nie myślisz, że osoba początkująca załapie cokolwiek? Przy tej prędkości można jedynie oczopląsu dostać.
Nie no bez jaj, można sobie przecież stopować klatka po klatce i przewijać do woli. Wszystko widać jak na dłoni.
Poza tym obróbka składa się raptem z trzech? czterech czynności? Oczywiście na różnych warstwach, ale żadnych czarów czy czegokolwiek wymagającego większego zaangażowania w komentarz tam nie ma. Kto będzie chciał to skorzysta z tego z naddatkiem (jeśli tylko cierpliwości mu starczy na oglądanie każdego ruchu pędzla korekcji ;p ale i to można przewinąć).
Dział mówi sam za siebie. Zazwyczaj to robi się takie rzeczy dla kogoś kto się na tym nie zna.
Czy tutorial dla zaawansowanych implikuje, że jest kierowany do kogoś kto się na tym nie zna? Wg mnie zawsze lepiej mierzyć wyżej i doszukać sobie jak mnie coś zainteresuje, a nie mam o tym pojęcia, niż po raz 10ty słuchać dwugodzinnego wykładu o tym jak zwiększyć wielkość pędzla ;-)
Ale rozumiem, że jednym to odpowiada, a innym nie. Jak komuś nie odpowiada, na internecie jest pełno tutoriali od podstaw, a mój filmik niech potraktuje jako ciekawostkę (albo jak to ładnie ująłeś - popis moich umięjetności).
JaroPienza
10-12-2012, 16:08
Nie no bez jaj, można sobie przecież stopować klatka po klatce i przewijać do woli. Wszystko widać jak na dłoni.
Poza tym obróbka składa się raptem z trzech? czterech czynności? Oczywiście na różnych warstwach, ale żadnych czarów czy czegokolwiek wymagającego większego zaangażowania w komentarz tam nie ma. Kto będzie chciał to skorzysta z tego z naddatkiem (jeśli tylko cierpliwości mu starczy na oglądanie każdego ruchu pędzla korekcji ;p ale i to można przewinąć).
To na pewno zauważyłeś że to nie tylko "cztery czynności"?
Czy tutorial dla zaawansowanych implikuje, że jest kierowany do kogoś kto się na tym nie zna? Wg mnie zawsze lepiej mierzyć wyżej i doszukać sobie jak mnie coś zainteresuje, a nie mam o tym pojęcia, niż po raz 10ty słuchać dwugodzinnego wykładu o tym jak zwiększyć wielkość pędzla ;-)
Ale rozumiem, że jednym to odpowiada, a innym nie. Jak komuś nie odpowiada, na internecie jest pełno tutoriali od podstaw, a mój filmik niech potraktuje jako ciekawostkę (albo jak to ładnie ująłeś - popis moich umięjetności).
Przecież wiesz że nie mowie tutaj o zwiększaniu pędzla. Ale na ten przykład mogłeś na sekundkę zastopować i powiedzieć z jakiej maski korzystasz. Nie wszyscy słyszeli o luminosity mask i nie koniecznie wiedzą skąd one się wzięły.
Poza tym zaawansowanie raczej nie potrzebują taki tutoriali. Zazwyczaj sami je robią i tak starannie jak starannie pracują nad zdjęciami.
Tak jak mówiłem tutek raczej popisowy.
donkiszot
10-12-2012, 16:26
To na pewno zauważyłeś że to nie tylko "cztery czynności"?[...]
A cóżesz tam jest więcej?
1. Usuwanie winiety.
2. Lokalne korekcje nasycenia i jasności.
3. Blurowanie wody.
4. Dłubanie niezauważalnych syfów.
[...]Tak jak mówiłem tutek raczej popisowy.
Ale, że tak eufemistycznie zapytam: o cóż Ci chodzi? Niech będzie i popisowy -- i co z tego?
Kolega wstawił film, z którego kto zechce to coś skorzysta, a Ty się czepiasz jakby Ci kwiatki przed domem rozjechał.
JaroPienza
10-12-2012, 17:28
A cóżesz tam jest więcej?
1. Usuwanie winiety.
2. Lokalne korekcje nasycenia i jasności.
3. Blurowanie wody.
4. Dłubanie niezauważalnych syfów.
Ale, że tak eufemistycznie zapytam: o cóż Ci chodzi? Niech będzie i popisowy -- i co z tego?
Kolega wstawił film, z którego kto zechce to coś skorzysta, a Ty się czepiasz jakby Ci kwiatki przed domem rozjechał.
Czyli jednak za szybko przeleciałeś.
Ja zapytam Ciebie: dlaczego mam się nie czepiać?
Skoro sam pomysł jest dobry, ale wykonanie nie udane.
