PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa monitory o różnych rozdzielczościach.

dem
03-12-2012, 11:59
Mam podpięte dwa monitory (poprzez dwa kable DVI)
1. 1920x1080
2. 1680x1050

Pytanie.
Jak wyświetlić na nich ten sam obraz (zdublować) w swoich natywnych rozdzielczościach?

Obecnie mam tak (nic nie zmieniałem, po podpięciu drugiego monitora):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/1389/50786824.jpg)

W takim ustawieniu, na monitorze nr 1, obraz wyświetla się prawidłowo, natomiast na monitorze nr 2 widać tylko tapetę pulpitu.
W momencie kiedy wybieram opcję "Powiel te ekrany", przestawia się automatycznie rozdzielczość na 1680x1050 na obu ekranach i obraz jest zdublowany na obu monitorach. Ale nie ma opcji ustawienia wyższej rozdzielczości, na monitorze nr.1.

Karta graficzna Radeon X1900, Catalyst 10.2 (nowszych nie ma).

RobertMiernik
03-12-2012, 12:19
Tak to jest zrobione, jak chciałbyś widzieć to samo w różnych rozdzielczościach, przecież jeśli ustawisz kopię to musi to być kopia...

dem
03-12-2012, 12:29
Ale to trochę nielogiczne moim zdaniem.
Dajmy na to, że na monitorze nr.1 chcę tylko obrabiać zdjęcia, a na nr.2 robić całą resztę.
To za każdym razem musiałbym uruchamiać oba monitory i przestawiać ustawienia. A tak włączał bym tylko odpowiedni monitor i hulaj dusza.

Poza tym na necie wyczytałem, że ludzie używają z powodzeniem takiej konfiguracji. Niestety u mnie nie działa.

Czornyj
03-12-2012, 12:38
Jak nie działa, jak działa - tam, gdzie widzisz tylko tapetę masz dodatkową przestrzeń roboczą, na którą możesz przesunąć okna

dem
03-12-2012, 12:40
Interesuje mnie opcja klonowania obrazu na obu monitorach. Czyli to samo ma się wyświetlać na jednym i na drugim. Ale na każdym w innej rozdzielczości.

Czornyj
03-12-2012, 12:54
Nie ma takiej opcji bo fizycznie jest to niepodobieństwo. Kompletnie też nie rozumiem czemu miałoby to służyć...

GonzoG
03-12-2012, 13:02
Interesuje mnie opcja klonowania obrazu na obu monitorach. Czyli to samo ma się wyświetlać na jednym i na drugim. Ale na każdym w innej rozdzielczości.

Jeśli klonowanie, to to samo, co jest jednoznaczne z tą samą rozdzielczością.

Różna rozdzielczość = różne obrazy, więc nie może być tu mowy o klonowaniu. Powód prosty obraz jest renderowany w określonej rozdzielczości, jak ma być klonowany to po prostu na oba wyjścia trafia ten sam sygnał.
Jak chcesz różne rozdzielczości, to masz dwa różne obrazy, więc domyślnie jest to rozszerzenie pulpitu.
Są sterowniki do kart nVidii, które pozwalają wyświetlać to samo w różnych rozdzielczościach na dwóch monitorach, ale odbywa się to kosztem wyraźnego spadku wydajności - gdyż obraz jest przetwarzany kolejno, a nie równolegle.

Nie wiem, czy są takie to ATI.

dem
03-12-2012, 13:24
Nie ma takiej opcji bo fizycznie jest to niepodobieństwo. Kompletnie też nie rozumiem czemu miałoby to służyć...

Zacytuję sam siebie z trzeciego postu.

Dajmy na to, że na monitorze nr.1 chcę tylko obrabiać zdjęcia, a na nr.2 robić całą resztę.
To za każdym razem musiałbym uruchamiać oba monitory i przestawiać ustawienia. A tak włączał bym tylko odpowiedni monitor i hulaj dusza.

Jeśli klonowanie, to to samo, co jest jednoznaczne z tą samą rozdzielczością.

Różna rozdzielczość = różne obrazy, więc nie może być tu mowy o klonowaniu. Powód prosty obraz jest renderowany w określonej rozdzielczości, jak ma być klonowany to po prostu na oba wyjścia trafia ten sam sygnał.
Jak chcesz różne rozdzielczości, to masz dwa różne obrazy, więc domyślnie jest to rozszerzenie pulpitu.
Są sterowniki do kart nVidii, które pozwalają wyświetlać to samo w różnych rozdzielczościach na dwóch monitorach, ale odbywa się to kosztem wyraźnego spadku wydajności - gdyż obraz jest przetwarzany kolejno, a nie równolegle.

Nie wiem, czy są takie to ATI.

