Zobacz pełną wersję : Intel Xeon E3
Testował ktoś z was Intel Xeon E3 ? Podobno są to te same procesory co i7, jedynie bez zintegrowanej grafiki i w cenie i5 ? Wydają się ciekawą alternatywą przy aktualnych rozmiarach RAW'ów.
krolewicz
06-12-2012, 09:46
wyglądają faktycznie ciekawie, odrobinę wolniejsze niż i7, ale szybsze od i5 w korzystnej cenie
ma niższe zapotrzebowanie na energie (brak zintegrowanej grafy) oraz pracuje na niższym napięciu
ale będzie się kiepsko kręcił, bo zdaje się ma zablokowany mnożnik
Tak jak wszystkie Sandy i Ivy w wersji bez K można je podkręcić o max 8% tracąc przy tym turbo. W praktycy osiągi E3-1230v2 są podobne do osiąganych przez i5 3570k podkręconym do ok 4,4GHz. Takie podkręcenie wymaga lepszej płyty głównej, zasilacza, pamięci oraz solidnego chłodzenia a nie BOX'owego. No i nadal nie mamy 8 wątków.
Tak jak wszystkie Sandy i Ivy w wersji bez K można je podkręcić o max 8%No patrz ... a mój i5 2400 podkręca się o ponad 16% samym mnożnikiem (116%<częstotliwości początkowej, oczywiście OC 4 rdzeni na raz).
"podkreca" - czytaj zablokowane turbo na maxymalnej wartosci.
No patrz ... a mój i5 2400 podkręca się o ponad 16% samym mnożnikiem (116%<częstotliwości początkowej, oczywiście OC 4 rdzeni na raz).
mnożnikiem czy BCLK ?Pogrubiłem i subtelnie powiększyłem by było widać to co napisałem wcześniej ;)
"podkreca" - czytaj zablokowane turbo na maxymalnej wartosci.Nieprawda*
*- i5 2400 zgodnie ze spec. intel'a ma max przy turbo 3,4 GHz (zdaje się przy jednym rdzeniu) ... ja mogę ustawić mnożnik (realnie taki uzyskując, bo "ustawić" to mogę nawet wyżej) dla wszystkich rdzeni na 36, czyli wyżej niż maksymalne turbo dla jednego rdzenia
@Kyle
zwracam honor, doczytałem że można przestawić mnożnik o kilka stopni w górę w procesorach bez "K"