Zobacz pełną wersję : Zgoda na wykorzystanie zdjęć
Witam
Moja koleżanka, której zrobiłem kilka sesji w plenerze i studio, chce zgłosić swoje zdjęcia do kalendarza. Ale wymagane jest przesłanie mojej zgody/oświadczenia, na wykorzystanie moich zdjęć (zgłasza ona) w tym kalendarzu. Oczywiście zgodę wyrażam, nie ma problemu, tym bardziej, że to dobra koleżanka. Ale jakoś nie potrafię złożyć sensowego oświadczenia i w necie jakoś nie mogę ogarnąć tego, a sprawa pilna.
Czy zatem może ktoś z szanownych koleżanek i kolegów ma gdzieś pod ręką, na dysku, w linku, wzór takiego oświadczenia, gdzie fotograf udziela zgody modelce na wykorzystanie swoich zdjęć w jakimś celu, w tym wypadku będzie to kalendarz.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Marek
To już nie wystarczy napisać?
Ja, niżej podpisany, wyrażam zgodę na wykorzystanie zdjęć powstałych w wyniku sesji: (daty sesji) i przekazanych (imię i nazwisko koleżanki) w celu umieszczenia ich w kalendarzu (namiary na kalendarz)
Nie zezwalam na wykorzystanie w inny sposób, do innych celów i innych publikacji.
Jednocześnie informuję, że jestem autorem tych zdjęć i zachowuję co do nich wszelkie prawa osobiste (oraz majątkowe?) w ramach prawa autorskiego.
Ja, niżej podpisany, wyrażam zgodę na wykorzystanie zdjęć powstałych w wyniku sesji: (daty sesji) i przekazanych (imię i nazwisko koleżanki) w celu umieszczenia ich w kalendarzu (namiary na kalendarz)
Nie zezwalam na wykorzystanie w inny sposób, do innych celów i innych publikacji.
Jednocześnie informuję, że jestem autorem tych zdjęć i zachowuję co do nich wszelkie prawa osobiste (oraz majątkowe?) w ramach prawa autorskiego.
A mnie skąd wiedzieć, czy wystarczy, pierwszy raz mam takie oświadczenie napisać, nie mam doświadczenia :)
Dzięki Tomku, spróbuję, może wystarczy :)
Podejrzewam, że twórcom kalendarza potrzebny jest dupochron tylko. Jakby chodziło o konkretne zapisy sami dawaliby druczek do wypełnienia i podpisania.
Na pewno masz rację, bo pytałem koleżanki czy nie mają jakiegoś wzoru oświadczenia, i niestety nie. Wyślę Jej zaraz Twoją formułkę i będzie musiało wystarczyć.
Tomek jesteś wielki.....
Nie dziwię sie koledze , w moim stanie REN też miałbym problem...
mateo912
04-12-2012, 15:10
Na pewno masz rację, bo pytałem koleżanki czy nie mają jakiegoś wzoru oświadczenia, i niestety nie. Wyślę Jej zaraz Twoją formułkę i będzie musiało wystarczyć.
masz jej wysłać skan tego oświadczenia? jeśli tak to lepiej jest napisać to oświadczenie, wkleić podglądówki zdjęć które zgadzasz się wykorzystać wydrukować, podpisać i zeskanować. bo MZ określenie "zdjęć powstałych w wyniku sesji: (daty sesji) " jest zbyt ogólne (na sesji powstaje wiele zdjęć)
masz jej wysłać skan tego oświadczenia? jeśli tak to lepiej jest napisać to oświadczenie, wkleić podglądówki zdjęć które zgadzasz się wykorzystać wydrukować, podpisać i zeskanować. bo MZ określenie "zdjęć powstałych w wyniku sesji: (daty sesji) " jest zbyt ogólne (na sesji powstaje wiele zdjęć)
Dlatego napisałem i przekazanych. To warunek łączny. Określenie w takim pozwoleniu, o które zdjęcia chodzi jest co najmniej problematyczne, ale w tym konkretnym wypadku można sobie pozwolić na pewien stopień swobody.
Owe pozwolenie, to nie ma być plik multimedialny, ja bym nie wklejał żadnych miniatur, jeżeli zdjęcia są przekazane w postaci elektronicznej, a w obecnych czasach tak raczej jest, to można wymienić wprost lub w postaci załącznika nazwy plików. W przypadku przekazywania kilkuset plików, wklejanie takich miniatur jet bez sensu, jak to potem przesłać na przykład faksem, żeby było wiadomo o jakie zdjęcia chodzi.
Zdjęcia ma wysłać 2, więc w tym oświadczeniu dopisałem nazwy tych plików, i że powstały w dniu takim a takim (w pliku są exify). Wydrukowałem i zaraz "zeskanuję" aparatem i wyślę mailem, bo koleżanka musi im ten skan wysłać. To tylko dwa zdjęcia, więc nie będę robił tragedii, choć dopisałem, że fotografie są do wykorzystania tylko w tym konkretnym kalendarzu.
Dzięki wielkie chłopaki za pomoc.