Zobacz pełną wersję : D800-Problem z Capture NX
Witam
Wersja CNX 2.3.5
Po Otwarciu Rawa,w/w programie,niektóre funkcje nie działają np: brak zakładki Adjusment,oraz innych .Dotyczy to również programu View Nx2-te same obawy.
Dodam ,ze z plikami z D700 wszytko działa jak należy we wszystkich programach.
Próbowałem te Rawy otwierać w Lightroom,oraz w PS ,tam w ogóle nie można ich otworzyć.
Pozdr
Jest sporo w sieci o problemach D800 z NX2, osobiscie zdarzylo mi sie pare razy, ze po kliknieciu "save" po edycji w NX2 RAW w NXview pozostawal bez zmian. Otwierasz te RAWy prosto z aparatu, czy cos wczesniej z nimi robiles?
Problem rozwiązany
Zgrywałem za pomocą programu Nikon transfer i tak się działo.
Po usunięciu tego programu zgrałem za pomocą View NX2 wszystko działa ok.
Dlaczego się tak dzieje nie wiem,ale wychodzi na to ze coś się dzieje z Rawami i żaden program ich prawidłowo nie czyta.
Pozdr
no jakis blad w programie ktory psuje rawy - to jest stara wersja z 2010 roku chyba
jakby cos to tu jest narzedzie, ktorym mozna naprawic zepsute rawy
http://owl.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/fix_corrupted_nef.html
Tak mogło sie dziać, jeśli miałeś starą wersję Nikon Transfer i nie aktualizowałeś jej do wersji kompatybilnej z D800. To jest znany problem, o którym było trrochę szumu w necie. Nowy ViewNX ma zaimplementowanego Nikon Transfera, wiec nie potrzebujesz wgrywać dwóch programów.
Witam,
trochę OT, ale powiedzcie mi proszę, po co używacie wynalazków w rodzaju Nikon Transfer, a nie kopiujecie fot "zwyczajnie". Nie to, żebym się czepiał, ale może ja po prostu czegoś nie wiem. Co takiego potrafi ten Nikon Transfer ?
Pozdrawiam, QuadMan.
no ja od zawsze używam, chociaż na kompie jest kilka innych narzędzi do tego służących.
Dla mnie jest intuicyjny, fajnie wygląda, i coś tam jeszcze,.. po prostu jakiś program do zgrywania musiałem wybrać, a że z natury na początku próbuje te programy firmowe, gdy się sprawdzają, to ich używam - ot proste :)
no i zapomniałem dodać, że zawsze zmieniam nazwy plików, po zgraniu otwiera mi sie w automacie ViewNX, wtedy też "odbezpieczam" pliki (b,często je blokuję w aparacie), tak, więc jakieś korzyści ma ten soft..
Ja używam Total Commandera i jest OK :)
Natomiast nikon transfer ma jedną wielką zaletę. Jak się chce zmienić nazwy plików, pary jpg + raw na nazwę z takim samym "przedrostkiem" za jednym razem to nikon transfer jest niezastąpiony.
Maciek N
01-12-2012, 08:47
Nie łatwiej i szybciej włożyć kartę do czytnika i przenieść pliki? Pytam z ciekawości. Jakoś mam takie nastawienie że komputer lepiej i szybciej działa jak ma mniejszą ilość programów, szczególnie tych zbędnych. Do pracy z rawami używam Lightroom 4.1 64-bit i wszystko śmiga jak trzeba. Dzięki niemu pliki raw (w zasadzie kopie) wczytują się do AP CS5. Bezpośrednio nie idzie. Pewnie brak uaktualnienia.
Ja - ? Oczywiście pisząc o kopiowaniu z Total Commanaderem myslałem o kopiowaniu z karty w czytniku. Inaczej mi to nie przyszło nawet do głowy.
Potem karta do aparatu i format - za kazdym razem.
Nie łatwiej i szybciej włożyć kartę do czytnika i przenieść pliki? Pytam z ciekawości. Jakoś mam takie nastawienie że komputer lepiej i szybciej działa jak ma mniejszą ilość programów, szczególnie tych zbędnych. Do pracy z rawami używam Lightroom 4.1 64-bit i wszystko śmiga jak trzeba. Dzięki niemu pliki raw (w zasadzie kopie) wczytują się do AP CS5. Bezpośrednio nie idzie. Pewnie brak uaktualnienia.
A co złego z Nikon Transfer? Też wkładasz kartę do czytnika, a program automatycznie odpala i przenosi nefy. Niedługo stuknie 9 lat jak go używam i nigdy nie miałem problemów.
- tak sie kiedys powiozlem z kartami SD 64 GB na D800 ... - i potrwalo zanim doszedlem, dlaczego nie moge oworzyc RAWow w zadnym ACR ...