Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Na pożegnanie...
Slawek Wojtczak
09-12-2012, 22:01
... z tym działem zdjęciowym :) Niestety nie bawi mnie słodzenie wokoło, jaka to piękna jakość, kadr jakie słodke zwierzaczki, kotki pieski ptaszki i kwiatki... :) A tak to od dłuższego czasu postrzegam, podobnie jak moderacja, która zamieściła ogłoszenie na temat komentowania zdjęć. Myślę, że to zbyt wiele nie pomogło. Zmienił się trochę styl komentowania, ale ta "jakość" nadal niestety pozostała. Dawno nie spotkałem na tym forum prawdziwego konstruktywnego komentarza. Wiele osób niestety zaprzestało pokazywania tutaj swoich zjęć. Szkoda bo zawsze było na co popatrzeć i się od kogo uczyć :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img837/7033/img2444f.jpg)
Pozdrawiam wszystkich :)
Cóż....masz racje i się z Tobą zgadzam. Gdy grupka znajomych sobie ludzi, adoruje swoje zdjęcia podkreślając tylko jakość zdjęcia, nie zwracając na to co jest w fotografii najważniejsze, mianowicie - "Ten Moment" - wówczas też mi się odechciewa.
Uważam, że forum ma na celu wytykanie błedów i chwalenie za pozytywy....Szkoda, że chwali się zdjęcia za nazwisko autora.... Nie chcę tutaj nikogo obrażać, ale takich przypadków znam setki. Chociażby jeden z weteranów tego działu, który na ogół wstawia bardzo ładne zdjęcia (wówczas zbiera zasłużone komentarze), ale czasami wstawi zdjęcie bez swiatła, nudne, powtarzalne i bez akcji - po prostu setny, ten sam ptaszek na tym samym patyku przy burej pogodzie i zbiera komentarze typu
Na 2 ładnie się modelka ustawiła, jakość oczywiście dobra jak to u ciebie Waldku :)
To po prostu odechciewa mi się.
Cieszę się, że znam już osobiście kilku Ludzi z tego forum i wole ich zdjecia komentować - czy to na plus czy na minus. Przynajmniej będą wiedzieli, że to co pisze jest prawdą....bo poznali mnie na tyle, że wiedzą, iż nie wciskam ludziom kitu i nie prawie o tym, że białe jest czarne...
Sławku, szkoda że nie bedziesz wstawiał zdjęć. Mimo, że nie było ich za wiele (raz na 2 msc?) to zawsze były przyjemne i inne - a nie setny raz ten sam ptaszek na oskalpowanym przez noż kuchenny patyku - szczególnie pamiętam Twoje dziki :)
Sławku, szkoda że odchodzisz... Na szczęście na innym portalu Cię dopadnę:mrgreen: ;)
Sławku, myślę, że niepotrzebnie chcesz pożegnać ten dział. Owszem trzeba sobie jasno powiedzieć, iż poziom faktycznie nieco uległ pogorszeniu ale z drugiej strony sporo młodych ludzi się tu czegoś nauczyło. Przemyśl swoją decyzję na spokojnie i może zmienisz zdanie?
TMB - odpowiadając na Twoje zarzuty, że wstawiam słabe zdjęcia bez światła, nudne, powtarzalne, bez akcji i otrzymuję w zamian same pochwały. Czy Twoim zdaniem tylko zdjęcia z super światłem i dynamiczną akcją należą do udanych? Czy zdjęcie zrobione w ponurych warunkach nie nadaje się już do publikacji? Gdybym faktycznie wstawiał same powtarzalne ujęcia, te same gatunki na tym samym patyku musiałbym ten dział zarzucać kolejnymi wątkami, a tak nie jest, prawda? Wiesz, nie sztuka zrobić dobre zdjęcie przy sprzyjających warunkach oświetleniowych, sztuka ich nie mieć i umieć to wykorzystać...
Cóż....masz racje i się z Tobą zgadzam. Gdy grupka znajomych sobie ludzi, adoruje swoje zdjęcia podkreślając tylko jakość zdjęcia, nie zwracając na to co jest w fotografii najważniejsze, mianowicie - "Ten Moment" - wówczas też mi się odechciewa.
Uważam, że forum ma na celu wytykanie błedów i chwalenie za pozytywy....Szkoda, że chwali się zdjęcia za nazwisko autora.... Nie chcę tutaj nikogo obrażać, ale takich przypadków znam setki. Chociażby jeden z weteranów tego działu, który na ogół wstawia bardzo ładne zdjęcia (wówczas zbiera zasłużone komentarze), ale czasami wstawi zdjęcie bez swiatła, nudne, powtarzalne i bez akcji - po prostu setny, ten sam ptaszek na tym samym patyku przy burej pogodzie i zbiera komentarze typu
To po prostu odechciewa mi się.
