PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do nikona d 90

rozyczka
07-12-2012, 16:30
Witam, poszukuje obiektywu na gwiazdkę dla taty, zalogowałam się tu aby szukać pomocy u osób ktore się na tym znają.
Posiadamy nikona d 90 a chcemy obiektyw wakacyjny, jasny dobrze rozmywający tło ,
dokładnie chcę aby robił takie zdjęcia jak na tej stronie zamieszone:

http://fogdancing.blogspot.com/search/label/fotografia

czo mógłby mi ktoś z użytkowników powiedzieć jakim obiektywem uzyskam takie zdjęcia? Jak się one mogą fachowo nazywac? Chyba lepiej aby taki obiektyw nie był staloogniskowy?
Bede wdzieczna za pomoc

zdyboo
07-12-2012, 16:43
A jaki budżet posiadasz na to szkło?

Ogryzek
07-12-2012, 16:59
Najpierw proszę napisać jakie obiektywy (jaki obiektyw) już macie. Potem podać budżet na nowy (używany).

rozyczka
07-12-2012, 22:30
posiadamy AF-S NIKKOR 18-200 mm 1:3.5-5.6
oraz 35 mm 1:1. 8G
Ten drugi miał spełniać oczekiwania ale tlo rezmywa tylko przy portretach. Nie znam się kompletnie na cenach więc nie wiem w jakich sumach się mogę zmieścić, intersują mnie i nowe i uzywane , grunt ,żebym wiedziała o co pytać w sklepie czy wyszukiwac obiektywu na allegro. Napewno jest kilka takich na różnych półkach cenowych ale planuję przeznaczyć na niego 1-2 tys. Interesuje mnie przedewszystkim nazwa,parametry. Wiadomo jakby był tańszy uzywany też miło, ale prosiłabym o podanie tych bardziej dostepnych dla studenckiego portfela.
Dziękuję!

GonzoG
07-12-2012, 22:34
Rozmycie tła wynika z pewnych praw fizyki - przeczytaj co to "głębia ostrości" i co na nią wpływa... będziesz wiedziała, kiedy i na jakie rozmycie tła (inaczej zwane "bokeh") można liczyć.

timi
07-12-2012, 22:35
A może problem nie tkwi w obiektywach? tylko właściwym ich wykorzystaniu.

rozyczka
07-12-2012, 22:47
Niestety jestesmy kompletnymi amatorami mimo przestudiowania instrukcji nie otrzymaliśmy zadowalających nas zdjęc dlatego postanowiłam zgłosić zapytanie do Was. Jeśli rozmycie jest zadowalające to zdjęcie wychodzi za ciemne, to trzeba zaraz zmieniać to iso. Nam chodzi o uniwersalnośc, czyli np kiedy wchodziny do jakiejś katedry z dworu to uzyskamy tak samo dobre zdjęcia mimo różnicy w oświetleniu , no może przestawiając tylko jedno pokrętło a nie całą ich masę. I tylko te zdjęcia przybliżone pierwszym z wymienionych przeze mnie obiektywów i robione z bliska tym drugim wychodzi w miare ładne , a zawsze chcielibysmy uzyskiwac efekt jak na zdjęciach w załączonym przeze mnie linku.

rutra70
07-12-2012, 22:53
Jedyne co mi przychodzi do głowy (jasny zoom do 2 zeta na wakacje) do leciwy Nikkor 35-70 2.8 D.

GonzoG
07-12-2012, 22:57
Niestety jestesmy kompletnymi amatorami mimo przestudiowania instrukcji nie otrzymaliśmy zadowalających nas zdjęc dlatego postanowiłam zgłosić zapytanie do Was. Jeśli rozmycie jest zadowalające to zdjęcie wychodzi za ciemne, to trzeba zaraz zmieniać to iso. Nam chodzi o uniwersalnośc, czyli np kiedy wchodziny do jakiejś katedry z dworu to uzyskamy tak samo dobre zdjęcia mimo różnicy w oświetleniu , no może przestawiając tylko jedno pokrętło a nie całą ich masę. I tylko te zdjęcia przybliżone pierwszym z wymienionych przeze mnie obiektywów i robione z bliska tym drugim wychodzi w miare ładne , a zawsze chcielibysmy uzyskiwac efekt jak na zdjęciach w załączonym przeze mnie linku.

Lustrzanka nie da Ci lepszych zdjęć niż najprostszy kompakt... jeśli nie potrafisz jej odpowiednio użytkować.

Przeczytaj książkę o podstawach fotografii, to może twój aparat zacznie robić lepsze zdjęcia...
Bez tego pozostaje tobie takie ustawienie -> auto ISO, program auto lub któryś z tematycznych i modlić się, aby wyszło tak jak chcesz... ale to loteria.

