PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana procesora w laptopie z t6400 na t9300

TomaSzSz
09-12-2012, 13:38
Witam strasznie mi Lightroom procesor zżęta, warto by wymienić fabryczny 2.0 T6400 2MB Cache na T9300 T9300 6Mb cache. Zyskam coś na wydajności ? Da sie może wsadzić jakiś lepszy procek pod to mocowanie ?

Nie chce puki co zmieniać laptopa, wsadziłem do niego dysk SSD i pomyślałem, jakby tak zmienić procesor akurat by mi wystarczył taki upgrade. D800 nie zamierzam kupować narazie.

Proszę o poradę :-)

Kurtz
09-12-2012, 15:08
A masz mozliwosc zmiany processora w swoim laptopie?

velaskez
09-12-2012, 15:55
Według mnie po obejrzeniu wyników z SuperPI i 3dmark06 - nie warto, różnica w prędkości będzie nieduża.

TomaSzSz
09-12-2012, 16:00
Nie zauważę różnicy miedzy nimi przy pracy z LR ? Zegar 500Mhz szybszy a i 4 mb cache więcej Koszt takiego procka to 250 zł, myślałem dokupić SSD + lepszy procek jak ten T9300 żeby lightroom szybciej latał bo teraz jest średnia wo co mnie dobija, po wsadzeniu SSD widzę ogromną różnicę w pracy na samym systemie. A na obecnym procku Lightroom ciągle na 100% zużycia ciśnie. Możesz podać linki do tych stron gdzie można je porównać ? szukałem benchmarków w googlu ale jakoś nie widze nic co daje miarodajne porównanie.

GonzoG
09-12-2012, 16:16
Ja mam i5-2410M i też LR zużywa 100% i porządnie muli przy RAWach z D7000...
Tak więc zmiana na T9300 nie wiele da.

TomaSzSz
09-12-2012, 17:13
mam wrażenie że nawet na i7 3770k stacjonarnym LR by cisnął procka mocno. Jednak potwierdzam, po zmianie na SSD komputer dostał niezłego kopa.

Kurtz
09-12-2012, 19:04
mam wrażenie że nawet na i7 3770k stacjonarnym LR by cisnął procka mocno. Jednak potwierdzam, po zmianie na SSD komputer dostał niezłego kopa.
Ale o czym my mowimy? xD Kazdy program obciazajacy processor, jezeli generuje jakies sensowne obciazenie to obciaza go do 100%, pytanie tylko na jak dlugo... i7-3770K znacznie szybciej wykona to zadanie niz jakis staruszek.
Nowszy mocniejszy processor przyspieszylby obrobke, ale nieproporcjonalnie od przejscia w nowa generacje processorow.

TomaSzSz
10-12-2012, 23:14
Kupiłem PROCESOR INTEL CORE 2 DUO T9400 2,53/6mb/1066. W prawdzie mój to PROCESOR INTEL CORE 2 DUO T6400 2,00/2mb/800. Jednak wyczytałem, iż płyta główna GM45 na której jest mój laptop pociągnie 1066 a wy jak myślicie ? pójdzie to :-)

TomaSzSz
12-12-2012, 01:40
Kupiłem PROCESOR INTEL CORE 2 DUO T9400 2,53/6mb/1066. W prawdzie mój to PROCESOR INTEL CORE 2 DUO T6400 2,00/2mb/800. Jednak wyczytałem, iż płyta główna GM45 na której jest mój laptop pociągnie 1066 a wy jak myślicie ? pójdzie to :-)

Zorientowałem się iż mój procek jest najniższym modelem z serii 45nm core 2 duo [email protected] 2MB Cache 800mhz. Jakiś skok na [email protected] 6Mb Cache 1066Mhz na pewno będzie. 130 zł " pies go drapał " a w połączeniu z SSD i racji zmiany na 1066mhz trochę się i ram podkręci z racji, że chce go pokatowac jeszcze będę polować na T9900 3.06 Ghz topowy z tej serii a nóż się uda wyrwać tanio i znowu dać małego kopa dla lapka :-) Suma sumarum jak macie laptopa na płycie GM45 intla co jest bardzo popularne poszukajcie na allegro Procka T9600 + SSD wyjdzie was coś koło 500 zł za oba a komp dostanie skrzydeł :-)

RobertMiernik
12-12-2012, 01:46
Przy takiej zmianie nie trzeba wymienić fabrycznego chłodzenia?

