Zobacz pełną wersję : d800 - problem z sb800 i yongnuo 468 II
Dziedzic Pruski
28-11-2012, 16:30
Problem polega na tym, ze jak jest ciemniej w pomieszczeniu to lampy sb800 oraz YN 468II przestrzeliwuja cel oddalony o 2m o ok 15cm (50mm f1.8 ). Na 4 metrach jest to juz pol metra wiec kompletnie nieakceptowalne. Dzieje sie tak z wlaczonym wspomaganiem AF lub z wylaczonym oraz na wszystkich trybach flasha. Dodam, ze lampa wbudowana dziala perfekcyjnie - nie ma zadnych problemow nawet gdy af assist jest w puszce wylaczony. Jesli lampy uzywam w dobrym swietle - problem nie wystepuje lecz np na sali slubnej wszystkie zdjecia sa skopane. Czy ktos mial podobny problem i czy da sie go jakos skorygowac czy tez tylko serwis ?
Redskull
28-11-2012, 17:31
Jak lampy mogą coś przestrzeliwać ? Coś pokręciłeś, albo ja nie rozumiem pytania.
Maciek N
28-11-2012, 17:38
Też nie wiele rozumiem. Może napisz chociaż co znaczy zdjęcie skopane. Prześwietlone/niedoświetlone, nierównomiernie oświetlone?
Dziedzic Pruski
28-11-2012, 17:58
Zdjecie jest poprawnie naswietlone lecz nieostre tam gdzie chce. Nie umiem tego prosciej wyjasnic - po prostu gdy jest swiatla niewiele - lampa strzela 15 cm za celem - tak jakby byl backfocus. Gdy sie ja zdejmie lub uzyje lampy wbudowanej - w tych samych warunkach - to idzie doskonale w cel. Po dziesiatkach testow wiem, ze to nie przypadek i tak po prostu jest. Na d800 robilem przesiadke z canona 5dmk2 - moze to dziwne ale tesknie za tym niby prymitywnym autofocusem - z lampa w absolutnej ciemnosci sprawowal sie po prostu znakomicie i lapal ostrosc bezblednie. W d800 mimo regulacji AF w serwisie dzieja sie takie cyrki po wpieciu lampy. Czy ktos z Poznania lub okolic moglby mi pomoc ? Mam na mysli podpiecie jeszcze innej lampy - wszystko jedno jakiej - systemowej badz nie.
Wylacz wspomaganie autofokusa w lampie ... I problem zniknie. Miałem to samo z sb900
Każdy tak ma? Po to jest wspomaganie aby go wyłączać? ;)
Dziedzic Pruski
28-11-2012, 18:42
Dokładnie. Gdy jest ciemno AF assist ma pomagac - jednak w moim przypadku - jak z reszta wczesniej pisalem - problem nie znika przy wylaczeniu wspomagania. Za to w takich samych ciemnych warunkach BEZ UZYCIA ZADNEJ LAMPY - 50tka idzie w cel (inne szkla rowniez). Ponizej zobrazowalem problem z uzyciem built in flash oraz YN 468II:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://e-fotek.pl/)
źródło (http://e-fotek.pl/)
Oczywiscie AF uzywalem wylacznie srodkowego pola i nie przekadrowywalem.
Każdy tak ma? Po to jest wspomaganie aby go wyłączać? ;)Czy każdy to nie wiem ... ja miałem kilka lamp nikona (obecnie mam dwie sb900) i z każdą było to samo... trzeba byłą wyłączyć wspomaganie AF w lampie bo inczej był potężny BF...
kakersik
28-11-2012, 18:54
Dziś nabyłem D800 i pierwsze testy bateryjkowe z N24-70 wypadły ok poza lewym skrajnym. Natomiast mam problem jak kolega. Przy wspomaganiu AF z lampy jest BF. Wspomaganie wyłączone i wszystko ok. Gdzieś czytałem, że nie tylko osiemsetka ma ten problem.
Dziedzic Pruski
28-11-2012, 18:54
Troche dziwne, ze w puszce za 12 tysiecy i wspolpracy z lampa systemowa jest to "normalne". Dodam jeszcze, ze gdy mikroregulacje 50tki ustawilem na -20 (normalnie mam na +3) to lampa idzie w cel prawidlowo, lecz jak ja zdejme to musze mikroregulacje na nowo ustawiac. Cos jakby lampa na sankach powodowala backfocus przy kiepskim swietle. Nie bede dzwonil z tym do serwisu bo wiadomo co powiedza - "prosze przyslac aparat" - a ja na to, ze pracuje nim i nie mam na to czasu - standardowa gadka szmatka bo niestety zawodowca serwis zawsze traktuje jak polglowka, ktory pierwszy raz trzyma lustro w rece. Moze w ktoryms kolejnym sofcie to spaprali i jakos przez soft sie uporaja z tym ?