A o innych obiektywach pomyśl, jak poznasz i zrozumiesz podstawy, bo możesz kupić i najlepszy, ale co z tego jak nie masz zielonego pojęcia jak go wykorzystać...

A co do dobrego rozmycia tła, to Sigma 200-500/2.8 ma bardzo miłe i to na większych odległościach...

Art Erie
07-12-2012, 23:00
Odpowiedż masz w postach #5 i #6; "rozmyciem" żądzą prawa fizyki, nie automatyczny tryb aparatu. Aby uzyskać efekt rozmycia tła potrzebujesz:
1. Dużej matrycy, D90 ma matrycę typu DX i tego nie zmienisz
2. Jasnego obiektywu, który nie może być przymknięty to f 5,6 czy coś w tym stylu, bo to nic nie da
3. Jest jeszcze kilka parametrów wpływających na rozmycie tła ( odległość matrycy od obiektu, odległość obiektu od tła i tak dalej, tzreba poczytać o głebi ostrości).
Generalnie prócz "jasnego szkła" trzeba mieć jeszcze minimum wiedzy podstawowej i umiejętnie ją stosować przy pomocy "guzików i pokręteł".
Jak już zapoznasz się z teorią na temat głębi ostrości, polecam wyszukanie w necie kalkulatorów i animacji głębi ostrości, dowiesz się co, przy pomocy czego i w jakich warunkach da się osiągnąć.
Obiektyw o zmiennej ogniskowej o którym napisałaś i głębia mała ostrości to w zasadzie dwie sprzeczności, zwłaszcza przy małym budżecie, więc w grę wchodzą głównie obiektywy stałoogniskowe; skoro masz 35mm 1,8, to tanim uzupełnieniem może być 50mm 1,4 (1,8), lub 85mm 1,8 (1,4 wykracza po za budżet).

rozyczka
07-12-2012, 23:27
Bardziej zalezy nam na tym rozmyciu tła kiedy fotografuje się np 3 metrowa rzeżbę czy fontanne a tło za nią czy to w galerii sztuki ( czyli znajduje się trochę blizej) czy na wolnym powietrzu jest rozmyte ,aby na zdjęciu uwagę skupiało nie tło a właśnie ten nasz główny element fotografowany, nad jasnością jeszcze jakoś byśmy zapanowali (doswietlili dodatkową lampą o ile by nie zepsuła efektu) :) Chyba zakupie tacie dobry podręcznik, aczkolwiek sugestie takich obiektywów bardzo mi sie przydadzą:)
Dziękuję za udzielenie wskazówek.

Art Erie
07-12-2012, 23:40
Bardziej zalezy nam na tym rozmyciu tła kiedy fotografuje się np 3 metrowa rzeżbę czy fontanne a tło za nią czy to w galerii sztuki ( czyli znajduje się trochę blizej) czy na wolnym powietrzu jest rozmyte ,aby na zdjęciu uwagę skupiało nie tło a właśnie ten nasz główny element fotografowany, nad jasnością jeszcze jakoś byśmy zapanowali (doswietlili dodatkową lampą o ile by nie zepsuła efektu) :) Chyba zakupie tacie dobry podręcznik, aczkolwiek sugestie takich obiektywów bardzo mi sie przydadzą:)
Dziękuję za udzielenie wskazówek.

Tutaj masz wizualizację, wystarczy wpisać parametry http://camerasim.com/camera-simulator/

risto
09-12-2012, 12:03
jak może być używany poszukaj sigmy 50-150 2,8 lub tokiny 50-135 2,8 a jeśli stałka to nikkor 85 1,8 ale to będzie bliżej 2tys

Ogryzek
09-12-2012, 12:13
Tokina 50-135f2.8 jest nawet na giełdzie na forum. To bardzo dobry obiektyw.

devilcape
09-12-2012, 23:20
Jeżeli faktycznie zależy Tobie na obrazie "plastycznym":), selekcji planów... rozmywaniu tła, weź pod uwagę głownie stalki nikona 50.1.4g lub 85 1.8g. Zoomy ze stosunkowo jasnym światlem, 2.8 i zakresem ogniskowych powyzej 50 na dx traca znacznie na swojej uniwersalnosci, nie mowiac o porecznosci... To ma byc, jak rozumiem, szkło wakacyjne, ambitne;).

