PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] girl gone wild

Olusz
03-12-2012, 16:00
Witam, witam i przedstawiam wczorajsze nowości. Dawno nic nie pstrykałam i ciągle się uczę - rady mile widziane :) Póki co dwa, ale pewnie uzupełnię.

mod Paulina Gońda
mua Agnieszka Drozdowska (http://www.facebook.com/AgaDrozdowskaMakeUpArtist?fref=ts)

1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/paulina1-1.jpg
źródło (http://i1260.photobucket.com/albums/ii579/itsfuckingmagic/paulina1.jpg)

2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/p4-1.jpg
źródło (http://i1260.photobucket.com/albums/ii579/itsfuckingmagic/p4.jpg)

routine
03-12-2012, 16:05
przydałby się jakiś portret do tego, bo za bardzo nie rozumiem, na czym polega ten makijaż :D

Olusz
03-12-2012, 16:17
Będzie :)

routine
03-12-2012, 17:07
tak czy siak - podoba mi się :d fajne te przygaszone kolory

jazdownica
04-12-2012, 15:37
brakuje mi kontrastu

ars
04-12-2012, 15:42
jak i mnie..nie wiem czy akurat w tej koncepcji to obniżenie kontrastu jest słuszne. Inna sprawa, że skadrowałaś to Olusz nie specjalnie :/

morzon
04-12-2012, 17:27
O co chodzi z pozą na dwójce?

TheKilla
04-12-2012, 17:32
s4int, to złapany MOMENT.
Modelka spadała...

rafal1980
04-12-2012, 17:33
Nie rozumiem póz modelki ;) Dodatkowo zupełnie nie widzę tu nic w stylu "girls gone wild"..

maro842
04-12-2012, 18:19
1- BÓL głowy
2-Upadek
jestem na nie kolorystyka też nie

amirez
04-12-2012, 18:53
No,...
Na pierwszym dziewczę siłą woli przełącza sygnalizację świetlną widoczną w tle, na drugim pada ze zmęczenia.
Zawsze mnie ciekawiło po co i w jakim celu powstają takie zdjęcia. I na dodatek są upubliczniane.
Nie buduje to wizerunku autora oraz modelki.
Zdecydowanie jestem na nie.

Olusz
06-12-2012, 18:48
No,...
Zawsze mnie ciekawiło po co i w jakim celu powstają takie zdjęcia. I na dodatek są upubliczniane.

Właśnie po to, żeby ludzie zupełnie bez doświadczenia w tej branży (nie jestem niestety specem od fotografii mody, zdecydowanie bardziej siedzę w portretach) mogli się w temacie podszkolić. Powstają, bo praktyka czyni mistrza. Niestety, jak widać po powyższej wypowiedzi - dla niektórych mistrzem trzeba się od razu urodzić.

misio1399
06-12-2012, 22:53
Rzęsy jak dla mnie przekombinowane :P ale kadry eleganckie

mascar
07-12-2012, 09:42
Pierwsze co zauważyłem to aberacja na gałęziach ... dopiero później modelka ... niestety :(

Ogryzek
07-12-2012, 09:51
Może mistrzem od razu urodzić się nie trzeba ale przydałaby się odrobina samokrytyki.
Z zasady nie publikuje się byle czego aby oszczędzić bardziej wrażliwych odbiorców.
Przecież to się może przyśnić.

Olusz
07-12-2012, 15:35
Dobrze, samokrytyka samokrytyką, doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że PIERWSZE zdjęcia w temacie na pewno super nie są, ale chyba chodzi o to, że chciałabym się dowiedzieć CO jest nie tak. Wydawało mi się, że forum jest między innymi od nauki i rad, a nie od czytania, że "jesteś do dupy, odpuść sobie fotografię", bo tak to właśnie odebrałam. Jeśli się mylę i jest tu miejsce tylko dla elity, to przepraszam, usuwam się w cień, odkładam aparat na półeczkę i lecę biegać za lepszymi ode mnie z blendą i statywami. Przecież tak się na sto procent o wiele więcej nauczę! : ))

A, co do aberracji - wiem, ale poległam w walce z nią. Kompletnie nie mam pomysłu jak się tego pozbyć.

Ogryzek
07-12-2012, 21:38
Przymknąć obiektyw do f4 albo kupić Sigmę50f1.4 :mrgreen:

I ciesz się, że nie pracujesz na 35f2D tobyś dopiero wiedziała co to znaczy aberracja.