Cieszę się, że znam już osobiście kilku Ludzi z tego forum i wole ich zdjecia komentować - czy to na plus czy na minus. Przynajmniej będą wiedzieli, że to co pisze jest prawdą....bo poznali mnie na tyle, że wiedzą, iż nie wciskam ludziom kitu i nie prawie o tym, że białe jest czarne...
Sławku, szkoda że nie bedziesz wstawiał zdjęć. Mimo, że nie było ich za wiele (raz na 2 msc?) to zawsze były przyjemne i inne - a nie setny raz ten sam ptaszek na oskalpowanym przez noż kuchenny patyku - szczególnie pamiętam Twoje dziki :)
TMB, Twoje komentarze też nie wnoszą wiele do wątku... Sam mało wstawiasz, a czepiasz się np. patyków, poza tym ja czerpię radość z ''patykowych'' sikorek... Jak mam możliwość ich focenia, chętnie to robię...
Waldku - uwazam ze robisz bardzo dobre zdjęcia i to Ci się chwali. 90% pokazanych przez Ciebie zdjęć podoba mi się, jednak czasem jak wstawisz srednie zdjecie, a potem przeczytam jak to co niektórzy piszą o wyjątkowości zdjęcia, to rece opadają. Jakby nie można było powiedziec - np. "Nie no Waldku, bez rewelacji, czekam na wiecej (czyt. lepsze)".
I nie odbieraj mojego zwrotu o "ponurych warunkach" dosłownie - ponieważ sam bardzo lubie "inne kadry" - czyli bez słoneczka, nie raz nie dwa widzialem Twoje kadry, które mi się podobały - w oswietleniu "słonce zza chmurami", ale czasami kolorystyka była po prostu mdła.
I nie odbieraj tego jako atak, tylko jako moją sugestie, wizje.
Ps. Waldku, mam na mysli tego typu zdjecia - dla mnie po prostu jest bure + ten patyk.
http://www.waldemarwozniak.pl/imagebrowser/ib_p031_0_2.jpg
TMB, Twoje komentarze też nie wnoszą wiele do wątku... Sam mało wstawiasz, a czepiasz się np. patyków, poza tym ja czerpię radość z ''patykowych'' sikorek... Jak mam możliwość ich focenia, chętnie to robię...
:) Mało wstawiam bo aparat w ręku mam raz na 2 miesiące, ale jak już wezmę w ręke to myśle nad kadrami, a nie latam po okolicy w tępie 4,5 kl/s......
Odnośnie moich komentarzy - wiesz... :) można polemizować nad jakością Twoich i moich komentarzy.
A poza tym - zajmuję się inną dziedziną "zatrzymywania czasu" :D
evilseed
10-12-2012, 00:30
Chyba przesadzasz trochę, albo może po zakupie nowego sprzętu wzrosło ego i z plebsem nie ma co się zadawać ;)
Owszem, na portalach stricte przyrodniczych poziom jest z reguły większy ale czy merytoryczna dyskusja o popełnianych błędach w fotografii? Wątpię :)
Ponadto obsługę aparatu już znasz, pojęcie o przyrodzie masz spore więc czego Ty oczekujesz? Że ktoś na forum nauczy cię robić mistrzowskie zdjęcia? Proszę, bądźmy poważni ;)
Sam boleję nad tym, że mam tu jakieś dziwne pieski, kotki i inny "albumowy inwentarz" ale nie zamierzam się obrażać na forum i ostentacyjnie żegnać się ze wszystkimi. Bo skończyłem przedszkole jakiś czas temu :)
I o ile cenię TMB, że wali prosto z mostu co mu leży na wątrobie (i bardzo często ma rację!) to Twoich komentarzy treściwych sobie nie przypominam więc nasuwa się prosty wniosek, że z wiedzy to fajnie korzystać ale się nią dzielić z początkującymi to nie łaska.
