Zobacz pełną wersję : Zestaw do fotografii bezcieniowej POMOC
foto-hobby
08-12-2012, 20:39
Witam,
Czy ktoś może mi pomóc w ocenie zestawu do fotografii bezcieniowej produktów na allegro i sklepu internetowego.
Produkty maks 60cm
znalazłem taki zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-fotografia-produktowa-stol-lampy-100ws-i2847983546.html
Czy uda mi się zsynchronizować to z Nikonem D80 i lampą Nikon SB900
Stokrotne Dzięki za podpowiedź.
Art Erie
08-12-2012, 21:42
Nie kupuj żadnych zestawów. To sposób na wciskanie kupy złomu nioebeznanym w temacie potencjalnym kupującym.
Sam stół bezcieniowy może być, ale nie jest powiedziane, że będzie przydatny. Do produktów o wysokości 60cm ten będzie pewnie zbyt mały. Lepiej zainwestować w tło fotograficzne, lub zwykły brystol.
Lampy, a właściwie żarówki błyskowe z aukcji do niczego się nie nadają. Potrzrebne będzie światło ciągłe ( na przykłąd świetlówki energooszczędne ), lub studyjne (ewentualnie reporteskie lampy błyskowe); osobiście wolę studyjne lampy błyskowe.
Parasole nie zapewnią ci żadnej kontroli nad światłem, potrzebne będą softboxy.
Statywy pewnie też najtańsze jakie tylko są dostępne, tanie i przyzwoite są Quantuum Air.
foto-hobby
09-12-2012, 20:26
A coś takiego:
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zestaw-fun-pro.html
nie za bardzo wiem z czego miał by się składać jakiś sensowny zestaw jest tego tyle na forum że trudno wybrać.
Art Erie
09-12-2012, 21:08
A coś takiego:
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zestaw-fun-pro.html
nie za bardzo wiem z czego miał by się składać jakiś sensowny zestaw jest tego tyle na forum że trudno wybrać.
Ale już wcześniej napisałem, że nie warto kupować zestawów.
Zestaw należy kompletować samodzielnie według potrzeb. Napisz jaki masz budżet i jakie przedmioty chcesz fotografować, bo jeśli sa to "pluszowe misie", to nie ma problemu; schody się zaczną jeśli się okaże że chcesz fotografować odbijające powierzchnie szklane lub metaliczne.
foto-hobby
09-12-2012, 21:40
Dzięki za szybką odpowiedź
Budżet to 2-2,5
fotografować będę artykuły szkolne i biurowe, plecaki szkolne mają czasami ok 50-60 cm. Ale oczywiście jak by dało radę popracować amatorsko z modelami było by fajnie.
Jeśli chodzi o tła to brystoli mam z 20 kolorów.
zakup chciał bym zrobiś w www.cyfrowe.pl bo mam do nich blisko.
Z góry dziękuję za skompletowanie zestawu.
Art Erie
09-12-2012, 22:11
Nie wiem co "cyfrowe" ma na składzie, ale mniej więcej tak:
O statywach Quantuum Air już wspominałem; nie są drogie, przyzwoicie wykonane i mają amortyzację ( po odbezpieczeniu lampa zamocowana na statywie nie spada siłą bezwładności).
Zamiast parasoli, które będą Ci siać światłem na wszystkie strony proponuję softboxy ( umożliwią Ci kontrolę nad światłem ) , najlepiej jeśli będą softboxy "parasolkowe" - czyli takie http://www.fsfoto.pl/softbox-parasolkowy-60x60.html ( z parasolkami mają tyle wspólnego, ze ich składanie i rozkładanie odbywa się na takiej samej zasadzie jak parasol, co jest bardzo wygodne. Softoxy muszą mieć taki sam typ mocowania jak lampy, polecam typowy system BOWENS).
Do całości będą potrzebne jakieś lampy, polecę lampy firmy Quantuum ( choć koledzy używają podobnych i są z nich zadowoleni, ważne jest aby lampa miała duży podział mocy i wysunięty palnik. Co to znaczy "wysunięty palnik" dowiesz się gdy porównasz lampy z zestawów jakie linkowałeś z lampami Quantuum; w każdym razie chodzi o prawidłowy rozkłąd światła w softboxie). W zalezności od ilości gotówki możesz kupić dwie lampy firmy Quantuum PT-200, lub PT-300 (różnią się mocą , lepiej te mocniejsze), lub R+ 300 ( wyższa seria, moc taka sama jak PT 300).
