Zobacz pełną wersję : D90 + grip
Jak długo powinna trzymać bateria ?
Bo nie wiem czy to wina gripa, gps czy baterii
Po załadowaniu na full 2 baterii i umieszczeniu w gripie podłączyłam GPS - będąc na urlopie - i po godzinie miałam już puste baterie :( więc z pamiątek wyjazdowych nici.
Pozdrawiam użytkowników forum :) Magda
molier13
03-12-2012, 20:16
2 baterie w D90 powinny Ci wystarczyć na cały wyjazd urlopowy :)
LordRamzes
03-12-2012, 20:26
wszystko zależy jakie są to baterie czy są to org czy zamienniki w jakim stopniu zużyte jakie stare ale już na 1 rzut oka widać ,że coś jest nie tak zdemontuj GPS choć moim zdaniem nie powinien tyle pobierać .........
2 baterie w D90 powinny Ci wystarczyć na cały wyjazd urlopowy :)
To zależy jak długi będzie urlop :grin:
U mnie po wykonaniu 500 zdjęć znika jedna kreska wskaźnika baterii, jedna bateria w body w pełni naładowana starcza mi na około 2000 zdjęć bez GPS.
GPS pobiera trochę prądu, ale nie na tyle aby tak szybko baterie padły, przyczyną może być elektronika w gripie która samoczynnie rozładowuje baterie lub zużyte baterie.
Naładuj baterie i spróbuj pojedynczo w body, zobaczysz jak długo będą działać.
Grip jeśli jest to zamiennik to może płatać różne figle. Ja mam "Meike" i też nie jest bez wad, z jedną baterią włożoną do gripa zrobie ok. 1200-1400 zdjęć (na imprezie) natomiast z dwoma, oryginał i zamiennik coś się "gryzie" bo nie dość że zrobi tylko ok 700 zdjęć to jeszcze wywala różne errory, uszkodzone zdjęcia... Zawsze robię na jednym akumulatorze i jest OK. Jeszcze jedno zauważyłem, aku. w body nawet po miesiącu nie używania niemal nic nie traci, ten sam aku, ale w gripie po ok. tygodniu już jest niemal rozładowany. Ja zawsze naładowany aku. wkładam do gripa dopiero wtedy jak mam zaczynać robotę.
Sądzę, że - o ile masz zamiennik - to gryzą się dwa aku umieszczone w gripie. Sprawdź, jak koledzy już napisali:
- odłącz GPS - zobacz na ile zdjęć/czasu Ci wystarczy
- włóż po jednym aku i sprawdzaj na ile zdjęć/czasu CI wystarczy
Mój Meike nie chce pracować na aku w postaci paluszków, jedynie standardowy akumulator do D90. Natomiast nie zauważyłem różnicy w rozładowywaniu, gdy aku jest w body/gripie. Jak widać, z zamiennikami często jest coś nie tak i trzeba do tego przywyknąć, jeśli się nie chce kupować oryginała.
Jeśli chcesz mieć problem w stylu czy w tym kwartale ładowałem baterie to poszukaj sobie TravoryGrip (http://www.okazje.info.pl/okazja/fotografia/travor-mb-d80-d90-d80-.html) do D90.
Elektryczna studnia bez dna. A kosztuje tyle co jedna oryginalna bateria.
W życiu bym nie zamienił na oryginał a tym bardziej na zamienniki z dwoma bateriami.
Na jednym załadowaniu robiłem po 2000 fotek i schodziła jedna z pięciu kresek pojemności.
Raz zrobiłem nocą ponad 500 30 sekundowych fotek i też zeszła jedna kreska.
Grip mam oryginalny, baterie 2 szt nie oryginały. Naładowałam na full i wybieram się dziś na focenie. Zobaczę jak się teraz zachowają. Gps zostaje w szufladzie.
Odlącz gps, mam gripa z jednym orginałem i zamiennikiem i trzyma bez problemu