A co do zdjęcia, technicznie bardzo dobre ale nudne jak diabli. Zdjęć myszaków pasionych kurczakami z tesco po 2,29 jest więcej niż sosnówek na nudnym patyku
Pozdrawiam
Slawek Wojtczak
10-12-2012, 00:45
albo może po zakupie nowego sprzętu wzrosło ego i z plebsem nie ma co się zadawać ;)
Noo, ja nikomu nie wypominam sprzętu, bo to nie o sprzęt się rozchodzi, ale widzę, że Ty, sobie tymwypominaniem podnosisz ego :) Nie przypominasz sobie moich treściwych komentarzy... co mnie to. Widać słabo czytasz forum. Jak wszyscy napiszą jak to super hiper to moje zdanie coś zmieni? Nic, bo większośc sobie weźmie do serca pochwały i nie zwróci uwagi na nic innego. Z Twojego postu aż KIPI zawiścią. Począwszy od pierwszego zdania, a kończąc na ostatnim. A co do tej Twojej reklamy kurczaków z tesco to się nie wypowiem, bo nie robię tam zakupów ;-)
Sławku - ja sie z Tobą nie zgodze. Wszyscy kradną to i ja mam ? ;)
Autor takowego zdjęcia, który otrzyma w 100% ochy i achy i ani jednego konstruktywnego komentarza z wytknięciem mu błędów, bedzie żył w nieświadomości. Moim zdaniem zawsze warto napisać swoje zdaniem. Czasem nie chce mi się pisać pochwały dla autora za zdjęcie, gdy są 3 strony podobnych wypowiedzi. Ale gdy zdjęcie jest brzydkie lub Towarzystwo Wzajemnej Adoracji skutecznie działa - to wręcz należy zwrócić uwage.
Okej, możemy trafić na trepa, ktory nasze uwagi oleje i bedzię się radował pustymi gratulacjami...ale toć nie każdy taki jest.
Zresztą - to widać jakie podejscie ma autor zdjęcie do naszego konstruktywnego komentarza - czy zacytuje go i coś odpowie czy zostawi bez odpowiedzi.....
Ale najgorsze to i tak jest to, że komentuje się po nazwisku.....Pamiętam jak 2 lata temu wstawiłem stosunkowo ładne zdjęcie puszczyka - ile było komentarzy? 3?4? Głupi kot moderatora zbierze więcej....
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144707
Chyba przesadzasz trochę, albo może po zakupie nowego sprzętu wzrosło ego i z plebsem nie ma co się zadawać ;)
Owszem, na portalach stricte przyrodniczych poziom jest z reguły większy ale czy merytoryczna dyskusja o popełnianych błędach w fotografii? Wątpię :)
Ponadto obsługę aparatu już znasz, pojęcie o przyrodzie masz spore więc czego Ty oczekujesz? Że ktoś na forum nauczy cię robić mistrzowskie zdjęcia? Proszę, bądźmy poważni ;)
Sam boleję nad tym, że mam tu jakieś dziwne pieski, kotki i inny "albumowy inwentarz" ale nie zamierzam się obrażać na forum i ostentacyjnie żegnać się ze wszystkimi. Bo skończyłem przedszkole jakiś czas temu :)
I o ile cenię TMB, że wali prosto z mostu co mu leży na wątrobie (i bardzo często ma rację!) to Twoich komentarzy treściwych sobie nie przypominam więc nasuwa się prosty wniosek, że z wiedzy to fajnie korzystać ale się nią dzielić z początkującymi to nie łaska.
A co do zdjęcia, technicznie bardzo dobre ale nudne jak diabli. Zdjęć myszaków pasionych kurczakami z tesco po 2,29 jest więcej niż sosnówek na nudnym patyku
Pozdrawiam
Kamil daj sobie siana, bo nie warto . Pewien nestor tego Forum Herb napisał ,,szanuj to Forum" ale on ma dorobek. Mój guru fotografii, którego sobie sam wybrałem jak nie skomentowała mojego zdjęcia, to oznaczało ze jest źle - chodzi o Boregarda / Andrzeja/ nie musiał pisać że jest źle, brak komentarza wystarczył chociaż widniej w gronie moich przyjaciół:) Nie znajduję w relacjach moich z Kamilem czy z Waldkiem, Poltem , Atum czy z innymi kolegami którzy mają zdecydowanie większy dorobek fotograficzny jak, ja jakiegokolwiek ,,kumoterstwa" - ba, uważam że wymagają odemnie zdecydowanie więcej jak od innych- i może mają rację :) Twierdze ze bardzo wile nas różni w pojmowaniu co to jest fotografia przyrodnicza - ale ich szanuję :) Natomiast manifestowanie tego typu postaw jak Wasze uważam za śmieszne - Kamil to uzasadnił i ja się z tym zgadzam. Nic tak nie uwiarygadnia fotografa jak własne zdjęcia :) A komentarze, a w zasadzie ich brak bo to chyba ta ,,choroba" to tym bym się nie przejmował - jeżeli pojawia się trzy komentarze merytoryczne pod zdjęciem to jest bardzo dobrze :)
Sławek jeśli naprawdę odchodzisz to mz ten post był zbędny, nie gniewaj się ale to nie piaskownica, że się "obrażasz" i zabierasz zabawki mocno to manifestując.
