Zobacz pełną wersję : Dylemat N24-120/4VR czy T24-70/2.8VC
Zamierzam kupić jasny podstawowy zoom do FX i waham się nad w/w.Są w podobnej cenie ale jak widać też sporej różnicy.Jak myślicie z czego będę zadowolony bardziej?Może ktoś spotkał jakiś test porównawczy.Zależy mi na pewnym fokusie i jakości żeby wykorzystać potencjał matrycy.Może inne propozycje.
Redskull
27-11-2012, 09:15
Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. "Zamierzam kupić jasny podstawowy zoom do FX". Jasny jest tylko jeden z nich :D
stachmuszel
27-11-2012, 09:21
W takim zakresie ogniskowych, ten drugi też jest jasny. Nie ma jaśniejszych :-)
Jeśli do D600 i nie robisz ślubniaków, fotografujesz dla przyjemności, ja bym wziął N24-120/4G VR.
Biorę jeszcze pod uwagę używany N24-70, ale żeby ktoś miał zadbany ze śląska.Trudna decyzja.
28-300 nie jest już takie szerokie. A przecież masz bardzo dobry 28-105. Ja bym brał 24-120VR a nawet 24-85VR. Różnica w szerokości jest ogromna. Sam przymierzam się do D600 i porównywałem 28-105 z 24-85.
Te 4mm na szerokim końcu robią sporą różnicę. A czy T24-70 nie ma jakiegoś rozrzutu jakościowego? Jest tu wątek na temat wadliwej - odklejającej się - jednej z przednich soczewek.
28-105 mam już trochę zciorany (przez kolegę) i jednak matrycy przy nim do końca nie wykorzystam.
Co do Tamiego to właśnie jakość i powtarzalność mnie trochę zniechęca.Mogli by wypuścić na rynek Nikkora z VR to by normalny G ED staniał i by się problem skończył.
Wszystko zależy tak naprawdę od dwóch rzeczy.
1) czy potrzebujesz mieć powyżej 70mm skoro masz 85kę - mz. nie
2) czy potrzebujesz f2,8 - zależy co, gdzie i jak fotografujesz - mz. zawsze lepiej mieć jaśniej :)
Żeby trochę namieszać to ja polecę ci nową Sigmę 24-70 :D Podkreślam -nową z filtrem 82mm.
miałem - bardzo fajne szkło. Napisałem o nim kiedyś parę słów.
Używkę dostaniesz za 2,x pln. Zostanie na jakieś UWA albo inne szkiełko czy "cośtam"
Sigmę przerobiłem i już nie chcę się do niej wracać.W ciemniejszych warunkach za bardzo AF się wahał na D300s i D700.Jak napisałeś im jaśniej tym lepiej.
Ze światłem f2.8 można już fajne portrety robić. Jak dla mnie f4 to za ciemno na słoik "do wszystkiego".
A doczytałeś, że autor ma 85/1.8?
Ze światłem f2.8 można już fajne portrety robić. Jak dla mnie f4 to za ciemno na słoik "do wszystkiego".
Do portretu to mam 85/1.8.Chodzi właśnie o szkło typu spacerzoom w miarę dobre aby matryca śmigała nie na pół gwizdka.
Tamron jest z parametrami które oferuje ok. ale jak trafię na marny egzemplarz i zacznie się rozkalibrowywać???Nie wiem jak tam serwis Tamrona w Polsce.Macie jakieś doświadczenia z nimi?
Gdyby nie finanse to już dawno bym miał N24-70, ale mogę przeznaczyc na tem zakup max ok 4k
MariuszJ
27-11-2012, 19:14
Przecież 4000 zł i sprzedaż kilku butelek wystarczą Ci na 24-70.
Przecież 4000 zł i sprzedaż kilku butelek wystarczą Ci na 24-70.
Problem w tym że nie piję.
MariuszJ
27-11-2012, 19:30
Problem w tym że nie piję.
Nerki Ci polecą. Choćby mleko, ale pij.
Mleko mi szkodzi, ale nieudolne serwisy jeszcze bardziej.
marteenez
27-11-2012, 21:48
Sam stałem przed podobnym dylematem po przesiadce z D90 na D800.
Do DX miałem T17-50/2.8 i jestem z niego bardzo zadowolony, przez cztery lata dzielnie się spisywał. Ale nie mam jakoś szczególnie dużo zrobionych zdjęć na f/2.8 więc dla nie priorytetem nie była "jasność za wszelką cenę". Za to bardzo mi brakowało większego zakresu ogniskowych - bardzo często musiałem zmieniać obiektyw dla kilku strzałów.