Dziś nabyłem D800 i pierwsze testy bateryjkowe z N24-70 wypadły ok poza lewym skrajnym. Natomiast mam problem jak kolega. Przy wspomaganiu AF z lampy jest BF. Wspomaganie wyłączone i wszystko ok. Gdzieś czytałem, że nie tylko osiemsetka ma ten problem.
Moim zdaniem to nie problem puszki, tylko lampy.
Ja miałem takie cyrki z D700 i SB900. Sprzedałem ją, zostawiłem sb800 i sb600 - z nimi jest OK.
Dziedzic Pruski
28-11-2012, 19:07
no tak - ale u mnie tak jest w przypadku SB800 (znajomego) oraz yongnuo, a ta ostatnia to juz drugi egzemplarz, ktory z serwisu przyslali - nowiutki - lecz problem ten sam. Nie kupie lampy za 2k tylko po to zeby ja nosic w torbie bo fotografuje glownie studio a lampe zewnetrzna chce miec zeby focic dla rodziny a nie dla zarobku - lecz wydatek chocby tysiaka na sb700 to za duzo. Do tego yongnuo dziala poprawnie z nikonem d90.
Moim zdaniem to nie problem puszki, tylko lampy.
Ja miałem takie cyrki z D700 i SB900. Sprzedałem ją, zostawiłem sb800 i sb600 - z nimi jest OK.
Gdzieś czytałem, że nie tylko osiemsetka ma ten problem.
dokładnie ... to nie kwestia puszki ...
Art Erie
28-11-2012, 19:21
Chyba już kiedyś robiliśmy na forum rozkminkę tego problemu i wyszło na to, że odpowiedzialna jest za to długość światła. Te w zależności od długości fali załamuje się w soczewkach pod różnym kątem i w niesprzyjających warunkach może dojść to nieprecyzyjnej pracy AF.
Art Erie, jeśli chodzi o problem z AF Assist z lampy to nie ważne czy wzorek jest wyświetlony czy nie wyświetlony (wystarczy zakryć dłonią), problem z BF występuje. Tak więc czerwony wzorek nie ma wpływu na czujniki....
Dziedzic Pruski
28-11-2012, 19:41
No wlasnie w rozmowie z Fatmanem wyszedl problem: jak wylacze af assist w lampie to nie dziala af assist w puszce. Natomiast dziala on przy wysunietej lampie wbudowanej oraz bez flasha)
Art Erie
28-11-2012, 19:45
Art Erie, jeśli chodzi o problem z AF Assist z lampy to nie ważne czy wzorek jest wyświetlony czy nie wyświetlony (wystarczy zakryć dłonią), problem z BF występuje. Tak więc czerwony wzorek nie ma wpływu na czujniki....
Gdzieś też wyczytałem o problemach w świetle żarowym, chyba chodziło o szkła Sigmy, ale pewnie nie tylko.
mariusz67
28-11-2012, 20:23
To nie jest wina D 800 tylko wspomagania w lampie ,które trzeba wyłączyć i używać latarki w body .Problem BF występuje u wszystkich. Ci ,którzy twierdzą ,że go nie ma mają FF i po założeniu lampy ze wspomaganiem wychodzi na 0.Sprawdziłem z 10 szt sb 910 i na wszystkich wspomaganie AF było do d..y zawsze BF a przymierzyłem kiedyś sb 800 i było OK.
Dziedzic Pruski
28-11-2012, 20:29
Lecz pisalem wczesniej, ze led w body nie dziala po wylaczeniu assista w lampie. Pewnie nikt nie kupi do pracy chinskiego badziewia za 460 zl do puszki za 12 tys wiec nikt mi nie potwierdzi, ze ten problem wystepuje w kazdej YN 468 II ale ja z kolei nie potrzebuje innego flasha.
mariusz67
28-11-2012, 20:40
Po wyłączeniu wspomagania AF w SB 910 latarka w body działa .
Dziedzic Pruski
28-11-2012, 20:42
Wiem, bo Fatmanowi w sb900 tez dziala - lecz w przypadku chinola - nie musi :) Tzn mam nadzieje, ze w innych yongnuo tez tak bedzie bo to oznacza, ze puszke mam sprawna i wystarczy wymienic lampe na inna.
kakersik
28-11-2012, 20:51
Rafał, nie wiem czy dobrze zrozumiałem - lampa zawsze powoduje BF? Nie ważne czy wspomaganie jest włączone czy wyłączone?
Sytuacja jest troszkę bardziej skomplikowana -bo są chwile (czasem nawet dłuższe), że sprzęt działa poprawnie i zdjęcie jest ostre tam gdzie być powinno -w opisywanym przez nas przypadku "puszka Nikona + lampa Nikona z AF Assist".
No więc jeśli problem występuje -to jest niezależny od tego czy wzorek z lampy jest wyświetlony czy nie (pozwolimy mu się wyświetlić, albo zasłonimy go po prostu dłonią). Wystarczy włączyć samą opcję "AF Assist" w lampie, żeby otrzymywać nietrafione zdjęcia -z wyraźnym BFem. Wystarczy wyłączyć wspomaganie AF z lampy, aby problem zniknął i aparat poprawnie ustawiał ostrość -co widać na zdjęciach.
