PDA

Zobacz pełną wersję : komunia+zestaw szkieł--proszę o pomoc

andrewpl
01-12-2012, 16:37
Witam.
W maju mam fotografować na komunii (prośba szwagierki o ładne pamiątkowe fotki- oczywiście za free).
Mam A33 i stałkę 50 1.8 , 18-55 dt sam i 55-200 + w styczniu dojdzie lampa hvl-f43am.
Mam popstrykać w kościele i na sali.
Możecie mi podpowiedzieć jak ogarnąć najlepiej temat z w/w zestawem?
Nie miałem jeszcze tego typu imprezy.....
Proszę o jakieś sugestie jakie szkło w kościele a jakie na sali itp......
Po prostu , jak Wy ,mając taki zestaw do dyspozycji,podeszlibyście do tego.
Sprawa dość poważna i nie chciałbym zmoczyć d.....

Dariusz1985
01-12-2012, 17:07
To jest jakaś prowokacja??? Zgadzasz się na robotę ( nie istotne że za darmo ) i nie masz zielonego pojęcia o fotografii??

andrewpl
01-12-2012, 17:22
To jest jakaś prowokacja??? Zgadzasz się na robotę ( nie istotne że za darmo ) i nie masz zielonego pojęcia o fotografii??

Nie idę "na robotę" tylko będę jako gość i przy okazji mam popstrykać fotki więc pytam,gdyż nigdy nie pstrykałem w kościele ani z lampą.
Poza tym, zadałem pytanie w sposób dość zrozumiały " jak Wy ,mając taki zestaw do dyspozycji,podeszlibyście do tego".

kafecz
01-12-2012, 17:51
Podjedz do kosciola o mniej wiecej podobnej porze, jak bedzie komunia. Obadaj jak pada swiatlo, zrob kilka zdjec przy roznych ustawieniach. Nie jestem zaden pro, ot zwykly ludź. Jednakze zaczalbym od tego.

krzychun
01-12-2012, 18:32
Fotografowałem raz komunię, tak niezobowiązująco, miałem wśród dzieciaków kuzyna. Z takich podstawowych trudności wymieniłbym sytuacje kiedy "Twój obiekt" jest gdzieś w środku grupy, ciężko się dobrze ustawić. Na ślubie PM sa w centrum zainteresowania, tutaj jest mnóstwo dzieci. Jest tez taki problem jak przy sukni Panny młodej, białe wdzianka chłopców (chyba że garnitury) czy sukienki dziewczynek, można się pogubić przy dużych kontrastach. Tele chyba warto założyć podczas I Komunii bo bieganie przy samych dzieciakach jeśli nie jest się głównym pstrykiem może być różnie postrzegane - ale to pewnie zależy od parafii. Tyle zapamiętałem.

militarius
01-12-2012, 18:56
w kościele tylko tele, krótkimi ogniskowymi mało zdziałasz ;)

czarekk
01-12-2012, 18:59
Podstawa to dobre miejsce. W kosciele wszystkie robilem 70-300.

Wysłane z mojego GT-I9001

andrewpl
01-12-2012, 20:41
Czyli 50, mimo iż najjaśniejsza (1. 8 ) sprawdzi się gorzej(mniej wygodnie) niż 70-200 (tutaj startujemy od 3.5)?
Lampa pewnie wskazana ( o ile się wielebny nie postawi) i odbicie od kartonika-fajnie ,bo wbudowany- oczywiście w rozsądnych odległościach......???

LordRamzes
01-12-2012, 20:42
Nie bądź leń tylko idź do kościoła weź aparat i sam wszystkiego się dowiesz
1 skąd możemy wiedziec jak jasny jest kościół obawiam się ,że Twoje ciemne szkła nie licząc 50 niewiele dadzą więc jeśli nie ma przestrzeni będziesz zmuszony działać na 18-55 ale to sobie sprawdzisz sam
2 sam przekonasz się robiąc kilka zdjęć jak wychodzą czy kolory są ok itd itp ......
3 opatrzysz sobie miejsca strategiczne w których możesz się ustawić aby nie przeszkadzać i ewentualnie z nich spróbować tele choć tu nie ma pewności bo nie wiadomo gdzie dzieciak będzie stał
4 co ważne już pogadasz z księdzem czy ci w ogóle pozwoli robić zdjęcia bo możesz się mocno zdziwić :).........

