Zobacz pełną wersję : d3100 nie czyta kart !
nataliaax97
01-12-2012, 17:12
Witam. Od maja jestem posiadaczką aparatu d3100 i dotąd nie miałam z nim żadnych problemów. Ostatnio bez przyczyny zaklinowała mi się w nim karta . Została wyjęta amatorsko. Teraz aparat nie czyta żadnej karty przez co nie mogę wykonywać zdjęć. Miał ktoś z Was ten problem? Ile może kosztować naprawa?
Przyjrzyj się dokładnie dla gniazda kart w body - lupa i latarka - czy nie został tam kawałek karty, który może blokować coś.
nataliaax97
01-12-2012, 17:20
Oglądałam kilkakrotnie, nic nie ma.
Prawdopodobnie przy wyjmowaniu karty uszkodziłeś slot karty, może to być jeden ze styków karty lub przełącznik blokady zapisu.
majestickrk
01-12-2012, 19:26
Z podobną sytuacją spotkałem się co prawda w Canonie, ale generalnie chodziło o to, że styki w body aparatu zostały połamane, dokładnie dwa ząbki. Koszt takiej naprawy u Czapkisch w Krakowie wyniósł ok. 200zł.
[QUOTE= Została wyjęta amatorsko[/QUOTE]
Hmmm. To nie brzmi zbyt dobrze. Możesz napisać dokładniej, co znaczy "wyjęta amatorsko"?
otwieracz
02-12-2012, 00:05
Miałem podobny problem z czytnikiem kart. Też mi się karta zablokowała w slocie i też ją siłą wyciągnąłem ruszając raz w jedną raz w drugą stronę. Efekt był taki że obluzowałem w ten sposób styki. Teraz przykładam od drugiej strony (tam gdzie nie ma styków) mały kawałeczek papieru do karty i z nim go wciskam do slotu. Załapuje, ale bez tego papierka nie da rady. Tyle że ja za czytnik zapłaciłem 20 zł. Może włożyłaś kartę na siłę nie tą stroną co trzeba, skoro wcześniej było wszystko ok, a nagle karta ciasno siedzi to coś musi być nie tak. Nieudolna podróbka karty?