PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak w góry i...

kmark
28-11-2012, 16:39
Witam.
Szukam plecaka, który pomieści: D3100 z zapiętym N 70-300mm + obiektywy 18-105mm i stałka 35mm.
Chciałbym do plecaka zmieściła się jakaś kurtka i drobnostki.
Jakaś boczna kieszonka na wodę.
Nie potrzebuję miejsca na laptopa - ale jeśli będzie to nie przeszkadza.
Plecak przede wszystkim na wycieczki w góry - fajnie by plecy były wentylowane.
Nie chce kupować plecaka "na zaś" - i nie chcę tachać zbyt wielkiego plecaka.

Może istnieje taki plecak by pomieścił to wszystko i przeszedł jako bagaż podręczny na lotnisku....
Choć to już nie jest super konieczne ;-)

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam Marek

dax1990
28-11-2012, 17:36
Zobacz na Lowepro Fastpack 250 - 2 komory, sprzęt się pomieści, pas biodrowy, miejsce na butelkę z wodą z boku, jedyne czego nie ma to wentylacji pleców.

zielonek430
28-11-2012, 18:00
A ja polecę Vanguard UpRise 45. Mieści d60 z podpiętym 55-300 z osłoną, 18-55, 35, sb700 i zostaje miejsce na dwa obiektywy. Górna komora jest dość pojemna, a wodę można wróżyć do 'worka' na statyw. Dostęp do sprzętu od tyłu i boku, coś na kształt wentylowanych pleców. Ale polecam zobaczyć samemu :)

tomicher
28-11-2012, 20:12
sprawdź sobie DAKINE SEQUENCE

gALL
28-11-2012, 20:26
Lowepro Photo Sport AW http://www.lowepro.com/photosport - nic lepszego nie ma nikt w ofercie, co by bardziej przypominało dobry plecak wspinsczkowo-turystyczny.

Bartek_902
28-11-2012, 21:10
Teraz jeszcze lowepro ma w swej ofercie nową linię placków flipside o nazwie sport ,wyglądają bardzo ciekawie,podobnie jak photo sport

Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk

Tommy
28-11-2012, 21:36
że w góry często gonię z aparatem i czasem są to tzw niedzielne spacerki a czasem wypad na 4dni to potrzebuję kilku plecaków o różnych pojemnościach i różnych zastosowaniach. Żaden plecak foto nie da Ci takiej wygody jak górski plecak, tak więc polecam moje rozwiązanie: na aparat ze szkłem kabura, a na szkiełka osobne futerały. wszystko w plecaku organizujesz jak Ci pasuje a plecak też dobierasz wg potrzeb

gALL
28-11-2012, 23:37
Teraz jeszcze lowepro ma w swej ofercie nową linię placków flipside o nazwie sport ,wyglądają bardzo ciekawie,podobnie jak photo sport

Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk

Plecak w góry nie ma wyglądać a być funkcjonalny i wygodny. Sam mam parę plecaków w góry od wspinacznkowych po transportowe. Seria Pro Sport jest jedyna ktora w całkiem ciekawy sposób łączy wygodę i porecznosc dobrego plecaka górskiego i przyzwoitego foto. Ale mam swój patent, dobry plecak górski a do niego wsadzam mała torbę foto z aparatem.

Jarkod
29-11-2012, 01:23
Ostatnie wakacje spędziłem z dwoma plecakami: Lowepro Photo Sport 200 AW i chyba McKinley Cougar 35z Intersportu.
Zalety Lowepro:
- jaskrawy kolor
- osobna komora na sprzęt fotograficzny
- komora fotograficzna nie dzieli plecaka na dwie części; jest przymocowana w środku do pleców, ale z przodu, boku i pod nią można coś włożyć: pod wkładałem zwinięte spodnie, przed - złożoną na płasko kurtkę i co się dało z boku
- możliwość stosowania pojemnika na wodę
- wąski
- mimo małych rozmiarów całkiem pakowny (zmieściły mi się w nim dodatkowe spodnie i kurtka, kanapki, termos i sporo innych rzeczy)
- kieszeń na przodzie na np. mapę
- kieszeń w środku na dokumenty, klucze, itp.
- kieszeń w klapie
- kieszenie w pasie biodrowym (dodatkowy akumulator, karty pamięci, pieniądze, coś co powinno być pod ręką)
- pokrowiec przeciwdeszczowy
- jasnoszary w środku
- paski pod plecakiem - można coś przypiąć

