Zobacz pełną wersję : przebrany za pracownika ...
robin102
27-11-2012, 22:39
... konserwującego sygnalizację świetlną na praskich ulica pewien awangardowy czeski artysta pozmieniał szkiełka w sygnalizatorach. Dostał za to chyba 3 lata odsiadki. Może wiecie kto to był ? chętnie by jeszcze popatrzył na jego dokonania
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/SDC10783.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/SDC10784.jpg)
krokus66
28-11-2012, 10:14
Fajne i śmieszne.
Jednak sygnalizacja świetlna służy bezpieczeństwu ludzi. Dlatego nikomu nie wolno przy niej majstrować, nawet tzw. artystom, którym brak pomysłów i talentu na inne zwrócenie na siebie uwagi.
Roman Týc (grupa Ztohoven oraz PureA). Jak lubisz takie klimaty, to polecam Davida Černego, ale on przegina zdecydowanie mocniej.
robin102
28-11-2012, 14:34
Oooo dzięki , dzięki
jak by ktoś chciał luknąć
http://www.feeldesain.com/semafory-roman-tyc.html
normalnie czad :)
http://www.google.pl/search?q=Roman+T%C3%BDc&hl=pl&client=firefox-a&hs=CTN&tbo=d&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=XwS2UJLxG6je4QTZ6ICQDg&ved=0CAcQ_AUoAA&biw=1280&bih=905
Fajne i śmieszne.
...Dlatego nikomu nie wolno przy niej majstrować, nawet tzw. artystom, którym .......
Masz racje ALE ALE artystom wolno więcej, im się wybacza.
RobertMiernik
28-11-2012, 15:37
Kolorków nie zmienił, więc wpływ na sygnalizację ma to niewielki, w każdym razie o ile jakoś do mnie specjalnie nie przemawia akurat taki rodzaj performersu, to na 3 lata bym tego nie zakwalifikował...
Kolorków nie zmienił, więc wpływ na sygnalizację ma to niewielki, w każdym razie o ile jakoś do mnie specjalnie nie przemawia akurat taki rodzaj performersu, to na 3 lata bym tego nie zakwalifikował...
To nie do końca tak, bo zmiana "obrazka" wpływa na to, że przechodnie mogą np. zatrzymywać się na środku przejścia pooglądać i stwarzać wówczas zagrożenie na drodze. Ogólnie to takim performerom (podobnie jak tym co np. dla "sztuki" przywiążą psa) w ramach własnego performance pourywać ręce i zobaczyć jak im kolejny performance wyjdzie. A co... sztuka jest sztuka ;)
"sztuka" i "artyści" się staczają do poziomu kloacznego niestety :(
RobertMiernik
28-11-2012, 15:48
To nie do końca tak, bo zmiana "obrazka" wpływa na to, że przechodnie mogą np. zatrzymywać się na środku przejścia poogądać i stwarzać wówczas zagrożenie na drodze. Ogólnie to takim performerom (podobnie jak tym co np. dla "sztuki" przywiążą psa) w ramach własnego performance pourywać ręce i zobaczyć jak im kolejny performance wyjdzie. A co... sztuka jest sztuka ;)
"sztuka" i "artyści" się staczają do poziomu kloacznego niestety :(
Etam, tam samo mogliby oglądać billboardy...
Etam, tam samo mogliby oglądać billboardy...
Nie, po to się wprowadza międzynarodowe określone symbole dla okreslonych czynności/ zagrożeń aby ludzie na nie reagowali w określony sposób - wszyscy tak samo, niezależnie od położenia geograficznego. Dlatego np. symbol zagrożenia wybuchem jest taki sam w PL, w US, w UK, w JP itd. Po to znaki drogowe są wszędzie takie same, aby reagować na nie w sposób wyuczony i bardzo szybko. I jak performerowi przyjdzie do głowy pozamieniać znaki np. stopu na misia kiwającego paluszkiem to gwarantuję, że mało kto się na tym stopie zatrzyma.
RobertMiernik
28-11-2012, 16:01
Nie chcę Cię martwić Erie, ale sygnalizatory nie są wszędzie takie same..
Nawet kolorami się różnią, już nie mówiąc o kształcie...
Nie chcę Cię martwić Erie, ale sygnalizatory nie są wszędzie takie same..
Nawet kolorami się różnią, już nie mówiąc o kształcie...
Tak, same sygnalizatory się różnią - chociażby budową, ale mi chodzi o zasadę. Następny performer pozmienia sobie dla "sztuki" i "ahtyzmu" znaki drogowe. Pozajączkowało się już tym ahtystom we łbach totalnie.
robin102
28-11-2012, 21:12
Aj tam aj tam, świetna sztuka ;) do poprawy humoru. Mi te zdjęcia humor zawsze poprawiają.
jackrabbit
28-11-2012, 21:15
jeden znaki pozamienia, drugi psa zaglodzi...
nowe idzie, teraz trzeba byc totalnie glupim zeby komus zaimponowac :)
robin102
28-11-2012, 22:57
Sztuka prawdziwa to jest.
no to prawdziwy performans zrobili mu w więzieniu :)
kronos28
29-11-2012, 11:07
Sztuka prawdziwa to jest.
polemizował bym...
