Zobacz pełną wersję : Jaki aparat
Witam moja znajoma chce kupić aparat jest to jej pierwszy . Wybrała canona 60D lub 7D czy mogli byście poradzić coś w tym temacie. Zaproponować jakiś inny godny polecenia aparat ? Zależy jej na filmach HD , dopiero zaczyna przygodę z fotografią tak wiec nie wie dokładnie do jakich zdjęć jest jej potrzebny aparat.
Z góry dziękuje za pomoc :)
Travis6Strong
04-12-2012, 21:01
Zależy jej na filmach HD
Jestem przeciwnikiem tego trybu w aparatach, dla mnie aparat ma służyć tylko do robienia zdjęć.
Jeżeli zależy koleżance na dobrym materiale to niech kupi kamere, soniacza są dobre w sumie canona też.
Odnośnie 7D vs 60D to siódemka jest nowsza...ale to niech wypowie się ktoś inny - I'm Nikon.
1) Jako pierwszy aparat pchać się w półprofesjonalną puszkę (7D) - trochę na wyrost... a za miesiąc-dwa może być wart 60% - Canon ma ponoć wypuścić 7D mk II.
2) Jak filmy, to spytaj się jak idzie jej ręczne ostrzenie podczas nagrywania filmów - ani 60D, ani 7D nie mają autofocusa podczas nagrywania, a ręczne wymaga dużej wprawy...
3) Inny aparat -> Nikon D7000, Sony SLT-A57, SLT-A65, SLT-A77... Szczególnie Sony, jeśli ma filmować, bo ma ciągły, szybki i precyzyjny autofocus.
Witam moja znajoma chce kupić aparat jest to jej pierwszy . Wybrała canona 60D lub 7D czy mogli byście poradzić coś w tym temacie...
... z takim pytaniem to raczej zajrzyj tutaj (http://www.canon-board.info/) ;)
militarius
04-12-2012, 22:26
z tych dwóch tylko 7D :)
jeremi1234
04-12-2012, 22:54
Jak chce kręcić filmy to lepiej niech zainwestuje w kamerę będzie taniej. "dopiero zaczyna przygodę z fotografią tak wiec nie wie dokładnie do jakich zdjęć jest jej potrzebny aparat. " Body niech wybierze jakieś z Nikona, hm... może D7000 albo najnowsze dziecko w DX - Nikon D5200 i uniwersalny obiektyw 18-105 VR, a jak już będzie wiedziała jakie chce robić zdjęcia niech wybierze odpowiedni obiektyw. Takie jest moje zdanie.
redrum-x
04-12-2012, 23:09
Z Nikonów to D5200 albo D7000 jak polecali koledzy wyżej...
Przemek80
04-12-2012, 23:11
Zależy jej na filmach HD , dopiero zaczyna przygodę z fotografią tak wiec nie wie dokładnie do jakich zdjęć jest jej potrzebny aparat.
Co ma jedno do drugiego? Chce HD a zaczyna przygodę z fotografią. Jak zaczyna to niech kupi typowo amatorskie lustro D3200 lub nawet 3100 albo jakiś kompakt, one też kręcą w HD.
nie wyobrażam sobie kręcenia bez uchylnego wyświetlacza. z canon 60d albo d5100 od N. Najlepiej Soniak a57 w tej cenie lub 66
cz4rnuch
05-12-2012, 09:59
Jestem przeciwnikiem tego trybu w aparatach, dla mnie aparat ma służyć tylko do robienia zdjęć.
Jeżeli zależy koleżance na dobrym materiale to niech kupi kamere, soniacza są dobre w sumie canona też.
Odnośnie 7D vs 60D to siódemka jest nowsza...ale to niech wypowie się ktoś inny - I'm Nikon.To, że jesteś przeciwnikiem filmowania w lustrzankach nie ma tu żadnego znaczenia, bo dziewczynie właśnie na tym zależy. Poza tym jeśli piszesz, że 7D jest nowszy to najpierw to sprawdź bo wprowadzasz człowieka w błąd.
1) Jako pierwszy aparat pchać się w półprofesjonalną puszkę (7D) - trochę na wyrost... a za miesiąc-dwa może być wart 60% - Canon ma ponoć wypuścić 7D mk II.