Wady:
- komora na aparat nie jest zbyt duża; ja w niej zmieściłem d90 bez uchwytu z podpiętą Sigmą 10-20 (starsza wersja) i dodatkowo Nikkora 70-300 4,5-5,6G
- do wyciągnięcia aparatu trzeba zdjąć plecak
- plecy nie są zbyt dobrze wentylowane. Tu z pomocą przychodzi pojemnik na wodę - chłodzi plecy, niemniej jednak ma porównania z plecakiem górskim z siateczką
- może być za mały - raczej trudno byłoby się spakować na wycieczki dłuższe niż jednodniowa. Przy pewnej dozie samozaparcia, najnowszych ultracienkich, lekkich ubraniach i nocowaniu w schronisku mogłoby się udać na dwa dni. Wykluczone zimą i na dłużej. Sądzę, że wersja 250 byłaby lepsza.
- kieszenie w pasie biodrowym uniemożliwiają zawieszenie czegokolwiek na tym pasie
- pokrowiec jest na stałe przymocowany do plecaka (odciąłem)
- mimo, że producent deklaruje, że do plecaka zmieści się bukłak o pojemności 2 l, to raczej to niemożliwe - mam jakiś 2 l bukłak z decathlonu (jakaś izraelska firma), wlewam 1,5 litra i więcej się nie zmieści
- zamki w kieszeni na aparat mają tendencję do lekkiego zacinania się na rogach podczas zamykania. Zwłaszcza gdy próbowałem to robić nie ściągając do końca plecaka
- brak kieszonki na karty w klapie komory na aparat
- nie jest niewygodny, ale po całym dniu noszenia trochę bolały ramiona

Zalety plecaka McKinley Cougar 35z:
- wyprofilowana siatka na plecach z możliwością regulacji
- pojemny
- wygodny
- ma w środku kieszeń na bukłak
- pokrowiec przeciwdeszczowy
- kieszenie po bokach i w klapie

Wady (z punktu widzenia fotografa):
- brak komory na sprzęt fotograficzny
- kieszeń a bukłak nie jest odseparowana od komory wewnętrznej
- ciemny w środku.

Kiedy zabierałem ze sobą plecak McKinley'a, to w kaburze z Lowepro Offtrail 1 zawieszonej na pasie biodrowym nosiłem d90 z Sigmą. Na pasie z drugiej strony wisiał pokrowiec z lornetką (z Photo Sport 200 AW tak się niestety nie da). Na początku trochę irytuje konieczność szerszego rozkładania rąk podczas chodzenia (mam zdjęcie, na którym wyglądam jak rewolwerowiec), ale szybko można się przyzwyczaić. Kabura na pasku daje szybki dostęp do aparatu ale jeśli chciałem zmienić obiektyw, to musiałem albo prosić kogoś o pomoc, albo odpiąć kaburę, ściągnąć plecak uważając by pokrowiec na lornetkę nie zsunął się z paska, wyciągnąć obiektyw z klapy uważając by drugi nie wypadł, wyjąć z reklamówki (osłona przeciwdeszczowa), zmienić obiektyw, włożyć do reklamówki, włożyć do klapy, założyć kaburę i założyć plecak ponownie uważając na zsuwający się korowiec na lornetkę. Mimo, że Lowepro też raczej trzeba zdejmować do zmiany obiektywu (choć można i bez całkowitego zdejmowania), to jest to wygodniejsze, bo drugi obiektyw leży przygotowany, pierwszy można włożyć do komory i od razu założyć drugi. Ale nie miałem jak nosić lornetki...
W sumie sam do końca nie wiem, co jest lepsze. Kabura to szybszy dostęp do aparatu, ale jak miałem ze sobą Lowepro, to aparat miałem na szyi, więc dostęp do niego był jeszcze szybszy. Do kabury nie wsadzisz raczej dłuższego obiektywu - musiała by być zbyt długa, żeby dało się wygodnie chodzić, czyli i tak czeka Cię zmiana obiektywu. W tym wypadku remis. Jeśli wybierzesz opcję ze zwykłym plecakiem i kaburą to masz swobodę wyboru pojemności plecaka i możesz wybrać taki, który Ci najbardziej pasuje. Przy Lowepro masz jedną pojemność i koniec.