Uprzedzajac następne Twoje pytanie, dotyczące zapewne zdjec niedoswietlonych, polecam pojęcie "korekty ekspozycji". Warto zapoznać sie także z fizyka działania swiatlomierza, by moc przewidywać sytuacje w których moze być wymagana owa korekta.
Kolejne pojęcie w OT wyprzedzajacym;) to "histogram". Prosty temat, a pozwoli Wam kontrolować np. Poprawność owej ekspozycji;)

rozyczka
10-12-2012, 22:29
Czytałam conieco, nie chce podpytywać taty żeby nie psuć mu niespodzianki ale udało mi się ukradkiem dowiedzieć ,że dużo zależy także od matrycy aparatu. To juz dla mnie jest czarna magia bo zdjęcia (link) przeze mnie podesłany zawiera zdjęcia dla nas idealne ale czy przy naszym nikonie d 90 obiektyw 50 mm 1.4 (bo taki byl tam uzyty-juz się dowiedzialam u źródła:) ) sprawdzi sie tak samo? Nie chcę kupować w czarno mimo ,że na allegro jest bardzo atrakcyjna aukcja tego wlasnie obiektywu, planuje wziąć aparat i pójść z nim do sklepu poprzymierzać zaproponowane przez Was obiektywy, czy wystarczy z każdym obiektywem zrobić zdjęcie na ustawieniu automatycznym i potem porównać fotografie? CZy trzeba jakoś aparat ustawić? Nie chcę aby sprzedawca robił to za mnie bo zna sie na tym i mógłby jakoś wszystkimi ustawieniami zmanipulować aby wepchnąc mi ten najdrozszy obiektyw...

I jeszcze zastanawialam sie co oznaczają literki d i g przy obiektywach? Nie mówi mi wiele to co przeczytalam w internecie, maja pasować do modelu aparatu , czy te literki ,oznaczenia robią różnice w zdjęciach?

devilcape
10-12-2012, 22:52
To dobry pomysł.
Jeżeli głównym parametrem, jaki jest dla Ciebie istotny i jaki chcesz sprawdzić jest maksymalny bokeh i jego rozkład, ustaw aparat w trybie preselekcji przysłony i ustaw najniższe wartości liczby f przysłony. Oczywiście dla 50 1.4 będzie to 1.4, ale także zrób na 1.8 i w okolicy 2.8. Będziesz miała potem porównanie dla innych obiektywow. Zobacz także obiektyw 50 1.8g. Jest tańszy a moze F1.8 będzie wystarczająca? Zauważysz zapewne, ze ta druga pięćdziesiątka ma sprawniejsze af... I tu pewnie pojawi sie kolejny dylemat... Ale tak to już w fotografii jest:)
Ważne abyś wybrała sobie w miarę ten sam kadr na którym zrobisz test wszystkich dostępnych szkieł jakie Ciebie interesują.
Zauważysz tez pewnie, ze na bokeh ma wpływ odległość od tematu a także tematu od tła.
Zapamietaj to i pamiętaj zawsze jak robisz zdjecia:)

W kwestii matrycy, oczywiście macie dx. Matryca FX pozwala uzyskiwać lepsze pod tym względem rezultaty, ale nie myśl o tym. To sporo większy koszt, a opanowanie nawet przykladowej 50 1.4 na dx potrafi dać naprawdę niezłe rezultaty.
Powodzenia.

devilcape
10-12-2012, 23:43
I jeszcze zastanawialam sie co oznaczają literki d i g przy obiektywach? Nie mówi mi wiele to co przeczytalam w internecie, maja pasować do modelu aparatu , czy te literki ,oznaczenia robią różnice w zdjęciach?

Robią. To już trzeba zazwyczaj rozważać konkretnie, określone szkło i wersja d czy g. Wersje g są nowsze i droższe, ale nie maja pierścienia od przeslony (ustawia sie ją tylko na body), co moze czasem być kłopotem, np przy użyciu pierścieni macro bez przenoszenia elektroniki, ale to przykłady naprawdę niszowe.
Wybieraj raczej g.

A konkretnie przykladowo: Szkło 50 1.8g jest często ostre od pełnej dziury, a 50 1.8d już rewelacyjne na niskiej f nie jest. Czasem nawet 50 1.8 w wersji d moze być nieuzyteczne na 1.8.

Zarówno d jak i g bedą pracować z Twoim aparatem w pełni funkcjonalnie, szukaj jednak G.

megamind
21-12-2012, 14:09
Moim zdaniem możesz uzyskać efekt podobny jak na niektórych z przedstawionych przez ciebie zdjęć tym sprzętem co posiadasz. Uzyskanie małej głębi ostrości przy fotografowaniu niezbyt wielkich przedmiotów z bliska nie stanowi problemu. Wasz 18-200 spokojnie da radę. Z uzyskaniem małej głębi ostrości przy fotografowaniu większych obiektów jak np. cała postać już nie jest tak ławo, wymaga to jaśniejszego obiektywu - o czym wspominali przedmówcy.
Przychylam więc się do zdania osób twierdzących, że należy trochę poczytać o zasadach fotografowania, poćwiczyć i dopiero wtedy szukać technicznych rozwiązań problemów, których nie udało się rozwikłać.

azaz44
02-01-2013, 00:15
Ja tam nowy jestem, ale poradzę że im szybciej poznacie z tatą jakieś podstawy fotografii i zrozumiecie że to nie wina sprzętu że wam zdjęcia nie wychodzą, tym mniej wydacie na te obiektywy, które i tak nic nie zmienią..

