Zobacz pełną wersję : Wymiana procesora w laptopie z t6400 na t9300
TomaSzSz
09-12-2012, 13:38
Witam strasznie mi Lightroom procesor zżęta, warto by wymienić fabryczny 2.0 T6400 2MB Cache na T9300 T9300 6Mb cache. Zyskam coś na wydajności ? Da sie może wsadzić jakiś lepszy procek pod to mocowanie ?
Nie chce puki co zmieniać laptopa, wsadziłem do niego dysk SSD i pomyślałem, jakby tak zmienić procesor akurat by mi wystarczył taki upgrade. D800 nie zamierzam kupować narazie.
Proszę o poradę :-)
A masz mozliwosc zmiany processora w swoim laptopie?
velaskez
09-12-2012, 15:55
Według mnie po obejrzeniu wyników z SuperPI i 3dmark06 - nie warto, różnica w prędkości będzie nieduża.
TomaSzSz
09-12-2012, 16:00
Nie zauważę różnicy miedzy nimi przy pracy z LR ? Zegar 500Mhz szybszy a i 4 mb cache więcej Koszt takiego procka to 250 zł, myślałem dokupić SSD + lepszy procek jak ten T9300 żeby lightroom szybciej latał bo teraz jest średnia wo co mnie dobija, po wsadzeniu SSD widzę ogromną różnicę w pracy na samym systemie. A na obecnym procku Lightroom ciągle na 100% zużycia ciśnie. Możesz podać linki do tych stron gdzie można je porównać ? szukałem benchmarków w googlu ale jakoś nie widze nic co daje miarodajne porównanie.
Ja mam i5-2410M i też LR zużywa 100% i porządnie muli przy RAWach z D7000...
Tak więc zmiana na T9300 nie wiele da.
TomaSzSz
09-12-2012, 17:13
mam wrażenie że nawet na i7 3770k stacjonarnym LR by cisnął procka mocno. Jednak potwierdzam, po zmianie na SSD komputer dostał niezłego kopa.
mam wrażenie że nawet na i7 3770k stacjonarnym LR by cisnął procka mocno. Jednak potwierdzam, po zmianie na SSD komputer dostał niezłego kopa.
Ale o czym my mowimy? xD Kazdy program obciazajacy processor, jezeli generuje jakies sensowne obciazenie to obciaza go do 100%, pytanie tylko na jak dlugo... i7-3770K znacznie szybciej wykona to zadanie niz jakis staruszek.
Nowszy mocniejszy processor przyspieszylby obrobke, ale nieproporcjonalnie od przejscia w nowa generacje processorow.
TomaSzSz
10-12-2012, 23:14
Kupiłem PROCESOR INTEL CORE 2 DUO T9400 2,53/6mb/1066. W prawdzie mój to PROCESOR INTEL CORE 2 DUO T6400 2,00/2mb/800. Jednak wyczytałem, iż płyta główna GM45 na której jest mój laptop pociągnie 1066 a wy jak myślicie ? pójdzie to :-)
TomaSzSz
12-12-2012, 01:40
Kupiłem PROCESOR INTEL CORE 2 DUO T9400 2,53/6mb/1066. W prawdzie mój to PROCESOR INTEL CORE 2 DUO T6400 2,00/2mb/800. Jednak wyczytałem, iż płyta główna GM45 na której jest mój laptop pociągnie 1066 a wy jak myślicie ? pójdzie to :-)
Zorientowałem się iż mój procek jest najniższym modelem z serii 45nm core 2 duo
[email protected] 2MB Cache 800mhz. Jakiś skok na
[email protected] 6Mb Cache 1066Mhz na pewno będzie. 130 zł " pies go drapał " a w połączeniu z SSD i racji zmiany na 1066mhz trochę się i ram podkręci z racji, że chce go pokatowac jeszcze będę polować na T9900 3.06 Ghz topowy z tej serii a nóż się uda wyrwać tanio i znowu dać małego kopa dla lapka :-) Suma sumarum jak macie laptopa na płycie GM45 intla co jest bardzo popularne poszukajcie na allegro Procka T9600 + SSD wyjdzie was coś koło 500 zł za oba a komp dostanie skrzydeł :-)
RobertMiernik
12-12-2012, 01:46
Przy takiej zmianie nie trzeba wymienić fabrycznego chłodzenia?