2) Jak filmy, to spytaj się jak idzie jej ręczne ostrzenie podczas nagrywania filmów - ani 60D, ani 7D nie mają autofocusa podczas nagrywania, a ręczne wymaga dużej wprawy...
3) Inny aparat -> Nikon D7000, Sony SLT-A57, SLT-A65, SLT-A77... Szczególnie Sony, jeśli ma filmować, bo ma ciągły, szybki i precyzyjny autofocus. Ostrzenie ręczne jest trudne, ale zależnie od stylu filmowania możliwe, że trzeba się będzie go nauczyć bo w połączeniu z małą głębią daje filmowy efekt którego nie uzyska się korzystająć z taniej kamery lub automatycznego ostrzenia. Prawdą jednak jest, że sony i tak wypada tu najlepiej. Niedrogiej kamery bym nie wybrał z racji tego, że obraz jaki generuje jest płaski jak deska.
Jak chce kręcić filmy to lepiej niech zainwestuje w kamerę będzie taniej.Jak napisałem wyżej, zależnie od efektu jaki chce uzyskać kupienie kamery będzie albo dużo droższe w przypadku gdy interesuje ją większe matryce, albo trochę(lub bardziej niż trochę) droższe jeśli kupi kamery z wymienną optyką z serii NEX <<klik>> (http://www.sony.pl/hub/kamery-handycam/gama/semi-pro-hd#/1237484299283/1237484299267) albo tańsze ale jednocześnie droższe, bo kupi tanią kamerę i do tego i tak będzie musiała dokupić aparat bo jak napisane jest w pierwszym poście sprzęt ma być do filmowania i fotografowania(tylko nie wiadomo czego :)) Z żółtej strony mocy to na jej miejscu zainteresowałbym się D5100(dobry sensor i filmowanie też jest choć nieco okrojone) lub D7000 jeśli jest więcej gotówki bo cena jest już na rozsądnym poziomie. Są też inne opcje jak filmujące nexy, które mają peeking ułatwiający ostrzenie i matryce o rozmiarze aps-c, lub inne bezlusterkowce jak świetnie filmujące panasy,które jednocześnie wypluwają dobrej jakości zdjęcia.
Oscyp33 !Niech koleżanka kupi Canona 7D i będzie miała święty spokój.
joana920
05-12-2012, 21:21
Witam, napiszę tutaj bo nie chcę tworzyć nowego tematu. Stoję przed wyborem aparatu. Mam dwa zestawy do wyboru: Nikon d90, z gwarancją, dodatkowa bateria- używany, 3000 zdjęć w cenie 1800 zł lub Nikon d90 z obiektywem nikkor 35mm 1.8, używany, 4 gb karta, grip, 3000 zdjęć w cenie 2300 zł-bez gwarancji. Nie mam pojęcia który bardziej się opłaca kupić. Bardzo proszę o pomoc.
raczej ten drugi ale brak gwarancji.. zależy ile pierwszemu zostało jest gwarancjii.
Witam, napiszę tutaj bo nie chcę tworzyć nowego tematu. Stoję przed wyborem aparatu. Mam dwa zestawy do wyboru: Nikon d90, z gwarancją, dodatkowa bateria- używany, 3000 zdjęć w cenie 1800 zł lub Nikon d90 z obiektywem nikkor 35mm 1.8, używany, 4 gb karta, grip, 3000 zdjęć w cenie 2300 zł-bez gwarancji. Nie mam pojęcia który bardziej się opłaca kupić. Bardzo proszę o pomoc.
Gdybym ja miał decydować wybrałbym wersję z gwarancją, ale nie napisałaś jaka to jest gwarancja, producenta czy sprzedającego i na jaki okres.
Gwarancja producenta typu Nikon Polska lub europejska gwarantuje bezpłatną naprawę w przypadku awarii sprzętu.
Jeśli nie zamierzasz używać gripa to wybierz ten z gwarancją, za około 550-600 zł kupisz używany obiektyw 35 mm f/1.8, łącznie 2400 zł masz również zapasową baterię prawdopodobnie będzie to zamiennik ale tego nie wiem.
Obydwie oferty cenowo są podobne, więc ostateczny wybór należy do Ciebie.