Erie ma rację. Dopóki takie cuda nie stwarzają zagrożenia (nawet najmniejszego) dla ludzi/zwierząt/obserwatora/adresatra, to ok ale jeżeli jest nawet cień zagrożenia to:
1. sztuka to już nie jest,
2. powinno być karane z najwyższą surowością.
W tym wypadku zagrożenie jest realne, tym bardziej, że pan ahtysta bankowo nie przeszedł chociażby szkolenia z obsługi takich sygnalizatorów. Co by się stało gdyby przez przypadek któryś uszkodził i spowodował jego nieprawidłowe działanie? Wtedy to by każdy piał jaki to on zły, bo przez niego ktoś strzelił dzieciaka na pasach.
Zresztą szkoda czasu na taką "ahtystyczną" sztukę...
polemizował bym...
Tomku, chyba nie wychwyciłeś ironii w poście Robina. ;)
Tomku, chyba nie wychwyciłeś ironii w poście Robina. ;)
i składni Yody ;)
W Czechach ogólnie jest taki problem, że tam społeczeństwo dużo słabiej reaguje na sztukę niż na przykład w Polsce. Tak narzekał pewien czeski artysta, który gościł kilka lat temu u nas. Może przez to artyści sięgają po co raz bardziej wyraziste środki przekazu. Osobiście taka zamiana szybek w sygnalizatora średnio by mnie skonfundowała, pomyślałbym, że to jakaś grupa chce zaistnieć. Mieści się to jeszcze w granicach mojej tolerancji.
Wczoraj na przykład widziałem, że ktoś na zielone światło sygnalizatora dla samochodów umieszczone przy skrzyżowaniu nieopodal mojego domu, nakleił szablon, zmieniający sygnalizator w liść konopi. Gdyby nie, to, że wyklejka została zrobiona wyjątkowo niechlujnie, to może bym nie zwrócił nawet uwagi.
Kilka lat temu bodajże Plus GSM miał promocję polegająca na umieszczaniu naklejek z jakimś tam symbolem. Byłoby wszystko OK, choć zapaskudzili miasto niemożebnie, gdyby nie to, że naklejali te naklejki też na sygnalizatorach świetlnych i znakach drogowych.
krokus66
29-11-2012, 13:21
Powyżej napisałem: "Fajne i śmieszne."
Zgadzam się z Tobą, ale ...
Zachodzi jednak zasadnicze pytanie: Gdzie jest granica, której nikomu nie wolno przekroczyć, nawet Artyście? Przekroczenie, której stworzy realne zagrożenie bezpieczeństwa, również dla ludzi z upośledzeniem umysłowym. Odpowiedź a tym bardziej konsensus będzie trudny do osiągnięcia.
Dlatego uważam, że grzebanie w technice służącej bezpieczeństwu (ppoż, bhp, ruch drogowy, itd) wara wszystkim osobom nieupoważnionym, również Artystom.
Powtórzę, tzw. "... artystom, którym brak pomysłów i talentu na inne zwrócenie na siebie uwagi" powinno się uzmysłowić, że nadają się, ale do kopania rowów. Oczywiście szpadlem, gdyż wszelka technika jest dla nich zbyt skomplikowana. Należałoby ponadto dać do nadzoru 1 robotnika, aby taka lebioda przypadkiem sobie jakiejś krzywdy nie zrobiła.
Też uważam, że wyrok jest trochę za wysoki. W ramach kary powinien pędzlem wymalować ze 3 budynki, ale tylko z poziomu zerowego. Jeszcze palant spadnie z drabiny i dopiero będzie kłopot.
Był jeden taki ''artysta'', który na oczach innych głodził (i zagłodził) psa. Wiecie ... taka sztuka, konający pies.
Aż mi się nóż w kieszeni otwiera!!!
A artysta, o którym tutaj mowa niech sobie tworzy w domu.
Może nie zagłodził na ulicy psa, ale kto wie co jeszcze może zrobić w ''imię sztuki''.
Niech robi co chce, byle na swoim podwórku.
Rafał_Sz
29-11-2012, 16:41
Te "artystyczne" modyfikacje sygnalizatorów są po prostu słabe i śladowo śmieszne.
krokus66
29-11-2012, 20:40
Niech robi co chce, byle na swoim podwórku.
Oczywiście jeśli mu żona na to pozwoli.
robin102
29-11-2012, 23:07
Eeee no co z Wami. Mnie starego to śmieszy, a Was nie :(
ano nie
robin102
30-11-2012, 10:17
to straszne :(
krokus66
30-11-2012, 13:39
Napisałem już 2 razy, że mnie to śmieszy.
Są jednak dziedziny, w których osoby nieupoważnione nie powinny grzebać. Denerwują mnie jednak osoby, które same uważają się za artystów, tym samym za mądrzejszych i lepszych od innych i tym samym są przekonane, że im wszystko wolno.