PDA

Zobacz pełną wersję : kontrola z UP (dotacje na sprzęt foto)

Rainforest
26-11-2012, 21:19
Witam serdecznie, czy ktoś z forumowiczów otworzył działalność fotograficzną za pieniądze z dotacji i była u niego kontrola sprawdzić zakupiony sprzęt? mam taki problem, u kolegi który także miał dotację sprawdzali naklejki na komputerze oraz biurku, ja mam się rozliczyć z Nikona i Nikkorów lecz nie mam papierka z numerem seryjnym aparatu który zawsze jest w pudełkach czy to od body czy od obiektywu, czy wystarczy pudełko na którym jest numer seryjny aparatu? czy może wystarczy sam obiektyw? dodam że modele obiektywów i aparatu jest zgodny z tym co jest na fakturze.

z góry dziękuję za odpowiedź.

charlie_kr
26-11-2012, 22:01
Nie masz się czym martwić

vinci99
27-11-2012, 00:09
Nie ma reguły. Do mnie weszli zobaczyli że coś jest i wyszli. Od znajomego wyjść nie mogli - czepiali się wszystkiego.
Co do naklejek to mi mówili, że jeżeli nie da się na zakupiony przedmiot nakleić naklejki to powinna być naklejona na pudełku do tego przedmiotu.

!AGresT
27-11-2012, 08:53
Nie ma reguły. Do mnie weszli zobaczyli że coś jest i wyszli. Od znajomego wyjść nie mogli - czepiali się wszystkiego.
Co do naklejek to mi mówili, że jeżeli nie da się na zakupiony przedmiot nakleić naklejki to powinna być naklejona na pudełku do tego przedmiotu.

U znajomych w dużym studio zakwestionowali fakt, że na palnikach lamp zakupionych z dotacji (duża kasa, budowa budynku studia + wyposażenie) nie ma naklejek :) Palniki widniały na fakturach jako oddzielny zakup a nie element lampy. Po długich wyjaśnieniach, że na palnikach spłoną, kontroler w drodze wyjątku zgodził się, aby na obudowie lampy znalazła się druga naklejka z informacją o palniku i strzałką :)

Amadeusz
27-11-2012, 10:13
Ale pamiętaj, że jak robiłeś prywatne zdjęcia sprzętem z dotacji to mogą go skonfiskować i ukarać grzywną...

jamirq
27-11-2012, 10:25
Ale pamiętaj, że jak robiłeś prywatne zdjęcia sprzętem z dotacji to mogą go skonfiskować i ukarać grzywną...

dziwne, w końcu jak prowadzisz jednoos. działalność to masz możliwość korzystania ze sprzętu do użytku prywatnego zatem takie coś byłoby dość dziwne

ekonet
27-11-2012, 11:28
dziwne, w końcu jak prowadzisz jednoos. działalność to masz możliwość korzystania ze sprzętu do użytku prywatnego zatem takie coś byłoby dość dziwne
Przecież Amadeusz raczył żartować... ;)

Redskull
27-11-2012, 13:39
U mnie 4 lata temu sprawdzali tylko czy na pudełkach jest naklejka i czy numery seryjne na sprzęcie zgrywają z fakturą i pudełkiem

Rainforest
28-11-2012, 23:06
dzięki wielkie za odpowiedzi:) widzę że nie mam o co martwić skoro numery seryjne na sprzęcie zgadzają się z tymi na pudełkach:)

piwkoo
28-11-2012, 23:56
Ja tam nawet naklejek nie dostałem :) Przyjechały dwie babeczki i się grzecznie spytały o zakupiony sprzęt, pokazałem, spisały numery seryjne, podziękowały i pojechały. Pożartowaliśmy, było miło i przyjemnie :)

charlie_kr
29-11-2012, 11:10
Mówicie o dotacji z unii, nie urzedu pracy na otwarcie?

elanek
29-11-2012, 11:41
teraz to to samo

piwkoo
29-11-2012, 12:53
Zgadza się, to to samo. Jedyne co miałem zrobić to powiesić na drzwiach do biura kartkę A4 z ich drukiem "Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej...", żadnych innych naklejek nie dawali.

vinci99
29-11-2012, 22:22
Zgadza się, to to samo. Jedyne co miałem zrobić to powiesić na drzwiach do biura kartkę A4 z ich drukiem "Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej...", żadnych innych naklejek nie dawali.

Ja nawet dostałem dość sporych rozmiarów plakat do powieszenia w biurze :)

piwkoo
29-11-2012, 23:02
Co UP to inne wytyczne ;)

charlie_kr
30-11-2012, 00:15
Jak ja otrzymałem dotację od UP na otwarcie działalności (maj 2011) 15 000 to nie musiałem żadnych naklejek ani nic..
Wówczas był 2 opcje - mniejsza kwota od up ~15 000 albo od uni ~40 000.
Jakie są teraz warunki?