Przy takiej zmianie nie trzeba wymienić fabrycznego chłodzenia?
Oba procesory mają podane takie same TDP, więc chłodzenie powinno wystarczyć.
TomaSzSz
24-12-2012, 00:29
Jestem po przeszczepie z T6400 na T9400 + SSD Rawa z D800 powiększa bez zacinki, a wcześniej z Rawem z d700 miał problem. Także jestem zadowolony, Procek 143 z wysyłka dysk 430 w komputronik w arkadii czyli 600 zł i jestem zadowolony w gry nie rąbie do LR styka mi taki zestaw. Specyfikacja windows zmieniła mi sie następująco:
Przed zmianą:
Procesor 5,5
Ram 5,5
Grafika Aero 4,1
Grafika Gry 3,4
Dysk 5,5
Po zmianie:
Procesor 6,2
Ram 5,9
Grafika aero 4,2
Grafika Gry 3,6
Dysk 7,7
:-).
Dla każdego kto ma płytę główną Intel GM45 i procki słabe radzę zmienić na T9400-T9600-T9900 wyczyścić radiator bo od środka się zapycha dołożyć zamiast napędu optycznego kieszeń na HDD a do lapka wsadzić SSD, dorzucić podkładkę chłodzącą i naprawdę jest fajnie, wiem że chwalę, a przecież można kupić nowy laptop, ale zmiana procka za te 150 zł + czyszczenie może przedłużyć życie naszego laptopa 3-4 letniego laptopa.
sokolnik
24-12-2012, 00:59
miałeś jakieś problemy z wymianą dysku na SSD w laptopie? podobno trzeba sprawdzać płyty główne (nie wiem jak i co chodzi) bo podobno nie do każdego lapka da się wsadzić SSD?
jaką pojemność SSD kupiłeś ?
TomaSzSz
24-12-2012, 01:17
Nic nie sprawdzałem, żadnych problemów. Kupiłem samsung 830 128 giga, system zamyka mi się w 2-3 sekundy :-) a i tak mój laptop to tylko sata 2. Zasadniczo nie wiem dlaczego miało by nie działać to ten sam interfejs sata2/3. Mam 128 na system + stary fabryczny 250 giga na zdjecia wd scorpio blue.
z Ciekawostek, wcześniej przed zmianą musiałem zaczekać aż film na YouTube w 1080p się załaduje do końca bo się przycinało, obecnie problem nie występuje, odtwarza płynnie od startu.
sokolnik
24-12-2012, 01:20
Nic nie sprawdzałem, żadnych problemów. Kupiłem samsung 830 128 giga, system zamyka mi się w 2-3 sekundy :-) a i tak mój laptop to tylko sata 2. Zasadniczo nie wiem dlaczego miało by nie działać to ten sam interfejs sata2/3. Mam 128 na system + stary fabryczny 250 giga na zdjecia wd scorpio blue.
a ten stary to gdzie wcisnąłeś ? chyba jako zewnętrzny robi ? :)
TomaSzSz
24-12-2012, 01:34
Pisałem, zamiast cd romu, są kieszenie po 80 zł na hdd :-) i oba siedzą w lapku.
http://allegro.pl/kieszen-na-dysk-ssd-hdd-apple-macbook-9-5mm-24hwro-i2865750936.html
a zewnętrznego mam Seagate GoFlex 1Tb na usb 3.0 lecz teraz tylko jako back up.
Te kieszenie to swietny pomysl. U mnie w Vaio mam tak samo. Napedu optycznego ostatni raz uzylem z ponad 2 lata temu.
