Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dziewczyna w krzakach.
Żadko tu cos wstawiam, bo raczej mija to sie z celem bo nikt nie komentuje, ale tym razem wstawiam bo na innym fortume zostałem wręcz zrównany z ziemią za to zdjęcie. Zapewniam Was, ze nie szukam tu pocieszenia, spodziewam sie surowszej oceny, ale ciekawi mi czy powturza sie zarzuty...bo, bardzo subiektywnie, sie niektórymi niezgadzam.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://rmn1.pl/wp-content/uploads/2012/12/Magda-1.jpg)
Tym razem proszę o konkretne rady, a nie 10-cio znakowe komentarze;) jak to ne portret to proszę przenieść do albumu. Za błędy przepraszam, z telefonu pisze, to nie usprawiedliwia ale jest to okoliczność lagodza bez wątpienia.
Sorrki, że nie o zdjęciu, ale ... Wymiękam. Błagam, popraw chociaż orty... Rozumiem, że pisanie z telefonu jest mniej wygodne, ale to jednak nie tłumaczy takich byków...
Ta Pani nie wygląda na zadowoloną z faktu uczestnictwa w Twojej wizji artystycznej.
Ja wiem i sądzę, że Ty także wiesz iż samo posiadanie obiektywu z małą głębią ostrości nie wystarczy aby wielkim fotografem być.
Ja odnoszę wrażenie, że ta pani jest zła, że każesz jej tam siedzieć. Ja tak to czuję i to mi przeszkadza w odbiorze tego zdjęcia. Mój wewnętrzny asperger czuje tutaj złe fluidy.
Bo muszę przyznać, ze to ja muszę Ją namawiać na wyjście z aparatem, nie odwrotnie;) czy to widać? Moze widać, a moze kwestia braku doświadczenia. Raczej nie staje przed obiektywem, i mogę tylko podejrzewać ze nie jest to takie proste, zeby wyglądać naturalnie, a jednocześnie nie ciagle tak samo. Moze są jakies poradniki, jak pozowac;)
No właśnie, to nie modelka, nic z niej nie ulepisz.
A było tak, że ciągałeś ją po krzakach, było jej zimno i była zła. Kazałeś jej się umalować jak tego nie robi na codzień.
Włosy też ma tak jak nie lubi bo widać, że próbują wrócić na miejsce. Poza tym wymyśliłeś to sobie fajnie ale
o pół roku za późno. Nie ma światła, ciepła.
Moze są jakies poradniki, jak pozowac;)
Też są ;) Googlaj np. model posing ;)
dominikpl72
07-12-2012, 12:21
Moim zdaniem - osoby nie parającej się zawodowo / zaawansowanie amatorsko - wykonywaniem portretów:
- największym mankamentem tej fotki jest horrendalnie przesadzone nasycenie kolorystyki ust i makijażu wokół oczu
- jeśli twoim założeniem było to, żeby kadr był "niepokojący" - to ci się udało - ale jest to zaleta tylko w przypadku jeśli takie było wstępne twoje założenie, a nie w sytuacji jeśli ten efekt został osiągnięty "przypadkowo", "bo tak akurat wyszło"
- na klimat "niepokoju" zdjęcia składa się wg mnie - mina i poza modelki, chaotyczne otoczenie, agresywna obróbka - z komentarzem tak jak powyżej - jeśli to przypadek to wszystkie te cechy są wadami
- głębia ostrości i kompozycja mi pasuje - nie jest problemem tego zdjęcia
- co do światła - mogło być lepiej, ale tragicznie też nie jest.
- aha - no i jeszcze trochę daje po oczach to wypalone niebo...
TheKilla
07-12-2012, 16:14
że też Modelka Cię za to ujęcie nie pobiła;P
Panowie powyżej już sporo powiedzieli. Ja po babsku dodam, że nie chciałabym żeby mi ktoś taką fotę zrobił...
Pani minę strzeliła nieciekawą.
Oczy zbyt zniebieszczone. Poza makijażem ma chyba niebieskie białka.
Niebo razi, ale ja bym przyciął trochę góry i lewej strony. (w połowie odległości od głowy do górnej krawędzi)
Ogólnie czuć zimno ze zdjęcia.
Przeczytałem Wasze komentarze i pokombinowałem jeszcze trochę, wyszło tak: Dziewczyna w krzakach v1.1 (http://rmn1.pl/winter-sucks/). Może i jest lepiej, jest inaczej, najpierw chciałem bardziej wiosennie i kolorowo, może bez sensu;) Ale muszę powiedzieć, że nie ze wszystkim się zgadzam co wyżej napisane.