ToB
29-11-2012, 23:26
Od ponad dwóch lat używam i jestem niezwykle zadowolony z NANEU MILITARY OPS ALPHA L. Spełnia wszystkie Twoje warunki, również te określone jako "nie super konieczne" - (lapek, bagaż podręczny)
Komora foto mieści wszystko co potrzebujesz (w moim przypadku d5k z gripem, N18-105, N70-300,S10-20, N85), jest wyjmowana - więc masz plecak "miejski/studencki". Na pasie biodrowym system umożliwiający wpinanie
case'ów (w moim przypadku Lowepro), mocowanie statywu + sporo organizerów na drobiazgi. Komora "cywilna" - polarek, kurtka, 4-pak ...

krzysztofz24
30-11-2012, 01:37
(.......) Żaden plecak foto nie da Ci takiej wygody jak górski plecak, tak więc polecam moje rozwiązanie: na aparat ze szkłem kabura, a na szkiełka osobne futerały. wszystko w plecaku organizujesz jak Ci pasuje a plecak też dobierasz wg potrzeb

Podpisuje sie obiema rekami. Plusem jest to, ze jak idziesz w latwym terenie to kabure z aparatem mozesz miec przewieszona przez ramie i miec latwy dostep do aparatu.
Plecak gorski ma pelno paskow, kieszonek, roznych ulatwien. Mozesz go miec prawie pusty lub wypchany po brzegi.
A i tak jest po prostu wygodny i bez problemu miesci caly, potrzebny niefotograficzny majdan typu bluza czy kurtka, butelka wody 1.5l czy dwie i jeszcze pelno prowiantu.
I co najwazniejsze ma porzadny pas biodrowy zeby odciazyc plecy i miec ich dobra wentylacje.

Ogolnie korzystam z takiego rozwiazania od ladnych paru lat i polecam..

Gomad
30-11-2012, 02:32
Od ponad dwóch lat używam i jestem niezwykle zadowolony z NANEU MILITARY OPS ALPHA L. Spełnia wszystkie Twoje warunki, również te określone jako "nie super konieczne" - (lapek, bagaż podręczny)
Komora foto mieści wszystko co potrzebujesz (w moim przypadku d5k z gripem, N18-105, N70-300,S10-20, N85), jest wyjmowana - więc masz plecak "miejski/studencki". Na pasie biodrowym system umożliwiający wpinanie
case'ów (w moim przypadku Lowepro), mocowanie statywu + sporo organizerów na drobiazgi. Komora "cywilna" - polarek, kurtka, 4-pak ...

I ja polecam,kupilem go ze wzgledu na moja druga pasje jaka jest MTB i sprawdza sie w 120%.

Od siebie dodam ze bardzo fajnie i pewnie lezy na plecach.

Wysłane z mojego MT11i

Fludi
30-11-2012, 12:09
A czy ktoś używał NANEU K5 i może coś więcej o nim powiedzieć?

kmark
30-11-2012, 20:40
Wielkie dzięki - wygląda na to że: the winner is.......

Plecak Naneu Alpha L oliwkowy !!!!

Poszukując zauważyłem że na alle... go nie znajdziemy, a jest rozprowadzany tylko przez dwa sklepy.
Ja praktycznie nie mam szans takiego - "pomacać".

I dlatego dziękuję wszystkim za okazaną pomoc :-)

Grzybu
30-11-2012, 20:59
Polecam jeszcze przeczytać to http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189924
Mimo że to nie plecak, który wybrałeś to firma ta sama.

kmark
30-11-2012, 21:09
Przyznam że czytałem to już wcześniej - tak dość dokładnie przeszukałem forum.
Jak wiadomo ideały nie istnieją - zwłaszcza za 200-300 zł. Co mi się podoba w tym Naneu?!
1) Komora otwierana od strony pleców
2) Komora na mój aparat+70-300mm
3) Dodatkowa komora na np. bluzę
4) System nośny
5) Mieści się jako bagaż podręczny

Zapewne ma mnóstwo wad - ale te sprawdzę już w boju ;-)

Dziękuję za pomoc Marek

szon
30-11-2012, 21:27
Lekko odchodząc od tematu latał ktoś samolotem z Lowepro Photo Sport 200 AW? Zastanawia mnie jak zareagują na jego usztywnienie, ten tak skrzętnie ukryty w plecach wąski kawałek metalu (wygląda jak miecz :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tinypic.pl/ukaz0j55pbqn)