Problem występuje z różnymi korpusami, różnymi obiektywami i różnymi lampami. Jeśli chodzi o serwis i stanowisko Nikona to jest ono takie jak zawsze, do czego powinniśmy się już przyzwyczaić -z tego co czytałem, jeden z serwisantów zdobył się na odwagę i dał swoją radę jednemu z niezadowolonych z takiego stanu rzeczy użytkowników -proszę wyłączyć wspomaganie AF z lampy i problem zniknie. Owszem, problem wtedy znika.........
Z SB800 wspomaganie diodą również działa po wyłączeniu w lampie.
Co do samego wspomagania właśnie zrobiłem test na szybko (celowałem w klawisz 5 ;)):
źródło (http://imageshack.us/a/img23/6088/noassist.jpg)
Bez asysty - dioda wyłączona, wspomaganie AF w SB800 wyłączone.
źródło (http://imageshack.us/a/img339/9704/dioda.jpg)
Z diodą.
źródło (http://imageshack.us/a/img405/9715/sb800assist.jpg)
Wspomaganie SB800.
Różnic nie widzę.
kakersik
28-11-2012, 21:07
Sytuacja jest troszkę bardziej skomplikowana -bo są chwile (czasem nawet dłuższe), że sprzęt działa poprawnie i zdjęcie jest ostre tam gdzie być powinno -w opisywanym przez nas przypadku "puszka Nikona + lampa Nikona z AF Assist".
No więc jeśli problem występuje -to jest niezależny od tego czy wzorek z lampy jest wyświetlony czy nie (pozwolimy mu się wyświetlić, albo zasłonimy go po prostu dłonią). Wystarczy włączyć samą opcję "AF Assist" w lampie, żeby otrzymywać nietrafione zdjęcia -z wyraźnym BFem. Wystarczy wyłączyć wspomaganie AF z lampy, aby problem zniknął i aparat poprawnie ustawiał ostrość -co widać na zdjęciach.
Problem występuje z różnymi korpusami, różnymi obiektywami i różnymi lampami. Jeśli chodzi o serwis i stanowisko Nikona to jest ono takie jak zawsze, do czego powinniśmy się już przyzwyczaić -z tego co czytałem, jeden z serwisantów zdobył się na odwagę i dał swoją radę jednemu z niezadowolonych z takiego stanu rzeczy użytkowników -proszę wyłączyć wspomaganie AF z lampy i problem zniknie. Owszem, problem wtedy znika.........
Już wiem o co kaman. Nie używałem nigdy AF assist (u mnie to się nazywa Af Only). No ale jak zwał, tak zwał. W każdym razie szkoda, że Nikon nic z tym nie robi.
Art Erie
28-11-2012, 21:29
Na szczęście nie mam tego problemu ( SB 800 z D300 i S5Pro ); ale czy możesz zrobić test z uwzględnieniem światła zastanego, chodzi mi o test w świetle dziennym, żarowym i tej kaszanie ze świetlówek energooszczędnych.
Bo trochę mnie dziwi, że problem czasem występuje, a czasem nie.
Ostatni jaki robiłem i problem wystąpił był własnie w świetle dziennym (słabym oczywiście). A problem nie występował mniej więcej 2-3 godziny po zakupie SB900 -cieszyłem się jak dziecko "ooo wreszcie naprawili, czyli jednak Nikon wiedział o problemie i w nowej lampie jest już ok". Nie było, bo po tych wspomnianych 2-3 godzinach wszystko wróciło do "normy". Wspomaganie AF z lampy mam wyłączone od dłuższego czasu (liczonego już w latach właściwie....).
Najgorszy problem to własnie taki, który raz jest, raz go nie ma. Podobnie miałem z D7000. Nie ma co walczyć (próbować zrozumieć), zwłaszcza jak ma się włosy na głowie -bo się osiwieje...........
Art Erie
28-11-2012, 22:09
Ostatni jaki robiłem i problem wystąpił był własnie w świetle dziennym (słabym oczywiście). A problem nie występował mniej więcej 2-3 godziny po zakupie SB900 -cieszyłem się jak dziecko "ooo wreszcie naprawili, czyli jednak Nikon wiedział o problemie i w nowej lampie jest już ok". Nie było, bo po tych wspomnianych 2-3 godzinach wszystko wróciło do "normy".[...]
A czy te 2-3 godziny póżniej to było jeszcze ze światłem dziennym, czy już z żarowym?
Dziennym. Potem to już było bez różnicy -dzienne, żarowe, ledowe, paskudne, ładne......... BF i już. Dzisiaj sprawdzałem w oświetleniu zerowym (całkowicie ciemny pokój i czerwony wzorek z lampy) -BF jak cholera (z wspomaganiem z body idealnie w punkt).
