zoom2
02-12-2012, 01:52
Problem który chcę przedstawić jest trochę przewrotny i trochę skomplikowany. Postaram się przedstawić go w miarę technicznie unikając barokowego języka.
1. WARUNKI
studio, światło błyskowe, odległość przedmiotowa 2-5 m
2. RODZAJ FOTO
beauty , fashion (chodzi o sens techniczny fotografowania i obiekt a nie krygowanie się na nazwy)
3. NASTAWY OBIEKTYWU
Przysłona wyłacznie w wartościach 4 i 5.6 , ogniskowa 85 mm ( w stałkach to ogniskowa jest oczywista , a w zoomie właśnie tylko 85mm no z aptekarskim odchyleniem na plus/minus )
4. OBIEKTYWY I APARATY
D 700, D 800, D 800E
AF-S 85/1,8 G vs. AF-S 70-200/2,8 VR II
AF-S 85/1,4 G vs. AF-S 70-200/2,8 VR II
sigma 85/1,4 vs. AF-S 70-200/2,8 VR II
5. PYTANIE
Jak wymienione stałki wypadną względem wymienionego zooma.
Proszę oddzielenie oceny technicznej (mierzalnej) od odczuć estetycznych.
Z doswiadczenia wiem , że nie zawsze lepsze (mierzalnie ) szkło daje ładniejszy obraz od szkło obarczonego pewnymi wadami które w rezultacie dają ładny efekt. Czyli "lepsze" bywa gorsze a "gorsze" lepsze. Stąd proszę o rozdzielenie tych ocen.
6. O CZYM NIE DYSKUTUJMY
O zaletach używania stałki nad zoomem i vice versa.
O inyych parach obiektywów.
O innych warunkach i innych dziedzinach fotografowania
O wartościach cena/jakość.
A i proszę nie eksponować za bardzo tematu "bokeh" jakże modnego ostatnimi czasy.
Proszę skupić się wyłacznie na ocenie obrazu w podanych warunkach.
7. POZIOM MOJEJ WIEDZY.
Posiadam N 85/1,8 D oraz 80-200/2,8 (pierścieniowy) i w przypadku tej pary mam wyrobione zdanie.
Znam trochę ( nie mój własny ) 85/1,8G oraz 70-200/2,8 VR II (też nie mój) ale materiał zdjęciowy który do tej pory nimi zrobiłem nie daje mi podstaw do wyciągnięcia poważnych wniosków. Wszystkie foty robione D700 i D800/800E
Innych wymienionych obiektywów ( N 85/1,4G i S 85/1,4) nie znam.
P.S BARDZO WAŻNE !!!!! proszę o wypowiedzi tylko praktyków, gdyż teoretyczne rozważania nie są mi obce
1. WARUNKI
studio, światło błyskowe, odległość przedmiotowa 2-5 m
2. RODZAJ FOTO
beauty , fashion (chodzi o sens techniczny fotografowania i obiekt a nie krygowanie się na nazwy)
3. NASTAWY OBIEKTYWU
Przysłona wyłacznie w wartościach 4 i 5.6 , ogniskowa 85 mm ( w stałkach to ogniskowa jest oczywista , a w zoomie właśnie tylko 85mm no z aptekarskim odchyleniem na plus/minus )
4. OBIEKTYWY I APARATY
D 700, D 800, D 800E
AF-S 85/1,8 G vs. AF-S 70-200/2,8 VR II
AF-S 85/1,4 G vs. AF-S 70-200/2,8 VR II
sigma 85/1,4 vs. AF-S 70-200/2,8 VR II
5. PYTANIE
Jak wymienione stałki wypadną względem wymienionego zooma.
Proszę oddzielenie oceny technicznej (mierzalnej) od odczuć estetycznych.
Z doswiadczenia wiem , że nie zawsze lepsze (mierzalnie ) szkło daje ładniejszy obraz od szkło obarczonego pewnymi wadami które w rezultacie dają ładny efekt. Czyli "lepsze" bywa gorsze a "gorsze" lepsze. Stąd proszę o rozdzielenie tych ocen.
6. O CZYM NIE DYSKUTUJMY
O zaletach używania stałki nad zoomem i vice versa.
O inyych parach obiektywów.
O innych warunkach i innych dziedzinach fotografowania
O wartościach cena/jakość.
A i proszę nie eksponować za bardzo tematu "bokeh" jakże modnego ostatnimi czasy.
Proszę skupić się wyłacznie na ocenie obrazu w podanych warunkach.
7. POZIOM MOJEJ WIEDZY.
Posiadam N 85/1,8 D oraz 80-200/2,8 (pierścieniowy) i w przypadku tej pary mam wyrobione zdanie.
Znam trochę ( nie mój własny ) 85/1,8G oraz 70-200/2,8 VR II (też nie mój) ale materiał zdjęciowy który do tej pory nimi zrobiłem nie daje mi podstaw do wyciągnięcia poważnych wniosków. Wszystkie foty robione D700 i D800/800E
Innych wymienionych obiektywów ( N 85/1,4G i S 85/1,4) nie znam.
P.S BARDZO WAŻNE !!!!! proszę o wypowiedzi tylko praktyków, gdyż teoretyczne rozważania nie są mi obce