Zobacz pełną wersję : Ring flash - modyfikatory
Witam,
Poszukuję modyfikatorów (softbox, octa) do ring flash Quantuum. Grzebie i szukam i nic :(
Czy ktoś może wie gdzie można nabyć takie cudo ?
marteenez
09-12-2012, 19:15
modyfikatory do ring flasha?
możesz dokładniej wyjaśnić o co Ci chodzi bo pierwszy raz o czym takim słyszę
ja używam albo goły palnik albo z takim mlecznym plastikiem, coś jak dyfuzor na sabinki
Modyfikatory o które pytasz widziałem w ofercie Paul C. Buf dawniej AlienBees oraz Hensla ( http://henselusa.com/ringflash_etal.html) . AlienBees odpada ze względu na inny kształt obudowy lampy.
Hensel ma znajomy kształt , podobny (lub identyczny) jak twoje Quantuum. Ja mam Jinbei który cosik jakoby jest bardzo podobny do Quantuuma i pewnikiem 10-krotnie droższego Hensla.
I tym samym , może modyfikatory Hensla jakoś dopasujesz. Oby cie nie powaliła cena. No ale zakładam , ze masz silną psyche. Hensel robi do ringa jeszcze coś takiego jak Beauty Dish do ringflasha oraz grid do niego.
Używam ringa od ponad 2 lat. Po pierwszej fascynacji tym światłem to cudo używam jako dodatkowe xródło światła całkiem dobrze współpracujące z parasolem. Z typowego światła ringflasha sie wyleczyłem.
I pewno z tobą będzie podobnie.
A tak przy okazji , Marteenez napisał o mlecznej nakładce jako jedynym modyfikatorze. I ma racje. Wszelkie nasadki do ringa mogą ( i najcześciej to się dzieje) wywoływać zjawisko "zadymianie" obiektywu.
Jeśli nie używasz dość długiej ogniskowej tak ca. 85 i więcej to może być problem.
Ale.. co tam będę ględził . pobaw się sam i rób co chcesz. A jak już kupisz sobie okte do ringa to podziel się z nami refleksjami w temacie " Octa na ringu, komfort , poręczność i wygoda fotografowania".
To ostatnie zdanie dedykuję wszystkim z uzdolnieniami stolarsko-elektrycznymi budującym ze starego biurka i nocj lampki Ring Lighty. Z niecierpliwością czekam na D900 zrobiony z czajnika elektrycznego i programatora od pralki automatycznej.
dzięki za odpowiedź :D więc nijako dyfuzor już sobie zrobiłem :D z mlecznej pleksi 2x2mm. hensela widziałem ... konstrukcja wygląda solidnie, ale faktycznie cena jest zabójcza ... ale jak już temat ruszony ... można wiedzieć czemu się wyleczyłeś z tego swiatła ? bo to interesujące mnie jest ;D cóż ja dopiero zaczynam przygodę, ale analizując zdjęcia z sieci zauważyłem, że nie zawsze body w ringa wstawiają ...
Dlaczego się wyleczyłem? Ano, bo po opanowaniu technicznych aspektów świecenia ringiem nie miałem pomysłów na wykorzystanie tego rodzaju światła. Po prostu efekty nie były zachwycające.. Jako ,że technicznie mam to rozpracowane to zrozumiałem że takie światło mi sie nie podoba. A efekty o których myślałem że osiągnę ringflashem "ładniej" robi się innymi źródłami światła. I jeszcze jedno. Ringflash jest o wiele bardziej nieporęcznym narzędziem niż sie pozornie wydaje. Oczywiście można z tym fotografować ale jest wiele niuansów o których na ogół nie wie sie na teoretycznym etapie zabawy z ringiem , że może to trochę zniechęcić. Fakt ,że cię zniechęcam ale skoro masz już ten sprzęt to rób nim foty. Twoje własne zdanie bedzie o niebo ważniejsze (dla ciebia) niż moje uwagi.
p.s. jak lubisz eksperymentować ze światłem postaraj się o odpowiedni kawałek foli polaryzacyjnej i umieść go na ringu. Nie bedzie to duży wydatek a efekty subtelnie fajne.
folia polaryzacyjna:D już się rozglądam ;D a tak z ciekawości co daje? :D fakt faktem światło specyficzne i można by rzec, że kontrowersyjne :D z chęcią wysłucham uwag ;D bo po przeszukaniu sieci zostaje mi analiza swoich błędów oraz prac które znalazłem :D więc wszelkie wskazówki bardzo mile widziane :D
taka będzie si ? ;D
http://allegro.pl/polaryzacyjna-folia-matowa-lcd-lampy-itp-30x22cm-i2838343906.html
marteenez
10-12-2012, 16:32
Mi też strasznie brakuje więcej informacji na temat użytkowania ring flasha. Na sieci nie ma tego wcale za dużo.
Ja kupiłem go głównie z myślą o plenerze ale jeszcze nie miałem okazji wypróbować w warunkach bojowych. Jak na razie tylko trochę zdjęć w studio... i tutaj rzeczywiście można podobny efekt uzyskać innymi sposobami.
i pytanie :D jak go stosujesz w tym plenerze?
marteenez
10-12-2012, 23:22
no właśnie jeszcze nie stosowałem... chyba to napisałem ;)
a ok :D źle zrozumiałem warunki bojowe :D