andrewpl
01-12-2012, 21:27
Nie bądź leń tylko idź do kościoła weź aparat i sam wszystkiego się dowiesz
1 skąd możemy wiedziec jak jasny jest kościół
Komunia jest w innym mieście i nie mam zamiaru dojeżdżać "na testy" 170 km.
Nie mam pojęcia jak jasny jest kościół,jak jasny będzie na takiej uroczystości.....
Z tego co wiem nie jest mega wielki kościół, więc podejrzewam, że zważając na oszczędności kleryków, światła może nie być zbyt dużo....przynajmniej na taką opcję się nastawiam.
Zakładam również,że może nie być dobrze postrzegany gość z aparatem kręcący się po kościele.....
Więc muszę się jakoś teoretycznie, opierając się na Waszej wiedzy i przede wszystkim Waszych doświadczeniach z tego typu imprez, jakoś przygotować.....

LordRamzes
01-12-2012, 21:57
czyli wiemy tyle ile Ty i możemy Ci doradzić na podstawie gotowych wzorców :) brakuje światła uzywaj szkieł jasnych jest ciasno będziesz musiał używać szerokiego żeby całą postać objąć co do lampy kierunek sufit bez odbłyśników pełna moc na manualu :) piszę serio gdyż przy tak ciemnych szkłach światła będzie potrzeba co nie miara :)

PSdobra rada na prawdę bez złośliwości nie bierz się za coś jeśli nawet nie jesteś w stanie sprawdzić warunków w jakich jesteś "zmuszony" pracować:) , zawsze się tłumacz ,że nie masz zezwoleń z kurii i nigdy tego nie robiłeś nie masz odpowiedniego sprzętu bo nie masz pozdrawiam

andrewpl
01-12-2012, 22:14
PSdobra rada na prawdę bez złośliwości nie bierz się za coś jeśli nawet nie jesteś w stanie sprawdzić warunków w jakich jesteś "zmuszony" pracować:) , zawsze się tłumacz ,że nie masz zezwoleń z kurii i nigdy tego nie robiłeś nie masz odpowiedniego sprzętu bo nie masz pozdrawiam

Wiesz, jeśli byłaby to obca osoba....kolega ,znajomy itp......nie podjąłbym się tego.
Tutaj sytuacja jest inna....rodzinka pewnie poprzynosi swoje małpeczki też będzie pstrykać...ja to robię bez zobowiązań....bez żadnych ciśnień....tak trochę dla siebie bardziej-zawsze nowe doświadczenie.Jak wyjdzie lipa to trudno,przeanalizuję błędy i wyciągnę wnioski.Chociaż mam nadzieję, że chociaż trochę będzie ok.
Moje pytania stąd ,że skoro nie mam tego typu praktyki, wolę się chociaż teoretycznie przygotować .

Marek
01-12-2012, 23:05
Musisz jeszcze wziąć pod uwagę to, że wielebny odgrodzi wszystkich gości (byłem, widziałem) i w zonie zostawi tylko foto zatrudnionego na tę uroczystość. Dzieci będą tyłem do Ciebie i nic nie zrobisz.
Moim zdaniem prosisz o rzecz niemożliwą. Mamy nauczyć Cie korespondencyjnie robić zdjęcia w trudnych warunkach, dać Ci niezbędne doświadczenie na odległość. Tak się po prostu nie da.
Do maja masz jeszcze dużo czasu. Może wybierz się do kościoła, muzeum, może jakiś koncert ze słabym oświetleniem i próbuj, testuj, zdobywaj doświadczenie. Nasze rady na niewiele się zdadzą bez, choćby minimalnej praktyki.
Jak bym ustawił wysokie iso, otworzył obiektyw ile się da i ustawił ręczny balans bieli. I tylko raw.

markB
02-12-2012, 02:02
Musisz jeszcze wziąć pod uwagę to, że wielebny odgrodzi wszystkich gości (byłem, widziałem) i w zonie zostawi tylko foto zatrudnionego na tę uroczystość. Dzieci będą tyłem do Ciebie i nic nie zrobisz.

