Zobacz pełną wersję : Fisheye po przejściach
Agnieszka Rybaczuk
01-12-2012, 13:25
Posiadam obiektyw Zenitar F2,8/16 i ledwo zaczęła sie moja przygoda z tym szkłem, to juz go sobie zniszczyłam niechcący, a dokładnie upadł mi z niewielkiej wysokości na ziemię. Mechanicznie jest wszystko w porządku, ale na samym środku soczewki jest zarysowany (powierzchnia około 1cm). Na zdjęciach robi sie brzydka flara. Może ktoś miał podobnie ze szkłem- czy da się cokolwiek z tym zrobić? Może jakoś wyszlifować? Jako, że niczego nie ryzykuję, bo szkło i tak jest w tym momencie mało zdatne do użytku, w grę wchodzą wszystkie, nawet ryzykowne operacje. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Moim zdaniem to już jest koniec. Jak to jest rysa to już się tego nie usunie. Każde szlifowanie zmieniłoby tylko krzywiznę soczewki.
Wysłane z telefonu
... Może jakoś wyszlifować? Jako, że niczego nie ryzykuję, bo szkło i tak jest w tym momencie mało zdatne do użytku, w grę wchodzą wszystkie, nawet ryzykowne operacje. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Może polerowanie laserowe czy ultradźwiękami coś pomoże...? Spróbuj u optyków. Kiedyś optyk wziął moje porysowane okulary i po takiej krótkiej obróbce na miejscu szkła wyglądały jak nowe. No, ale cudów raczej nie oczekuj. Słyszałem też, że czasem pomaga zasmarowanie rys na czarno, aby nie byly "aktywne" optycznie i nie brały udzialu w powstawaniu obrazu.
Powodzenia.
Agnieszka Rybaczuk
06-12-2012, 20:39
Bardzo dziękuję za radę. Zatem jutro jadę do optyka, bardzo mnie ciekawi, co on powie ;)
Daj znać, co z tego wyszło.
Agnieszka Rybaczuk
08-12-2012, 10:54
Niestety nic z tego nie wyszło i nie wyjdzie. Byłam u trzech optyków i każdy twierdzi to samo- jakiekolwiek szlifowanie zdewastuje całkowicie obraz i będzie tylko gorzej.
Napisz albo zadzwoń do Marcina http://www.astro-optyka.pl/uslugi/
On robi zwierciadła do teleskopów (chyba największe 36cm) więc szlifowanie szkła ma w jednym palcu.
Może nawet zeszlifuje Ci ten obiektyw zachowując krzywiznę ale nie licz na powłoki, pod światło będzie w tym miejscu
spadek kontrastu.
Kup jakiegokolwiek Zenitara 2.8/16 byle z dobrą przednią soczewką i niech ktoś przełoży, innej możliwości nie ma.