Zobacz pełną wersję : Zdjęcia do wywołania na ścianę.
Witam :) Chcę sam sobie sprawić prezent na gwiazdkę i ożywić swój pokój w sposób najbardziej oczywisty - wywołać kilka zdjęć w dość dużym formacie, antyrama i pyk na ścianę. Myślałem o formacie mniej więciej 450mmx300mm (to tak pi razy oko biorąc pod uwagę tylko to, jak chce żeby to wyglądało na ścianie). Jaką rozdzielczość zdjęć muszę mieć, jak je przygotować do wywowałania i gdzie najlepiej to zrobic?
I jeszcze jedno, szukam zdjęć wilków w dużym formacie, ma ktoś/coś?
Pozdraiwam.
5315 x 3544 pix (300dpi), lub 4252 x 2836pix (240dpi). Najlepiej jpg, lub tiff w sRGB. Idziesz do LABu i prosisz o druk 45x30cm.
Służę uprzejmie. (http://www.daktik.rubikon.pl/foto/pfc_obrobka_fotografii_przeliczanie_pikseli_na_cm. htm)
Jak ma zdobić pokój, może coś w tym stylu? (http://www.odbitki.fotojoker.pl/fotoplakaty-i-fotoobrazy/tryptyki-i-poliptyki.html?intcmp=fotojoker_kar6)
Okej, dzięki za rady, przydało się. Teraz mam kolejne pytanie. Jak kosztowo przedstawia się wykonanie wydruku o wymiarach ok. 60x40cm na dobrej jakości papierze i ogólnie co z czym się je? Czy wykonanie zdjęcia aparatem D60 (oczywiście dobrej jakości, światło, odpowiednia postprodukcja, maksymalna rozdzielczność) pozwoli na zrobienie tak dużego wydruku? Chodzi tu o "produkcję" komercyjną, tzn dla wąskiego grona odbiorców, ale po prostu chodzi o sprzedaż ;)
Pozdrawiam.
devilcape
21-12-2012, 19:52
Chodzi o druk na papierze w większej ilości? Np ofset? Czy cyfrowy wystarczy? A moze na papierze foto? Zadzwoń do jakiegoś labu lub drukarni jeśli druk ofsetowy czy cyfrowy i masz info z pierwszej ręki.
Z d60 jak najbardziej można uzyskać taki format, nawet większy;). Pytanie, z jakiej odległości będzie ogladany, jaki temat, waga szczegółu, detalu, itp... Jaka techniką bedzie drukowany... Jesteś pewien, ze chcesz to robić na sprzedaż? ;)
krispike
28-12-2012, 13:41
Ja też myślałem o wywołaniu zdjęć w dużym formacie. Natomiast ja chciałem Was zapytać, gdzie można zamówić ramy aluminiowe?
Czy zamawiając taką ramę w rozmiarze ok. 65x39 lepiej decydować się na plexi …