Te kieszenie to swietny pomysl. U mnie w Vaio mam tak samo. Napedu optycznego ostatni raz uzylem z ponad 2 lata temu.
faktycznie swietna sprawa, ja tak samo cd-romu praktycznie nie uzywam i czy taka kieszen sie zmiesci do obojetnie jakiego modelu, tylko trzeba kupic odpowiednio do matrycy np.15 cali? Czy sa rozne do danego modelu?
Jak dla mnie cd-rom to przezytek, nie wiem po co je jeszcze montuja w standardowych laptopach.
velaskez
25-12-2012, 17:39
faktycznie swietna sprawa, ja tak samo cd-romu praktycznie nie uzywam i czy taka kieszen sie zmiesci do obojetnie jakiego modelu, tylko trzeba kupic odpowiednio do matrycy np.15 cali? Czy sa rozne do danego modelu?
Jak dla mnie cd-rom to przezytek, nie wiem po co je jeszcze montuja w standardowych laptopach.
Z tego co wiem, to system kieszeniowy oferują tylko niektóre modele laptopów. Jak możecie wyjąć napęd cd/dvd wciskając jeden przycisk na spodzie laptopa to właśnie o to chodzi ;)
Z tego co wiem, to system kieszeniowy oferują tylko niektóre modele laptopów. Jak możecie wyjąć napęd cd/dvd wciskając jeden przycisk na spodzie laptopa to właśnie o to chodzi ;)
Pojecia nie mam, ostatnio mialam HP przez dlugie lata i jego sie nie dalo w ogole otworzyc, nie wiem nawet czy mlotek by pomogl, wiec w Compaq/HP, raczej wydaje mi sie to niemozliwe, a ze zamierzam kupic jakiegos laptopa, to temat mnie zainteresowal z taka kieszenia zamiast cd-romu, bo cd-rom to jest tylko nie potrzebne zajmowanie miejsca, jak mozna wlozyc dysk SSD i dla mnie to jest swietna opcja..
A jakie modele oferuja wlozenie takiego drugiego dysku, zamiast cd-romu, znasz jakas strone gdzie jest o tym napisane? W sumie nie wiedzialam, o tym ze tak mozna, ktos w ktoryms watku pisal, ze tylko modele 17-calowe maja taka mozliwosc podpiecia dwoch dyskow.. mnie interesuje laptop Lenovo, bede musiala gdzies poszukac czy on by mial taka mozliwosc..
TomaSzSz
25-12-2012, 23:16
Nie prawda ;] Mój był na 1 śrubkę, nie mam systemu wyjmowania 90% lapków ma standardowy kształt, śrubkę dało się odkręcić bez rozkręcania laptopa, pod klapką pamięci RAM była obok, potem wypchnąłem ją palcem/śrubokrętem, IBM Thinkpady mają wyciągane na guzik, mój Toshiba A300 bez problemu łyknęła ten adapter. W robocie sprawdzałem w Thinkpadzie to siedzi identyczny jak w mojej toshi wiec jak macie przeciętnego lapka 15 cali i nie jest to żaden ultrabook czy macbook ( swoją droga do macbooków też są ) to powinno pasować takie jak podlinkowałem, ew szukać do konkretnego modelu na allegro.
TomaSzSz
25-12-2012, 23:20
Moja Toshiba w wersji PRO (Ja mam zwykłą) ma możliwość podpięcia 2 dysków (mam wolne miejsce na hdd, ale nie ma tej wtyczki tak jak w pierwszym dysku, jest miejsce puste do wlutowania, zapewne wspólna płyta główna dla obu modeli) a z cdromem to 3 dyski :-D. Serio w każdym standardowym laptopie da się taki cd rom wyciągnąć. Popatrzcie na allegro w aukcjach opisy często jest podane 100+ modeli różnych marek wiec jest jak najbardziej uniwersalne.
Tu znajdziecie:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=hdd&category=77855
I jeszcze raz, SSD lepiej podpiąć bezpośrednio do laptopa w miejsce HDD a HDD w kieszeń. A i z oryginalnego DVD zdejmuje się zaślepka na zatrzask i pasuje na ta kieszeń więc jest 100 zamaskowane i kompatybilne :-).