Wybrałem Nikkora 24-120/f4 bo się świetnie wpasowuje w mój styl fotografowania. Zyskałem na zakresie ogniskowych ( w porównaniu z T17-50/2.8) na obu końcach - mam teraz dość szeroko na dole żeby było fajnie i dość długo żeby nie zmieniać co chwilkę na 85/1.8.
Co do jasności obiektywu i "strasznej ciemnicy bo f/4" to dla mnie bzdura. Strasznie demonizujecie wszystko co ciemniejsze niż 2.8. Mam D800 i JASNY obiektyw f/4 ze stabilizacją - to mi daje teraz ogromne możliwości (oczywiście piszę cały czas o swojej sytuacji i przesiadce z D90+T17-50/2.8 na D800+N24-120/4).
Sam stałem przed podobnym dylematem po przesiadce z D90 na D800.
Do DX miałem T17-50/2.8 i jestem z niego bardzo zadowolony, przez cztery lata dzielnie się spisywał. Ale nie mam jakoś szczególnie dużo zrobionych zdjęć na f/2.8 więc dla nie priorytetem nie była "jasność za wszelką cenę". Za to bardzo mi brakowało większego zakresu ogniskowych - bardzo często musiałem zmieniać obiektyw dla kilku strzałów.
Wybrałem Nikkora 24-120/f4 bo się świetnie wpasowuje w mój styl fotografowania. Zyskałem na zakresie ogniskowych ( w porównaniu z T17-50/2.8) na obu końcach - mam teraz dość szeroko na dole żeby było fajnie i dość długo żeby nie zmieniać co chwilkę na 85/1.8.
Co do jasności obiektywu i "strasznej ciemnicy bo f/4" to dla mnie bzdura. Strasznie demonizujecie wszystko co ciemniejsze niż 2.8. Mam D800 i JASNY obiektyw f/4 ze stabilizacją - to mi daje teraz ogromne możliwości (oczywiście piszę cały czas o swojej sytuacji i przesiadce z D90+T17-50/2.8 na D800+N24-120/4).
No wreszcie coś konkretnego.A jak oceniasz ostrość (rozdzielczość) porównując oba szkła?Jestem zainteresowany tym Nikkorem.
marteenez
27-11-2012, 22:38
Kupiłem go w sobotę wiec na razie jeszcze wszystkie wrażenia "na gorąco" ale po pierwszej sesji jestem bardzo zadowolony. Obawiałem się trochę przed kupnem i długo zastanawiałem nad innymi opcjami... bo czytałem nasze forum :mrgreen: Ale już po tych pierwszych strzałach jestem spokojny i wiem że to dla mnie trafiony wybór. Sesja była typu "domówka" więc zakres ogniskowych bardzo użyteczny, ostrość na pełnej dziurze świetna i większość zdjęć właśnie na f/4, przymykałem jedynie wtedy gdy lampa 400Ws skręcona ma nim okazywała się za mocna.
W weekend planuję wypad w jakieś "krzaczory" i zobaczę jak sprawuje się jako typowy spacerzoom.
Kupiłem go w sobotę wiec na razie jeszcze wszystkie wrażenia "na gorąco" ale po pierwszej sesji jestem bardzo zadowolony. Obawiałem się trochę przed kupnem i długo zastanawiałem nad innymi opcjami... bo czytałem nasze forum :mrgreen: Ale już po tych pierwszych strzałach jestem spokojny i wiem że to dla mnie trafiony wybór. Sesja była typu "domówka" więc zakres ogniskowych bardzo użyteczny, ostrość na pełnej dziurze świetna i większość zdjęć właśnie na f/4, przymykałem jedynie wtedy gdy lampa 400Ws skręcona ma nim okazywała się za mocna.
W weekend planuję wypad w jakieś "krzaczory" i zobaczę jak sprawuje się jako typowy spacerzoom.
Fajnie.Nie omieszkaj podzielić się wrażeniami.Niezmiernie mnie to ciekawi.
Redskull
27-11-2012, 23:34
Serwis T w Polsce gorąco polecam. Totalnie wyeksploatowanego T17-50/2.8 doprowadzili do formy w kilka dni po bardzo rozsądnych pieniądzach. Kontakt wzorowy. Mój był zablokowany na szerokim kącie(rolki się rozsypały), przetarta taśma sterowania, brak gum, zasyfiony w środku. Zapłaciłem 350 brutto z przesyłkami. Jak użytkowany? 4 sezony ślubne na D300.
