Zobacz pełną wersję : kontrola z UP (dotacje na sprzęt foto)
Rainforest
26-11-2012, 21:19
Witam serdecznie, czy ktoś z forumowiczów otworzył działalność fotograficzną za pieniądze z dotacji i była u niego kontrola sprawdzić zakupiony sprzęt? mam taki problem, u kolegi który także miał dotację sprawdzali naklejki na komputerze oraz biurku, ja mam się rozliczyć z Nikona i Nikkorów lecz nie mam papierka z numerem seryjnym aparatu który zawsze jest w pudełkach czy to od body czy od obiektywu, czy wystarczy pudełko na którym jest numer seryjny aparatu? czy może wystarczy sam obiektyw? dodam że modele obiektywów i aparatu jest zgodny z tym co jest na fakturze.
z góry dziękuję za odpowiedź.
charlie_kr
26-11-2012, 22:01
Nie masz się czym martwić
Nie ma reguły. Do mnie weszli zobaczyli że coś jest i wyszli. Od znajomego wyjść nie mogli - czepiali się wszystkiego.
Co do naklejek to mi mówili, że jeżeli nie da się na zakupiony przedmiot nakleić naklejki to powinna być naklejona na pudełku do tego przedmiotu.
Nie ma reguły. Do mnie weszli zobaczyli że coś jest i wyszli. Od znajomego wyjść nie mogli - czepiali się wszystkiego.
Co do naklejek to mi mówili, że jeżeli nie da się na zakupiony przedmiot nakleić naklejki to powinna być naklejona na pudełku do tego przedmiotu.
U znajomych w dużym studio zakwestionowali fakt, że na palnikach lamp zakupionych z dotacji (duża kasa, budowa budynku studia + wyposażenie) nie ma naklejek :) Palniki widniały na fakturach jako oddzielny zakup a nie element lampy. Po długich wyjaśnieniach, że na palnikach spłoną, kontroler w drodze wyjątku zgodził się, aby na obudowie lampy znalazła się druga naklejka z informacją o palniku i strzałką :)
Amadeusz
27-11-2012, 10:13
Ale pamiętaj, że jak robiłeś prywatne zdjęcia sprzętem z dotacji to mogą go skonfiskować i ukarać grzywną...
Ale pamiętaj, że jak robiłeś prywatne zdjęcia sprzętem z dotacji to mogą go skonfiskować i ukarać grzywną...
dziwne, w końcu jak prowadzisz jednoos. działalność to masz możliwość korzystania ze sprzętu do użytku prywatnego zatem takie coś byłoby dość dziwne
dziwne, w końcu jak prowadzisz jednoos. działalność to masz możliwość korzystania ze sprzętu do użytku prywatnego zatem takie coś byłoby dość dziwne
Przecież Amadeusz raczył żartować... ;)
Redskull
27-11-2012, 13:39
U mnie 4 lata temu sprawdzali tylko czy na pudełkach jest naklejka i czy numery seryjne na sprzęcie zgrywają z fakturą i pudełkiem
Rainforest
28-11-2012, 23:06
dzięki wielkie za odpowiedzi:) widzę że nie mam o co martwić skoro numery seryjne na sprzęcie zgadzają się z tymi na pudełkach:)
Ja tam nawet naklejek nie dostałem :) Przyjechały dwie babeczki i się grzecznie spytały o zakupiony sprzęt, pokazałem, spisały numery seryjne, podziękowały i pojechały. Pożartowaliśmy, było miło i przyjemnie :)
charlie_kr
29-11-2012, 11:10
Mówicie o dotacji z unii, nie urzedu pracy na otwarcie?
Zgadza się, to to samo. Jedyne co miałem zrobić to powiesić na drzwiach do biura kartkę A4 z ich drukiem "Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej...", żadnych innych naklejek nie dawali.
Zgadza się, to to samo. Jedyne co miałem zrobić to powiesić na drzwiach do biura kartkę A4 z ich drukiem "Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej...", żadnych innych naklejek nie dawali.
Ja nawet dostałem dość sporych rozmiarów plakat do powieszenia w biurze :)
Co UP to inne wytyczne ;)
charlie_kr
30-11-2012, 00:15
Jak ja otrzymałem dotację od UP na otwarcie działalności (maj 2011) 15 000 to nie musiałem żadnych naklejek ani nic..
Wówczas był 2 opcje - mniejsza kwota od up ~15 000 albo od uni ~40 000.
Jakie są teraz warunki?