GonzoG
12-12-2012, 02:20
Przy takiej zmianie nie trzeba wymienić fabrycznego chłodzenia?

Oba procesory mają podane takie same TDP, więc chłodzenie powinno wystarczyć.

TomaSzSz
24-12-2012, 00:29
Jestem po przeszczepie z T6400 na T9400 + SSD Rawa z D800 powiększa bez zacinki, a wcześniej z Rawem z d700 miał problem. Także jestem zadowolony, Procek 143 z wysyłka dysk 430 w komputronik w arkadii czyli 600 zł i jestem zadowolony w gry nie rąbie do LR styka mi taki zestaw. Specyfikacja windows zmieniła mi sie następująco:
Przed zmianą:

Procesor 5,5
Ram 5,5
Grafika Aero 4,1
Grafika Gry 3,4
Dysk 5,5

Po zmianie:

Procesor 6,2
Ram 5,9
Grafika aero 4,2
Grafika Gry 3,6
Dysk 7,7

:-).

Dla każdego kto ma płytę główną Intel GM45 i procki słabe radzę zmienić na T9400-T9600-T9900 wyczyścić radiator bo od środka się zapycha dołożyć zamiast napędu optycznego kieszeń na HDD a do lapka wsadzić SSD, dorzucić podkładkę chłodzącą i naprawdę jest fajnie, wiem że chwalę, a przecież można kupić nowy laptop, ale zmiana procka za te 150 zł + czyszczenie może przedłużyć życie naszego laptopa 3-4 letniego laptopa.

sokolnik
24-12-2012, 00:59
miałeś jakieś problemy z wymianą dysku na SSD w laptopie? podobno trzeba sprawdzać płyty główne (nie wiem jak i co chodzi) bo podobno nie do każdego lapka da się wsadzić SSD?
jaką pojemność SSD kupiłeś ?

TomaSzSz
24-12-2012, 01:17
Nic nie sprawdzałem, żadnych problemów. Kupiłem samsung 830 128 giga, system zamyka mi się w 2-3 sekundy :-) a i tak mój laptop to tylko sata 2. Zasadniczo nie wiem dlaczego miało by nie działać to ten sam interfejs sata2/3. Mam 128 na system + stary fabryczny 250 giga na zdjecia wd scorpio blue.

z Ciekawostek, wcześniej przed zmianą musiałem zaczekać aż film na YouTube w 1080p się załaduje do końca bo się przycinało, obecnie problem nie występuje, odtwarza płynnie od startu.

sokolnik
24-12-2012, 01:20
Nic nie sprawdzałem, żadnych problemów. Kupiłem samsung 830 128 giga, system zamyka mi się w 2-3 sekundy :-) a i tak mój laptop to tylko sata 2. Zasadniczo nie wiem dlaczego miało by nie działać to ten sam interfejs sata2/3. Mam 128 na system + stary fabryczny 250 giga na zdjecia wd scorpio blue.

a ten stary to gdzie wcisnąłeś ? chyba jako zewnętrzny robi ? :)

TomaSzSz
24-12-2012, 01:34
Pisałem, zamiast cd romu, są kieszenie po 80 zł na hdd :-) i oba siedzą w lapku.

http://allegro.pl/kieszen-na-dysk-ssd-hdd-apple-macbook-9-5mm-24hwro-i2865750936.html

a zewnętrznego mam Seagate GoFlex 1Tb na usb 3.0 lecz teraz tylko jako back up.

docxxx
24-12-2012, 17:36
Te kieszenie to swietny pomysl. U mnie w Vaio mam tak samo. Napedu optycznego ostatni raz uzylem z ponad 2 lata temu.