No właśnie do ATI chyba nie ma.

Trudno. Jak się nie da, to się nie da. W takim razie drugi monitor jest mi zbędny.

Czornyj
03-12-2012, 13:29
To wyłącz w cholerę ten, którego aktualnie nie chcesz używać i sprawa załatwiona.

dem
03-12-2012, 13:39
Wyłączenie nic nie daje. Obraz wyświetla się do momentu "Trwa uruchamianie systemu windows". W chwili, kiedy powinien ukazać się ekran logowania, mam czarny ekran. Muszę włączyć główny monitor, zalogować się do systemu i przestawić. Jest to kompletnie niewygodne.
Chyba, że coś źle robię.

GonzoG
03-12-2012, 13:53
No właśnie do ATI chyba nie ma.
Trudno. Jak się nie da, to się nie da. W takim razie drugi monitor jest mi zbędny.

nVidia ma inną politykę jeśli chodzi o sterowniki - niemal od początku AGP umożliwiali modyfikację sterowników.

Z ciekawości sprawdziłem jak działa opcja wyświetlania tego samego na dwóch różnych rozdzielczościach...
Na laptopie jest to zupełnie nie użyteczne - maksymalna ilość klatek - 20 fps - powód -> 40Hz odświeżanie monitora laptopa i to dzielimy przez 2...
Jak doczytałem w informacji o sterowniku, to aby wyświetlać obraz na dwóch monitorach w innych trybach, niż jest to w oryginalnym sterowniku, wymagane bardziej programowe podejście - wykorzystane jest u środowisko CUDA, a karta przetwarza na przemian raz jedną, raz drugą rozdzielczość, a dopiero po tym jest to rozdzielone na dwa wyjścia. Stąd 2x niższe częstotliwość. Tak więc możliwe jest uzyskanie max 2x mniej klatek niż częstotliwość odświeżania podstawowego monitora....

Jednak to nie jest problem - praca myszką/tabletem itp, na dołączonym monitorze jest ogólnie mordęgą... Jeśli rozdzielczości nie są zbyt różne i w tym samym formacie, to jeszcze ujdzie. Ale jak ustawiłem dla sprawdzenia drugi monitor w formacie 4:3, to już można zapomnieć że cokolwiek da się zrobić. Windows bierze rozdzielczość z ekranu głównego do urządzeń wskazujących i na drugim ich praca jest "skalowana"... Na pewno przy różnych rozdzielczościach nie będziesz mógł nic precyzyjnie robić - z wyjątkiem linii poziomych czy pionowych.

Tak więc jak się okazało, nie jest to spowodowane samą kartą graficzną czy sterownikiem - nie ma takiej oryginalnie opcji z zupełnie innych powodów...

Czornyj
03-12-2012, 14:01
Wyłączenie nic nie daje. Obraz wyświetla się do momentu "Trwa uruchamianie systemu windows". W chwili, kiedy powinien ukazać się ekran logowania, mam czarny ekran. Muszę włączyć główny monitor, zalogować się do systemu i przestawić. Jest to kompletnie niewygodne.
Chyba, że coś źle robię.

Wyłącz z poziomu sterów, tj. najedź myszą na symbol ekranu i kliknij prawym przyciskiem myszy.

dem
03-12-2012, 21:51
Za dużo kombinowania jak dla mnie. Chowam jeden monitor do szafy. Jak skombinuję ekran takiej samej rozdzielczości, to sobie wówczas podłączę ;)

Majek
04-12-2012, 00:32
Sorry, ale aż monitor oplułem... Bo mi się parsknęło... Ty tak serio?

Władca Pixeli
04-12-2012, 07:09
Za dużo kombinowania jak dla mnie. Chowam jeden monitor do szafy. Jak skombinuję ekran takiej samej rozdzielczości, to sobie wówczas podłączę ;)
To co potrzebujesz musisz ustawiać w sterowniku karty a nie w windows.

dem
04-12-2012, 14:26
Sorry, ale aż monitor oplułem... Bo mi się parsknęło... Ty tak serio?

Nie, w sumie nie mam już miejsca w szafie :grin:

To co potrzebujesz musisz ustawiać w sterowniku karty a nie w windows.

Próbowałem na wszelkie sposoby i albo się nie da, albo czegoś nie potrafię ustawić tak, abym mógł podczas uruchamiania kompa włączyć obojętnie który monitor i by wyświetlał pulpit w natywnej rozdzielczości. Bez każdorazowego grzebania w ustawieniach sterowników.

Czyli, gdy chcę obrabiać zdjęcia na monitorze A, to go po prostu włączam i mam 1920x1080. Po czym kończę pracę, wyłączam GUZIKIEM monitor A, włączam GUZIKIEM monitor B i mam 1680x1050, bez tykania palcem jakichkolwiek ustawień.