Jeśli chciałeś wywołać dyskusję na tema funkcjonowania tego działu to zgadzam się z Tobą, sam nie jestem bez winy :(
Od siebie dodam, że tak jak funkcjonuje, będzie funkcjonował ten dział nie zależy od Was, od Nich, czy jakichkolwiek nakazów czy apeli administracji - zależy tylko ode mnie i NIC tego nie zmieni.
Na pocieszenie dodam, że chyba na innych forach jest podobnie, choć to raczej pocieszenie marne. Tak z ciekawości czym Waszym zdaniem podyktowany jest brak pomocy początkującym przez bardziej doświadczonych?
evilseed
10-12-2012, 09:07
Noo, ja nikomu nie wypominam sprzętu, bo to nie o sprzęt się rozchodzi, ale widzę, że Ty, sobie tymwypominaniem podnosisz ego :) Nie przypominasz sobie moich treściwych komentarzy... co mnie to. Widać słabo czytasz forum. Jak wszyscy napiszą jak to super hiper to moje zdanie coś zmieni? Nic, bo większośc sobie weźmie do serca pochwały i nie zwróci uwagi na nic innego. Z Twojego postu aż KIPI zawiścią. Począwszy od pierwszego zdania, a kończąc na ostatnim. A co do tej Twojej reklamy kurczaków z tesco to się nie wypowiem, bo nie robię tam zakupów ;-)
Ja też Ci nie wypominam sprzętu, ja się cieszę, że ludzie mają lepszy sprzęt ode mnie. Zresztą pierwsze zdanie wypowiadałem z przymrużeniem oka ale już zorientowałem się że masz z tym problem i emotka nie wystarczy żebyś to dostrzegł. To było tylko takie zwrócenie uwagi na pewną prawidłowość, ludzie kupują lepszy sprzęt a potem stwierdzają "ja stąd idę, tu jest kiepski poziom, nie będę pokazywał swoich prac byle plebsowi".
Mylisz odczucia, u mnie nie ma zawiści, jest natomiast zawód zmieszany z odrobiną współczucia i pogardy, które wzbudziłeś we mnie zakładając ten temat.
I nie sugerowałem, że kupujesz w tesco, tylko, że dużo osób tak robi a potem chwali się zdjęciami myszaków i nie widać różnicy między Twoim zdjęciem a ich zdjęciami.
No nic pozdrawiam i życzę sukcesów wielkiemu fotografowi ;)
Tak z ciekawości czym Waszym zdaniem podyktowany jest brak pomocy początkującym przez bardziej doświadczonych?
Bo to wymaga czasu, napisanie krytycznego komentarza nie jest proste, trzeba dokładnie obejrzeć fotografię, przemyśleć kompozycję. A potem jeszcze napisać co jest nie tak :)
Slawek Wojtczak
10-12-2012, 11:48
Dobra, odsuńmy kłótnie i spory na bok. Rozpoczynając ten watek nie miałem zamiaru do nikogo osobiście. Nie mam zamiaru stroić fochów, choć może tytuł wątku na to wskazuje ;) Fakt, że może troche za bardzo manifestujący - do tego się przyznaje dziś :) Chciałem poruszyć drażliwy temat poziomu tego wątku, ale też nikogo publicznie nie oskarżam o kumoterstwo, o czym wspomniał razza. Niestety moje przypuszczenia odnośnie coraz niższego poziomu tego działu, potwierdził też TMB, Wld oraz pol_t. Pamiętam jeszcze jak jakiś czas temu czesto udzielał się tutaj andre84, sekta, Sławek Bąk (kacpero bodajze ale nie pamiętam juz nika) i wiele wiele innych osób. Pozostała tutaj zaledwie garstka fotografujących przyrodę dziką. Coraz częściej się za to pojawiają jak juz wspomniałem pieski kwiatki kotki i to moim zdaniem odsuwa coraz więcej osób. Może warto by było oddzielić przyrodę dziką od udomowionej? Może wtedy by była lepsza atmosfera i dział by najczęściej odwiedzali ludzie co mają coś w kwesti dzikiej przyrody coś do powiedzenia i zaprezentowania?