Art Erie
28-11-2012, 22:13
To faktycznie można osiwieć, nie widzę tutaj punktu zaczepienia :(
Dziedzic Pruski
28-11-2012, 22:14
Pewnie dlatego w canonach nie ma leda w body bo lampy zawsze mi trafialy idealnie. Na poczatku sie cieszylem, ze jest to swiatlo ale teraz rozumiem, ze jest tylko dlatego ze inaczej dedykowane lampy bylyby bezuzyteczne. W koncu lampa jest po to zeby swiecic tam gdzie swiatla nie ma.
mariusz67
28-11-2012, 23:45
W canonach wspomaganie AF jest w pełni użyteczne to fakt i bardzo się przydaje .Wolałbym chyba w nikonach wspomaganie z lampy od latarki .
Zastanawiam się czy serwis może coś w SB 910 wyregulować ,ktoś próbował ?
Z d800 + sb-900 mam to samo, z włączonym wspomaganiem af w lampie fotki niestety są nietrafione :(
Jestem ciekaw czy w SB-910 poprawiono ten "babol"?
ps. Ja na temat złej pracy af-assist w SB-900 miałem swoją teorię. U mnie było tak (gdy miałem jeszcze tę lampę), że problem był tylko ze szkłem, które wymagało dużej korekty AF z poziomu korpusu. Szkła, które nie wymagały korekty trafiały ze wspomaganiem dobrze. Ale tak jak wspomniałem wcześniej, nie miałem ochoty wnikać, sprzedałem 900-tkę, zostawiłem sobie niezawodne sb800 i 600.
Dziedzic Pruski
29-11-2012, 01:13
Tym bardziej nikt mnie nie przekona do kupna systemowki skoro zachowuja sie tak samo jak chinskie podroby. Nic to... czekam na kolejne trzesienie - moze wreszcie pogrzebie Japonie w odmetach oceanu i bedzie swiety spokoj - standardem stanie sie w ogole dzialajaca jako tako puszka i nikt nie bedzie wybrzydzal na takie "*******y" jak AF assist w lampie :)
Ta "jako tako dzialajaca puszka" juz robi sie standardem (vide zezujacy lewym okiem AF w D800, czy wysyp kurzajek w D600)
A problemy z AF przy uzyciu lampy mam takie jak przedmowcy.
Dziedzic Pruski
29-11-2012, 15:45
Tylko, ze co innego jesli usterki serwis nie usunie. Uklad AF mi pieknie wyregulowali i jeszcze mozna im to wybaczyc, ze na starcie nie byl wykalibrowany ale gorzej z czyms co w zalozeniu ma nie dzialac.
W założeniu ma działać - tylko niestety nie chce, podejrzewam że to może z winy modułu AF i jego wrażliwości na światło o dużych długościach fal. Nie wiem jak wygląda sprawa w puszkach z innym modułem (D7000, D600), ale sporo czytałem narzekań na D3, D3s, D700. Jesli zmiana projetu CAM 3500 jest za droga dla Nikona to moze wystarczyłoby zmienić kolor plastiku w lampach błyskowych na np zielony?
O czym Wy gadacie. Ludzie, przecież z SB-800 czy 600 nie ma takich problemów. Pisałem wcześniej - miałem 3 SB (600, 800, 900). W dwóch pierwszych wszystko jest OK, z 900-tką tylko cyrki były. Potwierdzają to też inni - ze starszymi modelami jest OK.
U mnie SB800 ma takie same problemy jak SB900 -czyli te opisywane z wspomaganiem AF z lampy, co daje w rezultacie BFa....
O czym Wy gadacie. Ludzie, przecież z SB-800 czy 600 nie ma takich problemów. Pisałem wcześniej - miałem 3 SB (600, 800, 900). W dwóch pierwszych wszystko jest OK, z 900-tką tylko cyrki były. Potwierdzają to też inni - ze starszymi modelami jest OK.
Autor wątku twierdzi że właśnie ten problem ma z SB800 :)
Aha, to sorki. W takim razie to gorzej....
Jak znam życie to pewnie oni w Nikonie też nei wiedzą w czym rzecz :lol:
Art Erie
29-11-2012, 16:54
U mnie SB800 ma takie same problemy jak SB900 -czyli te opisywane z wspomaganiem AF z lampy, co daje w rezultacie BFa....
Również mam 2x SB 800 i nie ma żadnego problemu w dowolnych kombinacjach z dwoma puszkami i kilkoma obiektywami.
Więc jak napisałem już wcześniej "nie ma żadnego punktu zaczepienia" by móc cokolwiek wyjaśnić. Może ktoś ma dane jakie diody są stosowane w układzie wspomagania AF, można by pogrzebać i znależć info jaką długość fali emitują.
Ewentualnie można kupić kilka LED od IR do 780nm, może nawet trochę wyżej do 560nm i przestrzelić zestaw puszka/szkło, który miał wcześniej problem z BF.
Również mam 2x SB 800 i nie ma żadnego problemu w dowolnych kombinacjach z dwoma puszkami i kilkoma obiektywami.
Więc jak napisałem już wcześniej "nie ma żadnego punktu zaczepienia" by móc cokolwiek wyjaśnić. Może ktoś ma dane jakie diody są stosowane w układzie wspomagania AF, można by pogrzebać i znależć info jaką długość fali emitują.