A co do procka, Ten T9400 jak i wyższe mają Dziadka Trubo Busta z i7 co sie nazywa "Intel Dynamic Acceleration" i przyspiesza 1 rdzeń o 133 lub 266 Mhz co w praktyce u mnie Procek jak jest obciążony cały czas leci na 2667Mhz a fabrycznie 2529Mhz :-).
Serio w każdym standardowym laptopie da się taki cd rom wyciągnąć.
a no to fajnie, bo jak sie go nie uzywa, to lepiej zrobic z nim cos pozytecznego, ja znalazlam tez jakies strony, w Hong-Kongu, maja duzy wybor.. i sa opisy do jakich laptopow pasuje dana kieszen.
velaskez
26-12-2012, 01:35
Moja Toshiba w wersji PRO (Ja mam zwykłą) ma możliwość podpięcia 2 dysków (mam wolne miejsce na hdd, ale nie ma tej wtyczki tak jak w pierwszym dysku, jest miejsce puste do wlutowania, zapewne wspólna płyta główna dla obu modeli) a z cdromem to 3 dyski :-D. Serio w każdym standardowym laptopie da się taki cd rom wyciągnąć. Popatrzcie na allegro w aukcjach opisy często jest podane 100+ modeli różnych marek wiec jest jak najbardziej uniwersalne.
No właśnie u mnie w Thinkpadzie W530 siedzą 3 dyski. SSD, mSSD i zwykły w kieszeni.
W sumie fakt, powinno być w miarę wymiennie, kieszenie na cdrom są ujednolicone. Jedyny plus kieszeni 'na przycisk' to szybkość zmiany. Jak potrzebuje, to dysk, jak nie to cd, jak więcej baterii - to jest 3-komorowa w to miejsce.
hydra_nt
26-12-2012, 15:06
Pojecia nie mam, ostatnio mialam HP przez dlugie lata i jego sie nie dalo w ogole otworzyc, nie wiem nawet czy mlotek by pomogl, wiec w Compaq/HP, raczej wydaje mi sie to niemozliwe,...
Ja też mam HP i nie stanowi to żadnego problemu, konkretnie HP Compaq 8710p, można wyjąć, włożyć co chcesz ... A ostatnio zmieniałem dysk oraz CD.
Ja też mam HP i nie stanowi to żadnego problemu, konkretnie HP Compaq 8710p, można wyjąć, włożyć co chcesz ... A ostatnio zmieniałem dysk oraz CD.
Dysk czy ram to bez problemu sie wymieni, ale zeby go otworzyc calkiem, to ciezka sprawa przynajmniej w moim nie bylo to mozliwe, a mialam z serii 6000, no ale malo istotne, bo juz go nie mam i nie zamierzam miec HP, tylko cos innego..
W laptopach wmontowany cd-rom powinien byc opcjonalnie, jesli ktos nie chce, to powinno byc standardem wlozenie takich kieszeni, ostatnio nawet czytalam ze niektore marki stosuja projektory zamiast cd-romow.. fujitsu zdaje sie..
W nowych laptopach nic nie trzeba rozkrecac. Jedynie jedna srubka i już
Wszystko zależy od przeznaczenia laptopa...
Ogólnie te najtańsze potrafią nie pozwalać na nic. Nie wiem dokładnie w którym, a spotkałem się z takim HP, w którym nie ma dostępu do niczego - RAM, DVD, HDD... wszystko wymaga zdemontowania obudowy...
W większość tanich jest dostęp tylko do napędu CD/DVD i RAM. Dysk najczęściej tylko po zdjęciu obudowy. W droższych jest dostęp do wszystkiego.
W większość tanich jest dostęp tylko do napędu CD/DVD i RAM. Dysk najczęściej tylko po zdjęciu obudowy. W droższych jest dostęp do wszystkiego.
Mnie najbardziej zainteresowala ta kieszen w tym watku, bardzo dobrze, ze jest taka mozliwosc, zamiast idiotycznego cd-romu. Wedle gustu, -tak powinno byc.