Co do rozmycia tła, to poza namniejszym f spróbujcie też najdłuższych ogniskowych. Nawet ciemne zoomy wtedy wszystko ładnie rozmyją. Wystarczy odejść daleko i "przyzoomować" (ale jednak koniecznie oczytajcie co to ogniskowa....)

Jędrula
03-01-2013, 22:54
Na litość boską, nie zaczynaj przygody z fotografią od kupowania nowego obiektywu jako remedium na problemy artystyczne. Wtopisz parę tys. zeta i stwierdzisz, że nie pomogło, więc chyba musi być większa matryca i zaraz zapytasz na forum o cenę D800 albo D4. Najpierw nabądź praktyki, to się może okaże, że jednak dotychczasowy sprzęt robi zdjęcia. Po paru miesiącach (latach) będziecie już z tatą wiedzieli czego Wam potrzeba. No, chyba że macie problem z upłynnieniem zalewającej Was kasy...

Boomerang
04-01-2013, 12:47
Książka o fotografi! Jakakolwiek.
Albo dużo prościej. Jeśli chcesz mieć rozmyte tło to (używając stałki którą masz) używaj zawsze programu "Portret".
To nie ma znaczenia, czy "portretujesz" człowieka, psa, drzewo czy pomnik. Aparat tak się ustawi, że będziesz miała rozmyte tło.

Fotografia to tylko dwa parametry do ustawienia: przysłona i czas naświetlania. Pomijam tu ostrość bo i tak zawsze używasz automatycznej ostrości.
Ale jeśli to za dużo to korzystaj z doświadczenie inżynierów Nikona i potraktuj program "Portret" jak "Rozmycie tła". A wszystko co się szybciej rusza (bawiące się psy, biegające dzieci, itp) na "Sport"
Reszta programów chyba jest oczywista.
Następny zakup to książka o foto. Niczego więcej Ci nie trzeba. Masz bardzo dobry sprzęt.

Pozwodzenia
Maciek

rozyczka
05-01-2013, 20:26
Ale ja na wstepie napisalam, to obiektyw dla taty, ja nie mam pojecia o fotografii,najmniejszej, i ta wiedza jest mi zbedna bo mnie to kompletnie nie interesuje, chcialam zasięgnąc tu porady wiedząc czego tata oczekuje od obiektywu, bo w sklepie nie wiedzialabym o co pytac. Wybrałam juz obiektyw i zakupilam go, tata jest zadowolony a ja nie wydałam grubych tysięcy :)

devilcape
05-01-2013, 22:46
Szanowni Koledzy. Warto czytać pytania założycieli wątków ze zrozumieniem i odpowiadać na pytania, jeśli mamy coś merytorycznego do powiedzenia. Rozyczka nie prosiła o ewangelizację tylko zadała proste pytanie dot. sprzętu dla Taty. Nawet nie dla siebie. Powstrzymujmy sie więc od nadinterpretacji. Nie wspomnę, że cześć wypowiedzi padła już po okazji, na jaką autorka szukała prezentu, zatem była bezprzedmiotowa.

Pozdrawiam

Jędrula
05-01-2013, 22:48
No, to życzymy tacie dobrych zdjęć i gratulujemy córki.
Mimo wszystko, jednak, dziwi mnie nieco sytuacja, gdy w nieprostej w końcu sprawie technicznej decyzję podejmuje "niemająca najmniejszego pojęcia o fotografii" (Twoje słowa) córka. Ja tam żonie biustonosza nie wybieram :-)

devilcape: moja odpowiedź w temacie była jak najbardziej merytoryczna, usiłowałem powstrzymać autorkę wątku od pochopnej decyzji

rozyczka
05-01-2013, 23:13
Dlatego szukałam pomocy w wielu miejscach zaczynajac wlasnie od tego forum, podpytywałam równiez tate mimochodem znaniecka i mowil ze rozmysla nad kupnem wlasnie tego ktory Wy oraz sprzedawcy w sklepie mi poleciliscie więc zakupiłam cos co było niespodzianką ale bardzo trafioną:) Dziękuje Wam za wszystkie rady (ale do tej pory nie mam pojęcia czym jest ogniskowa! ;) )
Pozdrawiam Wszystkich :)

majestickrk
05-01-2013, 23:14
Ja tam żonie biustonosza nie wybieram Nie ma się czym chwalić:P