Zobacz pełną wersję : F100 nierówne odległości między klatkami
MaciekWojtak
07-12-2012, 21:00
Cześć!Drodzy forumowicze mam problem ze swoją F100. Zauważyłem ostatnio, że pojawiają mi się nierówne odległości między klatkami na kliszy lub rzadziej niewielkie fragment sąsiednich klatek nachodzą na siebie.Na początku zwaliłem to na słabe akumulatorki, które ostatnio za szybko się rozładowują więc założyłem jakieś zwykłe paluszki jednak sytuacja się powtórzyła.Dodam jeszcze,że aparat teoretycznie pokazuje w pełni naładowaną baterie.Nie widzę też cech niedomykania lub nieotwierania się migawki.Sytuacja występuje zarówno na kliszach kolorowych i czarno białych więc raczej wykluczam winę kliszy.Czy macie jakieś pomysły co się dzieje?? Czy to nadal kwestia kiepskiego zasilania i wystarczy zainwestować w lepsze akumulatorki czy mam zacząć się poważnie martwić??Będę Wam bardzo wdzięczny za wszelką pomoc:)
Pozdrawiam,Maciek
Raczej siada napęd filmu.
Zapytaj w serwisie Nikona, może jeszcze serwisują ten model.
MaciekWojtak
07-12-2012, 21:05
cholera...droga impreza wymiana czegoś takiego?
Cholera wie, w obecnych czasach szybciej kupuje się następny aparat analogowy niż serwisuje stary.
MaciekWojtak
07-12-2012, 21:15
tak też myślałem ale liczyłem na jakieś pocieszenie że to drobnostka :( no nic najwyżej będzie leżał na półce.Dziękuję bardzo za szybką pomoc!
To może być drobnostka, ale w F100 naciąg jest zrealizowany na zębatkach, zatem takie nakładanie sugerowałoby jakieś luzy lub wykruszone zęby.
Ja mam FM2n, któremu z motorem MD-12 też się zdarza nałożyć klatki, podczas gdy naciąg ręczny niczego takiego nie powoduje.
Podaj na PW jakiegoś emila, to podeślę Ci rysunki wybuchowe wraz z numerami części F100.
Na 100% jest to problem z naciągiem filmu. Też to przerabiałem w aparacie z innego systemu. Na chwilę pomogło przeczyszczenie (zarówno mechaniki, jak i elektroniki) i przesmarowanie aparatu - problem nakładających się klatek zniknął, ale nierówne odległości powracają raz na jakiś czas. Rozbieranie aparatu samemu to dosyć ryzykowna sprawa, warto pomyśleć o kompetentnym serwisie.