Mało tego, wielebny nie dosyć, że często odgradza gości, to jeszcze w zonie pozostaje fotograf parafialny (czyli stały). Goście poza zoną pstrykają małpkami ile wlezie, więc ogólny chaos i skwaszona gęba fotografa parafialnego (widzi jak mu zarobek topnieje). Jeśli nie chcesz mieć w kadrach fragmenty ciał gości, a drabiny nie posiadasz, to pozostaje wdrapać się na chór (jeśli organista pozwoli) i z wyżyn dołączyć się ze swoją "strzelbą" zaopatrzoną w lampę do ogólnej kanonady, bo przy tych szkiełkach co posiadasz, to może być za ciemno, a dla 50-tki za daleko.

andrewpl
02-12-2012, 15:39
Czyli na start 18-55,lampa w sufit lub odłyśnik, iso wysoko i.......może coś z tego będzie :-).
Korci mnie 50 ale będzie więcej biegania, a to może okazać się dość trudne w tym tłumie.....
Dzięki wszystkim za cenne rady.

Takie pytanie " przy okazj i":
Kit,który posiadam zebrał bardzo dobre opinie (18-55 dt sam) jak na kita.
Czy warto zamieniać go na Tamrona 17-50 2.8? Musiałbym dopłacić ok 1000 zł, tylko czy warto?Czy ten skok jest wart tej kasy.Widziałem gdzieś test/porównanie tych dwóch szkiełek i naprawdę ,poza stałym światłem ten kiciak wypadł rewelacyjnie(system sony)
Zdaję sobie sprawę ,że to forum NIkona, może jednak ktoś wie coś więcej.....

Marek
02-12-2012, 15:56
Podziwiam Cię za... optymizm. Nie zapomnij pochwalić się tutaj tym co zrobiłeś...

andrewpl
02-12-2012, 16:45
A no...każdy kiedyś zaczynał......ja jestem dopiero na początku tej drogi......nie wyjdzie,przeanalizuję sytuację i następnym razem będzie już tylko lepiej :-)

Lena&TheShadow
02-12-2012, 16:53
Na start to 70-200f2.8VR (VRII) i ISO4000, 18-55 zachowaj na chwilę kiedy dzieci wyjdą z kościoła.
Ale może też być tak, że warunki będziesz miał sprzyjające i wynikami zaskoczysz sam siebie i innych.
Potrenuj sobie w tramwajach w godzinach szczytu pracę łokciami, może się przydać :mrgreen:

andrewpl
02-12-2012, 17:39
Potrenuj sobie w tramwajach w godzinach szczytu pracę łokciami, może się przydać :mrgreen:

Albo koszulka z napisem " MAM HIV " :smile: :lol: :lol:

hostman22
02-12-2012, 18:32
Czyli na start 18-55,lampa w sufit lub odłyśnik, iso wysoko i.......może coś z tego będzie :-).

...nie wiem jaki kościół musi być aby od sufity odbijać, chyba że ze studyjnymi wejdziesz :)
Teraz prawie każda parafia ma stronę www, wejdź i zobacz jak ten kościół wygląda, ale raczej trzeba jasne szkła odpinać 1.4/1.8

p.s takie koszulki fakt bardzo śmieszą szczególnie tych którzy cierpią na tą chorobę...

Marek
02-12-2012, 18:52
A no...każdy kiedyś zaczynał......ja jestem dopiero na początku tej drogi......
Oczywiście, że tak, ale dlaczego akurat zaczynasz od tak trudnego tematu?

...p.s takie koszulki fakt bardzo śmieszą szczególnie tych którzy cierpią na tą chorobę...

Bardzo celna uwaga. andrewpl powinien się zawstydzić.

Lena&TheShadow
02-12-2012, 19:10
Mały OT.

Myślę, że andrewpl nie ma się czego wstydzić.
Wstydzić to się powinni swojego stylu życia Ci, którzy takie koszulki mogliby nosić.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pzh.gov.pl/oldpage/epimeld/hiv_aids/Ryc_2d.jpg)

tak znam takie osoby, zarówno z grupy 18,3% jak i 22,9%
Moim zdaniem nic nie bierze się bez przyczyny.