SB 900, która posiadasz doświetlisz tło, a obie lampy studyjne ustawisz po obu stronach przedmiotu i metodą prób i błędów, oraz podglądająć forum dojdziesz to efektu jaki chcesz osiągnąć ;)
Druga możliwość, to dokupienie 2 szt lamp reporterskich YN http://allegro.pl/listing.php/search?category=110696&change_view=1&order=p&string=YN. Jest to tańsze rozwiązanie niż lampy studyjne, ale w stosunku do lamp studyjnych mają swoje ograniczenia.
Ważne, że w przypadku zakupu lamp reporteskich (YN) nie możesz kupować softboxów z mocowaniem BOWENS ( mocowanie do lamp Quantuum i wielu innych lamp studyjnych), a softboxy z mocowaniem do lamp reporteskich, czyli "softbox reporterski", czyli na przykład taki http://www.afe.pl/1009.html
Do pełni szczęcia przyda się kilka "przyczłapek" do mocowania brystolu, a w przypadku większych przedmiotów, można rozważyć zakup tła fotograficznego ( na potrzeby Allegro może byc najtańsze "polipropylenowe" ) i statywu do teł ( najprostrzy wystarczy ) i statyw pod aparat, również dowolny, ważne żeby był stabilny; wężyk spustowy lub pilot dopełni całości wyposażenia.
Zapomniałem o wyzwalaniu ;)
Nie wiem, czy D80 ma gnizdo na kabelek syncro, jeśli tak, to w komplecie z lampami studyjnymi dostaniesz odpowiedni kabelek, którym łączysz aparat z jedną lampą , a pozostałe ustawiasz w trybie fotoceli; wygodniejszym rozwiązaniem jest wyzwalacz radiowy, na przykład RF 603 (wystarczy komplet nadajnik + odbiornik, pozostałe wyzwolisz analogicznie jak przy kabelku synchro).
foto-hobby
09-12-2012, 22:51
Wielkie dzięki
Art Erie
09-12-2012, 22:56
Prosze bardzo, ale zanim coś kupisz lepiej zapytaj ( w sensie podlinkuj), może jeszcze ktoś z kolegów wyrazi swoje zdanie w temacie.
MateuszB
09-12-2012, 23:21
To może ja przemycę przy okazji małe pytanie, nie chcąc zakładać nowego tematu i zaczynając go "wiem, że jest już wiele wątków na ten temat, ale..." ;)
Tak więc, czy na początek przygody z fotografią produktową starter w postaci jednej studyjnej lampy błyskowej 400Ws ubranej w softbox 60x90cm bedzie wystarczający i odpowiedni?
Art Erie
09-12-2012, 23:28
Po jednej stronie lampa, po drugiej blenda i już masz dwie lampy; no prawie ;)
MateuszB
09-12-2012, 23:43
Po jednej stronie lampa, po drugiej blenda i już masz dwie lampy; no prawie ;)
No oczywiście oprócz jednej lampy mam zamiar uzbroić się w armię ekranów odbijających itp ;) Myślę, że ma to także wiele zalet, a to dlatego, że ta jedna lampa w pewien sposób 'zmusi mnie' do kombinowania i poznawania światła.
Art Erie
09-12-2012, 23:47
Masz 100% racji. Pamiętaj też, że przydatne są tez ekrany pochłaniające.
MateuszB
10-12-2012, 00:08
Pamiętaj też, że przydatne są tez ekrany pochłaniające.
Bez wątpienia.
Zawsze, gdy się za coś biorę, to lubię posiąść najpierw wiedzę teoretyczną (choćby elementarną). A więc jeszcze kilka przeczytanych wątków, opinii, jeszcze kilka zadanych pytań i myślę, że będę gotowy na zakup pierwszej lampy studyjnej. ;)
Na chwilę obecną biorę pod uwagę takie lampy, jak:
- DM2
- Powerlux seria VT
- CY
we wszystkich przypadkach moc 400Ws.
Jestem otwarty na wszelkie opinie i zalecenia doświadczonych już Użytkowników.
CY-xxxK? Na dziś nie polecam, można znaleźć lepsze lampy. Owszem, są niedrogie, wyglądają solidnie, mają dość prostą budowę, ale regulacja tylko do 1/8 mocy może przeszkadzać, a brak zabezpieczeń przed przegrzaniem jeszcze bardziej.
MateuszB
10-12-2012, 15:16
CY-xxxK? Na dziś nie polecam, można znaleźć lepsze lampy. Owszem, są niedrogie, wyglądają solidnie, mają dość prostą budowę, ale regulacja tylko do 1/8 mocy może przeszkadzać, a brak zabezpieczeń przed przegrzaniem jeszcze bardziej.