Ewentualnie można kupić kilka LED od IR do 780nm, może nawet trochę wyżej do 560nm i przestrzelić zestaw puszka/szkło, który miał wcześniej problem z BF.
Moim zdaniem teoria miałaby sens gdyby nie to że nawet zasłonięcie diody przy włączonym wspomaganiu nie usuwa problemu :)
A ja właśnie zrobiłem sobie znowu teścik i dzisiaj D800 z SB800 i SB900 przy wspomaganiu z lampy trafia idealnie w punkt :-) To znaczy tak było godzinę temu.............. poczekam jeszcze godzinę i zrobię kolejny test. Na razie teoria jest taka, że wczoraj była data parzysta a dziś jest nieparzysta........ (jak by ktoś nie zrozumiał to ostatnie zdanie jest żartem).
Art Erie
29-11-2012, 20:12
Moim zdaniem teoria miałaby sens gdyby nie to że nawet zasłonięcie diody przy włączonym wspomaganiu nie usuwa problemu :)
I zgodziłbym się z Tobą, gdyby informacje jakie posiadamy nie wyglądają tak:
A ja właśnie zrobiłem sobie znowu teścik i dzisiaj D800 z SB800 i SB900 przy wspomaganiu z lampy trafia idealnie w punkt :-) To znaczy tak było godzinę temu.............. poczekam jeszcze godzinę i zrobię kolejny test. Na razie teoria jest taka, że wczoraj była data parzysta a dziś jest nieparzysta........ (jak by ktoś nie zrozumiał to ostatnie zdanie jest żartem).
Więc najlepszym rozwiązaniem jest kolejne wykluczenie ewentualnych przyczyn tego fiksum dyrdum.
Więc najlepszym rozwiązaniem jest kolejne wykluczenie ewentualnych przyczyn tego fiksum dyrdum.
Ja się nie podejmuję................. zdrowie psychiczne ważniejsze. Jest jak jest........ na szczęście AF w D800 bardzo dobry, a jak trzeba to lampka z body pomoże..... do tego czerwony wzorek paskudnie wygląda na filmie, więc......... off ;-)
Dziedzic Pruski
29-11-2012, 21:28
A czy ktos moglby tu racjonalnie wytlumaczyc dlaczego w canonie AF assist w kazdej puszce dziala a w nikonie nie ? Czym sie te uklady roznia ?
Czym sie te uklady roznia ?
Użytkownikami? :)
Art Erie
30-11-2012, 11:31
A czy te feralne zestawy mają skłonności do nieprecyzyjnej pracy AF, jeśli do zestawu puszka + lampiszon dołączymy Pixel King (PK ma własne wspomaganie AF) ?
Dziedzic Pruski
30-11-2012, 14:29
moj jest po kalibracji AF i z samymi szklami dziala wszystko idealnie. Tylko z lampami blyskowymi jest zle. Nawet nie wpadlem na to zeby w serwisie lampe przetestowac. Po zakupie lezala miesiac w torbie i dopiero na slub ja wlozylem na sanki i.... wiedzialem, ze to byla wina nieskalibrowanego ukladu AF. Dlatego pojechalem na 1 dzien do wawy i skalibrowali mi puszke. Potem stwierdzilem, ze blad lezy po stronie lampy. No i kolejny ZONK jak sie okazalo, ze przyslali mi nowy egzemplarz, ktory z d90 dziala dobrze a kolegi lampa sb800 dziala u mnie tak samo zle jak yn468II - co wskazuje na wine puszki. Teraz sie dowiaduje, ze nawet jak sie kupi audi z salonu z 240 KM silnikiem to przeciez nic dziwnego, ze turbosprezarka nie dziala i silnik ma tych koni 150.
Art Erie
30-11-2012, 14:36
moj jest po kalibracji AF i z samymi szklami dziala wszystko idealnie. Tylko z lampami blyskowymi jest zle. Nawet nie wpadlem na to zeby w serwisie lampe przetestowac. Po zakupie lezala miesiac w torbie i dopiero na slub ja wlozylem na sanki i.... wiedzialem, ze to byla wina nieskalibrowanego ukladu AF. Dlatego pojechalem na 1 dzien do wawy i skalibrowali mi puszke. Potem stwierdzilem, ze blad lezy po stronie lampy. No i kolejny ZONK jak sie okazalo, ze przyslali mi nowy egzemplarz, ktory z d90 dziala dobrze a kolegi lampa sb800 dziala u mnie tak samo zle jak yn468II - co wskazuje na wine puszki. Teraz sie dowiaduje, ze nawet jak sie kupi audi z salonu z 240 KM silnikiem to przeciez nic dziwnego, ze turbosprezarka nie dziala i silnik ma tych koni 150.