ToB
01-12-2012, 01:43
Jeśli w istocie skończy się na Naneu Alpha-L, to podrzucam patent z serii "nieurywający szyi ..."
Mianowicie na prawym pasie ramiennym (prawym - o ile jesteś praworęczny) na najwyższym poprzecznym pasku do mocowania gadżetów
tym nad kieszonką na telefon - zapinasz karabinek a w nigo pasek, nawet standardowy, od aparatu i wtedy w łatwym terenie aparat sobie dynda,
w trudniejszym podtrzymujesz go sobie ręką, w bardziej trudnym zamykasz paskiem piersiowym, w trudnym np. do kabury wpiętej w przyzwoity pas biodrowy,
w bardzo trudnym - do komory. Od czsu jak to przetestowałem na wycieczkach przestałem czytać wątki pt. "nieurywający..." - oczywiście w kontekście wycieczkowym

kmark
05-12-2012, 19:14
Jak już plecak przyjdzie to wypróbuję ten patent - trzeba przyznać - ciekawy :-)
Na razie muszę czekać bo sklep nie posiada na stanie.
Może przed gwiazdką uda się zrobić sobie prezent.
Pozdrawiam Marek

kolas
05-12-2012, 23:17
W góry tylko plecak górski + kabura, tak jak koledzy wcześniej pisali. Najlepiej żeby kaburę dało się przypiąć z przodu powyżej pasa, korzystając z jakiś zaczepów na plecaku i pasa piersiowego, tak aby w żaden sposób nie obciążał szyj. Da to niesamowitą wygodę i umożliwi bardzo szybki dostęp do aparatu. Na tym drugim najbardziej mi zależy ponieważ z każdą godziną wędrówki, mniej mnie bawi jakiekolwiek grzebanie w plecaku.

tedd
14-12-2012, 09:27
W góry tylko plecak górski + kabura, tak jak koledzy wcześniej pisali. Najlepiej żeby kaburę dało się przypiąć z przodu powyżej pasa, korzystając z jakiś zaczepów na plecaku i pasa piersiowego, tak aby w żaden sposób nie obciążał szyj. Da to niesamowitą wygodę i umożliwi bardzo szybki dostęp do aparatu. Na tym drugim najbardziej mi zależy ponieważ z każdą godziną wędrówki, mniej mnie bawi jakiekolwiek grzebanie w plecaku.

Ja z bardzo dobrym skutkiem używam NANEU K3L.
Jest jak plecak górski :-) W miejse laptopa mam włożoną kurtkę, w górnej komorze mieści się spokojnie aparat w dowolnym (prawie) szkłem wraz z ew. kaburą, mnie tam wchodzą jeszcze 1 - 2 szła + czapka i rękawiczki; kieszcze boczne pomieszczą butelki 1l, a w komorze dolnej mamy jeszcze kilka sztywnych przedziałów na szkła, drugie body czy wałówkę. Polecam bardzo.

mazador
28-12-2012, 21:07
Dopiszę się do osób polecających dedykowane górskie plecaki bez funkcji foto. Korpus / obiektywy trafiają do środka owinięte w koszule/ ręcznik/ bluze (niepotrzebne skreślić). Oczywiscie trzeba uważać przy grzebaniu w plecaku ale podczas noszenia są w 100% bezpieczne. Dla ambitniejszych można dokupić pokrowce do obiektywów.
Idąc w góry bądz na kilkudniowe wyprawy piesze, dedykowany plecak da odpowiednią ergonomie i funkcyjność. Niektóre plecaki foto się zbliżą, ale nie dogonią. Warto dodać że w takich sytuacjach pakuje raczej małe stałki bądz zoom. Waga i przestrzeń się liczy!

tedd
28-12-2012, 21:46
Zasadniczo zgoda.
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach - bezpieczeństwo tego rozwiazania jest praktycznie niedyskutowalne, natomiast ergonomia i szybkość dostępu pod psem...
Jeżeli chcąc użyć czegoś musiałbym toto wybebeszać ze środka, wyjmując kilka innych klamotów, odwinąć i jeszcze cośtam pogmerać, to zastanowiłbym się 5x czy wogóle dane zdjęcie jest tego warte. Ja tak mam ;-)
Każdy musi ocenić sam co jest dla niego ważniejsze.

