PDA

Zobacz pełną wersję : Vistax64/7x64 bardzo długa instalacja systemu.

dem
28-11-2012, 18:10
Panowie i Panie.
Mam ogromny kłopot, by zainstalować wymienione w temacie systemy na komputerze.
Instaluję z botowalnego pendrive, ale z płyty CD jest dokładnie to samo.

Windowsy instalowałem już setki razy, ale po raz pierwszy mnie spotkało coś takiego.

1. Startuję system z pendrive/CD
2. Pokazuje się napis Windows Loading Files (czy coś podobnego) i biały pasek postępu
3. Na czarnym ekranie widzę znany pasek postępu, który przelatuje kilkanaście razy
4. Ukazuje się niebieska tapetka (chyba z kwiatkami) i czekam ...kilkanaście minut
5. Wyskakuje ekran z wyborem języka instalacji, itp. Wybieram "Polska, polski, tralala"
6. Czekam... kilkanaście minut
7. Wyłączam komputer bo mnie krew zalewa.

Dzieje się tak na dwóch dyskach twardych.
Na jednym jest zainstalowany mój stary (padnięty) win vista, na drugim ubuntu.

Sprawdzałem na standardowych portach Sata i na Jmicron.
W biosie przywrócone ustawienia domyślne, sata na AHCI.

Dodam, że Ubuntu instaluje się na tych dyskach, jak błyskawica. A windows się uparł i testuje moją dość mocno nadszarpniętą już cierpliwość.

Co robić? :)

GonzoG
28-11-2012, 18:21
Wszystko zależy jaki to Windows - Vista Ultimate instaluje się ok 4-5h... - instalowałem 2x (raz bo nie wiedziałem, że tyle, drugi raz, bo dałem się wrobić w naprawę komputera rodzinie) - raz jakieś 4 lata temu, raz rok temu - szybkość komputera bez znaczenia. Tylko SSD mogłoby to przyśpieszyć.

Mekano
28-11-2012, 18:26
Naprawde az tyle 4-5h? Ja kiedys instalowalam Viste, ale to na pewno nie bylo az tyle godzin..
Pierwsze co przyszlo mi na mysl, czy aby na pewno dobry dysk twardy, sprawdzales? Bo jesli jest cos nie tak z dyskiem, kopiowanie czy cokolwiek robienie na nim, to wieki, moze sprawdz dysk?

GonzoG
28-11-2012, 18:32
Naprawde az tyle 4-5h? Ja kiedys instalowalam Viste, ale to na pewno nie bylo az tyle godzin..
Pierwsze co przyszlo mi na mysl, czy aby na pewno dobry dysk twardy, sprawdzales? Bo jesli jest cos nie tak z dyskiem, kopiowanie czy cokolwiek robienie na nim, to wieki, moze sprawdz dysk?

Nie pisałem ogólnie, a o wersji Ultimate. Vista Home Premium (na dość słabym teraz komputerze) instaluje się ok 1,5h.

Greg77
28-11-2012, 21:06
Wszystko zależy jaki to Windows - Vista Ultimate instaluje się ok 4-5h... - instalowałem 2x (raz bo nie wiedziałem, że tyle, drugi raz, bo dałem się wrobić w naprawę komputera rodzinie) - raz jakieś 4 lata temu, raz rok temu - szybkość komputera bez znaczenia. Tylko SSD mogłoby to przyśpieszyć.

Kiedys instalowalem XPka 5h mojej przyszlej zonie......dostawalem z tym szalu, kupilismy nowy dysk, bo jak sie okazalo po jakims czasie tamten sie konczyl.
Moze byc bardzo pomocny update Biosu plyty glownej, bo mialem takie przygody na starym biosie i viscie, po updacie wszystko dzialalo normalnie...

Nie pisałem ogólnie, a o wersji Ultimate. Vista Home Premium (na dość słabym teraz komputerze) instaluje się ok 1,5h.

To i tak zbyt dlugo;)

GonzoG
28-11-2012, 21:19
To i tak zbyt dlugo;)
Jak na sprzęt z tamtych czasów (SATA I bez NCQ, znacznie wolniejsze kontrolery dysków, pamięci, procesory), to i tak uważam za sukces MS w porównaniu z Win XP Media Center Edition, którego kolega instalował w 2004r... 6h... szczerze, to mam problem z pamięcią z końca instalacji, bo mimo iż staraliśmy się dużo nie pić, po czerech godzinach patrzenia w ekran z napisem, iż instalacja się zakończyła zostało tylko kopiowanie multimediów i okazyjnym popijaniu wszyscy padli.

Też kiedyś myślałem, że coś nie tak z komputerem, ale po drugiej instalacji, na znacznie mocniejszym komputerze ze znacznie szybszym dyskiem SATA II, która była o ok 15 minut krótsza stwierdziłem, że MS nie potrafi robić dobrych instalatorów. Przecież nawet wypakowanie danych z archiwum zajmującego całą płytę DVD trwałoby krócej niż ta instalacja... No ale MS zawsze potrafi pokazać, że się da... jeszcze gorzej...

dem
28-11-2012, 22:01
Ok, poradziłem sobie. :)
Zrobiłem trzy rzeczy. Nie wiem, która pomogła.
1. Wyłączyłem w biosie dyskietkę (floppy) - bo wyczytałem w sieci, że może pomóc.
2. Odłączyłem zasilanie od napędu CD (kabel od danych, był i tak wypięty wcześniej)
3. Powyłączałem nieużywane elementy płyty głównej (port parallel, karta sieciowa, itp)

Po tym zabiegu, poszło tak, jak zawsze, czyli ekspresowo - 30 minut i gotowe.
Teraz czeka mnie instalowanie aplikacji i konfiguracja systemu pod siebie. To niestety zajmie mi znacznie dłużej.

Johanan
07-12-2012, 22:46
dem, być może to co powiem, wyda się komuś kolejnym przynudzaniem na niby ten sam temat, ale podobno pomaga w takich wypadkach wyłączenie EFI/UEFI w BIOS-ie komputera.

Producenci, nie mogąc się zdecydować na standard programu startowego do swoich maszyn, potrafią instalować obydwa standardy i tu właśnie systemy okienkowe, oprócz najnowszego w8, po prostu się wykrzaczają, kiedy aktywny jest wspomniany EFI/UEFI.

Miałem ten sam zgryz na moim nowym lapku.