Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kilchurn Castle...
Sebastianito
28-11-2012, 10:38
Tym razem w nieco innej odslonie. Nie ukrywam, ze to taki moj maly experyment.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img441.imageshack.us/img441/6453/dsc0178mz.jpg)
NikonD200>Sigma 10-20mm@10mm>f8>ISO100>?.?sek
Pozdrawiam
Bartekkw
28-11-2012, 10:55
Ciekawie to się prezentuje. Kolor OK, drzewka fajnie zamykają zamek. Inaczej i przez to interesująco
Obrazek i kadr mi się podoba, również tonacja kolorystyczna. Zastrzeżenia mam do dołu fotki i pierwszego planu. Trochę za kontrastowo i ciemno. Mało widoczne szczegóły.
coach_lodz
28-11-2012, 10:57
mnie też się podoba, bardzo ciekawy i udany eksperyment. Dołu bym się nie czepiał bo to chyba tak ma być, w przypadku uszczegółowienia i rozjaśnienia mógłby odciągać wzrok od tematu zdjęcia...
A ja mam wrażenie, że pnie drzew umieszczone w liniach podziału kadru zdominowały go i skutecznie odwracają uwagę od zamku.
Kadr eksperymentalny, ale akceptowalny :mrgreen: natomiast kolory w takiej chłodnej tonacji??? no nie poznaję Cię :mrgreen:
Adam Majchrzak
28-11-2012, 11:58
Bardzo dobrze jest! Zawsze można coś zmienić poprawić, ale tutaj wszystko jest na swoim miejscu. :wink:
Pozdrawiam! =]
Ciekawy eksperyment. W zależności od tego, na czym się skoncentruję, widzę inne zdjęcie - albo drzewa i jakieś tam tło, albo zamek i jego obramowanie. Jeśli chodzi o kolory, to na pracowym monitorze wolę nie oceniać, ale wyglądają intrygująco.
Kadr jest kapitalny, dużo bardziej charyzmatyczny od poprzedniego, dobrze, że stonowałeś kolory, jednak, widziałbym to w tradycyjnej barwie, stonowanej, lecz bez tej zimnej dominaty.
katatjuta
28-11-2012, 18:52
Naprawde fajnie to wypatrzyłeś. Podoba mi się ten kolor tego całego zdjęcia jest taki delikatny. Super zdjątko.
Działa świetnie. Udany eksperyment
Nikonozaur
28-11-2012, 22:52
Szanuję Twoją wizję, ale nie wiem czy podoba mi się takie kadrowanie, jeszcze sobie popatrzę.
Sebastianito
29-11-2012, 00:06
Szanuję Twoją wizję, ale nie wiem czy podoba mi się takie kadrowanie, jeszcze sobie popatrzę.
Dlatego wlasnie eksperyment... chce postarac sie zlamac "swoje zasady" kadrowania... chce pokazac krajobrazowe... podgladactwo. Zainspirowany jestem fotografia portretowa...
mi sie podoba,oprocz kadru fajne swiatlo,odbicie jest dobrze,duzo lepiej niz ten poprzedni cukierek
O czym tu tyle dywagacji. Kadr jakich było już wiele, typu "zza krzaka" :-), więc nie ma się czym tak emocjonować. Dla mnie jest OK kadrowo, a nawet bardzo OK, tylko zamek jakby troszkę za mocno świecił zwłaszcza po prawej. Ale to takie tam. Natomiast tonacja może niezbyt przyjemna, tylko kto powiedział, że musi być przyjemnie? Taki wybór autora.
krzysztofz24
29-11-2012, 10:52
Kadr mi pasuje. Ale najmocniejsza strona tej foty jest kolorystyka. Swietna tonacja i barwy.
Jak na ciebie, to dosyc malo nasycone;-).
Takze kolorystyka super...ale bardzo mnie tez ciekawi wersja troche bardziej nasycona. Bez zmany tonacji, tylko troche "mocniejsza"
Ogolnie bardzo udane zdjecie.
ostrytux
30-11-2012, 00:57
Kurka to mi się jeszcze bardziej podoba, świetna kompozycja i jakość techniczna!
Do autora zdjęcia, w ten weekend za free można wejść na zamki w Szkocji. St Andrews day ;)
http://surprise.visitscotland.com/things_to_see_and_do/arts_and_culture/st_andrews_day.aspx
Najbardziej to mi się podoba paleta barw, no i sam motyw oczywiście :).
Ekperymenta trzeba prowadzić i to akurat nie podlega żadnej dyskusji.
Ja bym poszedł w kierunku trochę "ciaśniejszego" kadrowania, wykorzystując te drzewce jako ramy dla sceny.
Wtedy można by bardziej wyeksponować piękny zamek i zarazem pozbyć się części mz średnio atrakcyjnego pierwszego planu.
Ale się naeksperymentowałem :shock:;):mrgreen:.