Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pochmurno i burzowo nad Wierchami...

krzysztofz24
29-11-2012, 14:24
Witam.
No teraz to juz wogole swiatla na dole nie ma:-).

Ogolnie ma byc ciezko, lekko mrocznie i wszystko zasnute w mniejszym lub wiekszym stopniu chmurami.
Ale tam na gorze slonce jednak sie przebija, kolorujac niebo barwami zachodu...

Zapraszam, wszelkie wpisy jak zawsze mile widziane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/5228/dsc6770forum1100edytowa.jpg)

Bartekkw
29-11-2012, 14:30
Jak dla mnie bardzo fajnie - te światło i chmurki nad górami robią wrażenie

krzysztofz24
29-11-2012, 14:46
Jak dla mnie bardzo fajnie - te światło i chmurki nad górami robią wrażenie

Kiedys pisalem (pare razy chyba;-)), ze uwielbiam gorska pogode. Jak sie kotluje na niebie, chmury przechodza nad szczytami, czesto jeszcze slonce dorzuca swoje 3 grosze.
To poczatek zachodu slonca, ktory za jakies 1,5h skonczyl sie tak:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=213522

Ale wrocmy do aktualnej foty;-).
Chcialem wlasnie zeby nad gorami bylo czuc power, ze tam sie klebi i albo zaraz zapadna totalne ciemnosci albo slonce wygra...fajnie, ze to dostrzegles.

Eee i tak pewnie ogolnie zdjecie nie podejdzie, bo swiatla nie ma na dole:-);-).
No ale ja lubie burzowe klimaty i jak swiatlo zmaga sie z chmurami...

JaroPienza
29-11-2012, 15:07
Mnie się kadr podoba. Szczególnie grzbiety prowadzące wzrok wprost do światła. Osobiście dodałbym lekko kontrastu na pierwszy plan. Tak aby stworzyć trój wymiar ;)

Bartekkw
29-11-2012, 15:08
Ale wrocmy do aktualnej foty;-)

No ale tamta jest zajefajna ;)
A co do podejścia zdjęcia i światła.....ja uważam że focić trzeba zawsze i wszędzie. Nie tylko samym wschodowym i zachodowym światłem fotografia żyje ;)

jarekf34
29-11-2012, 16:46
Pamiętam te Twoje wcześniejsze fotki z tego miejsca, teraz widac tą różnicę co to znaczy piękne światełko :), ale jak to Bartek ujął

Nie tylko samym wschodowym i zachodowym światłem fotografia żyje ;)
dlatego taka wersja również podchodzi ;)
Pozdrawiam.

Nikonozaur
29-11-2012, 17:58
Mnie się kadr podoba. Szczególnie grzbiety prowadzące wzrok wprost do światła. Osobiście dodałbym lekko kontrastu na pierwszy plan. Tak aby stworzyć trój wymiar ;)
Wydaje się, że jest w tym sporo racji, większa wyrazistość PP wzmocniłaby głębię obrazu.

krzysztofz24
29-11-2012, 18:24

Wydaje się, że jest w tym sporo racji, większa wyrazistość PP wzmocniłaby głębię obrazu.

Wiele bylo kombinowania z tym zdjeciem. Ciemniej, jasniej, wiecej czy mniej kontrastu itp.
Ogolnie to zdjecie o wiele bardziej pociagnalem w obrobce niz te zalinkowane:-).

Dol/pierwszy plan byl przyciemniany na krzywych w ACR, podbijanie swiatel nie bardzo dawalo efekty.
Co tam podbijac, jak swiatla tam wcale nie bylo.
Wszystko to po to zeby ten dol troche wydobyc.
A, jeszcze zdjalem z dolu troche koloru, zeby to niebo gralo pierwsze skrzypce.
Z kolorem byloby tak zywiej...ale odciagalo mi to deko uwage od nieba i swiatla na nim.
Jakby bylo np jeszcze ciemniej, to pojawiloby sie wiecej gleboko zacienionych obszarow.
Takze rozkminy byly intensywne jak to podac, biorac poprawke tez ze wszystko bylo mniej lub bardziej zachmurzone.

W koncu zdecydowalem sie na "natural vivid", czyli naturalnie plus podkrecenie troche od siebie:-).

Tak sobie pisze, zeby popisac. Szufladka ze zdjeciami coraz plytsza.
Uwagi oczywiscie wziete pod uwage;-).

Pablo 77
29-11-2012, 23:09

Wypada się podpiąć.

ostrytux
30-11-2012, 00:28
Dla mnie prze wypas!
Ja takie Tatrzańskie klimaty biorę w ciemno i zapamiętuję na długo!

dominikpl72
30-11-2012, 09:14
Bardzo ładnie wyważona obróbka - co do kontrastu, nasycenia. No może ciut ciut kontrastu na dole... Ale szanuję twój wybór - zwłaszcza po przeczytaniu komentarza obróbkowo-rozterkowego :)

PABLOOK
30-11-2012, 11:32
Fajna, "górska" odsłona :).
Dobry kadr, dobra kolorystyka, dobra obróbka i pewna doza takiej "tajemniczości" i niedopowiedzenia ;).
To mi odpowiada :).