Marek
02-12-2012, 19:24
Lena&TheShadow Nie rozumiesz czy udajesz? Miałaś kiedyś do czynienia z osobami chorymi? Nie potępiaj ich. Czuję, że tolerancja nie jest Twoją silną stroną.

No, ale nie o Hiv tu rozmawiamy... W każdym razie życzę udanych zdjęć...

FelTom
03-12-2012, 00:20
Witam.
W maju mam fotografować na komunii (prośba szwagierki o ładne pamiątkowe fotki- oczywiście za free).
Mam A33 i stałkę 50 1.8 , 18-55 dt sam i 55-200 + w styczniu dojdzie lampa hvl-f43am.
Mam popstrykać w kościele i na sali.
Możecie mi podpowiedzieć jak ogarnąć najlepiej temat z w/w zestawem?
Nie miałem jeszcze tego typu imprezy.....
Proszę o jakieś sugestie jakie szkło w kościele a jakie na sali itp......
Po prostu , jak Wy ,mając taki zestaw do dyspozycji,podeszlibyście do tego.
Sprawa dość poważna i nie chciałbym zmoczyć d.....

Trudniej chyba być nie mogło? :D

1. Jak już wspomniano - obejrzeć zdjęcia rzeczonego kościoła na internecie - jeżeli jest zbyt daleko, żeby pojechać tam wcześniej osobiście... Wiadomo, że lepiej byłoby osobiście zajść do kościoła dzień wcześniej, no i popróbować wszystkiego o tej samej porze, co jutrzejsza uroczystość.
2. W samym kościele być odpowiednio wcześniej! Około 30min, wówczas trochę w pośpiechu można spróbować tego, czego należałoby zrobić w punkcie 1. Popróbować jeden obiektyw, drugi, trzeci... Bez lampy na pewno się nie obejdzie. Jeżeli da się odbijać od sufitu - byłoby idealnie. Ale raczej w to wątpię. Sufity w kościołach raczej są za wysoko... Spróbować ustawienia pod kątem 45st. w górę.
3. Który z wymienionych obiektywów będzie najodpowiedniejszy nie jest wcale takie oczywiste. Wszystko zależy od proboszcza. Tutaj chyba ostatni najważniejszy punkt - kwestia gospodarza. Zależy od proboszcza, wielkości parafii... Najczęściej, jak już wspomniano, jest już jakiś parafialny fotograf z zezwoleniami kościelnymi. Czy wypadałoby pójść przed uroczystością i zapytać o pozwolenie? Chyba tak. Ale dzieci na pewno będzie więcej, jak i wujków z lustrzankami... Tu właśnie zależy od parafii. Jeżeli dzieci przystępujących do komunii będzie niewiele - mała parafia, problemu najpewniej nie będzie. Jak i problemu z miejscem też nie. W przypadku większych parafii, żarty z twardymi łokciami... mogą okazać się... prozą życia :D Te właśnie dwa różne przypadki, imho, zadecydują, który obiektyw będzie odpowiedniejszy. Przy małej uroczystości, gdzie będzie można podejść bliżej 18-55, przy większej, gdy koniecznie będzie fotografowanie z dalszej odległości - 55-200.
Na małej uroczystości - kilka / kilkanaście dzieci, można stanąć prawie kilka kroków od księdza podchodząc na chwilę przed odpowiednim momentem. Przy większej, najlepiej chyba stanąłbym z boku. To w kwestii tego najważniejszego zdjęcia.
No poza tym, zdjęcia przed wejściem, wspomniane najważniejsze, kilka w trakcie uroczystości - raczej 18-55, po uroczystości: z rodzicami, chrzestnymi, rodziną, księdzem itd...
Powodzenia, a czasu jeszcze co nie miara :)

moro
03-12-2012, 00:59
Sorry kolego ale odpuść zdjęcia na komunii. Ksiądz prawdopodobnie nie dopuści innych poza swoim fotografem. Wyjątkowo się z nim zgadzam. Co by to było jak by od każdego dziecka tylko jedna osoba chciała swojemu dziecku fotkę zrobić? Cyrk a nie uroczystość. I trudno że zdjęcia oficjalnego Pana fotografa mogą być - takie se i że trzeba za nie zapłacić dużo pieniążków. Za to po mszy możesz się wykazać.

