Zobacz pełną wersję : Jak zacząć przygodę z photoshopem?
chickensnd
03-12-2012, 13:03
Witajcie chcialbym was zapytac jak zacząć swoja przygodę z ps. Mam ps cs6, tablet bamboo, wgl można powiedzieć kupa sprzętu, zero talentu. Jakieś tam podstawy znam juz. Jak zacząć się go uczyć bardziej? Książki? Tutoriale? Co polecacie? Jakieś kursy może?
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
kursy, ksiązki, tutoriale - tu ameryki nie odkryjesz. jak nie przysiądziesz fałdów na jakis tysiąc godzin przed kompem - to niewiele z tego będzie. Na PSa niestety trzeba czasu, oj dużo czasu.
chickensnd
03-12-2012, 14:07
Polecasz jakieś książki bądź tutoriale?
na lynda.com znajdziesz masę materiałów instruktażowych począwszy od podstaw aż po zaawansowane rzeczy. Ostrzegam, te tutoriale, szczególnie podstawy są strasznie nudne i nieraz zachce Ci się przy nich spać ale jednak warto - w większości są to solidnie zrobione lekcje. Jak już ogarniesz podstawy to znajdziesz sobie sam coś co Cie zainteresuje, wystarczy chwila w google...
redrum-x
03-12-2012, 15:12
Potwierdzam...lynda.com i masz najbliższe dni/tygodnie/miesiące z głowy. Najważniejsze żeby się nie zniechęcić i trenować a w najgorszym razie albo odkryjesz w sobie talent albo zostaniesz poprawnym wyrobnikiem.
zbig1972
03-12-2012, 15:30
eduweb.pl i youtube.pl
Posiedzisz jak zapowiedzieli koledzy 1000 godzin nad PS6 i będziesz wielki.
chickensnd
04-12-2012, 09:27
A jak z książkami? Placa się kupować? Czy te tutoriale lepsze?
zbig1972
04-12-2012, 15:38
Kupując 10 godzinny wideokurs za około 70-90 PLN, w którym najlepsi fachowcy w kraju pokarzą Ci krok po kroku jak "wyczarować dzieło graficzne" masz większe szanse nauczyć się pracy grafika niż z książek w których nie ma filmu z którego jednak najwięcej się nauczysz. Poza tym najlepiej uzupełnisz swój warsztat podglądając najlepszych na youtube. Dobrym przykładem są filmy autorstwa Andrzeja Petelskiego. W książkach aż takiego bogactwa wiedzy filmowej nie znajdziesz.
chickensnd
05-12-2012, 11:38
Jest jakiś konkretny kurs filmowy, który polecasz zakupić? U mnie w mieście nie mam możliwości pójścia do sklepu i zobaczenia do ciekawe.
ThomasVoland
08-12-2012, 23:49
Na sam początek jak o PSie nie masz pojęcia to kup Biblię Photoshopa. To taka instrukcja obsługi dość obszerna. No a później tutoriale związane z podstawami, fraza 'photoshop basics' może się przydać w wyszukiwaniu.
Mi się wydaje, że lepiej uczyć się z filmów niż z książek, ale to musisz sam ocenić. Masz też gazety z całymi kursami, np. DCP czy inne...
arkadiuszarek
30-12-2012, 23:05
Kupiłem "Biblię Photoshopa" z płytą 12 lekcji w zestawie, za 110pln i w tej książce jest naprawdę wszystko czego byś nie zapragnął i to po polskiemu , polecam ....