W dzisiejszych czasach to chyba już normalne, skoro sok "malinowy" składa się z soku z owoców aronii, jabłek, sztucznych aromatów i zagęstników i nie zawiera soku z malin :)
W dzisiejszych czasach to chyba już normalne, skoro sok "malinowy" składa się z soku z owoców aronii, jabłek, sztucznych aromatów i zagęstników i nie zawiera soku z malin :)
I oczywiście śladowych ilości orzeszków ziemnych :-D
A tak poważnie, prośba do autora wątku: czy mógłbyś wstawić fotki jeszcze raz z zachowanymi danymi exif.
Dziedzic Pruski
01-12-2012, 18:04
Me_how - zrobie pozniej te zdjecia w jpgu, natomiast widze, ze masz D200 - wczoraj testowalem ta puszke z moja lampa i af assist w lampie w ogole nie chcial swiecic a led w body swiecil caly czas. Normalnie co pucha to inne zachowanie lampy.
Me_how - zrobie pozniej te zdjecia w jpgu, natomiast widze, ze masz D200 - wczoraj testowalem ta puszke z moja lampa i af assist w lampie w ogole nie chcial swiecic a led w body swiecil caly czas. Normalnie co pucha to inne zachowanie lampy.
Co to znaczy"led w body swiecil caly czas"?
Dziedzic Pruski
01-12-2012, 18:34
Nie, ze caly czas lecz jak wcisne spust - chodzilo mi o to, ze i w momencie gdy w lampie AFA (af assist) bylo wlaczone (wowczas led nie powinien swiecic) oraz kiedy bylo wylaczone. Tyle, ze kiedy AFA w lampie bylo wlaczone to lampa i tak nie wysylala tego sygnalu a na mojej puszce wysyla. Natomiast w moim d800 kiedy w lampie wylacze AFA to led w body powinien swiecic lecz nie swieci.
Ponizej przyklady - jpgi prosto z puszki, odleglosc ok 1,5m, 50mm, celowalem w napis nikon i nie bylo calkiem ciemno bo swiecila sie 1 zarowka - na tyle ciemno, ze puszka wybrala iso 25600 przy f1.8 :
pierwsze zdjecie - AFA on
http://www.foto-adamczyk.pl/download/d800/DSC_4982.JPG
drugie - AFA off
http://www.foto-adamczyk.pl/download/d800/DSC_4983.JPG
trzecie - bez lampy, led w body swieci.
http://www.foto-adamczyk.pl/download/d800/DSC_4984.JPG
Dodam, ze z lampa wbudowana jest rowniez perfekcyjnie lecz jak wloze tylko cos wiecej niz zaslepka na sanki to puszka glupieje
Nie, ze caly czas lecz jak wcisne spust - chodzilo mi o to, ze i w momencie gdy w lampie AFA (af assist) bylo wlaczone (wowczas led nie powinien swiecic) oraz kiedy bylo wylaczone. Tyle, ze kiedy AFA w lampie bylo wlaczone to lampa i tak nie wysylala tego sygnalu a na mojej puszce wysyla. Natomiast w moim d800 kiedy w lampie wylacze AFA to led w body powinien swiecic lecz nie swieci.
Ponizej przyklady - jpgi prosto z puszki, odleglosc ok 1,5m, 50mm, celowalem w napis nikon i nie bylo calkiem ciemno bo swiecila sie 1 zarowka - na tyle ciemno, ze puszka wybrala iso 25600 przy f1.8 :
pierwsze zdjecie - AFA on
http://www.foto-adamczyk.pl/download/d800/DSC_4982.JPG
drugie - AFA off
http://www.foto-adamczyk.pl/download/d800/DSC_4983.JPG
trzecie - bez lampy, led w body swieci.
http://www.foto-adamczyk.pl/download/d800/DSC_4984.JPG
Dodam, ze z lampa wbudowana jest rowniez perfekcyjnie lecz jak wloze tylko cos wiecej niz zaslepka na sanki to puszka glupieje
Jeszcze jedno pytanie: takie objawy masz w każdym przypadku (tzn. bez względu na to co jest fotogrfowane), czy też to pudełko jest pechowe?
Dziedzic Pruski
02-12-2012, 13:44
no w kazdym. gdyby tylko na tym pudelku wystepowal feler to bym nie podnosil alarmu :) Jedynie jak jest b. jasno - jest prawidlowo. Nawet nie wiem czy z inna lampa bedzie inaczej czy nie. Musze to potestowac z innymi modelami jednak niewiele ich jest bo nie wydam 2k na lampe, ktorej uzyje 2 razy w roku.
A moższ podrzcić jakieś inne przykłady.
Dziedzic Pruski
03-12-2012, 19:07
no tylko jakie to ma znaczenie czy celuje w kontrastowe pudelko czy w oko ? Gwarantuje Ci, ze jesli celuje w zone to tez jest nieostra, jesli w butelke od plynu do naczyn - tez nieostra. Zrobie przyklady potem jesli to ma znaczenie i moze pomoc w zdiagnozowaniu problemu - lecz czy pomoze ?
no tylko jakie to ma znaczenie czy celuje w kontrastowe pudelko czy w oko ?Może mieć. Sprawdzanie AF powinno się odbywać tak by było wiadomo na co ogniskuje obiektyw. Całkiem sporo osób testuje źle, obierając sobie za cel np gałązkę na drzewie, ale .. w pobliżu sa inne gałęzie. Sensor Af nie musi się dokładnie pokrywać z tym co zaznaczono na matówce.