No dobrze że się Sławku trochę uderzyłeś w pierś :) Co do poziomu zdjęć i nieobecności pewnych nazwisk - może koledzy odeszli w profesjonalne artystyczne niebyty :) ale to ich wybór bez względu na motywacje tych wyborów. Część nazwisk odpadła z powodów życiowych bądź zdrowotnych, bo żeby godzinami siedzieć po czatowniach w fatalnych warunkach to trzeba mieć zdrowie o czasie i kosztach nie wspominając, a wielu z nas jest ,,w sile wieku" ;) . Kolejny problem o którym często pisałem i toczyłem boje to próba jednoznacznego szufladkowania zdjęć i kryteriów oceny - także Polt ostatnio uruchomił ten wątek i odpowiedzi tam zawarte to ogromny pozytyw. A różnice w ocenie zawsze będą istniały bo ocen obiektywnych nigdy nie będzie bo każda ocena jest subiektywna i wynika z różnic drzemiących w nas i różnic w postrzeganiu przyrody :) . Obawiam się, że kotki pieski listki pszczółki itd bez wartości przyrodniczych i technicznych są nie do wyeliminowania, ale jeżeli ktoś chce takie zdjęcie zamieścić to ma do tego pełne prawo- ilość odsłon i komentarzy lub ich brak to zweryfikuje :)
Slawek Wojtczak
10-12-2012, 13:46
razza, a czy nie lepiej by było oddzielić przyrodę dziką od udomowionej? Teraz jest wg mnie trochę taki misz-masz, a wtedy by był wilk syty i owca cała.
evilseed
10-12-2012, 14:08
No dobra mnie też trochę poniosło :)
Byłoby o niebo lepiej, ale administracja i moderacja pozostaje głucha na te prośby. Nawet sekta kiedyś założył wątek o tym w Cafe, ja też gdzieś już poruszałem ten problem. I nic.
Owszem możemy wszyscy się zniechęcać i przestać wstawiać tu zdjęcia ale chyba nie do końca tędy droga, choć skoro nikt "ludzi z lasu" tu nie słucha to może faktycznie jest jakieś wyjście.
Slawek Wojtczak
10-12-2012, 14:58
No dobra mnie też trochę poniosło
Czyli piwko na zgodę ;)
choć skoro nikt "ludzi z lasu" tu nie słucha to może faktycznie jest jakieś wyjście.
W sumie jest masa portali, gdzie można zagrzać miejsce... ;)
Pozdrawiam
Na pocieszenie dodam, że chyba na innych forach jest podobnie, choć to raczej pocieszenie marne.
Fakt, pocieszenie marne, spadek oglądalności i obiektywizmu również, ale jak to zauważyłeś, gdzie indziej jest podobnie...
Ludzie są coraz bardziej odseparowani od siebie jakąś dziwną kurtyną. Coraz gorzej żyje się w naszym społeczeństwie i ma to zarazem odzwierciedlenie w każdej dziedzinie życia. Przede wszystkim to chyba upadek wszelkich wartości, norm moralnych i coraz mniejszy szacunek względem siebie. Pędzenie za nie wiadomo czym (nie tylko za pieniądzem), obojętność na drugiego człeka itp. itd...
Dlatego brak tu nowych dusz, a jedynie przyjacielskie wymiany zdań, czasem pusto brzmiące, ale może dlatego żeby i ta garstka się na siebie nie po obrażała i dalej ciągnęła do przodu tą kategorię tematyczną.
Część nazwisk odpadła z powodów życiowych bądź zdrowotnych, bo żeby godzinami siedzieć po czatowniach w fatalnych warunkach to trzeba mieć zdrowie o czasie i kosztach nie wspominając...
Zgadzam się i z tym, ale przyjdzie wiosna, zazieleni się i od razu nabierzemy więcej chęci do życia (czytaj focenia)
Mimo to, że jest jak jest i tak tu zaglądam, choć najczęściej poczytać....
evilseed
10-12-2012, 15:47
Czyli piwko na zgodę ;)
W sumie jest masa portali, gdzie można zagrzać miejsce... ;)
Pozdrawiam
Pewnie, że piwko, choć ja i tak nie chowałbym urazy, bo nie ma o co :)
I tak już tam grzejemy miejsca ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
Panowie. Na temat, na temat proszę.
Odnosząc się do podzielenia działu przyroda na 2 nurny. Tak jak Koledzy pisali - próbowaliście, ja też rok, 2 lata temu wspominalem o tym czy to w cafe czy na pw, ale....problem tkwi w tym, że wsród moderacji nie ma fotografika przyrody....są tylko "normalni" - którzy dzielą fotografie ludzi na akty, reportarze, streety, okolicznosciowe, weselne, portrety, mode czy glamour.... i to dla nich oczywista oczywistość. A zwierzątka? Co za róznica czy z lasu czy z zoo.... Taka jest prawda.