Miłe zaskoczenie, tylko czy nowe modele z VC też tak konkretnie znają i odświeżają.
Coś nieuważnie czytałeś ;), dużo razy pisałem zachwalając ten obiektyw :)
Fajnie.Nie omieszkaj podzielić się wrażeniami.Niezmiernie mnie to ciekawi.
W takim razie jeszcze raz:
zamieniłem N24-70/2.8 na N24-120/4VR i uważam, że ten drugi jest lepszy ( ja nie potrzebuję f2.8 ). Ostrzejszy, ma VR i bardziej użyteczny zakres;
a co do portretów - cały plener w Wiktorowie robiłem nim i jestem z efektów baardzo zadowolony.
A szybkość i celność fokusa porównywalna?
Chyba się zdecyduję.Gdzie kupowaeś?
Zobacz sobie portrety na 120mm na f4 z tego obiektywu, super wychodzą. Dodatkowe mm się często przydają, a zoomowania nogami możesz np spróbować jak do Venecji pojedziesz no chyba, że kajak zabierzesz.
Ja w studio przymykam do f4 nawet szkła 1.4, bo na minimalnyn ISO 200, i minimalnych ustawieniach swiateł 500w Bowens GR, wychodzi optymalne doświetlenie. Swiatło 2.8, czy lepsze wcale nie oznacza, że trzeba na nim robić zdjęcia non stop. Radzę np spróbować zrobić foto rodzine z dwójką dzieći do zdjęcia i zrobić na f 2,8 i na 90% ktoś będzie po za głębią ostrości.
Jak chce miec u modelki jedno oko ostre to do tego sie 85/50mm na przeslonie 1.4 najlepiej nadaje, ale jak są warunki to, 70mm 2.8 vs 120mm f4, da podobny efekt i jak ktoś woli mieć jeden obiektyw to lepiej wyjdzie mając 24-120. Do tego dochodzą znane problemy z celnością AF szkieł niefirmowych.
Dla profesjonalisty różnica między f4 i f2.8 jest to tzw, oczywista oczywistość, a forum jest też dla pasjonatów i nie ma co im w głowie mącić.
Ja do D600 to zdecydowanie polecam 24-120 f4 VR.
marteenez
29-11-2012, 18:23
Coś nieuważnie czytałeś ;), dużo razy pisałem zachwalając ten obiektyw :).
Czytałem Twoje wypowiedzi i upewniły mnie one w wyborze.
griszadwa
30-11-2012, 19:51
No nie zepsuliscie moj plan zakupu N 24-70 na rzecz tego drugiego. Kiedys bylem bardzo blisko kupienia 24-120.
fader_audio
28-12-2012, 14:52
Witam, szykuje mi sie powoli zakup prawdopodbnie fx, bo d400 się nie doczekam, i niestety trzeba nabyć obiektyw standardowy, na wycieczki spacery itp, ktory zastąpi mi 18-135, jestem mile zaskoczony ipiniami n 24-120/4. Wszystkozależy od finansów, ale jakby to powiedzieć obiektyw już mam chyba upatrzony :-)
24-120/4 VR to rewelacyjne szkło, bardzo uniwersalne, ostre, kontrast, kolor bardzo dobry. O problemach z poszczególnymi sztukami nie słyszałem - mam do dyspozycji 2 szt i obie działają identycznie. Zmieniam na stałki 1,8 jeśli chcę troszkę światłą, ale bardziej chodzi o inną plastykę/specyfikę obrazu... Jestem bardzo zadowolony z 24-120 z moim D700 to zgrana zespół.
lukaszD1x
31-12-2012, 10:38
Też polecam miałem 24-120na D300 i byłem mega zaskoczony pozytywnie. Teraz zastanawiam się nad zakupem go pod D700 bo o 24-70słyszałem już różne historie.Mam foty z przedstawienia w przedszkolu i stabilizacja działała perfekcyjnie.
samson09
31-12-2012, 11:24
Coś nieuważnie czytałeś ;), dużo razy pisałem zachwalając ten obiektyw :)
W takim razie jeszcze raz:
zamieniłem N24-70/2.8 na N24-120/4VR i uważam, że ten drugi jest lepszy ( ja nie potrzebuję f2.8 ). Ostrzejszy, ma VR i bardziej użyteczny zakres;
a co do portretów - cały plener w Wiktorowie robiłem nim i jestem z efektów baardzo zadowolony.
