Zobacz pełną wersję : Animator Reksia potrzebuje pomocy!
Sebastianito
28-11-2012, 18:03
Brak slow!
http://www.indiegogo.com/Reksio
Telewizja Polska zamiast dumnie wspierac animatora, laduje kase w kolejnego Big Brothera! Boże, czy ty to widzisz?
krzychun
28-11-2012, 18:34
Widziałem na Pudelku, przykra sprawa.
sokolnik
28-11-2012, 18:55
Przykra sprawa. Reksio był super! Moje dzieciństwo! Przykład animatora oraz sprawa olimpijczyka BONKA, którego córka walczy o życie (niedotlenie mózgu) z powodu błędu lekarskiego przy porodzie.
POLSKA
foto4deg
28-11-2012, 20:22
Jakby ktoś się chciał przyłączyć to zapraszam http://www.indiegogo.com/Reksio
Telewizja Polska zamiast dumnie wspierac animatora, laduje kase w kolejnego Big Brothera! Boże, czy ty to widzisz?
A co za przeproszeniem Telewizja Polska ma wspólnego z Big Brotherem i Reksiem?
Z tego co widzę, to dzięki Telewizji Polskiej sprawa ujrzała światło dzienne, została nagłośniona
i prawdopodobnie sytuacja pana Mariana ulegnie poprawie.
RobertMiernik
28-11-2012, 23:19
Nie chciałbym być źle zrozumiany, ale czy mój pracodawca za 20 lat będzie się interesował tym czy mam ogrzewanie w domu?
Co ma piernik do wiatraka?
Michał Jędrak
30-11-2012, 01:12
Piernik do wiatraka ma to, że w cywilizowanym państwie na tak popularnej bajce jak Reksio, jej współautor byłby ustawiony do końca życia. Spuszczałby wodę w kiblu pociągając za pozłacaną gałkę. Natomiast życie w gnoju po tylu latach artystycznej (i komercyjnie udanej) pracy to absurd.
Po prostu ta akcja to wyraz podziwu czy szacunku dla tego pana. Skoro system/państwo go olało, to ludzie pomogą.
sokolnik
30-11-2012, 01:29
Nie chciałbym być źle zrozumiany, ale czy mój pracodawca za 20 lat będzie się interesował tym czy mam ogrzewanie w domu?
Co ma piernik do wiatraka?
po prostu niektórych ludzi, którzy przyczynili się do rozwoju kultury się szanuje. Bajką którą (współ)tworzył wychowała wiele pokoleń.
I też uważam że za coś takiego powinien być ustawiony godnie, ja już nie mówię by klamki złote itp rzeczy.
Bajka wychowywała i uczyła. Miała przekaz a nie tak jak teraz większość bajek.
Ktoś wie, czy bajka REKSIO była sprzedawana do innych krajów? Jeśli tak, to powinien mieć jakiś procent z tego.
Może za bardzo się podniecamy, przejmujemy ale jednak większość osób czuje że coś poszło nie tak
po prostu niektórych ludzi, którzy przyczynili się do rozwoju kultury się szanuje.
Masz mylny obraz rzeczywistości, nikogo w naszym kraju się nie szanuje.
Takich Panów Marianów znam kilku, niestety nie mieli szczęścia trafić jako news dnia.
Ktoś wie, czy bajka REKSIO była sprzedawana do innych krajów? Jeśli tak, to powinien mieć jakiś procent z tego
Była emitowana w ZSRR i Wielkiej Brytanii.
Niestety pan Marian jako animator, nie jest twórcą w rozumieniu ZAIKSU i nie przysługują mu tantiemy.
Animator to parafrazując, taki muzyk w orkiestrze, czyli odtwórca a nie twórca.
Smutne to, ale tak jest.
Piernik do wiatraka ma to, że w cywilizowanym państwie na tak popularnej bajce jak Reksio, jej współautor byłby ustawiony do końca życia. Spuszczałby wodę w kiblu pociągając za pozłacaną gałkę. Natomiast życie w gnoju po tylu latach artystycznej (i komercyjnie udanej) pracy to absurd.
Po prostu ta akcja to wyraz podziwu czy szacunku dla tego pana. Skoro system/państwo go olało, to ludzie pomogą.
Pan Marian nie był pomysłodawcą i zarazem twórcą postaci Reksia. Z 10 lat temu wdowa po Lechosławie Marszałku (twórcy Reksia) toczyła spór przed sądem o prawa ze Studiem Filmów Rysunkowych.
Nawet w "Hameryce" animatorzy biorący udział w produkcji takiego "Shreka" itp. nie otrzymują tantiem z tytułu pracy nad danym projektem.
A czy pan Marian nie ma emerytury, czy renty? A jego żona? Oboje powinni otrzymywać jakieś świadczenia
i jeśli nawet nie stać by ich było na luksus, to na godne życie raczej powinno.
Była mowa w reportażu na temat wysokości ich rent/emerytur?
Bo równie dobrze może być tak, że ten pan oddaje 90% swoich pieniędzy dla wnuków, albo dzieci, a pół Polski sie bulwersuje, że człowiek żyje w biedzie.
Nie chcę wyjść na kogoś bez serca, czy coś takiego. Ale czytałam wiele artykułów na temat Pana Wantoły, a nigdzie nie znalazłam informacji o tym, że pobiera jakąś emeryturę i w jakiej wysokości. A to chyba jest sprawa zasadnicza.
A czy Pan Marian nie ma emerytury, czy renty ? A jego żona ? Oboje powinni otrzymywać jakieś świadczenia
i jeśli nawet nie stać by ich było na luksus, to na godne życie raczej powinno.