Co do znikania - wielkich autorytetów - to prawda, gdzie Sekta? Gdzie Andrzej z częstochowy? Gdzie są nasi Bracia z doliny baryczy czy ze stawów Milickich? Wynika to z paru rzeczy:
A) wolą sie przenieść na specjalistyczne fora (FP x2 , BW, FP ART itp)
B) wraz z czasem dochodzą do wniosku, ze szkoda czasu na pisanie na forum wsród amatorów, plebsów i wyłącznie posiadaczy lustrzanek bez elementarnej wiedzy. Wolą pobyć dłużej w terenie i spotkać się wsród swoich znajomych, których cenią i coś umieją.
Oczywiście dochodzi do tego spory odsetek odstąpienia od fotografii z powodu rodziny, pracy, zdrowia...
Jak najbardziej ich rozumiem, ze nie chce im się pisać o podstawowych kanonach fotografii czy tez sprzedawać swojej wiedzy.... i do nich osobiście nie mam nic.
Dla mnie najgorsi są Ci którzy tutaj są i tylko tworzą nie znośną atmosferę - choroby zwanej - TWA.
Niech każdy przez chwilę pomyśli, czy kiedyś nie pisał czegos tylko po to aby komuś było miło? Albo po coś chciał w przyszlości? Albo za nazwisko czy nick?
Moi Drodzy - i chyba zapominamy o tym co jest w fotografii najważniejsze - mowa o momencie, który decyduje o wyjątkowości tego ujęcia - o mgle czy deszczu, o słończy czy jego braku, o tej czynności ptaka czy ssaka. Czasami jakość zdjęcia powinna pójść na drugi plan.... Mam 2 dobre przyklady - swietne zdjęcia, może nie najlepsze jakościowo, ale o jak wyjątkowej chwili - wstawił Kolega Pol_T :!: Czy Dawid (Timi) w sierpniu z żurawiami w kontrze...Wielu się nie spodobały, bo coś tam jakościowo im nie pasowało....ale czy takie ujęcie z czerwonymi żurawiami nie jest piękne? Ongiś robiono zdjęcia na kliszach o czułości 400 ( dzisiejsze - 1600? 3200? 6400? zaleznie od aparatu) i cieszono się ze zdjęć.
Mam wrażenie, że fotografia cyfrowa upowszechniając fotografie i jak jej ilość, spowodowała utrate radości z "polowania na te JEDNO ujęcie" przy zachowaniu zdrowego rozsądku przy "trzaskaniu", a tylko zaczeła tworzyć niezdrową konkurecje - ktore zdjecie lepsze? jakim szkłem zrobione? jakim body? jakie iso? a ile to ma FPS?
I pamiętajmy, nawet najlepszy mentor nic nie pomoże, jak człowiek dupa....jak nie ma się oka do polowania na kadry i braknie oleju w głowie, aby racjonalnie dysponować możliwościami sprzetu (sytuacja z lata - Forumowy Kolega robi zdjęcia ptaszkow na słoneczniku w srodku dnia z ustawieniami - Iso1200/1600 + 1/2000 czy jakoś tak (wys iso i krotki czas otwarcia migawki - jaki w tym sens? - Nie rozumiem).
Wezmy się za siebie, niech każdy wrzuca pare zdjęć (oczywiscie po dużej selekcji, a nie ptaszek z lewej, ptasze z prawej, ptaszek centralnie i ktore lepsze? ) i komentujmy, oceniajmy się nawzajem....
Pamiętajmy - to MY tworzymy ten dział, to tylko MY możemy go zmienić i to od NAS zależy jak to dalej potoczy....:!:
Ps. I mam nadzieje, że może powstanie prawdziwy dział przyroda :D Napisalem już do Ekoneta :)
A już miałem publikować sosnówkę w nieciekawym świetle ;)
A teraz do rzeczy.
Jestem za utworzeniem działu dzika przyroda i jeśli takowy powstanie, to wcale nie oznacza, że będą tam fotografie wyrywające z butów. Na pewno będą miejskie gołębie i krzyżówki zrobione z metrowej skarpy.Zdjęcia będą wciąż te same bo wszystko już było zrobione.Zimą bieliki i myszaki a latem to co zwykle w lecie. Ale nikt nie powinien mieć obiekcji co do publikacji, po to jest forum. Jeśli przestaniemy publikować i krytykować to istnienie forum będzie bez sensu.
