PDA

Zobacz pełną wersję : Making of nowego Kalendarza Pirelli 2013 w Rio, fotografuje Steve McCurry

malita
29-11-2012, 12:45
http://photolink.pl/making-of-nowego-kalendarza-pirelli-2013-w-rio-fotografuje-steve-mccurry

Parę dni temu pojawił się długi film z realizacji zdjęć w sieci, Steve McCurry pokazał swoją wizję kalendarza z modelkami i pierwszy raz modelki faktycznie noszą ubrania i nie pozują nago. Do ciekawostek należy to w jaki sposób uchwycił zdjęcia i jakimi narzędziami się posługiwał. Polecam !

http://photolink.pl/making-of-nowego-kalendarza-pirelli-2013-w-rio-fotografuje-steve-mccurry

nonnatus
29-11-2012, 20:44
absolutnie rewelacyjne zdjęcia. spokój pracy, dobór modelek. mistrzostwo świata.
to jedna z najlepszych edycji kalendarza. bardzo mi to.

grzegorzant
29-11-2012, 22:42
piękna praca, naprawdę piękna

Amadeusz
30-11-2012, 10:30
Do ciekawostek należy to w jaki sposób uchwycił zdjęcia i jakimi narzędziami się posługiwał. Polecam !

Możesz zdradzić co tam jest zagadkowego?

freefly
01-12-2012, 20:27
Możesz zdradzić co tam jest zagadkowego?

"Ciekawostki" to jakiś synonim "zagadek". Bo nie zauważyłem, żeby malita pisał coś o zagadkach.

Amadeusz
03-12-2012, 10:33
"Ciekawostki" to jakiś synonim "zagadek". Bo nie zauważyłem, żeby malita pisał coś o zagadkach.

Niewyjaśniona ciekawostka jest zagadką? Streść tutaj te ciekawostki z angielskiego jeśli możesz.

Borowa
03-12-2012, 18:21
Praca na Hasellu i na D3x
Praca tylko na zastanym świetle
Dziwny uchwyt spustu migawki
Sztab ludzi = praca zespołowa
Opanowananie
Niesamowite miejscówki
Piękne idealnie dobrane kobiety

itd

to wg mnie można zobaczyć

Jacek_Z
03-12-2012, 22:07
. pierwszy raz modelki faktycznie noszą ubrania i nie pozują nago.Oczywiście, że były wcześniej kalendarze Pirelli z ubranymi modelkami. Dziennikarze jak zwykle się nie zagłebiają temat i robią z wszystkiego "pierwszy raz".

Mnie sie te zdjęcia nie podobają za bardzo. I chyba o to facetowi chodziło - tzn żeby to nie był kalendarz zbyt glamour.
Nie to, żeby one były złe. Jest fajne światło itd, ale to nie to co lubię.

Amadeusz
04-12-2012, 12:24
Jacku, ja podzielam Twoją dezaprobatę pomimo, iż sam takich zdjęć nie robię. Ty masz większe pole spojrzenia albo też i większe ograniczenie :) Natomiast jeśli motywem było nie rozbieranie kobiet to trochę za mało. Wyjechać do egzotycznego Rio z pięknymi kobietami by zrobić kilka fotek to nie jest wyczyn. Zdjęcia moim zdaniem bezpłciowe i koncepcji.

Jacek_Z
04-12-2012, 12:40
Aż tak daleko z oceną bym nie poszedł. Ale się nie wgłębiam w zdjęcia które mnie nie zachwycają, więc nie napiszę analizy :) (subiektywnej oczywiście - więc nie musi to kogoś interesować)

ppelaa
04-12-2012, 13:43
Praca na Hasellu i na D3x
Praca tylko na zastanym świetle
Dziwny uchwyt spustu migawki
Sztab ludzi = praca zespołowa
Opanowananie
Niesamowite miejscówki
Piękne idealnie dobrane kobiety

itd

to wg mnie można zobaczyć

nawiązując do twoich ciekawostek, z tego co kiedyś czytałam, McCurry złamał prawą rękę jako dziecko i nie jest ona w pełni sprawna - stąd wyzwalanie migawki lewą ręką.

a poza tym, zdjęcia naprawdę powalają, mimo tego, ze specjalnie nie gustuję w takiej fotografii. tutaj ciężko ją sklasyfikować, nie jest taka wyidealizowana, glamour, jak poprzednimi razy. zdjęcia mają niesamowity klimat

amirez
04-12-2012, 21:43
Przy takim budżecie, ekipie i modelkach takie zdjęcia to nie problem.
Istotniejsza jest koncepcja! i umiejętności realizacji własnych pomysłów.
Ps. ten "dziwny uchwyt" to uchwyt pistoletowy montowany w miejsce statywu. Daje pewniejszy chwyt ;) aparatu.

popi
28-01-2013, 11:24
Świetny kalendarz! Kadry, kolor, kobiety, miejsca...
Jak widać nie trzeba uciekać się do golizny żeby zainteresować odbiorców.

Rycerz
28-01-2013, 14:29
wreszcie dobry kalendarz, z fajnymi fotografiami
ostatnie ich kalendarze były nudne ;-)

sailor
30-01-2013, 17:23
wreszcie dobry kalendarz, z fajnymi fotografiami
ostatnie ich kalendarze były nudne ;-)

jak dla mnie nic sie nie zmienilo.. nadal sa nudne. ale trudno wymyslic cos co bedzie wyjatkowe.
ubrane modelki byly, rozebrane byly, odniesienia do historii byly, faceci byli, opony byly, wersja lsd byla, wersja szpetno-richardsonowska byla...
najwiekszym problemem wg mnie jest to ze pirelli na dana chwile zjada wlasny ogon. znacznie lepsze projekty przedstawia lavazza - a jej kalendarze w wykonaniu Recuenco byly mistrzostwem swiata.
Czekam na powrot do zrodel .. moze dziadek Lindbergh raz jeszcze by wzial The Cal w swoje rece?
Co do 2013 - lepiej niz bylo choc bez szalu. owszem zawsze mozna powiedizec ze przytakim budzecie kazdy potrafi zrobic takie foty ale daleki jestem od tego twierdzenia. Niemniej jednak .. nie ma tego "wow" ktore bylo przy kalendarzach w wykonaniu Lindbergha, Avedona, Webera czy Rittsa

fafniak
30-01-2013, 19:00
Wreszcie zdjęcia klimatyczne - nie zszopowane gllamury błyszczace i obrzydliwe....
Tym zdjęciom jest blizej do filmowych zdjęc...przynajmniej częsc

sailor
04-02-2013, 14:36
Wreszcie zdjęcia klimatyczne - nie zszopowane gllamury błyszczace i obrzydliwe....
Tym zdjęciom jest blizej do filmowych zdjęc...przynajmniej częsc

naprawde uwazasz ze te zdjecia nie sa szopowane? :)