Zobacz pełną wersję : D80 umarł
Witam.
Dzisiaj robiąc zdjęcia d80+grip meike z zapiętym 18-105 stało się coś dziwnego. Na początku zaczął lekko wariować AF potem po naciśnięciu spustu migawki do końca wyskoczył error i aparat umarł. Nic się nie wyświetla nie reaguje na nic. Prosił bym o jakieś rady czym to możne być spowodowane.
Pozdrawiam
Paradiso Perduto
27-11-2012, 14:50
wyjęcie baterii na kilka/kilkanaście minut nie pomogło?
test na innej baterii?
to mi przychodzi do głowy tak na początek :)
jak na razie wyjąłem baterie i czekam zobaczę za jakiś czas. innych nie mam bo jako student jestem teraz na obczyźnie a większość rzeczy zostały w domu ;/
sprawdziłem i działa. Teraz zrodziło się takie pytanie czy jest taka możliwości żeby aparat pokazywał cały czas baterie naładowane na maxa a w rzeczywistości baterie były rozładowane (1 nikona 2 zamiennik delty)
Może styki w gripie nie za dobrze łączą? Przemyj je jakimś spirtem.
spróbuj bez gripa, na naładowanym oryginalnym...
migawka padła, do wymiany, na ebayu wpisz shutter unit d80
cena ok.100zł
Jak się jest ostrożnym to można wymienić samemu, na yt jest filmik jak rozebrać i wymienić migawkę w d80
Pozdrawiam
Przecież napisał, że działa.....
sprawdziłem i działa.
Problemem mógł być słaby kontakt styków gripa z body.
migawka padła, do wymiany, na ebayu wpisz shutter unit d80
cena ok.100zł
Jak się jest ostrożnym to można wymienić samemu, na yt jest filmik jak rozebrać i wymienić migawkę w d80
Pozdrawiam
A skąd wiesz?
J/w aparat działa
to najczęstsza przyczyna w d80, ale skoro działa to się cieszę.
redrum-x
27-11-2012, 16:19
Miałem to samo w D80 (tyle,że bez GRIPA). Wystarczyło przeczyścić styki i aparat "wstał":)
dzięki wszystkim za odpowiedz. aparat działa okazało się ze baterie są rozładowane mimo ze aparat pokazywał pełne ich naładowanie.
Myślę ze można zamknąć temat.
Pozdrawiam aspire