Mekano
25-12-2012, 02:43
Te kieszenie to swietny pomysl. U mnie w Vaio mam tak samo. Napedu optycznego ostatni raz uzylem z ponad 2 lata temu.

faktycznie swietna sprawa, ja tak samo cd-romu praktycznie nie uzywam i czy taka kieszen sie zmiesci do obojetnie jakiego modelu, tylko trzeba kupic odpowiednio do matrycy np.15 cali? Czy sa rozne do danego modelu?
Jak dla mnie cd-rom to przezytek, nie wiem po co je jeszcze montuja w standardowych laptopach.

velaskez
25-12-2012, 17:39
faktycznie swietna sprawa, ja tak samo cd-romu praktycznie nie uzywam i czy taka kieszen sie zmiesci do obojetnie jakiego modelu, tylko trzeba kupic odpowiednio do matrycy np.15 cali? Czy sa rozne do danego modelu?
Jak dla mnie cd-rom to przezytek, nie wiem po co je jeszcze montuja w standardowych laptopach.

Z tego co wiem, to system kieszeniowy oferują tylko niektóre modele laptopów. Jak możecie wyjąć napęd cd/dvd wciskając jeden przycisk na spodzie laptopa to właśnie o to chodzi ;)

Mekano
25-12-2012, 20:12
Z tego co wiem, to system kieszeniowy oferują tylko niektóre modele laptopów. Jak możecie wyjąć napęd cd/dvd wciskając jeden przycisk na spodzie laptopa to właśnie o to chodzi ;)

Pojecia nie mam, ostatnio mialam HP przez dlugie lata i jego sie nie dalo w ogole otworzyc, nie wiem nawet czy mlotek by pomogl, wiec w Compaq/HP, raczej wydaje mi sie to niemozliwe, a ze zamierzam kupic jakiegos laptopa, to temat mnie zainteresowal z taka kieszenia zamiast cd-romu, bo cd-rom to jest tylko nie potrzebne zajmowanie miejsca, jak mozna wlozyc dysk SSD i dla mnie to jest swietna opcja..

A jakie modele oferuja wlozenie takiego drugiego dysku, zamiast cd-romu, znasz jakas strone gdzie jest o tym napisane? W sumie nie wiedzialam, o tym ze tak mozna, ktos w ktoryms watku pisal, ze tylko modele 17-calowe maja taka mozliwosc podpiecia dwoch dyskow.. mnie interesuje laptop Lenovo, bede musiala gdzies poszukac czy on by mial taka mozliwosc..

TomaSzSz
25-12-2012, 23:16

Nie prawda ;] Mój był na 1 śrubkę, nie mam systemu wyjmowania 90% lapków ma standardowy kształt, śrubkę dało się odkręcić bez rozkręcania laptopa, pod klapką pamięci RAM była obok, potem wypchnąłem ją palcem/śrubokrętem, IBM Thinkpady mają wyciągane na guzik, mój Toshiba A300 bez problemu łyknęła ten adapter. W robocie sprawdzałem w Thinkpadzie to siedzi identyczny jak w mojej toshi wiec jak macie przeciętnego lapka 15 cali i nie jest to żaden ultrabook czy macbook ( swoją droga do macbooków też są ) to powinno pasować takie jak podlinkowałem, ew szukać do konkretnego modelu na allegro.

TomaSzSz
25-12-2012, 23:20
Moja Toshiba w wersji PRO (Ja mam zwykłą) ma możliwość podpięcia 2 dysków (mam wolne miejsce na hdd, ale nie ma tej wtyczki tak jak w pierwszym dysku, jest miejsce puste do wlutowania, zapewne wspólna płyta główna dla obu modeli) a z cdromem to 3 dyski :-D. Serio w każdym standardowym laptopie da się taki cd rom wyciągnąć. Popatrzcie na allegro w aukcjach opisy często jest podane 100+ modeli różnych marek wiec jest jak najbardziej uniwersalne.

Tu znajdziecie:

http://allegro.pl/listing.php/search?string=hdd&category=77855

I jeszcze raz, SSD lepiej podpiąć bezpośrednio do laptopa w miejsce HDD a HDD w kieszeń. A i z oryginalnego DVD zdejmuje się zaślepka na zatrzask i pasuje na ta kieszeń więc jest 100 zamaskowane i kompatybilne :-).