Fludi
28-12-2012, 22:35
A ja całkiem niedawno nabyłem plecak Deuter Guide 45+. Jest to niby plecak przeznaczenia do wspinaczki, lecz myślę, że równie dobrze może się sprawdzić w fotografii. Co prawda będzie to wymagało wydziergania samemu takiego pokrowca na korpus i obiektywy. Na razie nie mam na to czasu, ale wkrótce to zrobię. Średnio się mi uśmiecha nosić dodatkowa torbę na 2-3dniowych wypadach. Natomiast dzięki dostępowi do wnętrza plecaka od góry, dołu oraz od frontu wyciągniecie właściwej rzeczy nie powinna stanowić większego kłopotu. Duża ilość mocować spokojnie pozwala przytroczyć statyw do plecaka.

burton
30-12-2012, 00:33
Przyznacie, że niezły patent :)
http://www.kickstarter.com/projects/134466492/rotation180-photo-backpack

OberD
30-12-2012, 00:59
Ha, pytanie brzmi na ile jesteśmy zdeterminowani do fotografowana a na ile do podróżowania. PYTANIE PODCHWYTLIWE. :)

kmark
30-12-2012, 13:49
Przyznacie, że niezły patent :)
http://www.kickstarter.com/projects/134466492/rotation180-photo-backpack

Naprawdę ciekawe ;-)

Kupienie Naneu Pro Alpha L - jest na razie niemożliwe - brak dostępności w sklepach podobno jest szansa po nowym roku.

Robert D.
30-12-2012, 14:59
Na górski spacerek polecam plecak foto polskiej firmy JPA, pojemny jeśli chodzi o fotografię, dodatkowa kieszeń na kurtkę, jedzenie, boczne siatki i dobra cena.

kmark
30-12-2012, 15:46
Na górski spacerek polecam plecak foto polskiej firmy JPA, pojemny jeśli chodzi o fotografię, dodatkowa kieszeń na kurtkę, jedzenie, boczne siatki i dobra cena.

Zastanawiałem się nad tym plecakiem - cena przyjazna - ale...troszkę za duży i nie przejedzie mi jako bagaż podręczny ;-(

Tommy
31-12-2012, 02:02
oj tam oj tam. kilkukrotnie tamrac 5588 mi przechodził to i reszta przejdzie ;)

kmark
14-01-2013, 18:33
Witam.
Zakupienie plecaka naneu alpha L praktycznie bez szans.
Może ktoś się orientuje gdzie można zakupić taki plecak - podoba mi się wersja oliwkowa ;-)
Pozdrawiam Marek

bogdi64
22-01-2013, 23:15
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/539299_436891263023097_1028872175_n.jpg

kmark
26-01-2013, 16:39
Plecak zakupiony - nie jest to alpha L (kompletnie niedostępna) ale zakupiłem zwykłą alphę.
Mieści mi się w niej cały sprzęt oraz....laptop :-)
Ma fajną górną komorę na dodatkowe klamoty - i w ogóle wygląda dużo lepiej niż na fotkach.
Aha - zakupiłem go w promocji (jako ostatni) i dzięki temu zaoszczędziłem 50 zł.
Wszystkim dziękuję i pozdrawiam Marek

dvd_100
10-08-2015, 15:55
Dobry pozwolicie, że też się podepne pod ten temat, bo mój problem też się opiera na wędrówkach górskich, ale też potrzebował bym go na wypady pod namiot. Wiec chciałbym zeby sie zmieściło ubranie, namiot, karimata itp (nie wspominając o wodze i prowiancie) z fotografii to chciałbym zmieścić NIkon d3000 Nikon 17-55, Sigma 55-200 Prkatice MLT5, pentacon 50, Pentacon 29 w przyszłości prawdopodobnie dojdzie sigma 10-20 (albo jakieś inne szerokokątne szkło.) miejsce na statyw filtry okrągłe i te z systemu cokin. i podobne duperele.

Myślałem o tym http://www.torbylowepro.pl/lowepro-rover-pro-45l-aw.html a może znajdzie się jeszcze jakiś podobny?

ole
13-08-2015, 22:13
Może coś tp http://advife.pl/p/plecak-fotograficzny-antykradziezowy-camsafe-v25-pacsafe/ da rade?