Zgadzam się, z tym, że poziom zdjęć dramatycznie zmalał ale jak ma być wysoki skoro prawie nikt nie pisze konstruktywnie pod fotkami początkujących i tych bardziej pro, przecież wszyscy wciąż tu się uczymy i nikt nie powinien obrastać w piórka bo głodny myszołów wreszcie przyleciał do kurczaka. Są portale na których poziom prac jest bardzo wysoki i każdy znajdzie coś dla siebie. Przyznam szczerze, że sam czasem odpuszczam komentarz jak widzę jorka albo kota dlatego rozdzielenie działów spowoduje że pod jorkami i kotami wypowiedzą się lub nie Ci którzy mają coś do powiedzenia w tym temacie.
Sławku myślę, że wszyscy powinniśmy zadbać by ten dział nabrał poziomu pomagając początkującym kolegom i zamieszczając zdjęcia nawet w kiepskim świetle, przecież w przyrodzie nie zawsze świeci słońce.
I żeby nie było OT to napiszę, że Myszołowy Sławka bardzo dobre !
TMB - masz wyjątkowy dar zjednywania sobie ludzi, na szczęście nie należę do twojego TWA :) W jednym się z Tobą zgadzam i wierzę że swoimi pracami / zdjęciami / a nie tylko komentarzami poprawisz sytuację w dziale przyroda NIKONIARZE.PL - w myśl zasad i wartości które sam głosisz :)
TMB - masz wyjątkowy dar zjednywania sobie ludzi, na szczęście nie należę do twojego TWA :) W jednym się z Tobą zgadzam i wierzę że swoimi pracami / zdjęciami / a nie tylko komentarzami poprawisz sytuację w dziale przyroda NIKONIARZE.PL - w myśl zasad i wartości które sam głosisz :)
A co, Boli prawda? Prawda, że niektórzy uwazają się za fotografów, a nie umieją dobrać parametrów?
Jeżeli jakościowo beda Wam odpowiadać takie kadry to pewnie, że będę :)
http://imageshack.us/photo/my-images/828/beztytuu1yi.jpg/
A co do mojego "daru" :) - dla jednych forum to życie, a dla drugich to tylko "miejsce gdzie poznaje się ludzi" z którymi nawiązuje się większą współpracę. Ja na całe szczęście mam własny teren, swoje "miejscówki" i tam mogę się udać, a nie muszę na siłe tworzyć więzi towarzyskich przez forum, by istnieć.... Chociaż przyznam, że dzięki dwóm Kolegom z tegoż działu, wiele zawdzięczam :) ;)
I chyba część mnie źle zrozumiała - w tym Piotr - nie chodzi mi o to, aby zakazać wstawia zdjęć "złych", ale o to, aby nie pisać o wyjątkowości tego zdjecia, gdy jest zwyczajne. Aby nie mydlić oczu, tylko napisać to jak jest....
W sprawie nowych działów słów kilka od strony moderatora (ale to moje przemyślenia, nie jest to jakaś wykładnia administracji)
..Na pocieszenie dodam, że chyba na innych forach jest podobnie, choć to raczej pocieszenie marne. Tak z ciekawości czym Waszym zdaniem podyktowany jest brak pomocy początkującym przez bardziej doświadczonych?Problem o jakim piszesz dotyczy wszystkich działów zdjęciowych na forum. To nie tak, że tu się dzieje krzywda, bo u sąsiada trawa zawsze zieleńsza ;)
razza, a czy nie lepiej by było oddzielić przyrodę dziką od udomowionej? Teraz jest wg mnie trochę taki misz-masz, a wtedy by był wilk syty i owca cała.Podział na 2 części nic nie zmieni w jakości zdjęć. To nie tak, że w jednym dziale będzie coś wartościowszego. Po prostu trzeba będzie przeglądać dwa działy i to tyle.
Nie zmieni się poziom zdjęć, ani poziom komentarzy do zdjęć.
W innych działach też można wprowadzić podział na bardziej specjalistyczne częsci. Sęk w tym czy jest sens istnienia z 20-tu węższych działów tematycznych. Powiem, że kiedyś moderatorzy dyskutowali nad tym, ale ... pomysł był by posklejać działy, by zostało tylko ze 6-8 głównych. Czasami ludzie nie wiedzą gdzie wrzucić zdjęcie bo pasuje kilka działów, niektóre działy są mało odwiedzane itd
Sądzę, że ludzie których polubiliście, fachowcy, przeszli na taki poziom, że nie mają czego tu szukać. Nie wszyscy mają zapędy nauczycielskie by ciągle dawać rady gdy w zamian nic już sie tu nie mogą nauczyć. No i dokłada swoje rosnąca rzesza amatorszczyzny i spadającego poziomu każdego rodzaju fotografii. Biorąc pod uwagę jakąś tam średnią statystyczną. Ja tu nie jestem optymistą. Stąd emigracja na fora specjalistyczne, ściśle moderowane. Bywają takie fora, że do zamieszczenia zdjęcia trzeba akceptacji moderatora. Bez tego nie wstawi się fotki na forum. Tutaj chyba jednak nie możemy sobie na takie postępowanie pozwolić.
kostek-brasil
10-12-2012, 23:43
..Bywają takie fora, że do zamieszczenia zdjęcia trzeba akceptacji moderatora. Bez tego nie wstawi się fotki na forum. Tutaj chyba jednak nie możemy sobie na takie postępowanie pozwolić.