Jeżeli wstawiamy na tym forum jakieś zdjęcie to oczekujemy jakiś podpowiedzi co źle lub dobrze zrobiliśmy. Jeżeli to zrobisz dla siebie to zostaw to na swoim twardym dysku lub gdzie tam sobie to trzymasz.
donkiszot
10-12-2012, 18:02
Czyli jednak za szybko przeleciałeś.[...]
Proponuję abyś opowiedział na zadane pytanie, cóż takiego tam jest więcej?
Ja zapytam Ciebie: dlaczego mam się nie czepiać? [...]
Właśnie przez takie czepianie odechciewa się robić cokolwiek. Też mógłbym się podzielić wiedzą na ten lub tamten temat, ale jak tylko pomyślę, że potem miałbym się jeszcze z tego tłumaczyć przez tydzień, zbierać ochrzan, bo nie jest tak jak inny by oczekiwali, bo tamten zrobił lepiej, bo ja to bym chciał z taką dokładnością, a czemu nie zrobiłeś tego inaczej, o tam to ci się noga powinęła, a tu jest babol hehe, a weź w ogóle nie rób tego, bo ja nie zrozumiałem, to znaczy, że to ty jesteś marnym chwalipiętą, a ja poszkodowanym odbiorcą darmowego (nie)tutorialu, bo należy mi się znacznie lepszy od ciebie.... no daj spokój. Podziękuję, wolę nie.
Reasumując: darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby.
Twój zarzut, że jest za szybko jest głupi, bo na stop klatce jest tak wolno jak sobie tylko życzysz, a jeśli rzeczywiście masz jakieś pytanie apropos filmu to zapytaj -- jest spora szansa, że Ci ktoś odpowie. Natomiast wniosek, że to się do niczego nie nadaje poza trzymaniem na swoim dysku jest bardzo pochopny i krzywdzący. Co najwyżej można powiedzieć, że nie wszystkim ten film przypasuje, ale wszystkim to się nie da dogodzić.
JaroPienza
10-12-2012, 18:10
No tak najlepiej zrobić coś na odpierdziel i czekać aż ktoś podziękuję i przyklaśnie.
Czepiam się bo od kogoś kto robi wyśmienite zdjęcia i mógłby ktoś z korzystać z jego wiedzy oczekuję dużo więcej.
Takich filmików jest masa na youtubie, które w 25 sekund pokazuję cały proces. Ja zadaję pytanie po co robić takie filmy jak naprawdę nie chce się tego pokazywać w normalny sposób.
Ja nie robię po się do tego nie nadaję. Nie muszę pytać o to co jest w filmie , znam to z autopsji i, godzin spędzonych na poszukiwaniach i pracy nad zdjęciami :)
P.S. Podziwiam autora za zdjęcia i nie mam nic do niego. Denerwuje mnie tylko robienie czegoś na odwal.
donkiszot
10-12-2012, 21:27
[...]Czepiam się bo od kogoś kto robi wyśmienite zdjęcia i mógłby ktoś z korzystać z jego wiedzy oczekuję dużo więcej.[...]
No toś go zachęcił:
To raczej popis Twoich umiejętności , a nie tutek. Chyba nie myślisz, że osoba początkująca załapie cokolwiek? Przy tej prędkości można jedynie oczopląsu dostać. Nie umniejszając Twoim umiejętnościom oczywiście.
:lol:
Nie chodzi o to aby robić na odpierdziel, ale o to aby: robić zamiast gadać, robić lepiej zamiast robić, robić jeszcze lepiej zamiast robić lepiej.
Poza tym, dla każdego coś miłego. Ja na przykład, wolałbym zobaczyć takie nagrania z prawdziwej obróbki, zamiast kolejnego tutka z listy najpopularniejszych tutków. W takim filmie można podpatrzeć nie tylko daną technikę, ale również sposób pracy (pomijając nudne momenty) -- a to, wraz ze wzrostem wiedzy własnej jest o wiele ważniejsze i ciekawsze.
czy "tutek" byl krecony przez QuickTime? zastanawia mnie jeszcze to dodawanie kombinacji klawiszy. zdradzi czy zatrzyma dla siebie?
czy "tutek" byl krecony przez QuickTime? zastanawia mnie jeszcze to dodawanie kombinacji klawiszy. zdradzi czy zatrzyma dla siebie?
Screenflick
Screenflick
dzieki! sprawdze demo i jak bedzie to dobry program kupie :) ja korzystam z QuickTime do nagrywania pulpitu, ale jest on ograniczony wlasnie poprzez dodawanie skrotow klawiszy
dzieki! sprawdze demo i jak bedzie to dobry program kupie :) ja korzystam z QuickTime do nagrywania pulpitu, ale jest on ograniczony wlasnie poprzez dodawanie skrotow klawiszy
MZ bardzo fajny programik, ma sporo ciekawych opcji, przyjemny i łatwy w obsłudze. Ale zawsze warto się demkiem pobawić.