PDA

Zobacz pełną wersję : Bylo juz gdzies o NASach itp. ale musze zdecydowac - pomozcie

Strus
09-12-2012, 00:23
Musze wybrac jakas forme odtwarzania filmow na TV. Nie o sposob odtwarzania chodzi a o zrodlo z jakiego owo odtwarzanie ma sie odbywac. TV zakupuje w styczniu i dany model ma wbudowane wifi. Filmy to praktycznie tylko mkv oraz avi. Fundusz na zakupy jak najmniejszy bo wydatkow duzo. Pojemnosc zrodla 2TB. Opcji jest kilka:

1 - dysk zew 3,5 podpiety po USB - utrudnieniem jest fakt zasilania sieciowego. Jesli. Bede kopiowal z PC na dysk to chyba mnie szlag trafi z przenoszeniem i przepinaniem kabli (okolo 350zl). Opcja jest pociagniecie kabla USB z peceta (beda w tym samym pokoju) i przepinanie USB w dysku (nie trzeba nosic dysku i bawic sie z kablem sieciowym; ogladam - dysk podpiety pod TV, kopiuje - odlaczam TV i wpinam PC)

2 - dysk zew 2,5 podpiety po USB - Przy interesujacej mnie pojemnosci minusem jest cena (okolo 600zl). Jest to opcja bardziej mobilna choc kabelek i tak trzeba odlaczac od TV i podpinac pod PC

3 - PC jako player czyli zawsze kiedy chce cos ogladac PC musi być wlaczony

4 - typowy NAS czyli jakies Synology + dysk wew. Cenowo drogo i kilka potencjalnych problemow że streamowaniem a to mkv a to napisow. Zaleta - nie trzeba nic przepinac

5 - WD Live 2TB (560zl) - jak wyzej czyli kwestia przesylania mkv i napisow. Zaleta rowniez jak wyzej.

6 - router z USB i podpiecie do niego dysku (cenowo rowniez srednio i malo takich routerow)

Nie potrzebuje zadnych serwerow wydruku czy ftp. Chodzi tylko o kopie zapasowe oraz o zrodlo z ktorego TV bedzie mogl czerpac material do odtwarzania. Poradzcie cos bo musze sie zdecydowac i zaplanowac kolejna pozycje w budzecie.

Kurtz
09-12-2012, 02:08
6 - router z USB i podpiecie do niego dysku (cenowo rowniez srednio i malo takich routerow)
Mnozenie routerow w sieci to nie najlepsza praktyka, szczegolnie ze bys uzywal jedynie jednej z jego opcji. W routerach klasy ktora Cie interesuje ( cenowo ) masz zazwyczaj USB 2.0, a nawet jak jest USB 3.0 to osiagi samego systemu udostepniania sa srednie a konfiguracja bardzo bardzo ograniczona.

Pytanie jaki to telewizor i jak potrzebuje miec podane filmy. Czy potrafi podmontowac po SMB udzial i z niego jak z dysku odpalic, czy potrzebuje miec to podane na tacy przez jakies DLNA czy inne ustrojstwo. Jakie formaty potrafi odpalic w jaki sposob?
Rozumiem ze podpiecie do telewizora gigabitu calkowicie odrzucasz? :P Jednak WiFi najszybsze nie jest. Nie zebys potrzebowal gigabit w TV do filmow narazie, no ale... ;P

1 - dysk zew 3,5 podpiety po USB - utrudnieniem jest fakt zasilania sieciowego. Jesli. Bede kopiowal z PC na dysk to chyba mnie szlag trafi z przenoszeniem i przepinaniem kabli (okolo 350zl). Opcja jest pociagniecie kabla USB z peceta (beda w tym samym pokoju) i przepinanie USB w dysku (nie trzeba nosic dysku i bawic sie z kablem sieciowym; ogladam - dysk podpiety pod TV, kopiuje - odlaczam TV i wpinam PC)