Można gdzieś obejrzeć ten plener?
Najlepiej tutaj http://www.galeria.jjstudio.pl/categories.php?cat_id=20&sessionid=d3a91cce82aee9c24ee6070ba053a6df
Chociaż, nie wiem, czy Tadeusz spełnił obowiązek sprawozdawczy ;)
Rozumiem dylemat autora wątku doskonale. ;) O ile jadę na 24-70 odkąd go wypuścili na rynek tak ostatnio coraz częściej się zastanawiam nad 24-120 właśnie. Powód? Nie pamiętam kiedy ostatnio użyłem 2.8 w tym szkle. Większość to f4-11. I teraz jestem ciekaw jak to f4 bardzo odstaje między jednym a drugim szkłem. Wiem, że w jednym to pełna dziura a drugi już przymknięty i jest oszczuteńko. Nie wiem na ile różnica jest akceptowalna i zjadliwa. Wilku chwalił nie raz, fakt, choć wciąż się waham. Wiem, że wygodniejszy jest zakres 24-120 i vr, ale znowu 24-70 działa jak złoto bezawaryjnie kolejne zimy, lata. No poza legendarnymi gumami.. ;) Chciałbym być tak samo pewny tego 24-120mm, jego ostrości i celności af. Jak duża różnica w szybkości AF jest między tym 24-120mm a 24-70? Prawie niezauważalna czy dosyć duża na niekorzyść tego ciemniejszego szkiełka? Wilku, miałeś obydwa, możesz coś jeszcze skrabnąć o nich. Na PW nawet. Będę bardzo wdzięczny.
Rozumiem dylemat autora wątku doskonale. ;) O ile jadę na 24-70 odkąd go wypuścili na rynek tak ostatnio coraz częściej się zastanawiam nad 24-120 właśnie. Powód? Nie pamiętam kiedy ostatnio użyłem 2.8 w tym szkle. Większość to f4-11. I teraz jestem ciekaw jak to f4 bardzo odstaje między jednym a drugim szkłem. Wiem, że w jednym to pełna dziura a drugi już przymknięty i jest oszczuteńko. Nie wiem na ile różnica jest akceptowalna i zjadliwa. Wilku chwalił nie raz, fakt, choć wciąż się waham. Wiem, że wygodniejszy jest zakres 24-120 i vr, ale znowu 24-70 działa jak złoto bezawaryjnie kolejne zimy, lata. No poza legendarnymi gumami.. ;) Chciałbym być tak samo pewny tego 24-120mm, jego ostrości i celności af. Jak duża różnica w szybkości AF jest między tym 24-120mm a 24-70? Prawie niezauważalna czy dosyć duża na niekorzyść tego ciemniejszego szkiełka? Wilku, miałeś obydwa, możesz coś jeszcze skrabnąć o nich. Na PW nawet. Będę bardzo wdzięczny.
Przyłączam się do prośby, też mam apetyt na 24-120 :)
samson09
31-12-2012, 12:05
Co prawda 24-70 nie miałem więc o szybkości sie nie wypowiem, ale jeśli chodzi o celność w 24-120 to była celująca.
24-120/4 mam od kiedy pojawiło się w sklepie, nie pamiętam już daty.
Tegoroczne pokazy oraz wiele innych imprez nim obsłużyłem i nie stwierdziłem jakichkolwiek problemów:
1. AF 95-98% trafionych zdjęć
2. VR - rewelacyjnie się spisuje
3. mechanicznie - wszystko w 100% sprawne; co do gum się nie wypowiadam bo ja nie znam tego problemu, ani z puszkami ani z obiektywami,
4. szybkość AF - jak dla mnie porównywalna do 24-70; tylko że ja używam tylko puszek jednocyfrowych i środkowego punktu ostrości.
No i najlepszego na Nowy :)
24-120/4 mam od kiedy pojawiło się w sklepie, nie pamiętam już daty.
Tegoroczne pokazy oraz wiele innych imprez nim obsłużyłem i nie stwierdziłem jakichkolwiek problemów:
1. AF 95-98% trafionych zdjęć
2. VR - rewelacyjnie się spisuje
3. mechanicznie - wszystko w 100% sprawne; co do gum się nie wypowiadam bo ja nie znam tego problemu, ani z puszkami ani z obiektywami,
4. szybkość AF - jak dla mnie porównywalna do 24-70; tylko że ja używam tylko puszek jednocyfrowych i środkowego punktu ostrości.
