Zobacz pełną wersję : d3000 i charakterystyczne brzdeknięcie..
Witam
Robiąc dzisiaj zdjęcia zauważyłem że podczas otwarcia migawki słychać jakby sprężynkę... problem w tym że nigdy wcześniej tego nie zauważyłem. Ktoś miał podobnie?
Pozdrawiam
Pytanie do wróżki, ona na pewno zna odpowiedź :!:
Witam
Robiąc dzisiaj zdjęcia zauważyłem że podczas otwarcia migawki słychać jakby sprężynkę... problem w tym że nigdy wcześniej tego nie zauważyłem. Ktoś miał podobnie?
Pozdrawiam
Znajdź kogoś z D3000, spotkaj się i sprawdź czy jest inaczej. Z innym szkłem, jak i twoim.
Z opisu słownego brzmienia nie będziemy w stanie określić, czy tak ma być, czy nie.
Kiedyś sam miałem podobny przypadek z aparatem - po kilku latach zobaczyłem coś, czego wcześniej nie było, a dokładniej po prostu nie zwróciłem na to uwagi, bo w takim samym aparacie kolegi było identycznie.
brylue30
06-12-2012, 20:22
Tez mam d3000 u mnie takiego czegoś nie ma a mam go od nowości albo było co jest u ciebie a nie zwracałem na to uwagi.
Wolves.... Słychać jak robisz zdjęcie z obiektywem, czy także bez niego?
Witam
podczas otwarcia migawki słychać jakby sprężynkę...
W tym czasie, bardzo krótkim, pomijając długie czasy naświetlania musi się podnieść lustro, otworzyć migawka, zamknąć migawka i opaść lustro.
Zakładając że czas otwarcia migawki to 1/60s to jak tu wyłapać co wydaje ten odgłos, migawka, lustro a może mechanizm domykania przysłony.
Dźwięk potrafi się też znacznie różnić w zależności od obiektywu. Czasem mechanizm domykania przysłony w obiektywie wydaje wyraźnie słyszalne swoje odgłosy, a czasem, np. stawiając większy opór niż w innym szkle (ale pewnie w granicach normy), zmienia odgłosy wydawane przez machanizm aparatu.
H1TM4N1500
07-12-2012, 22:50
Ja nic takiego u siebie nie słyszę (chyba). Jedyne to "klapanie" lustra :)
temt w sumie do zamknięcia, u mnie jest to efekt przeniesienia aparatu z ciepłego domu a dwór i robienie tam zdjęć. Wtedy szybko wrócilem do domu, dzisiaj wychodząc efekt był ten sam, po około 30 minutach ustał. Myśle że sie jednak nic nie dzieje, szczególnie że zdj w pomieszczeniach są ok i nie słychać tej sprężynki :) przepraszam że zaśmiecam