Przy portrecie czasami punkt obejmuje rzęsy, źrenicę, ale i brew. Skąd wiadomo, na co wyostrzy aparat?
Sensor Af nie musi się dokładnie pokrywać z tym co zaznaczono na matówce.
I niestety dość często się nie pokrywa.
Dziedzic Pruski
12-12-2012, 21:42
dzis w sklepie podpialem Metza AF44 AF-1 oraz dwa modele wyzej od niego - gdy w lampie wylaczylem af-assist to swiatelko led w body nie swiecilo w ogole. Chyba wiec mam puszke do serwisu... A dopiero co kalibrowalem w niej AF lecz w zyciu mi nie przyszlo do glowy, ze wspolpraca z lampa zewnetrzna moze byc skopana. Czy ktos sprawdzal d800 z jakakolwiek inna lampa niz SBxxx? Czy po wylaczeniu w lampie af-assist dioda led sie pali przy lapaniu ostrosci w ciemnosci czy tez nie?
Sprawdziłem z Metz-58 AF-2, faktycznie wyłączenie wspomagania w lampie nie powoduje włączenia wspomagania diodą, pomimo włączonej opcji. Z SB-800 powyższe działa poprawnie.
kakersik
12-12-2012, 23:29
A to dziwne co piszecie. U mnie po wyłączeniu wspomagania AF w lampie automatycznie włącza się lampka w aparacie. Ale tylko na centralnym punkcie AF.
Ale wspomaganie w aparacie to chyba tylko na AF-S?
Dziedzic Pruski
14-12-2012, 16:28
Tak, uzywalem wylacznie AF-S i tylko na srodkowym punkcie.
kakersik - ale masz lampe systemowa czy chinola/metza czy inna podrobe?
kakersik
14-12-2012, 18:55
kakersik - ale masz lampe systemowa czy chinola/metza czy inna podrobe?
Mam SB900. Sprawdzałem jeszcze na znajomego sabince i też lampka w korpusie działa.
Dziedzic Pruski
15-12-2012, 22:02
Dlatego pytalem bo chce miec podstawe do zwrotu lampy (YN 468II) - moze skoro wylaczenie af-assist w lampie nie wywoluje leda w body to bylaby to podstawa do stwierdzenia, ze lampa zle wspolpracuje z body?
kakersik
16-12-2012, 01:20
Dlatego pytalem bo chce miec podstawe do zwrotu lampy (YN 468II) - moze skoro wylaczenie af-assist w lampie nie wywoluje leda w body to bylaby to podstawa do stwierdzenia, ze lampa zle wspolpracuje z body?
Nie wiem. Wstrzymaj się parę dni. Zamowiłem dziś YN 560. Przyjdzie pewnie do wtorku/środy to sprawdzę i Ci napiszę tu w wątku.
Dziedzic Pruski
17-12-2012, 11:32
Wstrzymuję się w takim razie. Tymczasem jeszcze raz sprawdzę pod tym kątem sb800
kakersik
18-12-2012, 17:17
Nie wiem co jest z Twoją lampą, lub aparatem. Odebrałem dziś YN560 i wspomaganie AF w body działa. Spróbuj przetestować swoją lampę na innym korpusie.
Dziedzic Pruski
21-12-2012, 20:27
no wiec problem rozwiazany - ani metze, ktore testowalem ani YN 468II nie powoduja palenia sie leda w puszce przy wylaczeniu w lampie af-assist. Z kolei SB800 dziala prawidlowo co jest dla mnie istotne bo puszka nie nadaje sie do serwisu. Ciekawe czy bede mogl teraz oddac polroczna prawie lampe YN 468II jako nieprawidlowo wspolpracujaca z body? Czyli lampa niezgodna z opisem aukcji? Jak myslicie?
hostman22
21-12-2012, 21:00
przeczytałem wątek i nie ze wszystkim się zgadzam na pewno że jest to wina tylko i wyłącznie lampy. Miałem identyczny problem z zestawem d300+35/1.8+sb800, błędy af były bardzo wyraźne i jako najmniej pewne ogniwo wytypowałem szkło ;). Po zmianie obiektywu wszystko ok idealnie w pkt, nawet sigma 70-200 trafia tam gdzie trzeba z crossem z lampy :D. Testy autor chyba robił na 50/1.8 i raczej wiarygodnym szkłem do testu bym go nie nazwał ;). Może w lampie jest problem, ale to wyjdzie jak ktoś ma rozbudowaną szklarnię ;), tak czy owak najmniej chyba trzeba winić body... - chyba.. ;)
Dziedzic Pruski
22-12-2012, 14:31
tylko, ze juz nie o celnosc mi chodzi lecz o brak led w przypadku podpiecia niesyetemowej lampy, w ktorej wylacze af-assist.