Nie chodzi o to, że "jesteś do dupy, odpuść" ale o to, że zawsze jest jakiś pretekst usprawiedliwienie dla zrobienia
jakiegoś ujęcia. Ciekawi mnie Twój, pretekst/usprawiedliwienie. Co na tym zdjęciu jest tym co chciałaś pokazać.
Już 30 lat temu Papcio Chmiel twórczo poruszał wątek zdziczenia malując prosiaka pastą do butów i prowadząc w nieciekawe towarzystwo (księga XII). Może trzeba było pójść z modelką do meneli i tam zrobić kilka fotek jak się foczy do nich ?
Nie wiem, naprawdę nie wiem ale wystarczyło umyć tę panią, dać jej szluga niech go przememła i zrobić
fotkę b/w gdzie wyglądałaby jak zblazowana dziwka po nocy spędzonej z kozakami naddniestrzańskimi.
Wystarczyłaby wtedy jej gra aktorska.
I nawet nie musiałaby wtedy stawać na głowie.

Addendum:
Zapoznaj się proszę z fotografiami pana Helmuta Newtona.
Ta dziewczyna wpisuje się w tytuł Twojej pracy: http://www.widelec.org/zdjecie,helmut-newton-scan-by-blackshine,3527,92.html#photo_92

v.Raf
09-12-2012, 22:04
dziwne pozy, obróbka nieciekawa, nie podchodzi

Strus
11-12-2012, 07:23
Nie rozumiem póz modelki ;) Dodatkowo zupełnie nie widzę tu nic w stylu "girls gone wild"..

Z ust mi to wyjąłeś

marekb
11-12-2012, 08:45
A ja uważam że dobrze kombinujesz, pozy nie do końca przemyślane, ale coś się dziać zaczyna. Męczą mnie juz te po tysiąc powielane, stojące czy siedzące, na których tylko modelka się zmienia. Pomysł jednak cio chcesz pozą przekazać, a będzie ciekawie. Poza tym klimat trzeba stworzyć, czasem faktycznie na trzepaku wśród meneli walacych beł ty może być lepiej, tylko pomyśl wcześniej, dlaczego tak, a nie inaczej

krokodyl-lodz
12-12-2012, 23:01
Moim zdaniem nie do końca przemyśleliście z modelką kadry, które chcecie zrobić. Wyszło troszkę spontanicznie i miało być.... jak w Top Model :) Pracujemy, cykamy i coś się wybierze... Sam makijaż można by inaczej wykorzystać. Chociażby do portretów itd.... kolorystyka nie powala, kadry... to kwestia gustu. Ja zanim zacząłem pracować z modelkami i robić fotografię mody studiowałem uważnie gazety, internet... podpatrywałem lepszych i z pokorą robiłem swoje. Może to jest droga.

Thunder_
14-12-2012, 00:50
Na jedynce samochody w tle nie pomogły zdecydowanie. Na dwójce nie mam pojęcia o co chodzi.... Dla mnie przeciętnie.

mOSAd
22-12-2012, 02:52
Przede wszystkim widać tu problem z tłem. Przy takim jego wyglądzie, należałoby je rozmyć, czyli zastosować o wiele dłuższą ogniskową. Niski kontrast całości, jakoś by wówczas utworzył senną atmosferę, z którą kontrastowałaby modelka. A tak, krajobraz kompaktowo-spacerowo-nijaki. Druga sprawa to stylizacja, która nijak nie nawiązuje do scenerii. W szczególności białe usta aż krzyczą o akcent w tym samym kolorze. Buty... warto zauważyć, że w niektórych kadrach nie ma na nie miejsca, gdyż są z ciut innej bajki. Nie podołałaś tu zatem z kadrami, głębią i stworzeniem jakiegoś klimatu. Nie chodzi przecież o to byśmy rozpoznawali park na zdjęciu. Etapu pozowania, modelingu i stylizacji nie ma tu co roztrząsać nawet.

Jacek_Z
26-12-2012, 02:44
A ja uważam że dobrze kombinujesz, pozy nie do końca przemyślane, ale coś się dziać zaczyna. Męczą mnie juz te po tysiąc powielane, stojące czy siedzące, na których tylko modelka się zmienia.
Drugim biegunem są z kolei zdjęcia gdzie dziewczyny są w jak najbardziej niewygodnych pozach. Taka maniera też jest męcząca.
Tu też autor chce chyba iść drogą na zasadzie: dziwniej=artyzm.
Makijaż też o tym świadczy.

d90
26-12-2012, 03:34
z pelnym szacunkiem dla modelki...
Ale
to sa zdjecia stylizowanej pijanej zdziry z osiedla
zrobione przez przechodzacego wlasnie przypadkowo
czlowieka z aparatem
- cyknal i zapodal po fotoszopie na forum -

porazka...szkoda fajnej modelki ...

Ps.
( celowo unikam okreslenia - fotograf )