A co do procka, Ten T9400 jak i wyższe mają Dziadka Trubo Busta z i7 co sie nazywa "Intel Dynamic Acceleration" i przyspiesza 1 rdzeń o 133 lub 266 Mhz co w praktyce u mnie Procek jak jest obciążony cały czas leci na 2667Mhz a fabrycznie 2529Mhz :-).

Mekano
26-12-2012, 00:18
Serio w każdym standardowym laptopie da się taki cd rom wyciągnąć.

a no to fajnie, bo jak sie go nie uzywa, to lepiej zrobic z nim cos pozytecznego, ja znalazlam tez jakies strony, w Hong-Kongu, maja duzy wybor.. i sa opisy do jakich laptopow pasuje dana kieszen.

velaskez
26-12-2012, 01:35
Moja Toshiba w wersji PRO (Ja mam zwykłą) ma możliwość podpięcia 2 dysków (mam wolne miejsce na hdd, ale nie ma tej wtyczki tak jak w pierwszym dysku, jest miejsce puste do wlutowania, zapewne wspólna płyta główna dla obu modeli) a z cdromem to 3 dyski :-D. Serio w każdym standardowym laptopie da się taki cd rom wyciągnąć. Popatrzcie na allegro w aukcjach opisy często jest podane 100+ modeli różnych marek wiec jest jak najbardziej uniwersalne.

No właśnie u mnie w Thinkpadzie W530 siedzą 3 dyski. SSD, mSSD i zwykły w kieszeni.
W sumie fakt, powinno być w miarę wymiennie, kieszenie na cdrom są ujednolicone. Jedyny plus kieszeni 'na przycisk' to szybkość zmiany. Jak potrzebuje, to dysk, jak nie to cd, jak więcej baterii - to jest 3-komorowa w to miejsce.

hydra_nt
26-12-2012, 15:06
Pojecia nie mam, ostatnio mialam HP przez dlugie lata i jego sie nie dalo w ogole otworzyc, nie wiem nawet czy mlotek by pomogl, wiec w Compaq/HP, raczej wydaje mi sie to niemozliwe,...

Ja też mam HP i nie stanowi to żadnego problemu, konkretnie HP Compaq 8710p, można wyjąć, włożyć co chcesz ... A ostatnio zmieniałem dysk oraz CD.

Mekano
26-12-2012, 18:58
Ja też mam HP i nie stanowi to żadnego problemu, konkretnie HP Compaq 8710p, można wyjąć, włożyć co chcesz ... A ostatnio zmieniałem dysk oraz CD.

Dysk czy ram to bez problemu sie wymieni, ale zeby go otworzyc calkiem, to ciezka sprawa przynajmniej w moim nie bylo to mozliwe, a mialam z serii 6000, no ale malo istotne, bo juz go nie mam i nie zamierzam miec HP, tylko cos innego..
W laptopach wmontowany cd-rom powinien byc opcjonalnie, jesli ktos nie chce, to powinno byc standardem wlozenie takich kieszeni, ostatnio nawet czytalam ze niektore marki stosuja projektory zamiast cd-romow.. fujitsu zdaje sie..

docxxx
26-12-2012, 20:57
W nowych laptopach nic nie trzeba rozkrecac. Jedynie jedna srubka i już

GonzoG
26-12-2012, 21:44

Wszystko zależy od przeznaczenia laptopa...
Ogólnie te najtańsze potrafią nie pozwalać na nic. Nie wiem dokładnie w którym, a spotkałem się z takim HP, w którym nie ma dostępu do niczego - RAM, DVD, HDD... wszystko wymaga zdemontowania obudowy...

W większość tanich jest dostęp tylko do napędu CD/DVD i RAM. Dysk najczęściej tylko po zdjęciu obudowy. W droższych jest dostęp do wszystkiego.

Mekano
26-12-2012, 21:58

W większość tanich jest dostęp tylko do napędu CD/DVD i RAM. Dysk najczęściej tylko po zdjęciu obudowy. W droższych jest dostęp do wszystkiego.

Mnie najbardziej zainteresowala ta kieszen w tym watku, bardzo dobrze, ze jest taka mozliwosc, zamiast idiotycznego cd-romu. Wedle gustu, -tak powinno byc.