Niby możecie, ale mam nadzieję, że tak nie zrobicie i zachowany zostanie otwarty charakter tego miejsca. ;)
Przepraszam, że w ogóle zabieram głos, skoro bardzo rzadko komentuję zdjęcia i nigdy żadnego, swojego tu nie wstawiałem, ale zaryzykuję i stanę w obronie "amatorszczyzny".
Nie mam nic przeciw podnoszeniu poziomu, ale według mnie w niczym taki format forum, jaki jest obecnie, nie przeszkadza, aby nadal obok tych trochę mniej udanych zdjęć lub "udanych inaczej" :razz:, wstawiać te o które Wam chodzi. Dostrzeżenie plusów także w tej mniej udanej fotce może dać więcej zapału niż krytyka. Coś jest w naszym narodzie, że lubi marudzić i pewno krytki będzie zawsze pod dostatkiem, ale wierzę, że to miejsce nie straci przynajmniej na otwartości. W każdym razie przykro by mi było bardzo z nim się rozstać. Osobiście mam alergię na punkcie zawężania grona do bardziej wtajemniczonych "profesjonalistów" i dlatego omijam je, mimo, że pięknych ujęć tam nie brakuje. Zadbajmy o kulturę i życzliwość i będzie fajnie. Tyle z mojej strony.
Sławku, ty tu nie rób fochów, odmów ze trzy "zdrowaśki" i Ci minie. Ładna ta twoja fotka, ale strach pochwalić, bo nie lubisz jak słodzą. :D ;)
Niby możecie, ale mam nadzieję, że tak nie zrobicie i zachowany zostanie otwarty charakter tego miejsca. ;)Oczywiście. Nad akceptacją tematów w tym dziale nawet nikt (do tej pory) nie myślał.
Myśleliśmy nad łączeniem niektórych działów, ale nic nie zostało definitywnie postanowione i wdrożone.
W sprawie nowych działów słów kilka od strony moderatora (ale to moje przemyślenia, nie jest to jakaś wykładnia administracji)
Problem o jakim piszesz dotyczy wszystkich działów zdjęciowych na forum. To nie tak, że tu się dzieje krzywda, bo u sąsiada trawa zawsze zieleńsza ;)
Podział na 2 części nic nie zmieni w jakości zdjęć. To nie tak, że w jednym dziale będzie coś wartościowszego. Po prostu trzeba będzie przeglądać dwa działy i to tyle.
Nie zmieni się poziom zdjęć, ani poziom komentarzy do zdjęć.
W innych działach też można wprowadzić podział na bardziej specjalistyczne częsci. Sęk w tym czy jest sens istnienia z 20-tu węższych działów tematycznych. Powiem, że kiedyś moderatorzy dyskutowali nad tym, ale ... pomysł był by posklejać działy, by zostało tylko ze 6-8 głównych. Czasami ludzie nie wiedzą gdzie wrzucić zdjęcie bo pasuje kilka działów, niektóre działy są mało odwiedzane itd
Sądzę, że ludzie których polubiliście, fachowcy, przeszli na taki poziom, że nie mają czego tu szukać. Nie wszyscy mają zapędy nauczycielskie by ciągle dawać rady gdy w zamian nic już sie tu nie mogą nauczyć. No i dokłada swoje rosnąca rzesza amatorszczyzny i spadającego poziomu każdego rodzaju fotografii. Biorąc pod uwagę jakąś tam średnią statystyczną. Ja tu nie jestem optymistą. Stąd emigracja na fora specjalistyczne, ściśle moderowane. Bywają takie fora, że do zamieszczenia zdjęcia trzeba akceptacji moderatora. Bez tego nie wstawi się fotki na forum. Tutaj chyba jednak nie możemy sobie na takie postępowanie pozwolić.
Jacku - całkowicie podzielam Twoje poglądy - regulacja administracyjna jest raczej zbędna bo ona z ,,automatu" nie zapewni wzrostu poziomu prezentowanych prac w sumie będzie zbytecznym ograniczeniem .
pozdrawiam