Rzeczywiście tylko do 1/8 mocy, nie wiem jakim cudem nie rzuciło mi się to w oczy.
Czy w DM2 może przeszkadzać brak pokręteł? Bo właśnie chyba na nią się zdecyduję. Obecnie nie znalazłem w żadnym polskim sklepie dostępnych tych lamp (jedynie na ebay).
Czy w DM2 może przeszkadzać brak pokręteł? Bo właśnie chyba na nią się zdecyduję. Obecnie nie znalazłem w żadnym polskim sklepie dostępnych tych lamp (jedynie na ebay).No i to powinno być przyczynkiem do pomyslenia o serwisie. Niestety nawet dobre lampy lądują raz na kilka lat w serwisie. Oczywiście po gwarancji.
Pomyśl o Powerluksie VT
MateuszB
10-12-2012, 23:43
Pomyśl o Powerluksie VT
Porównując Powerlux VT i DM2 (obie 400Ws), korzystniej wypada Powerlux biorąc pod uwagę liczbę przewodnią oraz wagę (prawie dwa razy lżejsza!)
Gdzieś przeczytałem o "mało profesjonalnej" obudowie Powerlux'ów VT ;) Ale lampy mają błyskać i służyć, a nie wyglądać.
No właśnie. Ale obudowa też jest istotna gdy się ma ciężkie nasadki. No ale wtedy wchodzi się w wyższą serię Powerluksa (wyższa cena). Coś za coś.
MateuszB
11-12-2012, 01:03
Nie zamierzam szaleć z pieniędzmi, bo to moje początki ze 'studiem'. Softbox 60x90cm nie byłby chyba jakimś mega wyzwaniem dla VT, co? ;)
Powinno być w sam raz. :) Ale po pewnym czasie diabli wiedzą co będzie....
MateuszB
11-12-2012, 01:38
O wszelaki sprzęt (i nie tylko) dbam należycie, więc to od lampy zależeć będzie to, czy zechce się popsuć, czy nie ;) Ale jeśli mogę wpłynąć na moment, w którym się to stanie, to proszę doradźcie, która z lamp zrobi to najpóźniej ;)
Nie wiemy :), nikt nie używał wszystkich. A nawet jak ci napiszę, że CY to co? Są inne ważne cechy - np jak ta 1/8 mocy. Zakup, zwłaszcza taniego sprzętu to zawsze będzie pójście na kompromis.
MateuszB
11-12-2012, 12:29
Zdaję sobie sprawę, że zmuszony jestem wybierać z tej niższej półki. CY odpada ze względu na regulację tylko do 1/8. Powerlux ma znacznie większą liczbę przewodnią i jest prawie dwa razy lżejszy, ale może to także oznaczać mniej solidną obudowę.
Czy potrzebuję bardzo mocnej lampy do przysłon rzędu f/16, ISO 100/200?
Jeśli lampa ma mieć nasadki (softbox) i stać daleko (pare m) to potrzebujesz baaardzo silnej lampy - powyżej 1000 WS. Ale jeśli przystawisz blisko to może 400 WS wystarczy.
MateuszB
11-12-2012, 15:24
Podejrzewam, że odległości będą rzędu maksymalnie 2 metrów. W 90% odległości oscylujące w okolicach 1m. No i nie powiedziane, że bez przerwy f/16 ;) istnieją też inne przysłony ;p
W takim wypadku 400 dadzą radę. Dm2 powinieneś znaleźć we fripersie, jakby nie mieli to zadzwoń i pewnie się znajdą na dniach, już takie zakupy u nich robiłem, poza tym będziesz miał serwis na miejscu w Polsce a nie gdzieś na antypodach jak w przypadku ebaya. Wybierając między VT a DMką wziąłbym właśnie DM2 - pierwsza rzecz: mocowanie - to w VT jest co najwyżej słabe, pociągnie na dłuższą metę tylko w przypadku softboxów reporterskich, pod większym modyfikatorem będzie się składać (60x90 może jeszcze da radę - pewności nie mam - to też zależy bo softy ważą różnie) Rzecz druga - liczba przewodnia - nie przywiązywałbym do niej zbyt wielkiej wagi bo nie wiadomo czy mierzyli je dla iso 100 czy może mieli jakieś wybitniejsze pomysły, z czaszą czy bez itd... Czas ładowania w DM2 jest prawie 2x krótszy, regulacja mocy: DM2 do 1/64 a VT do 1/32. Pod względem osiągów i konstrukcji DM2 wypada lepiej i pewnie dlatego jest droższa.