No i najlepszego na Nowy :)
Dzięki za garść informacji. A powiedz jak oceniasz ostrość między 24-70 a 24-120? Podobnie, lepiej(?!) czy nie znacznie gorzej niż w 24-70? Czy f4 jest niewiele gorsze od przymkniętego 24-70, czy na 5.6 są np. takie same?
Don_Sulco
31-12-2012, 13:50
Ja bym brał Nikkora jeśli ma być w miarę do wszystkiego ( za parę stówek kupisz stałkę do portretów jeśli będziesz miał parcie na GO, bokeh i takie tam).
Sam ostatnio nabyłem T28-75 i trochę żałuję, że nie dołożyłem i nie kupiłem N24-120 - czasem brakuje 5xzooma i VRa.
Pozdr.
Dzięki za garść informacji. A powiedz jak oceniasz ostrość między 24-70 a 24-120? Podobnie, lepiej(?!) czy nie znacznie gorzej niż w 24-70? Czy f4 jest niewiele gorsze od przymkniętego 24-70, czy na 5.6 są np. takie same?
Ostrość dla mnie na f/4 jest porównywalna w obu; za to po przymknięciu do 5.6-8.0 ( tak często mam na pokazach ) to wg mnie lepiej jest z 24-120.
Ostrość dla mnie na f/4 jest porównywalna w obu; za to po przymknięciu do 5.6-8.0 ( tak często mam na pokazach ) to wg mnie lepiej jest z 24-120.
Aż trudno mi w to uwierzyć.. Aaaalee wierzę, że może tak być. :) No to czeka mnie chyba wycieczka po sklepach w celu wybrania odpowiedniej sztuki dla siebie. Jeśli takową znajdę to raczej 24-70 się pozbędę.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/rayof-1.gif
źródło (http://s3.amazonaws.com/advrider/rayof.gif)
Tym samym, moim wyborem dla autora tego wątku będzie 24-120 f4 VRII. :mrgreen:
samson09
31-12-2012, 15:37
Był gdzieś w wątku o 24-120 link do testu gdzie fajne porównanie ostrości było do 24-70.
axeldrows
31-12-2012, 15:57
Dzień dobry wszystkim
Mój pierwszy post dotyczyć będzie właśnie tego obiektywu. Lada dzień przenoszę się z D90 na D600/ D800, a że zajmuję się głównie filmowaniem zastanawia mnie czy ktoś z Was używa go do filmowania? Jeśli tak to jak się zachowuje?
Jakiś obiektyw trzeba będzie kupić do puchy, a że potrzebuje uniwersalnego ten najlepiej wydaje mi się spełniać moje wymagania zarówno szerokiego jak i skromniejszego zooma jaki daje 120mm.
Jakieś doświadczenia z nagrywaniem nim macie?
Pozdrawiam :)
samson09
31-12-2012, 16:19
A już mi się przypomniało :) http://photographylife.com/reviews/nikon-24-120mm-f4g-vr zapraszam.
A już mi się przypomniało :) http://photographylife.com/reviews/nikon-24-120mm-f4g-vr zapraszam.
a moze by tak troche jasniej :) , niestety nie wszyscy znaja angielski :(
samson09
31-12-2012, 18:02
No nie trzeba byc chyba anglista zeby na trzeciej stronie ocenic sobie ostrosc w porownaniu do 24-70 czy 28-300.
No nie trzeba byc chyba anglista zeby na trzeciej stronie ocenic sobie ostrosc w porownaniu do 24-70 czy 28-300.
zgadza sie ale napewno pisza tam jeszcze inne ciekawostki :)
samson09
31-12-2012, 19:17
Na pewno ale link odnosil sie konkretnie zapytania na temat ostrosci na f4
axeldrows
10-01-2013, 21:13
Czyli nikt nigdy nim nie nagrywał? No trudno. :)
Do usłyszenia.
a moze by tak troche jasniej :) , niestety nie wszyscy znaja angielski :(
To może jeszcze wziąć na rączki i poklepać po pleckach żeby się odbiło?
To może jeszcze wziąć na rączki i poklepać po pleckach żeby się odbiło?
nie badz taki do przodu :) a tak na powaznie ja uczylem sie jezyka niemieckiego, dlatego nie byloby problemu dla mnie8) przetlumaczyc cos w tym jezyku. pozdrawiam
Zgadzam się, czasami jasny obiektyw się przydaje, tylko przy przysłonie 2,8 mała głębia ostrości.