Zobacz pełną wersję : SB 900 zdechła
No i stało się. Moja Sabinka wykazuje zużycie palnika... Raz błyska, raz nie błyska, raz błyska za słabo... Gdzie to naprawić i dlaczego nie w autoryzowanym serwisie?
Kto już naprawiał i ile to kosztowało?
pozdro
Naprawiałem kilku znajomym za ok 100 zł. Jak umiesz lutować, to palinik możesz kupić tu (http://www.fototech-serwis.pl/pl/rozne/86-nikon-sb-900.html). Możesz też u nich naprawić.
bardzo była eksploatowana? Hmm w sumie "bardzo" to pojęcie względne dla każdego może znaczyć co innego. Zawodowo wykorzystywana? Pytam z ciekawości, bo sam używam 2 lata ;) pozdr!
No właśnie niebardzo... D700 radzi sobie dobrze bez lampy wiec jej nie nadużywałem. Jeżeli już, to błyskała słabo światłem wypełniającym na ISO >2000. Czasem służyła jako lampa na statywie z parasolką wtedy błyskała na M 1/4 - 1/8. Właśnie wczoraj pełniąc tą funkcje zdechła.
Art Erie
07-12-2012, 21:57
Tam zaraz zdechła ;) Palnik w lampie jest jak żarówka w samochodzie, ulega zużyciu i trzeba go wymienić na nowy; dramatu nie ma.
Mogę spróbowac sam wymienić, z tym że prosiłbym o informacje czy wnętrze nie jest zbyt skomplikowane żeby tam grzebać...
Spokojnie, rozkręca się tylko górną część. Ważne, żeby wcześniej rozładować kondensator. Są do tego dwa styki pod boczną gumą.
Art Erie
07-12-2012, 23:05
Mogę spróbowac sam wymienić, z tym że prosiłbym o informacje czy wnęytrze nie jest zbyt skomplikowane żeby tam grzebać...
Na forum jest manual wymiany palnika w SB 900 (chyba ;) ), w razie czego mogę przesłać serwisówkę, ale tam masz tylko wgląd w budowę lampy, a w manualu jest opisana wymiana krok po kroku; za pierwszym razem dla mało wprawnej osoby powinno to zając około 30 minut.
Ok, w takim razie kupie ten palnik, jak przyjdzie to poprosze o serwisówke.
Art Erie
07-12-2012, 23:14
Oczywiście :)
EDIT
Pamiętaj, że jak przyjdzie palnik ( i podczas montażu) nie wolno go dotykać palcami (tak samo jak żarówek halogenowych).
A ja dodam od siebie jedną uwagę. Oryginalnie miejsca lutowania palnika są pokryte silikonem. Jak wymienisz palnik, to radzę je silikonem pokryć jeszcze raz. Spowoduje to, że przy zmianie zoomu palnika przewody zasilające palnik będą się uginać w miejscu pokrycia ich silikonową izolację, a nie w miejscu lutowania. Przez to nie narazisz ich na ułamanie przy samym lutowaniu. Dodatkowo silikon będzie je utrzymywał z dala od osłony/odbłyśnika palnika, który jest połączony z przewodem wysokiego napięcia od cewki. Ja miałem taki przypadek, że po ułamaniu się przewodu spowodował on zwarcie z przewodem wysokonapięciowym i niestety uszkodzeniu uległ tranzystor IGBT RJP5001. Zdobycie aktualnie tego tranzystora graniczy z cudem (sam próbuję go ściągnąć z Singapuru), a w Nikone wymieniają całą płytkę + robocizna za około 400zł. Więc radzę na to uważać.
Art Erie
08-12-2012, 11:13
[...]uszkodzeniu uległ tranzystor IGBT RJP5001. Zdobycie aktualnie tego tranzystora graniczy z cudem (sam próbuję go ściągnąć z Singapuru), a w Nikone wymieniają całą płytkę + robocizna za około 400zł. Więc radzę na to uważać.
IGBT CT40KM-8H nie podejdzie ? http://www.fototech-serwis.pl/pl/podzespoly-elektroniczne/433-tranzystor-igbt-ct40km-8h-ct40.html
Może zapytaj u nich i ewentualnie podziel się info na forum.
Nie, nie podejdzie. Ma całkowicie inne parametry. CT40KM-8H ma napięcie sterujące 30V, a RJP5001 tylko 17V Niestety do tej lampy pasuje chyba tylko oryginał. Już raz dostałem oryginalny IGBT ale z USA. Niestety mieli tylko jedną sztukę. Teraz jestem na etapie ściągania tego z Singapuru. jak dostanę, to dam znać. Odnośnie zamienników IGBT, to jest odpowiedni wątek na rosyjskim forum: http://impulsite.ru/viewtopic.php?f=28&t=47 niestety zamiennika dla RJP5001APP nie ma, a Renesas (producent) już go nie produkuje.