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

manfred
03-12-2012, 06:54
a nie lepiej potraktowac siebie jako drugiego fotografa niz kopac sie z koniem?

andrewpl
03-12-2012, 11:11
Bardzo celna uwaga. andrewpl powinien się zawstydzić.

Myślę,że akurat ta choroba jest w większości przypadków na własne życzenie.
Co do pozostałej,znikomej grupy-współczuję i w tym przypadku żart był nie ok.
Tyle w temacie.Uważam,że nie ma już sensu tego dłużej drążyć.

Co do focenia- jeśli już mam coś tam popstrykać, to chciałbym zrobić to najlepiej jak umiem:-? I ,skoro nie mam tego typu doświadczenia,chociaż teorii załapać przed..A ta komunia będzie pierwszym doświadczeniem praktycznym.Nie mam zamiaru biegać po całym kościele....bez ciśnień,bez żalu jak coś nie wyjdzie itp....po prostu trafia się okazja zdobyć nowe doświadczenie.
Szkła mam jakie mam i spróbuję coś z tego wycisnąć.
A wasze uwagi pozwalają mi temat przemyśleć i się troczę do tego przygotować, za co wszystkim serdecznie dziękuję.

andrewpl
03-12-2012, 12:01
Sorry kolego ale odpuść zdjęcia na komunii. Ksiądz prawdopodobnie nie dopuści innych poza swoim fotografem. Wyjątkowo się z nim zgadzam. Co by to było jak by od każdego dziecka tylko jedna osoba chciała swojemu dziecku fotkę zrobić? Cyrk a nie uroczystość. I trudno że zdjęcia oficjalnego Pana fotografa mogą być - takie se i że trzeba za nie zapłacić dużo pieniążków. Za to po mszy możesz się wykazać.

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

Jak już napisałem wcześniej- nie mam zamiaru biegać po kościele i udawać profesjonalisty.
Po prostu, rodzice,znajomi....dużo ludzi będzie sobie pstrykało dla siebie......ja mam zamiar wtopić się w tłum i nie wychylać.......

manfred
03-12-2012, 12:17
Ja Ci coś doradzę bo jako zawodowy komunista z niejednego pieca chleb jadłem ;-) W tamtym roku tez robiłem zdjęcia na komunii ale... Od razu przestrzegłem rodziców że nie mam przebicia i miejscowego klechy ani dwóch zawodowych fotografów i zdjęcia będą robione z ... chóru i z dalszej odległości. Wyszło tak że dziecku porobiłem zdjęcia w domu przed kościołem na w/w chórze a tak sie fajnie złożyło ze mała szła z darami i ma kilka ujęć z góry. Jedynie gdzie się wcisnąłem to jak było zdjęcie wspólnie z księdzem. Z tego co pamiętam to operowałem tylko i wyłącznie szkłem 70-200. A na sali ustawiasz tak parametry aby mieć niedoświetlenie jedną działkę a resztę wyrównujesz lampą odbitą od w miarę oczywiście białych ścian. Chyba ze sytuacja i warunki pozwalają pstrykać bez lampy. Trzeba wykorzystać sytuację i nie siedzieć za stołem tylko ganiać za dzieckiem i pstrykać do woli. Acha musisz koniecznie złapać moment uradowanego bajtla jak dostaje od wujka w prezencie quad albo motur.

sruba
03-12-2012, 23:53
Rozmowy i rozważania na temat choroby - żenada...
Co do ustawień w kościele... dzieci do komunii wielokrotnie ćwiczą i mają spotkania przygotowawcze... dobrze by się było dowiedzieć i tam pofatygować, całkiem możliwe, że taka próba będzie np. dzień przed właściwą uroczystością - wtedy można zrobić sobie rozeznanie i popróbować różnych ustawień, rzucić wieczorem na kompa i zobaczyć co najlepiej się sprawdza i z którego miejsca fotografować... bez tego wydaje mi się że wszelkie rady są wróżeniem z fusów...

andrewpl
04-12-2012, 00:31
Rozmowy i rozważania na temat choroby - żenada...
Co do ustawień w kościele... dzieci do komunii wielokrotnie ćwiczą i mają spotkania przygotowawcze... dobrze by się było dowiedzieć i tam pofatygować, całkiem możliwe, że taka próba będzie np. dzień przed właściwą uroczystością - wtedy można zrobić sobie rozeznanie i popróbować różnych ustawień, rzucić wieczorem na kompa i zobaczyć co najlepiej się sprawdza i z którego miejsca fotografować... bez tego wydaje mi się że wszelkie rady są wróżeniem z fusów...
Jak już wcześniej napisałem.......mam 170 km do miejsca imprezy, więc .....nie bardzo....

Radek Radziszewski
04-12-2012, 10:18
ustawisz sobie aparat w 30 sek na miejscu jak będziesz widział jakie są warunki

elanek
04-12-2012, 11:06
Czy są jakieś bany dla nieumiejących czytać ze zrozumieniem?

ustawisz sobie aparat w 30 sek na miejscu jak będziesz widział jakie są warunki
Pewnie, że tak. Zmiana szkła to szybka sprawa, wyłączenie lampy trwa jeszcze szybciej.

Trzymam kciuki. Pamiętaj, że sam moment przyjmowania komunii jest ważny, ale jak pstrykniesz ze 100-200 zdjęć z całej imprezy to wszyscy będą zadowoleni.
Dobrze by było zobaczyć jakieś zdjęcia z tego kościoła. Chodzi o to, czy dzieci będą podchodzić blisko ołtarza, co wyklucza strzał z boku, czy gdzieś bliżej ławek, co pozwoli Ci coś ustrzelić. Fotografowanie komunii to sprawa nieciekawa, bo rodzice chcą fotek, niektórzy z rodziców nie akceptują "oficjalnego", narzuconego fotografa. Potrafią się robić niezłe komedie. U mnie we wsi w tamtym roku kilku rodziców wynajęło innego fotografa niż chciał ksiądz. Wyrzucił go potem z kościoła :) Draka była niezła. Dobrze, że do tej fuszki nie startowałem.

andrewpl
04-12-2012, 13:46
Trochę boli tylko jasność szkiełek...poza 50.....jak już ktoś zauważył.
Myślicie,że lampa to zrekompensuje?
Lepiej byłoby mieć 50-150 2.8 bez lampy, czy 50-200 4-5,6 i lampę ?

LordRamzes
04-12-2012, 13:52
Trochę boli tylko jasność szkiełek...poza 50.....jak już ktoś zauważył.
Myślicie,że lampa to zrekompensuje?
Lepiej byłoby mieć 50-150 2.8 bez lampy, czy 50-200 4-5,6 i lampę ?

myślisz ,że 2,8 to wszystko :) są kościoły co i f1,8 to mało i bez lampy sie nie obejdzie :) tylko nigdy nie ustawiaj na wprost najlepiej możliwe najwyższe iso dla Twej puszki lampa w sufit pełna moc i dawaj jak będzie brakować kombinuj zrobisz sobie przed mszą test przyjedziesz nawet 30 min wcześniej jak nikogo nie będzie i masz problem z głowy nikt Ci już tu więcej nie napisze bo nawet nie wiemy jak wygląda kościół

andrewpl
04-12-2012, 14:10
Czyli pozostaję przy pierwotnym planie-dokupuję lampę do tego co mam :-)
Dzięki za cenne rady.