Przepraszam za OT, ale czy Ty się urodziłaś wczoraj? :D
Przepraszam, a czy Ty umiesz czytać?
Pytałam o wysokości ich świadczeń. Znasz odpowiedź?
Z Twojego posta da się wysnuć założenie, że z emerytury lub renty zwykle da się godnie żyć. A to moim zdaniem w większości przypadków kłóci się z rzeczywistością.
Z Twojego posta da się wysnuć założenie, że z emerytury lub renty zwykle da się godnie żyć. A to moim zdaniem w większości przypadków kłóci się z rzeczywistością.
Dziwne, bo ja z postu Daga nie wysnułem takiego założenia. Z Twoje można wysnuć założenie, że zbyt dowolnie interpretujesz zapytania. Po prostu zadał konkretne pytanie.
Brak slow!
http://www.indiegogo.com/Reksio
fajnie by było , ale rzeczywistość jest inna
pytanie kto ma prawa do tej kreskówki?
animator dla kogo pracował (to nie musiała być tvp - znajdź czołówkę lub tyłówkę i zobacz)
A czy ty będziesz się przejmował za 20 lat panem np. grafikiem który zaprojektuje ci logo firmy i weźmie kasę za to?
Szkoda że akcja opiera się na jakimś mi nieznanym serwisie (moze jest on wiarygodny) ale nie ma niestety np. paypala :(
ku6i, nie rozumiesz mnie w ogóle.
Marian Wantoła pracował dla studia około 50 lat. Zapewne był zatrudniony, nie pracował na "czarno".
Po tylu latach pracy należy mu sie emerytura i pewnie taką dostaje. Ponieważ ma żonę i mieszkają razem, a i pewnie ona dostaje jakieś pieniądze, mają jakiś tam dochód miesięczny, który powinien być w miarę przynajmniej wystarczający na życie.
I teraz dochodzimy do meritum - z czego wynika jego trudna sytuacja mieszkaniowa i finansowa? -
- z tego, że jego emerytura jest niska i nie pokrywa kosztów utrzymania?
- z tego, że ten Pan oddaje dużą część swoich dochodów innym osobom, np. dzieciom, czy wnukom?
- z tego, że np. 70% wpłaca na konto oszczędnościowe, a żyje z tego, co mu zostanie?
- z tego, że spłaca jakieś zobowiązania zaciągnięte kiedyś przez kogoś, lub siebie?
Powodów jego trudnej sytuacji może być kilka. Dlatego pytam o to, czy ktoś wie, ile on dostaje emerytury, bo tylko w tym przypadku możnaby winić za całą sytuację "Państwo Polskie" (zacytowałam).
Póki co nikt nie potrafi mi na to pytanie odpowiedzieć i wcale nie mam tu na myśli samych Nikoniarzy ;).
A jednocześnie wszędzie, gdzie nie zajrzę, wszyscy ubolewają nad losem tego człowieka i piszą o Tusku...
Znalazłam informację o tym, że mieszkanie tego pana jest własnością jego wnuka, zostało przez niego wykupione. Gmina więc nie może, nie ma podstaw do tego, żeby je remontować.
Ile jeszcze nie zostało w tej sprawie powiedziane w programie E. Jaworowicz?
sokolnik
02-12-2012, 11:28
MZ jej program jest mocno stronniczy (w niektórych sprawach).
Sorry, ze odgrzebuje ale... pan Wantola zmarl wczoraj.
Znalazłam informację o tym, że mieszkanie tego pana jest własnością jego wnuka, zostało przez niego wykupione. Gmina więc nie może, nie ma podstaw do tego, żeby je remontować.
Nie od dzisiaj wiadomo, że Jaworowicz mocno nagina materiały, ocierając się nieraz o kłamstwo: http://wyborcza.pl/piatekekstra/1,129865,13004203,Sprawa_dla__prawdziwego__reporte ra.html
Robiłem kiedyś reportaże dla Magazynu Ekspresu Reporterów i wiem, jak łatwo można by było manipulować.
Żal, że tacy ludzie jak pan Marian odchodzą.
Przez lata ocieralem się o bielskie Studio i miałem przyjemność poznać wiele osób z "listy płac" widocznej na koniec Reksia czy Bolka i Lolka. tak to jest jak 5 lat uczy się w pobliskim technikum przy Targu. To prawdziwi pasjonaci z klubu 2,5 sekundy dziennie. Masz rację Krzysiek. Żal....
Ale żal też, że czasem między sobą walczą latami o podział praw, jak było w przypadku Bolka i Lolka. A traciły na tym dzieciaki skazane na wiele lat życia bez serialu.
Dobrze, że teraz już jest normalnej....
A tak dodam, że mało kto zna osobiście postacie rysunkowe. A ja znam doskonale samego Lolka;)
drhardware
03-01-2013, 09:04
Wczoraj się dowiedziałem ...odszedł kolejny wspaniały człowiek.
http://natemat.pl/42235,tworca-reksia-ani-nie-zyje-w-biedzie-ani-nie-stworzyl-reksia
http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,13130105,Nie_zyje_Marian_Wantola__animator _filmow_o_Reksiu.html
Codziennie odchodzą wspaniali ludzie.
11 grudnia odszedł równie zasłużony twórca związany z SFR Otokar Balcy,
ale nie miał szczęścia trafić w wir medialnej sieczki.
Codziennie odchodzą wspaniali ludzie.
Wraz z nimi odchodzą także ludzie z "ciemnej strefy", o nich jest zawsze głośno
na ironię