Opcje 1-3 to praktycznie to samo z mojego pkt widzenia. Moim zdaniem, zdecyduj czego potrzebujesz i na co Cie stac, my tego za Ciebie nie zrobimy. Albo kupujesz dysk tylko do przenoszenia filmow miedzy TV a kompem - rozwiazanie bardzo budzetowe i nie dajace nic wiecej oprocz tego ze dysk mozes odpiac i miec dysk przenosny. Albo uznajesz ze chcesz miec w domu NASa. Wejscie w NAS to zupelnie inna kategoria, zarowno kosztow jak i mozliwosci. Dostep do danych ze wszystich komputerow w sieci, zarzadzanie uprawnieniami, mozliwosc odpalenia uslug jak DLNA,WWW, dostep do plikow zdalnie, etc. Tutaj moimzdaniem nie warto oszczedzac. Jezeli potrzebujemy tej funkcjonalnosci, to kupmy urzadzenie conajmniej ze sredniej polki, zeby po pewnym czasie nie poczuc niedosytu, czy to w predkosci transferu plikow czy przy okazji innych problemow.

Chodzi tylko o kopie zapasowe oraz o zrodlo z ktorego TV bedzie mogl czerpac material do odtwarzania.
Na poczatku piszesz ze tylko doodtwarzania filmow na TV :P
Roznica jest, bo nie polecilbym systemu NAS jako jedyny backup danych, tak samo jak dysku ktory bedzi eprzepinany od tv do pc i bedzie 90% czasu podpiety do zasilania. Dyskusja byla w watku o NASach i warto ja przeczytac jezeli poszukujesz tez rozwiazania na backup danych.

Strus
09-12-2012, 02:22
TV to bedzie Szajsung 6100.
Mnoze nie routerow ... O jakim mnozeniu mowa jesli router jest 1?
Nie wykluczam podpiecia TV kablem ale i tak musze zakupic router. I tu wracam do kwestii czy drozszy router z opcja podpiecia dysku czy zwykly router za 50-100zl i dysk wpiety do TV.
NAS mi zasadniczo nie potrzebny wiec chyba suma sumarum najlepiej wypadnie wlasnie opcja 3,5 calowego dysku zew. Tylko co z routerem. Trafilem wlasnie na seriw WD My Net i na model 750 moglbym sobie jeszcze pozwolic. Czy te deklarowane transfery 2 pasmowych routerow sie potwierdzaja. ? Czy taki WD posle mi 720 albo 1080p plynnie na TV ?

Kurtz
09-12-2012, 02:55
Mnoze nie routerow ... O jakim mnozeniu mowa jesli router jest 1?
Ten nowy mialby zastapic stary?
Ja zrozumialem to jako dodanie kolejnego urzadzenia do sieci to zeby podpiac dysk. :)
Zwykly router+AP WiFi N dobrej klasy to nie do konca 50-100PLN

W necie mozna znalezc sporo nienajlepszych opinii o WD MyNet, sa informacje o problemach, etc, ale sa rowniez dosc dobre recenzje. Nie mialem okazji pracowac z tym urzadzeniem wiec tutaj nie wiele moge powiedziec.
Generalnie, odradzam rozwiazania router + switch + wifi + ( pierdyliard niepotrzebnych opcji ) + udostepnianie plikow. Processory w tym sa slabe, RAMu jest malo, soft coraz czesciej pisany coraz gorzej, przez to wszystko potrafia dostawac czkawki i miec humory.Ale jak cisnie nas budzet to wyjscia nie ma. Radze poszukac w internecie opinii i recenzji, przestudiowac je dokladnie i wtedy zdecydowac.
Czy posle Ci 1080p? To chyba zalezy od framerate. Generalnie, majac plik znasz jego bitrate. Jakiego transferu i zasiegu mozna sie spodziewac od tego AP spodziewac, ciezko mi wyrkowac, ale nie bylbym optymista, szczegolnie jezeli chodzi o 5GHz i sciany.

Deklarowane transfery czyli? 300/450Mbps? Potwierdzaja sie w optymalnych okolicznosciach. Spadek mocy sygnalu ( zmiana pogody, zwiekszenie dystansu do AP, zwiekszenie ilosci przeszkod miedzy AP a urzadzeniem, etc ) bedzie miala znaczacy wplyw na faktyczna predkosc jaka jestesmy w stanie uzyskac. Jednoczesnie, pamietajmy, ze korzystajac z kilku komputerow naraz po wifi, udostepniania dyskow, streamowania danych do TV i paru innych opcji obciazamy processor urzadzenia i to tez moze miec wplyw na transfery.
W rzeczywistosci, ciezko dosc dokladnie przewidziec w tej klasie urzadzen ich zachowanie.

Strus
09-12-2012, 03:43
A możesz w takim razie zasugerowac jakis router z mozliwościa podpięcia dysku i bezproblemowego streamowania filmów HD ?

Bo rozumiem że w przypadku podpiecia kablem to zasadniczo nie ma znaczenia co kupię, zgadza sie ?

Kurtz
09-12-2012, 16:21
Bo rozumiem że w przypadku podpiecia kablem to zasadniczo nie ma znaczenia co kupię, zgadza sie ?
Nie. Predkosc po kablu bedizesz mial duza, tutaj w wieksozsci przypadkow nie ma problemow. Problemy czesta sa na drodze router - dysk zewnetrzny. Wolny odczyt z USB i inne problemy, oraz dlawienie sie processora w trakcie odczytywania dysku, streamowania tych danych po DLNA czy nawet po smb to glowne problemy.
Ja ci nic nie polece, bo dobrych rozwiazan zintegrowanych nie znam - zawsze stawialem wszyskto ossobno, osobno AP, osobno router, osobno NAS - w SMB mozna sobie pozwolic, w domu wychodzi torche drogo. Sugeruje tylko daleko idaca ostroznosc w wyborze i sprawdzenie dokladne opinii o danym sprzecie w internecie przed zakupem :)
byc moze ten od WD bedzie sie sprawdzal calkowicie dobrze - do samego internetu praktycznie na pewno. Ale jak w dluzszej perspektywie czasowej bedzi dzialal soft? To juz trzeba do uzytkownikow tego sprzetu sie wrocic i patrzec jakie oni napotykaja problemy.

Strus
09-12-2012, 20:46
Czyli chyba jesli opcja z routerem to najlepiej poszukac czegos z USB 3.0 i podpiac dla swietego spokoju po kablach

ku6i
10-12-2012, 02:12
Samsungi mają coś takiego co się nazywa allshare - poczytaj o tym, może najsensowniej i najtaniej będzie podpiąć telewizor kablem do kompa.

Strus
10-12-2012, 02:29
Poczytam. Jak na razie to czytajac o routerach wiem coraz mniej :( i coraz bliższy jestem kupnie dysku i przepinania USB pomiędzy TV i PC. Do tego jakis zwykły router tylko do wifi w mieszkaniu.

Strus
10-12-2012, 03:02
EDIT - poczytalem :) nie wiele to wnosi niestety. W przypadku AllShare musze miec wlaczonego kompa a TV z routerem i tak wypada spiac kablem. Do tego zdarzaja sie problemy z odtwarzaniem. W takiej opcji lepszym wydaje mi sie być spiecie kompa z TV bezposrednio i odtwarzanie z kompa. Ale wlaczonego peceta wlasnie chce uniknac.

Mekano
10-12-2012, 03:21
A moze Synology USB station 2? Dziala bez wlaczonego komputera, a mozna podpiac dysk na USB i nie trzeba z nim chodzic..

Strus
10-12-2012, 04:34
Nie wiedziałem że takie cus zrobili :) Niby fajne ale cena.... To + dysk + router to juz dla mnie za duzo niestety

costi
10-12-2012, 09:16
A jakiś player na Androidzie? Instalujesz XBMC i jazda.

Strus
10-12-2012, 14:31
Też nie bardzo bo dysk i router i tak muszę kupić. Do tego dochodzi sam player i dodatkowy pilot na stoliku :( :(