Zobacz pełną wersję : Teperatura a Softbox ??
Witam,
chciałem się dowiedzieć czy temperatura w jakimś stopniu wpływa na sprzęt??
Studio fotograficzne mieści się w osobnym pomieszczeniu, w którym jesli nie włącze ogrzewania - temp w tej chwili to ok 3-4 stopnie. Podczas sesji wiadomo- że nagrzewam pomieszczenie - więc temp w środku wynosi ok 23 -25 stopni :)
Pytam - czy taka niska temp bez nagrzewania ma jakiś zły wpływ na stojący tam sprzet... ? oczywiście aparat fotgraficzny i tego typu sprżet trzymany jest w domu :)
RobertMiernik
06-12-2012, 18:52
3-4 stopnie to temperatura, którą się nie musisz martwić.
Zawsze warto uważać na palniki lamp i nie pozwalać im na drastyczne zmiany temperatury, ale skoro grzejesz przed sesją to nie powinieneś mieć żadnych problemów. Samo uruchomienie pilota powinno rozgrzać palnik w parę minut i zapobiec ewentualnym problemom.
Reszcie sprzętu może zaszkodzić najwyżej kondensująca się para wodna a nie temperatura, ale jeśli w pomieszczeniu jest sucho to nie ma się czym martwić.
dzięki za odpowiedź :)
Martwiłem się, że może jakoś źle wpłynąć na sprzęt , a zima idzie i temperatura w pomieszczeniu będzie miała ok 0 stopnia, ale pomieszczenie jest regularnie nagrzewane więc myślę, że nic się nie stanie.
Ale uspokoiłem się, dziękuje:) Pozdrawiam
MateuszB
06-12-2012, 19:34
Zytek, wyprzedziłeś mnie z tematem. Również posiadam pomieszczenie, w którym zimą jest właśnie nie mniej niż 0 st. (ok. 3-6, zależnie od temperatury na zewnątrz). Przed sobą mam zakup lampy, której w pokoju nie rozstawię. Wspomniane pomieszczenie o wymiarach 2,5 na 4m (2,3m wysokości) było by wystarczające, lecz moje obawy to właśnie ta temperatura. Zimą w granicach zera - latem nie więcej, niż 20 st. Z wilgocią nie widzę problemu. Czyli temperatura nieminusowa nie powinna zaszkodzić?
Przemycę jeszcze małe pytanko: czy lampa 400Ws (DM2, bądź jakiś inny Powerlux ;p) + duużo ekranów podoła przy fotografii produktowej? Czyli duże przysłony, małe odległości od przedmiotu/aranżacji. Chciałbym uniknąć rozczarowania w przypadku przysłon w granicach f/16 ;)