Zobacz pełną wersję : D5100, a bezprzewodowe wyzwalanie lampy sb-700
Jak w temacie, posiadam Nikona D5100, byłem pewien, że za pomocą przebłysku, będę mógł bezprzewodowo wyzwalać
SB-700. Dopiero zaczynam przygodę z lampą błyskową, a niestety instrukcja obsługi jest dość skąpa w powyższym temacie. Da się jakoś bezprzewodowo, bez inwestycji, pogodzić te dwa sprzęty?
Art Erie
03-12-2012, 21:28
Pewnie tak; o ile SB 700 posiada tryb pracy SU-4 możesz ją wyzwolić lampą wbudowana w trybie M ( wyłączone przedbłyski pomiarowe i redukcja czerownych oczu, błyski na pierwsza i druga kurtynę).
Ciekawiej będzie w trybie CLS, SB 700 ma taka opcję, wprawdzie okrojoną, ale to nie ma znaczenia w Twojej sytuacji, co do D5100 sprawdż w instrukcji.
Na forum masz full info na ten temat, potrzebne hasła to SU-4 i CLS.
Może zbyt pochopnie napisałem post.
Jak wspominałem, dopiero zaczynam przygodę z zewnętrzną lampą błyskową.
Faktycznie, w SB-700 można ustawic tryb SU-4 i wtedy wszystko gra.
Art Erie
03-12-2012, 21:43
Sprawdż, czy D5100 obłsuguje CLS :)
D5100 obsługuje CLS ale jego lampa wbudowana już nie. Jakbyś miał np. dwie SB700 to jedna drugą w CLSie wysteruje. Bezprzewodowo za pomocą wbudowanej to tylko jak wyżej napisano w ramach SU-4.
Art Erie
03-12-2012, 21:55
D5100 obsługuje CLS ale jego lampa wbudowana już nie. Jakbyś miał np. dwie SB700 to jedna drugą w CLSie wysteruje. Bezprzewodowo za pomocą wbudowanej to tylko jak wyżej napisano w ramach SU-4.
To się nazywa "kastracja" :(
Dlatego mam D90 bo sterowanie zewnętrzną lampą za pomocą lampy wbudowanej oszczędza mi dużo kasy. Nie muszę kupować Pocket Wizardów czy też innych wyzwalaczy.
Dlatego mam D90 bo sterowanie zewnętrzną lampą za pomocą lampy wbudowanej oszczędza mi dużo kasy. Nie muszę kupować Pocket Wizardów czy też innych wyzwalaczy.
Kij w mrowisko :p
Art Erie
03-12-2012, 22:37
Kij w mrowisko :p
Bez przesady ;)
CLS jest fajny, ale zacofany technologicznie; podczerwień ma mnóstwo ograniczeń, ale jako opcja mieć albo nie mieć nie pozostawia wątpliwości.
PW jako system radiowy jest ograniczony zasobnościa portfela i wyobrażnią posiadacza.
cls to nie podczerwień tylko przedbłysk lampy głownej
Art Erie
03-12-2012, 23:22
cls to nie podczerwień tylko przedbłysk lampy głownej
Mylisz się.
Mylisz się.
Racja mylilem sie, czlowiek uczy sie cale zycie :)