PDA

Zobacz pełną wersję : Fisheye po przejściach

Agnieszka Rybaczuk
01-12-2012, 13:25
Posiadam obiektyw Zenitar F2,8/16 i ledwo zaczęła sie moja przygoda z tym szkłem, to juz go sobie zniszczyłam niechcący, a dokładnie upadł mi z niewielkiej wysokości na ziemię. Mechanicznie jest wszystko w porządku, ale na samym środku soczewki jest zarysowany (powierzchnia około 1cm). Na zdjęciach robi sie brzydka flara. Może ktoś miał podobnie ze szkłem- czy da się cokolwiek z tym zrobić? Może jakoś wyszlifować? Jako, że niczego nie ryzykuję, bo szkło i tak jest w tym momencie mało zdatne do użytku, w grę wchodzą wszystkie, nawet ryzykowne operacje. Będę wdzięczna za odpowiedzi.

ayu
01-12-2012, 13:45
Moim zdaniem to już jest koniec. Jak to jest rysa to już się tego nie usunie. Każde szlifowanie zmieniłoby tylko krzywiznę soczewki.

Wysłane z telefonu

Jędrula
04-12-2012, 21:56
... Może jakoś wyszlifować? Jako, że niczego nie ryzykuję, bo szkło i tak jest w tym momencie mało zdatne do użytku, w grę wchodzą wszystkie, nawet ryzykowne operacje. Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Może polerowanie laserowe czy ultradźwiękami coś pomoże...? Spróbuj u optyków. Kiedyś optyk wziął moje porysowane okulary i po takiej krótkiej obróbce na miejscu szkła wyglądały jak nowe. No, ale cudów raczej nie oczekuj. Słyszałem też, że czasem pomaga zasmarowanie rys na czarno, aby nie byly "aktywne" optycznie i nie brały udzialu w powstawaniu obrazu.
Powodzenia.

Agnieszka Rybaczuk
06-12-2012, 20:39
Bardzo dziękuję za radę. Zatem jutro jadę do optyka, bardzo mnie ciekawi, co on powie ;)

Jędrula
08-12-2012, 02:15
Daj znać, co z tego wyszło.

Agnieszka Rybaczuk
08-12-2012, 10:54
Niestety nic z tego nie wyszło i nie wyjdzie. Byłam u trzech optyków i każdy twierdzi to samo- jakiekolwiek szlifowanie zdewastuje całkowicie obraz i będzie tylko gorzej.

Ogryzek
08-12-2012, 18:09
Napisz albo zadzwoń do Marcina http://www.astro-optyka.pl/uslugi/
On robi zwierciadła do teleskopów (chyba największe 36cm) więc szlifowanie szkła ma w jednym palcu.
Może nawet zeszlifuje Ci ten obiektyw zachowując krzywiznę ale nie licz na powłoki, pod światło będzie w tym miejscu
spadek kontrastu.

jahu4
08-12-2012, 18:27
Kup jakiegokolwiek Zenitara 2.8/16 byle z dobrą przednią soczewką i niech ktoś przełoży, innej możliwości nie ma.