Dziedzic Pruski
30-10-2014, 18:31
No więc minęły 2 lata i problem wciąż ten sam. W międzyczasie oddałem chinola YN468II i kupiłem SB700 - na 50tce oraz nikkorze 24-120 problem wciąż ten sam. Naczytałem się wiele wątków na dprewiev i innych forach i ludzie mają ten sam problem lecz żadnego lekarstwa na niego. Ostatnio fociłem nocny plener 50tką 1.8G i myślałem, że jeb...ę szkłem o bruk.... Żeby nie było - za dnia szkło trafia pięknie, nie notuje żadnych BF. Normalnie w mikrostrojeniu mam je na +3 a w nocy musiałem przestawić na -20 żeby było jako tako. Myślę, że lekarstwem dobrym byłaby skala mikrostrojenia do +- 40 pktów oraz automatyczne przestawianie się puchy na zadaną wartość po zapięciu lampy. Od biedy pomogłaby funkcja "spawania" jak w niskich modelach canona z lampami wbudowanymi. Tutaj ten led w puszce jest bardzo taki sobie bo działa tylko przy środkowym punkcie AF a na sali tanecznej to średnio wystarczy, poza tym osłona przeciwsłoneczna powoduje, że led nie dociera w środek kadru. Na innych forach ludzie wiązali nadzieje, że soft to rozwiąże lecz dwa lata przeszły i wypuszczone softy nic nie zmieniły. Do lampy również jak na obrazku -> http://prntscr.com/51ayxj Czy ktoś z Was oddawał może lampe lub puchę do serwisu pod tym kątem?
Dziedzic Pruski
31-10-2014, 17:38
Póki co otrzymałem taką wiadomość od nikona: http://prntscr.com/51mj9e - zamierzam zrobić te zdjęcia i im wysłać... ciekawe co odpowiedzą. Pewnie "proszę lampę z aparatem odesłać na tydzień do serwisu" a ja na to, że nie mogę bo nim pracuję - czyli będzie jak zwykle... czekać na przypadkowy wyjazd do warszawy.
Co do serwisu - pamiętaj, że oni nie sprawdzają body na weselu, tylko na stanowisku testowym. I tam może być dobrze.
Co do serwisu - pamiętaj, że oni nie sprawdzają body na weselu, tylko na stanowisku testowym. I tam może być dobrze.
AF d800 ma chyba wpisane różne poziomy irytacji właścicieli:)
Zdecydowanie tak. Zarówno D600 jaki D800 mają skrajne opinie co do AFu. Znam osoby zachwycone tym co te puszki potrafią, a na forum sa też osoby, które zmieniają body i wystawiają fatalne opinie.
Dziedzic Pruski
01-11-2014, 16:10
Ja osobiście jestem zachwyconym układem AF (po kalibracji w serwisie) - ale jak jest światło lub gdy jest zmierzch - lecz nie jeśli chodzi o ten przeklęty af-assist. W nikonie mogą mi go badać na stanowisku testowym lecz niech wyłączą światło w pomieszczeniu albo chociaż zostawią świeczkę!
ja bardziej czuje ze to problem ze szklami, sigma 24-70 na srobokret -bf sigma 50 1.4 ta stara - ok, nikkor 35 dx - ideal chyba tokina 11-16 tez bf...mowie o d700 ale i na 300 to samo mam i np z tamronem 17-50 bf zwlaszcza jak szklo ma srobokret...na swm jest ok chociaz sigmie zdarzy sie raz na ruski przestrzelic ale 35 w punkt mowie o czerwonym wzroku, troszke to wk...jak robie zdj z jednego obiektywu przepinam na inny i trzeba pamietac zeby w lampie wylaczyc wspomaganie bo nagle total bf
(...) tokina 11-16 tez bf...mowie o d700(...)
11-16 na D700!!??
11-16 na D700!!??
Podobno od 17mm nie winietuje ;)
marekawo
01-11-2014, 22:14
Na moim D800+Metz50 AFS mikroregulacja na -20,a do odmiany AFC trafia dobrze mikroregulacja na zero.
na d700 akurat 11-16 uzyteczny w pelni 14-16 od biedy by cos bylo...bardziej testowalem af bo korzystalem przy d300 na d300 tak samo zreszta wspodzialaja te obiektywy wiec sporo wg mnie zalezy od obiektywu a nie od wzorku czy wspomagania z lampy
Dziedzic Pruski
03-11-2014, 13:50
http://prntscr.com/52l0bh tak mi odpisali w nikonie. Nadesłałem im podobne zdjęcia do tych w początku wątku
Dziedzic Pruski
10-11-2014, 20:07
http://prntscr.com/550cca a tu już odpowiedź nikona z dnia dzisiejszego. Skur.... y umywają ręce. Człowiek się przesiada z canona z nadzieją, że nikon jest idealny pod kątem AF a tu się okazuje, że takiej pierdoły nie mogą nawet naprawić.