Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szumy w fotografii

d40nikon
26-11-2012, 19:48
Czy niedoświetlenie zdjęcia to sprzyjające warunki dla bardziej widocznych szumów na zdjęciach?
Czy nie ma to znaczenia czy zdjęcie, jest za ciemne czy za jasne - szum będzie widoczny tak samo?

Celeborn
26-11-2012, 19:57
Ale że co?

GonzoG
26-11-2012, 20:28
Szum jest bardziej wyraźny na ciemnych obszarach zdjęcia. Na jasnych bardziej się gubi.

Tylko nie bardzo kumam, czemu takie pytanie - chcesz zmniejszyć szum, czy go zwiększyć ??
Bo jak zmniejszyć, to skoro możesz wydłużyć czas naświetlania, to lepiej zmniejszyć ISO.
Jak zwiększyć, to wystarczy podnieść ISO...

d40nikon
26-11-2012, 20:46
Chodzi o to, że zrobiłem 2 identyczne zdjęcia :
a) Czas naświetlania 1/120 ISO: 800 f/2,8
b) Czas naświetlania 1/60 ISO : 1600 f/2.8

Pierwsze zdjęcie wyszło niedoświetlone, natomiast drugie lekko prześwietlone ( w postprocesie jednak przyciemniłem i wygląda zadowalająco).
Tu moje zdziwienie, że na ISO: 1600 zdjęcie wygląda lepiej pod względem szumów niż na 800 (podbite +2EV)

GonzoG
26-11-2012, 20:59
Nic w tym dziwnego - zdjęcie ISO 800 podbiłeś 2 EV -> daje to ISO 3200... Rozjaśnienie zdjęcia nie jest tak bardzo różne od podniesienia ISO - jeśli chodzi o szum.
Przecież rozjaśnienie to nic innego jak wzmocnienie, które w aparacie jest realizowane właśnie przez ISO.

Jędrula
27-11-2012, 23:34
Nic w tym dziwnego - zdjęcie ISO 800 podbiłeś 2 EV -> daje to ISO 3200... Rozjaśnienie zdjęcia nie jest tak bardzo różne od podniesienia ISO - jeśli chodzi o szum.
Przecież rozjaśnienie to nic innego jak wzmocnienie, które w aparacie jest realizowane właśnie przez ISO.

NAPRAWDĘ? Chyba tylko przy automatycznym ISO to możliwe. Ja mam ISO ustawione na 200 i czy podbijam czy zmniejszam EV w exifie zawsze mam ISO 200.

szklarek
28-11-2012, 20:24
NAPRAWDĘ? Chyba tylko przy automatycznym ISO to możliwe. Ja mam ISO ustawione na 200 i czy podbijam czy zmniejszam EV w exifie zawsze mam ISO 200.

Jak podbijesz w posprocesie to wg mnie exif się nie zmieni ;)

GonzoG
28-11-2012, 20:44

yy.... a jak Ty ustawiasz automatyczne ISO w postprocesie ??

d40nikon
29-11-2012, 00:17

Czy jest jakaś tabelka dzięki, której będę wiedział jak wraz z podbiciem - zmniejszeniem EV w postprocesie będzie wyglądało ISO?
Lub na jakiej zasadzie wyliczyłeś, że +2EV daje x4 większe ISO? ;)

Blombik
29-11-2012, 01:02
O taką tabelkę będzie raczej trudno przynajmniej ja sobie takiej nie wyobrażam.
A na jakiej zasadzie Ty wykombinowałeś że z ISO 800 do 3200 jest skok 4EV Przeciez kolega GonzoG napisał że jest 2EV 800->1600(1ev) 1600->3200(1ev)

Jędrula
30-11-2012, 15:51
yy.... a jak Ty ustawiasz automatyczne ISO w postprocesie ??

Być może straciłem wątek, ale wydawało mi się, że odnosimy się do działania aparatu i jego ustawień, a nie obróbki postprocessowej.

GonzoG
30-11-2012, 16:08
Być może straciłem wątek, ale wydawało mi się, że odnosimy się do działania aparatu i jego ustawień, a nie obróbki postprocessowej.

Być może źle przeczytałeś od początku - przypomnę:

Chodzi o to, że zrobiłem 2 identyczne zdjęcia :
a) Czas naświetlania 1/120 ISO: 800 f/2,8
b) Czas naświetlania 1/60 ISO : 1600 f/2.8

Pierwsze zdjęcie wyszło niedoświetlone, natomiast drugie lekko prześwietlone ( w postprocesie jednak przyciemniłem i wygląda zadowalająco).
Tu moje zdziwienie, że na ISO: 1600 zdjęcie wygląda lepiej pod względem szumów niż na 800 (podbite +2EV)

kazak
01-12-2012, 10:37
masz taką tabelkę na mierniku prędkości aparatu... ustaw go sobie w jeden punkt i zmieniaj iso zwracając uwagę jak zmienią się prędkości. prędkość x2 = +1ev, lub ustaw na M i patrząc przez wizjer , skręć prędkość i zobacz kiedy na skali skoczy do +1, potem zrób to samo z ISO po co Ci tabelki? zresztą jest na wikipedii

kazak
01-12-2012, 10:40
i wracając do podbijania zawsze tak będzie bo zdjęcie jest niedoświetlone więc w partiach "ciemnych" nie ma zapamiętanych detali, które później w czasie "podnoszenia" będą widoczne jako szum, a zdjęcie dobrze naświetlone będzie wyglądało w takim wypadku lepiej

OlgaMoket
02-12-2012, 16:12
Szumy są efektem bądź to ustawienia w aparacie zbyt dużej czułości ISO, bądź zbyt małego lub niedokładnie wykonanego fotosensora w aparacie, którym zdjęcie wykonano. Sprawdź ustawienia :)

soniq2
04-12-2012, 10:13
Czy niedoświetlenie zdjęcia to sprzyjające warunki dla bardziej widocznych szumów na zdjęciach?
Czy nie ma to znaczenia czy zdjęcie, jest za ciemne czy za jasne - szum będzie widoczny tak samo?

Już kiedyś poruszałem ten wątek na forum, tak samo miałem z tym problem

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211881&highlight=soniq2

odpowiedź na pytanie nr 1 - TAK!!!!!!! Niedoświetlone obszary to sprzyjające warunki dla większych szumów

odpowiedź na pytanie nr 2 - lepiej zdjęcie "prześwietlić" delikatnie i problem z szumami zniknie Ci raz na zawsze. Wiem, że nie zawsze są takie możliwości by wydłużyć czas ekspozycji, lecz tam gdzie to możliwe robię to już automatycznie.

Przy zdjęciach faktycznie ciemnych i ostro zaszumionych, które i tak muszę wyciągnąć programowo, stosuję delikatne odszumianie w PS-ie. Jeśli zaszumienie nie jest wręcz walące po oczach to i tak na zdjęciach małoformatowych z labu ich nie zobaczysz.

Przestałem już oglądać zdjęcia pod tym kątem bo traciłem zbyt wiele przyjemności by się nimi cieszyć - to zaszumione, to nieostre..itd. Gniot będzie gniotem;), a z całej reszty zawsze da się coś wyciągnąć by cieszyło nasze oko.:smile: