PDA

Zobacz pełną wersję : Czy tak ma byc ?

dembiec
08-12-2012, 22:49
Witam
i mam otoz takie pytanie czy lampa wystarcza na softbox i tak powinno byc ? ten na lewo jest nie rowno oswietlony(wiem ze sa spadki jasnosci na rogach) ten na prawo elegnacko swieci calosciowo .wrzucam wycinek gdzie widac to w oku ,

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/vxgsd1z1-2.jpg
źródło (http://i291.photobucket.com/albums/ll290/mocio91/vxgsd1z1.jpg)

Jacek_Z
08-12-2012, 23:38
... czy lampa wystarcza na softbox i tak powinno byc ?
Ciężko ciebie zrozumieć.

ten na lewo jest nie rowno oswietlony(wiem ze sa spadki jasnosci na rogach)
Zgaduję. Zwykła lampa włożona do softboxu

ten na prawo elegnacko swieci calosciowo
I też zgaduję - tu w softboxie jest lampa studyjna.
Co tu dziwnego?

dembiec
09-12-2012, 00:00
Powiem tak w prawy sofcie sb-900 a w lewym yn 460 . prawy soft 60x60 a lewy 120x80 .
i chcialbym aby lewy swiecil jak prawy :)

Jacek_Z
09-12-2012, 00:26
Większy soft będzie trudniej równo oświetlić.
Sprawdź jak masz ustawione zoomy w lampach. Ustaw najszerzej. Na SB-900 możesz nałożyć firmową mydelniczkę i te lampę wsadź do 120x80.
YN nie znam, ale tam też spróbuj nałożyć jakąś mydelniczkę - samoróbkę.

dembiec
09-12-2012, 00:32
Co do wiekszego softa to czy sprawe zalatwila by lampa studyjna pt-200 ? czy poprostu ogolna zasada taka ze ciezko duze softy rowno oswietlic .( ze studyjnymi nie mialem stycznosci wiec sorry za banalne pytanie ale niestety ).
Cel byl taki aby duzy soft ladnie doswietlil cala sylwetke , dlatego go zakupilem bo jak swiecilem 60x60 x2 z dwoch stron to te nogi byly ciut ciemniejsze, i wsumie troche sie poprawilo ale to jeszcze nie to i wlasnie tez dlatego zwrocilem uwage na to co w oku sie zarejstrowalo.

Jacek_Z
09-12-2012, 00:39
Co do wiekszego softa to czy sprawe zalatwila by lampa studyjna pt-200 ?
Poprawiłaby sytuacje bardzo znacząco. I dawałaby więcej światła. Bo jak założysz mydelniczki na małe lampki to będą słabiutkie. Musisz wybrać - silniej świeci i gorący punkt (słabe rogi) albo słabiej świeci ale różniej.

czy poprostu ogolna zasada taka ze ciezko duze softy rowno oswietlic .Tak jest zawsze niestety. Ale te rozmiary jakie masz dla lampy studyjnej nie są wielkim wyzwaniem. Zauważ, że studyjne maja nie osłonięty palnik, świecą więc na boki, na odbłyśnik softu i stąd lepsze wymieszanie.

MateuszB
09-12-2012, 01:32
czy poprostu ogolna zasada taka ze ciezko duze softy rowno oswietlic .

Może nie tyle duże, co o stosunkowo różnych bokach. Powierzchniowo softbox'y 2cm x 50cm i 10cm x 10cm są takie same, lecz ten drugi będzie oświetlony bardziej równomiernie. Przykład może nieco ekstremalny, ale celem jest zobrazowanie 'zjawiska'. ;)

Jacek_Z
09-12-2012, 01:59
Istotna jest odległość od centrum, nie powierzchnia.
W tym przykładzie co podałeś masz rację, bo 50 cm jest znacząco więcej niż 10 cm, więc 50x2 będzie miał kiepskie boki.

dembiec
09-12-2012, 09:38
okey , dzieki za rady i wskazowki w takim razie zakupie jedna lampke pt-200 zeby poprawic sytuacje i powinno byc o wiele lepiej ,a dokladnie wymienie sb-900 na pt-200

sruba
09-12-2012, 11:26
Lampy reporterskie nigdy nie będą tak równomiernie świecić przez softboxa, wynika to z ich konstrukcji, świecą na wprost a palnik jest schowany w obudowie... Przy niewielkich powierzchniach jakoś daje to radę (dobrze założyć stoffen i dać maksymalny kąt świecenia, w sb-900 jest jeszcze możliwy do ustawienia tryb błysku - Równomiernie), ale przy 120x80, to już jest za dużo... Lampa studyjna ma palnik wysunięty do przodu i dlatego światło odbija się od ścianek od wewnątrz softboxa i dzięki temu równo oświetla całą powierzchnię... Był już dość długi wątek na forum na ten temat... Ja mam softbox 70x70 i to uważam już jest max na sb900, wyjściem jest postawienie dwóch lamp w softboxach mniejszych jeden nad drugim...