1. Może telefon byków nie tłumacz, ale bez wbudowanego słownika nie każdy pisze bezbłędnie. Ale nie ważne, oczywistym jest, ze błędy są złe i trzeba się starać ich unikać. Staram się;)
2. Zimno nie było, koniec września;) Też w sumie, nie ważne.
3. Uwaga o obiektywie z małą GO, dziwna. Zabrzmiało trochę jak: "masz sprzęt na który nie zasługujesz, nie sprzęt robi zdjęcia"...może gdybym miał d700, 5 stałek, jasnego zooma i 2xsb900 no to by miało to sens. Bo są tu tacy, którzy mają sprzęt za grube tysiaki a walą takie gnioty, że śmiech;) Ja mam starego d80... może źle zrozumiałem, jeśli tak to przepraszam za nadinterpretację <piona> ;)
4. "No właśnie, to nie modelka, nic z niej nie ulepisz." - pitolenie, kiedy ide do fotografa nikt mnie nie pyta czy jestem modelem. Fotografia portretowa to chyba w większości nie modele i modelki. Tak można powiedzieć przy jakimś beauty czy glamour.
5. Pani TheKilla, Pani nie chce takich zdjęć to pani idzie do fotografa, sprawdzonego i nauczonego na innych dziewczynach. A jak mąż chce zrobić zdjęcie to Pani mówi "spieprzaj dziadu"? ;) Nie przesadzajmy.
Ściemniłem, uciąłem trochę nieba, zredukowałem nieco nasycenie i...pokombinowałem z ustami, nie wiem czy to jest "dopuszczalne" przy obróbce? Czy to już za mocna ingerencja? Powiedzcie, czy jest lepiej czy gorzej. Myślę jeszcze nad BW...
Przykro mi to pisać ale nie wyciągniesz tego zdjęcia obróbką. Modelka ma wkurzoną minę i bez obróbki wpływającej na mimikę nic nie zrobisz (nie takie cuda w fotoszopie ludzie wyprawiają). Masz zimę, hartuj lubą i przyzwyczajaj do obiektywu a na wiosnę podejdź do tematu ponownie.
TheKilla
09-12-2012, 15:50
Widzisz, nie zrozumiałeś. To zdjęcie jest po prostu złe, modelka ŹLE na nim wyszła i tego nie naprawisz powtórną obróbką.
Jeśli wiesz, że oboje zaczynacie focić i czujesz się takim "dziadem" to nie wystawiaj zdjęć do krytyki... przyzwyczaj modelkę do obiektywu, naucz się z nią pracować a na pewno będzie lepiej... nie ma co męczyć jednego zdjęcia, które nie jest tego warte. Róbcie razem jak najwięcej zdjęć, w końcu oboje będziecie czuć się swobodnie i będziecie tymi "sprawdzonymi" ;)
Pozdrawiam:)
A na marginesie: jeśli chodzi o te dwie wersje to druga faktycznie o niebo lepsza i dobrze poradziłeś sobie z ustami.
Dwójka lepsza, ale nie jestem przekonany do desaturacji zdjęcia po całości.
Albo bym zostawił trochę więcej nasycenia na samej modelce (bez ust oczywiście) ,albo nawet na całym zdjęciu, ale zmiękczyłbym te kolory jakimś gradientem.
A co do miny modelki, to niech zostanie , że dla każdego według gustu :)
Pozdrawiam.
Kajtuś Czarodziej
09-12-2012, 20:33
Otwieram wątek i moja reakcja:
- ale wywalona saturacja,
- jakie przepalone niebo,
- mina dziewczyny mówi "spadaj gościu, mam Ciebie dość",
- horyzont leci w prawo,
Sceneria dobra do uprawiania seksu w plenerze a nie do robienia zdjęć.
Zobacz gdzie masz światło! Na pół metra z prawej strony kadru. To odwraca uwagę od dziewczyny, rozprasza.
Zdjęcie jest złe a obróbka jeszcze gorsza.
Jeśli chcesz zrobić zdjęcie żonie, to postaraj się pokazać na zdjęciu to co do niej czujesz, to jak ją widzisz, to co o niej myślisz. Wierz mi, będzie Ci za to wdzięczna.
(komentarz napisałem nie czytając wypowiedzi wcześniejszych)... jeśli się z kimś powtórzyłem, to tylko świadczy o tym, że moje subiektywne odczucia nie są odosobnione.