Zobacz pełną wersję : Nikon D90- problem z błyskiem
Witajcie.
Nie wiem co się stało z moim D90, albo coś przestawiłem ale nie sądzę, mam go do 2 lat więc raczej go znam no ale w myśl " człowiek uczy się całe życie"
Problem pojawił się niespodziewanie. Zmieniłem obiektywy, pstrykam i ciemno mimo podniesionej lampy na manualu.
Kolejne zdjęcie dobre, kolejne ciemne i taka zabawa. Szybko przełączyłem się na automat, to samo, lampa się otwiera ale błysk kiepski taki niemrawy. Czasem błyśnie dobrze ale większość wychodzą ciemne zdjęcia. Czy to może być koniec lampy? Czeka mnie wymiana?
michal.p59
09-12-2012, 16:30
Witajcie.
Nie wiem co się stało z moim D90, albo coś przestawiłem ale nie sądzę, mam go do 2 lat więc raczej go znam no ale w myśl " człowiek uczy się całe życie"
Problem pojawił się niespodziewanie. Zmieniłem obiektywy, pstrykam i ciemno mimo podniesionej lampy na manualu.
Kolejne zdjęcie dobre, kolejne ciemne i taka zabawa. Szybko przełączyłem się na automat, to samo, lampa się otwiera ale błysk kiepski taki niemrawy. Czasem błyśnie dobrze ale większość wychodzą ciemne zdjęcia. Czy to może być koniec lampy? Czeka mnie wymiana?
Lampę masz ustawioną na TTL, czy może przypadkiem na Manual ją ustawiłeś. Tak na szybko mi do głowy wpadło.
Przypadkiem nie ustawiłeś sobie lampy w trybie sterowania innymi lampami ? Najlepiej zrestartuj do ustawień domyślnych.
Pierwsze co zrobiłem to reset ustawień. Myślę że gdyby to była kwestia ustawień to nie byłoby tak że raz robi dobrze raz źle. Sterowanie lampy jest TTL.
Jeszcze jedno. Po prawej stronie obiektywu, na korpusie jest guzik FN. Przy pomoc jego można było ustawiać wybór punktów ostrzenia np.3d, obecnie po naciśnięciu tego guzika błyska lampa.
Może masz ustawiony braketing? Tak to wygląda. Dwie klatki z różnymi ustawieniami jedna ok, druga np: -2EV ?
Może masz ustawiony braketing? Tak to wygląda. Dwie klatki z różnymi ustawieniami jedna ok, druga np: -2EV ?
Braketing mam na OF (0F 0,5 - inaczej się nie da ustawić). Jeszcze jedno co zauważyłem, cały czas miga skala ekspozycji w wizjerze.
Pierwsze co zrobiłem to reset ustawień.
Jeszcze jedno. Po prawej stronie obiektywu, na korpusie jest guzik FN. Przy pomoc jego można było ustawiać wybór punktów ostrzenia np.3d, obecnie po naciśnięciu tego guzika błyska lampa.
Rola przycisku funkcyjnego, po przywróceniu ustawień fabrycznych pod tym przyciskiem masz BLOKADĘ MOCY BŁYSKU, lampa błyska po naciśnięciu przycisku FN, PRZEDBŁYSK MONITORUJĄCY.
Zmiana funkcji przycisku FN w menu f3.
Braketing mam na OF (0F 0,5 - inaczej się nie da ustawić).
Coś mi tu nie pasuje, czym lub gdzie przywracałeś ustawienia domyślne?
Reset dwoma przyciskami tymi z zieloną kropką nie resetuje ustawień osobistych, a to właśnie w tych ustawieniach wiele istotnych funkcji można zmienić.
Sprawdź w menu ustawień osobistych które pozycje są przestawione, przy ustawieniach domyślnych przy żadnej pozycji typu a1,b1 itd. nie powinno być znaku (*) taka gwiazdka pojawia się w pozycji w której zmienimy ustawienia.
Co ja biedny bym bez Was zrobił!!!!
Dziękuję Zgera!!!
Twój post mnie naprowadził na rozwiązanie. Tak dawno nic mi się z aparatem nie działo że zapomniałem pewne rzeczy.
Oczywiście mój błąd!!! Robiłem reset ustawień osobistych !!!!
Zapomniałem że aby przywrócić ustawienia fabryczne trzeba nacisnąc oba guziczki z zielonymi kropkami i przytrzymać.
Zrobiłem kilkanaście fotek i wszystko gra jak należy. Nie wiem co przestawiłem, chwile przed zajściem szalałem na jakiejś sesji z córką i coś musiałem nie świadomie przestawić, nie ukrywam że ciekawi mnie co?
Jeszcze raz dziękuję za szybkie odpowiedzi i pomoc wszystkim zainteresowanym. Nie wyobrażacie sobie jakie były nerwy że coś się zepsuło..... ufff mam nadzieje że problem nie wróci.
Miałem podobna sytuację kiedyś w sztolni, wbudowana lampa w d90 nie chciała odpalić i też migało... Na szczęście przeszło mu samoistnie. Tłumaczyłem sobie sytuację wysoką wilgotnością w sztolni.
xstanleyx
13-12-2012, 19:35
kupiłem zonie D3000 na początek zabawy i u mnie wystąpił problem z lampą a oto co było przyczyna....mysle ze przyda sie i innym ....
http://vimeo.com/3141400
batonzi1
14-12-2012, 16:31
miałem podobny problem z ustawieniami AF nie działał i reset do fabrycznych ustawień pomógł