LordRamzes
04-12-2012, 14:13
bez 2 zdań lampa to takie fajne urządzenie które zostaje wymienisz puszke szkła a lampa zostanie więc kup najlepszą na jaką Cię stać nie koniecznie manualną

andrewpl
04-12-2012, 14:21
bez 2 zdań lampa to takie fajne urządzenie które zostaje wymienisz puszke szkła a lampa zostanie więc kup najlepszą na jaką Cię stać nie koniecznie manualną

Powinna (musi) wystarczyć :-)

http://www.optyczne.pl/3654-nowo%C5%9B%C4%87-Lampa_b%C5%82yskowa_HVL-F43AM_oraz_nowe_akcesoria_Sony.html

markB
04-12-2012, 14:30
Jeśli sufit wysoko, to warto zaopatrzyć się w jego sztuczną wersję, czyli coś z tego: http://www.cyfrowe.pl/lampy-blyskowe,1,4/p/225/Lumiquest.html

LordRamzes
04-12-2012, 14:34
Jeśli sufit wysoko, to warto zaopatrzyć się w jego sztuczną wersję, czyli coś z tego: http://www.cyfrowe.pl/lampy-blyskowe,1,4/p/225/Lumiquest.html

zbędne wydatek :) w takie coś bawią się ludzie którzy zarabiaja a i Ci nawet nie lampa ma za zadanie tylko lekko rozświetlić a nie "palić " ,lampy powinno sie uzywać tak aby jej możliwie nie było widać prawda ??? przecież to są nie zobowiązujące zdjęcia , lampa się przyda tak czy tak a jak bedzie widział ,że i od sufitu mu nie pomoze to wcześniej kartonik w domu może sobie wyciąc i gumką przymocować do lampy taniej znacznie

andrewpl
04-12-2012, 18:32
to wcześniej kartonik w domu może sobie wyciąc i gumką przymocować do lampy taniej znacznie
Ta lampa ma już wbudowany kartonik+ dyfuzor + cały palnik obracany :-) ichyba ten obracany palnik jest najbardziej
ok :-)

LordRamzes
04-12-2012, 18:46
Ta lampa ma już wbudowany kartonik+ dyfuzor + cały palnik obracany :-) ichyba ten obracany palnik jest najbardziej
ok :-)

wiesz ja w sb 800 też mam wbudowany kartonik a mimo wszystko w krytycznych sytuacjach mam wycięty z papieru kilkucentymetrowy karton przymocowany gumką i ratuje sytuacje ale to ostateczność ten z lampy jest za krótki :) a tak max możliwe iso lampa w sufit pełna moc, lampa ma tylko lekko rozjaśnić a nie być głównym swiatłem, max otworzyć szkło, czas odpowiedni i dawaj, mam trochę jasniejsze szkła to mi łatwiej a u Ciebie będzie trudniej z kolei masz łatwiej bo nikt Cię nie goni i bez stresu będzie dobrze bądź opanowany i wykaż się zdrowym rozsądkiem to i ksiądz nic złego nie powie bo jak wyskoczysz mu nad głową albo zza niego będziesz pstrykał bądz pewien że zabłyśnie Twa osoba na tej komunii

amirez
04-12-2012, 19:23
Ale fajnie się czyta ;)
Super rady. Tylko tak jak już napisano: i tak nic z tego nie wyjdzie. Ksiądz w kościele pstrykaczy pogoni, wszędzie będzie pełno ludzi, ścisk, tłok.

BUBYPL
17-12-2012, 22:28
Tak jak już kilku kolegów nakreśliło sytuacje w takich momentach i przy takich imprezach:

zazwyczaj przy takich okazjach, zatrudniani są fotografowie profesjonaliści, i ksiądz ogłasza (przed lub na spotkaniach z rodzicami), że nikt więcej nie może robić zdjęć... (bałagan z biegającymi babciami, ciociami i wujkami z komórkami wkoło dziecka wyeleminowany).

W takiej sytuacji nie musisz się martwić, bo nic nie zrobisz sensownego, chyba, że masz dobre szkło np. 70-200, czy 300mm i uda ci się zaczaić w ukryciu w dobrym miejscu. (jak duży kościół- czy msza na zewnątrz).

więc szkoda czasu.

ale przy odrobinie szczęścia i przy dobrym obiektywie może coś uchwycić.

andrewpl
05-01-2013, 14:08
.....no i lampeczka już dotarła....teraz ...do nauki.........myślę,że będzie niezłą podporą........

kze
16-03-2013, 08:57
A jaki to kościół? W jakiej miejscowości? Może ktoś z forumowiczow robił tam zdjęcia lub mieszka blisko...