PDA

Zobacz pełną wersję : akumulator nie używany - naładowany czy nie

kmark
07-12-2012, 11:53
Witam. Akumulator EN-EL14. Jeśli przez dłuższy czas nie używam akumulatora to:
a) powinienem go przedtem naładować,
b) powinien być rozładowany
c) pomimo nie używania należy co jakiś czas (jaki?) go naładować

Z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam Marek

zdyboo
07-12-2012, 11:54
Naładować, rozładować do jakiś 70% i zostawić w spokoju.

GonzoG
07-12-2012, 11:55
Ani naładowany, rozładowany....
Powinien mieć ok 40-50% - w takim stanie może leżeć kilka lat, o ile bateria nie jest zużyta bądź uszkodzona.

kmark
07-12-2012, 16:10
Przyszedł nowy akumulator i w opisie brzmi to tak:
"Podczas przechowywania akumulatora, co najmniej raz na sześć miesięcy należy go naładować, umieścić w aparacie , całkowicie rozładować i ponownie umieścić w miejscu przechowywania w umiarkowanej temperaturze ".

Dziękuję i pozdrawiam Marek

zdyboo
07-12-2012, 16:25
Opis jak od akumulatorów Ni-Cd.
http://pclab.pl/tip/Jak.nie.zabija%C4%87.akumulatora,26289

Rozumiem, że akumulator ma jednakże pracować jako zapas tego który był oryginalnie z aparatem, wtedy ładuj pod korek i używaj naprzemiennie. Te zalecenia dotyczące przechowywania odnoszą się do okresów powyżej pół roku.

kmark
07-12-2012, 16:31
Dokładnie tak ma być - czyli praca naprzemiennie. Obecnie pora kiepska u mnie do fotografii - więc robię niewiele zdjęć.
A dziś zakupiłem drugi akumulator.
Zastanawiam się czy ?
Skoro mam dwa i robię obecnie mało zdjęć to czy używać ich naprzemiennie - czy na razie nowy odłożyć.
Ten nowy w sumie chciałbym sprawdzić. Żeby potem mi nie wyciął numeru ;-)

I teraz - jak jeden zużyję i wiem że będzie mi potrzebny powiedzmy za miesiąc - to chyba go nie będę ładował?!
Czy jednak go naładować?!

O tym w opisie nie piszą niestety

zdyboo
07-12-2012, 16:34
Ale miesiąc to żadne długie przechowywanie. Jakbyś miał zostawić na rok, to co innego.
Ładuj pod korek i używaj, wyczerpie się energia, zapodaj drugi, a ten naładuj pod korek i potem wrzuć do torby jako zapas.

GonzoG
07-12-2012, 17:16
Przyszedł nowy akumulator i w opisie brzmi to tak:
"Podczas przechowywania akumulatora, co najmniej raz na sześć miesięcy należy go naładować, umieścić w aparacie , całkowicie rozładować i ponownie umieścić w miejscu przechowywania w umiarkowanej temperaturze ".

Dziękuję i pozdrawiam Marek

Najszybszy krok do uśmiercenia akumulatorów litowych - jak będzie leżał rozładowany, to szlak go trafi w kilka miesięcy (nawet 2-3 ) - poziom spadnie poniżej minimum i już jest śmieciem..

Dokładnie tak ma być - czyli praca naprzemiennie. Obecnie pora kiepska u mnie do fotografii - więc robię niewiele zdjęć.
A dziś zakupiłem drugi akumulator.
Zastanawiam się czy ?
Skoro mam dwa i robię obecnie mało zdjęć to czy używać ich naprzemiennie - czy na razie nowy odłożyć.
Ten nowy w sumie chciałbym sprawdzić. Żeby potem mi nie wyciął numeru ;-)

I teraz - jak jeden zużyję i wiem że będzie mi potrzebny powiedzmy za miesiąc - to chyba go nie będę ładował?!
Czy jednak go naładować?!

O tym w opisie nie piszą niestety

Miesiąc czasu to dla aku litowego nic... traci za ten czas kilka %.

Najlepiej robić jak pisze zdyboo - zapewniasz tym samym, że akumulator będzie pracował na pełnej pojemności, bo jak leży nie używany, to potrzeba znowu kilka cykli, zanim osiągnie pełną pojemność.

kmark
07-12-2012, 17:44
To już jasne - i pozostało ostatnie - słynne "formatowanie akumulatora"
W instrukcji obsługi aparatu nie ma o tym nic podane za to w instrukcji obsługi (samego akumulatora),
podają jedynie "naładuj akumulator przed pierwszym użyciem oraz po dłuższym okresie nieużytkowania".
W instrukcji aparatu podają że ładowanie trwa ok. 1,5 godziny - nic więcej.

Wniosek: spokojnie ładować naprzemiennie oba akumulatory - bez żadnych innych kombinacji :-)

Bardzo dziękuję kolegom za poradę - Pozdrawiam Marek

GonzoG
07-12-2012, 18:16
To już jasne - i pozostało ostatnie - słynne "formatowanie akumulatora"
W instrukcji obsługi aparatu nie ma o tym nic podane za to w instrukcji obsługi (samego akumulatora),
podają jedynie "naładuj akumulator przed pierwszym użyciem oraz po dłuższym okresie nieużytkowania".
W instrukcji aparatu podają że ładowanie trwa ok. 1,5 godziny - nic więcej.

Wniosek: spokojnie ładować naprzemiennie oba akumulatory - bez żadnych innych kombinacji :-)

Bardzo dziękuję kolegom za poradę - Pozdrawiam Marek

1) formatować możesz dysk, kartę pamięci, książkę... wszystko co może przyjmować określony format.
Bateria formaty nie ma, ma rozmiar, i jest on niezmienny.

2) Baterie się formuje - dotyczy to ogniw ołowiowych i niklowych. Nie tyczy się ogniw litowych, gdyż proces formowania przechodzą w czasie produkcji, poza tym za ich ładowanie odpowiada układ w samej baterii - jak osiągnie określony poziom, ładowanie jest zakończone i nie ważne ile bateria siedzi, ani jeden mAh do niej więcej nie wejdzie.

Jeśli zabezpieczenie by nie było, to ogniwo litowe zacznie się błyskawicznie grzać i albo nastąpi wybuch, albo zapłon - tak czy owak, długotrwałe trzymanie ogniw litowych na ładowaniu może być skrajnie niebezpieczne - stąd wewnętrzne układy zabezpieczające.

kmark
07-12-2012, 18:21
1) formatować możesz dysk, kartę pamięci, książkę... wszystko co może przyjmować określony format.
Bateria formaty nie ma, ma rozmiar, i jest on niezmienny.

2) Baterie się formuje - dotyczy to ogniw ołowiowych i niklowych. Nie tyczy się ogniw litowych, gdyż proces formowania przechodzą w czasie produkcji, poza tym za ich ładowanie odpowiada układ w samej baterii - jak osiągnie określony poziom, ładowanie jest zakończone i nie ważne ile bateria siedzi, ani jeden mAh do niej więcej nie wejdzie.

Jeśli zabezpieczenie by nie było, to ogniwo litowe zacznie się błyskawicznie grzać i albo nastąpi wybuch, albo zapłon - tak czy owak, długotrwałe trzymanie ogniw litowych na ładowaniu może być skrajnie niebezpieczne - stąd wewnętrzne układy zabezpieczające.

Dziękuję - wspaniale wytłumaczone :-)

Pytań już brak - wszystko kompletnie zrozumiałem! :wink: