Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] ... to nie jest york ani liść :-)
Lophophanes cristatus - sikora czubata :-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/231/dsc7539ff.jpg/)
pozdrawiam
Mariusz
lubię oglądać Twoje zdjęcia, ale tu patol beznadziejny
lubię oglądać Twoje zdjęcia, ale tu patol beznadziejny
Dzięki Pol_t - jakbyś mnie nie znał z perfekcyjnego doboru patoli - no, poprawie się :-)
Modelka świetna, a patyk to sam wiesz najlepiej... :mrgreen: ;)
evilseed
06-12-2012, 09:13
Mariusz, podziwiam Twój talent w wyborze patyków :)
Mam wrażenie ciemnej obwódki wokół czubatki, mocno ją przygaszałeś czy tylko tak się ułożyło z tłem?
Bardzo ładna :)
Ale "patol" obrazuje/podkresla proporcje, wielkosc ptica ;)
...fajne kolorki
Mariusz, podziwiam Twój talent w wyborze patyków :)
Mam wrażenie ciemnej obwódki wokół czubatki, mocno ją przygaszałeś czy tylko tak się ułożyło z tłem?
Bardzo ładna :)
Kamila działanie było odwrotne - 70% moich zdjęć powstaje z bardzo ciemnym tłem - niestety to jest las. Jak promienie słońca oświetlają ptaka, to tło bardzo często tonie w mroku cieni i wtedy mam kolosalną rozpiętość EV przy bardzo niespokojnym tle ( jasne pnie bliskiego planu oraz ciemno brunatnozielone plamy w dalszych planach). W tym przypadku rozjaśniałem i ,,osłabiałem" tło - co zresztą zauważyłeś. Można to zrobić perfekcyjnie na maskach i warstwach ale ja nie bardzo to umiem zrobić :) Nowe ,,ekskluzywne" patole już załatwiłem w dużych ilościach, bo to co oglądasz to gałęzie które spadły z brzozy :)
pozdrawiam
Ale "patol" obrazuje/podkresla proporcje, wielkosc ptica ;)
...fajne kolorki
Bardzo słuszna uwaga - pierwszy raz jak zobaczyłem zdjęcia żołn na jednolitym tle to myślałem, ze to ptak wielkości co najmniej sokoła wędrownego gdyż nie było do czego odnieś wielkości tego pięknego ptaka :) Fotografia przyrodnicza środowiskowa to niestety najtrudniejszy typ fotografii przyrodniczej gdyż przy maksymalnym oddaniu szczegółów ptaka trzeba jeszcze umiejętnie skomponować przestrzeń z roślinnym tłem w minimum w trzech planach :) Przy fotografii ,,zbliżeniowej" jest o tyle łatwiej, że tło jest w miarę jednolite i szereg problemów odpada :).
pozdrawiam
pomijając kwestię patola sikora jest ładnie podana - miękko ale ostro :)