Zobacz pełną wersję : Pomoc przy zakupie 35mm/1.8G
misiu610
02-12-2012, 18:58
Witam.
Potrzebuję pomocy przy zakupie w.w obiektywy.
Przede wszystkim zależy mi, żeby było ostry od pełnej dziury. Nie będę miał możliwość obejrzeć obiektywu przed zakupem(zakup przez internet), dlatego też pytam, czy znacie jakieś sposoby, na zweryfikowanie tego na podstawie zdjęć?
Korzystając z okazji,
jeżeli ktoś ma sprzedaż 35mm, zapraszam na PW ;)
jeśli kupujesz ze sklepu internetowego, możesz zwrócić w ciągu 10dni jeśli nie zagra coś
misiu610
02-12-2012, 19:09
Kierowałbym się raczej ku używanemu obiektywowi. Jeżeli zależy mi na pewnym, ostrym egzemplarzu "ustrzelę" go szybciej z drugiej reki, niż nówke ze sklepu.
A nie chcesz podjechać do 3miasta? Jest tu kilka sklepów, w których możesz sobie podpiąć i sprawdzić owe szkło.
misiu610
02-12-2012, 20:40
Do 3miasta jeżdżę głównie na mecze, dzisiaj była ostatnia kolejna Ekstraklasy "u siebie" w tej rundzie, na której zresztą nie byłem, nie mam czasu, także ciężko.
Byłem w słupski FJ, mały oddział. Podejrzewam, że w Gdańsku było by lepiej, ale jak już pisałem, nie mam czasu.
astramus
02-12-2012, 20:54
Jeśli chodzi o używane szkła no to zwracaj uwagę na paprochy wewnątrz. Przy przymknięciu przysłony do ok 8, jeśli masz większe paprochy, widać je na zdjęciach. Rysy na przedniej soczewce wpływają na załamywanie światła. Czasami, używki mogą mieć również problemy z BF oraz FF. MOja 35-tka akurat pod tym względem nie ma problemów. Jeśli chodzi o używane szkła to wiadomo, lepiej podpiąć i zobaczyć co się kupuje - nie każdy daje kilka dni gwarancji na rozruch.
M.
Sam jestem zwolennikiem używanych szkieł - sam muszę się przekonać czy szkło mi pasuje, jak nie to odprzedam bez straty pieniędzy. W przypadku 35tki 1.8 nie kupuj używki za więcej jak 600PLN, bo nowe kosztuje 730PLN. Szkło na FX jest świetne, nie wiem jak na DX, ale podejrzewam, że też dobre, ale niektórzy na allegro wołają po 670PLN za dwuletnie sztuki. M/Z przesada.
misiu610
02-12-2012, 21:04
Jeśli chodzi o używane szkła no to zwracaj uwagę na paprochy wewnątrz. Przy przymknięciu przysłony do ok 8, jeśli masz większe paprochy, widać je na zdjęciach. Rysy na przedniej soczewce wpływają na załamywanie światła. Czasami, używki mogą mieć również problemy z BF oraz FF. MOja 35-tka akurat pod tym względem nie ma problemów. Jeśli chodzi o używane szkła to wiadomo, lepiej podpiąć i zobaczyć co się kupuje - nie każdy daje kilka dni gwarancji na rozruch.
M.
Czyli prosić potencjalnych sprzedawców o zdjęcie z f8? Ja zaczynam swoją przygodę z fotografią, ale liczę że po wrzuceniu zdjęcia na forum, bardziej doświadczeni użytkownicy pomogą ocenić stan faktyczny szkła.
.... Przede wszystkim zależy mi, żeby było ostry od pełnej dziury....
Kupiłem w ciemno w FJ i była żyleta. Z S3Pro chodził pięknie.
Kierowałbym się raczej ku używanemu obiektywowi. Jeżeli zależy mi na pewnym, ostrym egzemplarzu "ustrzelę" go szybciej z drugiej reki, niż nówke ze sklepu.
nie sądzę... a jeśli ktoś sprzedaje bo coś nie halo = pozbywa się problemu ?
dlatego nie zgadzam się z tezą, że kupując używkę łatwiej o dobry egzemplarz..
poza tym problem chyba nie tkwi w jakości 35/1.8 lecz w jakości puszek które z nim mają działać (u mnie 2xd700, d40 - bez problemów, a D90 - BF,FF/HGWF), dlatego śmiało brać nowy i w razie hecy słać na gwarancji razem z puchą do regulacji
nie sądzę... a jeśli ktoś sprzedaje bo coś nie halo = pozbywa się problemu ?
Nie w każdym przypadku, ja sprzedałem swój z półroczna gwarancją za 580 zł tutaj na forum, nie posiadał żadnej wady, po prostu potrzebowałem kasy.
Ale tak jak wspomniałeś problem tkwi bardziej w korpusach które nie zawsze dobrze współpracują z jasnymi szkłami.
Ja przymierzałem swój do D5000, sprawdzałem trzy sztuki w FJ, na wszystkich był minimalny BF, po kalibracji puszki w serwisie zrobili mi FF.
Na D90 trafiał dobrze, ale powtarzalność AF-u w tym tandemie to znany problem.
Ja rowniez przymierzam sie do zakupu tego szkla i mieszkam w trojmiescie. Mozecie podac sklepy w ktorych da rade sprawdzic szkielko ? problem w tym, ze obecnie mam D5000 i z tego co wyczytalem to to szklo az tak dobrze nie wspolpracuje z moim korpusem. W niedalekiej przyszlosci bede chcial zmienic D5000 na prawdopodobnie D7000 chyba, ze wyjdzie cos ala "7100" lub 5200.
Ja rowniez przymierzam sie do zakupu tego szkla i mieszkam w trojmiescie. Mozecie podac sklepy w ktorych da rade sprawdzic szkielko ? problem w tym, ze obecnie mam D5000 i z tego co wyczytalem to to szklo az tak dobrze nie wspolpracuje z moim korpusem. W niedalekiej przyszlosci bede chcial zmienic D5000 na prawdopodobnie D7000 chyba, ze wyjdzie cos ala "7100" lub 5200.
Większość sklepów pozwala na sprawdzenie obiektywu przed zakupem, FJ, MM, w tym drugim trzeba zgłosić ochronie wniesienie swojego aparatu, wystawiają odpowiednie pokwitowanie.
1. ABFoto- C.H. Madison
2. Foto-net w Sopocie (sam tam kupowałem)
3. Fotojoker - Galeria Bałtycka
4. Cyfrowe.pl - ul. Kartuska
I inne typu MediaMarkt, Saturn...
Pozdrawiam