Za chwilę ktoś napisze kup nowy D5100 bo jest o lata świetlne lepszy od D90 i znowu będziesz miała problem z wyborem.
Jak do kręcenia filmów to lepiej coś z Sony A
Joana lepiej chyba założyć oddzielny temat bo się odpowiedzi przeplatają
misio1399
05-12-2012, 23:23
a ja mysle ze D7000 bedzie dobrym wyborem dobra jakosc filmu i obrazek bardzo przyjemny z niego wychodzi
joana920
05-12-2012, 23:34
Ten z gwarancją ma jeszcze rok + rok ochrony- cokolwiek ma to znaczyć. Jest to gwarancja od producenta nie od sprzedającego.
brałbym zdecydowanie ten z gwarancją
Ten z gwarancją ma jeszcze rok + rok ochrony- cokolwiek ma to znaczyć. Jest to gwarancja od producenta nie od sprzedającego.
W takim razie kup ten z gwarancją, jeśli ostateczny wybór padł na D90, szkło dokupisz nowe czy używane.
joana920
06-12-2012, 19:10
Planuje kupić N50mm 1.8 G nowe do portretów i coś uniwersalnego i tutaj wstrzymam się z decyzją narazie bo nie mam pojęcia co wybrać, jest ogromny wybór..Zastanawiałam się nad Tamronem 17-50 albo N18-105. Poprzednio miałam Fuji hs10 i boje się, że się przyzwyczaiłam do tak szerokiego zakresu ogniskowych;(
polecam n50 1.8d, ja bym powiedział, że za tę cenę rewelacja
joana920
06-12-2012, 19:30
Wersja D jest lepsza od wersji G? Zdania są podzielone.. I jak tu wybrać coś dla siebie
wersja d to wersja bez własnego silnika za to z pomiarem światła i pierścieniem przysłony dla kompatybilności z analogami.
No i jest sporo tańsza
joana920
06-12-2012, 19:45
A czy warto na początek wziąć taką stałkę? Czy kupić coś uniwersalnego? Chciała bym dobry obiektyw i może lepiej by było dozbierać pieniędzy i wtedy kupić. A teraz zdecydować się na stałkę 50mm lub 35mm?
Zacznij od standardowego obiektywu. Po HS10 z jednym stałoogniskowym obiektywem 50mm po prostu się zadusisz.
A jeśli już musisz bo Cię skręca kupić cokolwiek to kup 35f1.8G przynajmniej coś zmieścisz w kadrze choć i tak będzie niedosyt.
Addendum: gdybym był na Twoim miejscu kupiłbym http://allegro.pl/nikkor-af-28-85mm-f-3-5-4-5-i2828890534.html aby zaspokoić codzienne pstrykanie i do tego prawdopodobnie 50f1.8D (tańszy mniejszy), ale wszystko jak wiadomo zależy od kasy, którą masz.
Addendum 2: tak miałem tego zooma, przymknięty o jedną działkę robi przecudne zdjęcia. Uzywałem go z dwoma korpusami DX. Funkcja makro naprawdę przydatna.
joana920
06-12-2012, 20:07
Właśnie chodzi mi o to, że nie mam teraz czasu na szukanie obiektywu standardowego. Jeżeli zamówie body to chce go wypróbować z obiektywem, a że nie posiadam żadnego to najpierw bym kupiła stałkę a za jakiś miesiąc standardowy obiektyw.
Na body + obiektywy mam jakieś 3,5 tys. Body wypatrzyłam za 1800 więc obiektywy 1700.
Kochana to szalejesz :)
I teraz osiołkowi w żłoby dano... 50mm f1.8D czy G a może 50f1.4D i do tego 17-50f2.8 ?
Stać Cię na każdą kombinację. Ja używam 50f1.4D ale przyznaję, że trochę oszukuję bo jak chcę bokeh inny niż trelinka to używam Sigmy50f1.4HSM.
Oczywiście nie jestem Tobą ale wybrałbym 50f1.4D i do tego 17-50f2.8 jak już chcesz ten zoom.
joana920
06-12-2012, 20:47
Całkiem optymistyczne te kombinacje. Muszę się z tym przespać. Z Tamronem jednak jest ryzyko BF/FF- tyle się o tym naczytałam, że podchodzę do tego szkla z lekkim dystansem.