Komputera oprócz mnie używają także inne osoby, które ogarniają jedynie jak włączyć kompa, odpalić Firefoxa i Skype, oraz zamknąć kompa. Więc każdorazowe przestawianie czegoś w sterach, czy ustawieniach nie wchodzi w ogóle w rachubę.

Zolty
04-12-2012, 15:02
Tego co chcesz osiagnac nie da sie zrobic - albo kopia ekranu glownego na drugim (czyli ta sama rozdzialka na obu), albo rozszerzenie glownego na pomocniczy w natywnej. Tyle ze zawsze bedziesz musial odpalac glowny przy starcie Windy.
Kopiowanie ikon na pulpicie i ustawianie ich na pomocniczym nie da wiele, chyba ze zaczalbys pracowac skrotami (z braku guzika start na 'rozszerzonym ekranie'), a i tak musialbys odpalac monitor glowny zeby zalogowac sie w Win.
Dokup drugi komp do obrobki ;)

Czornyj
04-12-2012, 15:28
Dać się da, tylko faktycznie w Windzie z uwagi na ospałe działanie Plug&Pray jest to na tyle niewygodne, że szkoda zachodu.

Zolty
04-12-2012, 18:02
Zastanawialem sie czy ustawienie "ogolnego" monitora jako nr 2 + rozszerzenie na niego pulpitu nie rozwiazaloby sprawy przy zalozeniu ze obrobkowy bylby wylaczony z 'guzika' (wlaczany tylko w razie potrzeby)? Nie jestem pomny czy w przypadku wylaczonego monitora do obrobki tej sytuacj Winda przerzucilaby sie na ogolny czy usilowalaby jednak uzyc glownego. Odlaczenie kabla od grafiki dziala, a guzika nie mam jak sprawdzic na notebooku.

Majek
04-12-2012, 23:06
Jeżeli chodzi o używanie monitora produkcyjnego tylko wtedy, gdy to jest potrzebne, to ja bym to zrobił tak, żeby ten gorszy ustawić jako główny, na nim sobie trzymać wszystkie *******ety potrzebne na co dzień do zadań wszelakich, a ten obróbkowy bym po prostu wyłączał. Jak chcę sobie obrabiać, to włączam obróbkowy z guziczka, odpalam program i przerzucam go na monitor obróbkowy i voila. Chociaż taki Photoshop to chyba pamięta, na którym ekranie był ostatnio uruchomiony. A z kolei nie widzę sensu wyłączać tego gorszego monitora na czas pracy. Przecież to jest wielka wygoda mieć dwa monitory podczas pracy. Chociażby to że można cały przybornik wyrzucić na drugi monitor, żeby nie zajmował przestrzeni roboczej. Od bidy jestem w stanie zrozumieć wyłączanie tego produkcyjnego na czas robienia pierdół, żeby nie wypalać matrycy. Ale w drugą stronę, to zupełnie nie pojmuję.

Zolty
04-12-2012, 23:41
Kiedy założycielowi wątku chodzi o to żeby móc korzystać z jednego - zależnie od potrzeby: obróbka/inne. Mając podłączony obróbkowy do notebook'a miałem tak jak to opisujesz: fotograficzny jako nr 2 (nie jako powielający a jako rozszerzający pulpit), odpalany tylko w razie potrzeby.

Majek
05-12-2012, 23:12
No właśnie ja nie rozumiem, dlaczego w czasie obróbki miałby korzystać tylko z jednego...

Czornyj
05-12-2012, 23:14
Bo chce oszczędzać drugi

Majek
07-12-2012, 00:54
Ok, ja rozumiem oszczędzać profesjonalny, szerokogamutowy, wykalibrowany, wycyckany, wypieszczony monitor za pierdylion tysięcy złotych (tzn. trochę rozumiem)... Ale z tego, co zrozumiałem, ten drugi to jest jakiś zwykły monitor do codziennego użytku. Jest sens go oszczędzać? Przecież w trakcie pracy przyniesie więcej pożytku jako kolejny monitor (bo ta praca staje się wygodniejsza i przyjemniejsza), niż jak będzie stał wyłączony, żeby się za szybko nie zużył... No ale dobra, nie moja brocha..

waldeka
08-12-2012, 18:49
W Win7 jest taki przydatny skrót klawiaturowy klawisz WIN+P, który umożliwia przełączanie monitorów. Kolejne naciśnięcia pozwalają wybrać tryb wyświetlania. Może to jest rozwiązanie? Na upartego można to zrobić po omacku.:-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/79048049/pulpit.png)