Pomyśl też o gridzie do softa, pomoże lepiej wykorzystać moc.
Czas ładowania w DM2 jest prawie 2x krótszy,
W poackshotach to nie ma wielkiego znaczenia. W foceniu ludzi będzie miał ustawioną niższą moc i wtedy 0,5 s jest i tak wystarczającym czasem ładowania. Seriami nie będzie robił.
regulacja mocy: DM2 do 1/64 a VT do 1/32.
To jest argument.
Pomyśl też o gridzie do softa, pomoże lepiej wykorzystać moc.? Niby jak?
sam jestem ciekawy jak plaster pomaga wykorzystywać moc :)
MateuszB
12-12-2012, 01:30
Nie mam doświadczenia z lampami studyjnymi/softboxami itp., ale myślę, że grid zawęża zakres kątów rozchodzącego się światła, innymi słowy zapobiega jego "rozlewaniu się" i ukierunkowuje go. Co do czasu ładowania, to dla mnie nie ma on większego znaczenia (fotografia przedmiotu, fotografia produktowa, fotografia martwej natury).
Nie mam doświadczenia z lampami studyjnymi/softboxami itp., ale myślę, że grid zawęża zakres kątów rozchodzącego się światła, innymi słowy zapobiega jego "rozlewaniu się" i ukierunkowuje go.Dobrze myslisz, tylko jaki to ma związek z mocą ? Tak się składa, że to kradnie światło, więc moc pozornie spadnie, a nie wzrośnie.
MateuszB
12-12-2012, 02:30
Dobrze myslisz, tylko jaki to ma związek z mocą ? Tak się składa, że to kradnie światło, więc moc pozornie spadnie, a nie wzrośnie.
Oczywiście, zgadza się. Nie popieram stwierdzenia 'wzrostu mocy'.
BTW, czekam na dostępność DM2 400Ws w jednym z polskich sklepów internetowych. Jak tylko będzie na stanie - zamówię ją. Czy na początki 2013 ceny mogą być niższe?
Dobrze myslisz, tylko jaki to ma związek z mocą ? Tak się składa, że to kradnie światło, więc moc pozornie spadnie, a nie wzrośnie.
Sformułowanie było trochę niefortunne mea culpa. Chodzi o to, że nie rozłazi się na boki, "cała moc" idzie tam gdzie powinna, zmniejsza się ilość odbić od rupieci dookoła.
Co do szybkości ładowania, wydaje mi się, że to kwestia komfortu pracy i użyteczności. Może w przypadku produktów niema to aż takiego znaczenia, ale trudno kwestionować fakt, że szybkość ładowania jest zaletą. Szybsza lampka znajdzie zastosowanie w większe ilości sytuacji niż wolniejsza (albo zapewni większy komfort pracy).
a co myślicie o takim czymś?
http://www.multifoto.pl/szczegolyProduktu.php?src=google&item=6042&kat=45
mam zamiar fotografować przedmioty wielkości ok. 20
thekrycha
16-03-2015, 16:33
@poplonn Osobiście nie przepadam za wszelkiej maści namiotami bezcieniowymi, a tym bardziej zestawami do fotografii ... szkoda kasy moim zdaniem, ale to tylko moje zdanie.
Jeśli chodzi o Twój zestaw to za te pieniędze hmm ... kupisz dwa kozły budowlane, plus kawałek płyty karton-gips (50 zł) i kilka brystoli papieru w dowolnych kolorach (50 zł), do tego proponowałbym dwa statywy, dwie oprawki na żarówki (np. na 4 szt.) i dwa nieduże softy do tego (40x40) np. takie cudo z all http://allegro.pl/softbox-40x40cm-na-cztery-zarowki-e27-krakow-i5165477951.html ... wliczając dobre żarówki, pewnie trochę przekroczysz cenę zestawu, ale jakość i potencjalne efekty będą nieporównywalne ...
Pozdrawiam
Witam, podepnę się pod temat chodzi mi o wyposażenie w klasie średniej i wyższej do fotografii bezcieniowej.
Proszę o propozycje co kupić - oświetlenie stałe czy błyskowe, modyfikatory światła oraz jakiś stół czy namiot, statywy.
I jeszcze proszę o podpowiedź jaki obiektyw do D750 -
pod fotografię produktową.
Z góry dziękuję za podpowiedź.